Bütçe Kanununu Tanımayan Bağ-Kuru Mahkemeye Verin

 

16.09.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bütçe Kanununu Tanımayan Bağ-Kuru Mahkemeye Verin

Ekrem Sarısu - 16 Eylül 2007 Pazar - Posta

Bütçe Kanununu Tanımayan Bağ-Kuru Mahkemeye Verin

Soru: 1995’de maliyeye kayıt oldum. Hiç esnaf Bağ-Kuruna kayıt olmadım. 2000 yılının Şubat ayında çiftçi Bağ-Kuruna kayıt oldum. 7 yıllık tarım Bağ-Kurluyum, hiç borcum bulunmamaktadır, sağlık hizmetlerinden faydalanmaktayım, Bu esnada esnaflığımda devam etmektedir. 2007 Nisan ayında vize yaptırmaya gittiğimde benden maliye kaydı istediler. Maliye kaydım olduğu için, Tarım Bağ-Kuruna bağlı karnemi iptal ettiler. Şu anda benden hem pirim farkı, hem de 7 yıllık kullandığım sağlık giderini istiyorlar. Bu giderler için Bağ-Kur icra yoluyla alacaklarının tahsilini istedi. Bu konuda ne yapabilirim?

Mesut Çalışkan-NURDAĞ/G.ANTEP

Cevap: Zorunlu Bağ-Kur sigortası kapsamında olanlar, çiftçi Bağ-Kur sigortalısı olamaz. 1995 yılında vergiye kayıt olarak kendi nam ve hesabınıza çalıştığınız için, esnaf Bağ-Kuruna kayıt olmanız gerekiyordu. Kurum haklı olarak sizi Esnaf Bağ-Kur sigortasına almaya çalışıyor. Ancak, Çiftçi Bağ-Kuruna ödediğiniz primler, 5458 sayılı Kanunun 16. maddesince aynı dönemdeki Esnaf Bağ-Kur prim borcunuza mahsup edilebilir. Ayrıca; esnaf Bağ-Kurundan aldığınız sağlık yardımlarını geri isteyip sizi icraya veremezler. Çünkü; 26.12.2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5567 sayılı 2007 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunun, “Tahsilinden Vazgeçilen Alacaklar” başlıklı 29. maddesinde ve bu maddeyle ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumunca yayımlanan 09.02.2007 tarih ve 2007/11 sayılı Genelgede, yersiz kullanılan sağlık yardımlarının sigortalılardan aranmayarak tahsilinden vazgeçileceği, icra takiplerinin durdurulacağı ve varsa 2007 yılı içinde yapılan tahsilatların iade edileceği açıklanmıştır. Demek’ ki sizin orada Bağ-Kur, ya Bütçe Kanununu ve Bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumunun yayımladığı uygulama Genelgesini tanımıyor. Ya da bu düzenlemelerden haberi yok. Yukarıda belirttiğim şekilde yanlış uygulamalarının düzeltilmesi için Bağ-Kura yazılı olarak başvurun. İcrayı durdurmazlarsa; hem ilgililer hakkında T.C. Savcılığa suç duyurunsa bulunun, hem de İş Mahkemesine dava açın.

Vergi Borcu Olan Yurtdışına Çıkamaz Banka Borcu Olan Çıkar

Soru: Vergi ve banka kredi borçları nedeniyle yurtdışı çıkışına mani olunabilir mi?

İbrahim Key-Kütahyalı

Cevap: 5682 sayılı Pasaport Kanununun 22. maddesiyle; vergiden borçlu olduğu pasaport vermeye yetkili makamlara bildirilenlere, pasaport ve seyahat vesikası verilmeyeceği, verilmişse geri alınacağı, bunların yurtdışına çıkışlarının engelleneceği hüküm altına alınmıştır. Bu maddeye göre 25.000 YTL ve üstünde vergi borcu olanlara yurtdışı çıkış yasağı konarak, yurtdışına çıkmaları engellenmektedir. Banka kredi borçları nedeniylede geçmişte kısa süreli yurtdışı çıkış yasağı kondu. Ancak; sert tepkilere yol açması ve Anayasa’ya aykırılı bulunması nedeniyle uygulamadan vazgeçildi. Bugün için banka kredi borcu nedeniyle yurtdışı çıkış yasağı konmuyor.

İşten Ayrılacağınızı 8 Hafta Önce Bildirmek Zorundasınız

Soru:5 yıldan beri bir yem fabrikasında çalışıyorum. İstifa dilekçesi verip işi bırakmış olsam tazminat alma hakkım var mı? işi bırakma dilekçemi kaç gün önce vermem gerekir?

Tahir Çolak

Cevap: Çalıştığınız yerden kendi isteğinizle istifa ederek ayrılmanız halinde, Kıdem Tazminatı alamazsınız. 3 yıldan fazla süre çalışanların ihbar öneli 8 haftadır. İşten ayrılacağınızı, 8 hafta(iş sözleşmenizde daha uzun bir süre varsa o süre) önce işvereninize yazılı olarak bildirmek zorundasınız.

50.000 YTL ve Üzerindeki Vergi Borcu İçin Banka Hesabına Haciz Konur


Soru:2000 yılından kalan 6.000 YTL civarında vergi borcum var. Sorum şu: benim üç bankadan kredi kartlarım ve bankaların hesaplarıma tanıdığı kredili mevduat hesapları var. Bu vergi borcundan dolayı bu bankaların benim hesaplarıma tanımış oldukları, ama benim olmayan kredili mevduat hesaplarına maliye herhangi bir haciz işlemi uygulayıp, benim olmayan bir paraya beni borçlandırabilir mi? Veya kredi kartlarım üzerinde herhangi bir borçlandırma işlemi yapabilir mi?

Sadi

Cevap: Vergi dairesi süresinde(vadesinde) ödenmeyen vergi alacağını tahsil etmek için, borçlunun, mal bildiriminde gösterdiği veya vergi dairesince tespit edilen borçlu veya üçüncü şahıslar elindeki menkul mallar, gayrimenkuller, alacak ve haklardan, vergi borcuna yetecek miktarı haczedebilir(6183 s.K. md. 62). Borçlunun bankalarda bulunan her türlü alacak ve hakları da bu kapsamda haczedilebilmektedir. Ancak; Maliye Bakanlığı yetkisini kullanarak, tutarı 50.000 YTL ve üzerindeki vergi borçları için bankalara haciz uygulanmasını uygun gördüğünden, 6.000 YTL olan vergi borcunuz için bankadaki hesabınıza haciz konmaz.

Doğum Nedeniyle İşten Ayrılan Tazminat Alamaz

Soru: Çehiz ve giyim mağazasının muhasebe bölümünde 5 yıldır çalışmaktayım. İşe girdiğimden beri sigortalıyım. Şuan hamileyim ve doğum yaptıktan sonra işten ayrılmak istiyorum. Doğum sonrası çocuğuma bakan kimse yok gerekçesiyle işten ayrıldığımda, kıdem tazminatı alabilir miyim?

Kübra

Cevap: Çalışanların hangi hallerde, kıdem tazminatına hak kazanılacağı 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesinde ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Kadın sigortalının kendi arzusu doğrultusunda, doğum nedeniyle işten ayrılması hali, bu maddede yer almadığından, doğum sonrasında işinizden ayrılırsanız, kıdem tazminatı alamazsınız. Ancak; kadın sigortalıların evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içinde evlilik nedeniyle işlerinden ayrılmaları halinde kıdem tazminatı alabilmektedir. Nikah tarihiniz üstünden bir yıl geçmemişse, doğumu beklemenize gerek yok. Evlilik nedeniyle işinizden ayrılıp, kıdem tazminatlarınızı alabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1107

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bütçe Kanununu Tanımayan Bağ-Kuru Mahkemeye Verin