Sigortalı olmadan önce askerlik yapan borçlanmalı

 

02.11.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sigortalı olmadan önce askerlik yapan borçlanmalı

Ekrem Sarısu - 02 Kasım 2007 Cuma - Posta

Sigortalı olmadan önce askerlik yapan borçlanmalı

Soru:
17.10.1988 sigorta girişliyim, doğum tarihim, 28.09.1966. İşe giriş tarihim askerlikten sonradır. Askerlik borçlanmasını ödediğim zaman iş günü sayısından mı? Yoksa primden mi? düşer? Askerlik borçlanmasını yatırdığım da ne zaman emekli olabilirim? Askerlik borçlanmasını ödemenin bir tarihi var mıdır, yoksa herhangi bir zaman diliminde ödenebilir mi?

T. Kemal Özdeğer

Cevap: Askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten önce yaptığınızdan askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi askerlik süreniz kadar geri götürür. Sigorta başlangıç tarihinin geri gitmesi şu faydaları sağlar.

1- Sigortalılık süreniz askerlik süreniz kadar artar. 25 yıllık süre şartını daha erken sağlarsınız

2- Prim ödeme gün sayınız askerlik süreniz kadar artar. Prim ödeme şartını daha erken yerine getirirsiniz.

3- Emeklilik şartını belirleyen kademeniz değişeceğinden, Emekli olmak için aranan prim ödeme gün sayısı düşer, daha az prim ödemesiyle emekli olabilirsiniz.

4- Emeklilik için aranan yaş şartı en az bir yaş düşer, kimi durumlarda iki yaşta düşebilir. Daha genç ve erken emekli olabilirsiniz.

18 ay askerlik yaptığınız ve borçlandığınızı varsaydığımızda, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. 5375 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 28.09.2016 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanmasını talep ettiğiniz tarihten, itibaren hesaplanan bedeli 6 ay içinde taksitler halinde veya defaten ödemeniz gerekir. Askerlik borçlanmasını emekli olmadan önce her zaman yapabilirsiniz.

Bağ-Kur kafasına göre girdi çıktı yapamaz

Soru
: 18.09.1954 doğumluyum. 1 Kasım 1985’te Bağ-Kura girişim var. 03.03.1996’da SSK’ya geçtim ve halen çalışmaktayım. 20 ay askerlik borcumu yatırdım. Fakat Bağ-Kur beni 1996 yılında 3 defe girdi çıktı yapmış. Ekstra çektirdim 365 YTL borcum gözüküyor. Bağ-Kur benim haberim olmadan girdi çıktı yapabilir mi? Ne zaman emekli olabilirim?

Şevket ACAR

Cevap: Bağ-Kur kendi keyfine göre girdi çıktı yapamaz. Ancak, Bağ-Kurun yapılmaz denilen işleri yaptığı da sık sık rastlıyoruz. Önemli olan; Bağ-Kurlu olduğunuz süreler görünüyor mu? SSK ya geçtiğiniz tarihten itibaren Bağ-Kur sigortanız kapatılmış mı? Bağ-Kura ödediğiniz primlere ilişkin günleriniz görünüyor, sigortalılığınızı da sonlandırmışlarsa, sorun yok demektir. Çünkü, bu iki işlem emekli olacağınız zaman sorun çıkartır. Diğer işlemlerini önemsemeyin.

Sorunuzdan askerliğinizi, sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız anlaşılıyor. Askerlik borçlanması sayesinde, SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi bulunuyorsunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz bile, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 01.03.2009 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Öldüren ölenden dolayı dul aylığı alamaz

Soru:
Babam 1998’de annemle tartıştı ve annem babamı öldürdü. Annem sicilli dolayısıyla babamın sigorta aylığını annem alabilir mi?

Aşkın ÖZKUM / İstanbul

Cevap: Babanızın hangi sosyal güvenlik kurumuna bağlı olduğunu belirtmemişsiniz. Babanız Emekli Sandığına tabi ise; Yasada hüküm var, anneniz babanızı kasten öldürmüşse için babanızdan dolayı ölüm aylığı bağlanmaz. Ancak, anneniz kazara babanızın ölümüne yol açmışsa, babanızdan dolayı ölüm aylığı alabilir. Babanız SSK ya tabi ise; yasada aylık bağlanmayacağına dair bir hüküm yok. Ancak, SSK 10.12.1986 tarih ve 12 sayılı genelgeye dayanarak aylık bağlamıyor. Aylık bağlanmayacağına dair yargı kararları da var. Ancak; yasada aylık bağlanmayacağına dair açık hüküm olmadığından, SSK yargı kararlarını da baz alarak, genelgeyle yaptığı düzenlemeyle ölüm aylığı bağlamama yoluna gidiyor. SSK dan aylık talebinde bulunup red cevabını aldığınızda, İŞ Mahkemesine dava açarak şansınızı deneyebilirsiniz. Zor ama, Mahkemeden lehinize karar çıkarsa SSK annenize aylık bağlar.

Malul raporunun tarihi aylık bağlama tarihini belirler

Soru:
SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kurluların, emeklilik başlangıcı; talep dilekçelerini takip eden ay başından itibaren başlıyor. Yani emekli aylığı, talep dilekçesini verdikleri ay başından itibaren bağlanıyor. Malulen emekliler için de aynı uygulama geçerlimidir. Yoksa, malulen emekliler için, maluliyet kararının(Raporunun) tarihi mi geçerlidir?

G. S. / İstanbul

Cevap: Sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan sonra, yazılı istekte bulunan ve malüllük aylığına hak kazanan sigortalının, emekli aylığı başlangıç tarihini mallullük raporu belirlemektedir. Malullük raporunun tarihi;

1- Aylık talep tarihinden öncesi bir tarihse(örneğin; aylık 05.10.2007 de talep edilmiş, rapor tarihi 08.09.2007 ise), aylık talep tarihini takip eden ay başından itibaren(01.11.2007 den itibaren),

2- Aylık talep tarihine ilişkin ay içindeki bir tarihse(örneğin; aylık 05.10.2007 de talep edilmiş, rapor tarihi 20.10.2007 ise), aylık talep tarihini takip eden ay başından itibaren(01.11.2007 den itibaren),

3- Aylık talep edilen tarihi takip eden ay içinde bir tarihse(örneğin; aylık 05.10.2007 de talep edilmiş, rapor tarihi 20.11.2007 ise), aylık talep tarihini takip eden ay başından itibaren(01.11.2007 den itibaren),

4- Aylık talep tarihini takip eden aydan sonraki bir tarih ise(örneğin; aylık 05.10.2007 de talep edilmiş, rapor tarihi 20.12.2007 ise), rapor tarihini takip eden ay başından itibaren(01.01.2008 den itibaren),

malullük aylığı bağlanır (506 sayılı K. Md. 56).

SSK emekli aylığına nafaka borcu için haciz konabilir

Soru:
Babam SSK işçi emeklisi. 25 sene önce boşandığı eski eşi nafaka davası açtı. Babamın emekli maaşından başka bir geliri ya da mal varlığı yok. Defalarca mahkemeye gitmesine rağmen mahkeme sonuçlanmadı. Sürekli gün atıyor. Mahkeme sonuçlanırsa babamın SSK maaşından para kesilebilir mi? Yani babamın maaşını mahkeme bir kısmını kesip karşı tarafa öder mi?

R.E. / Ankara

Cevap: SSK emekli aylığı nafaka borcu için haczedilebilir. Ancak; emekli aylığına haciz konulabilmesi için, öncelikle mahkemenin babanızı nafaka ödemeye mahkum etmesi gerekiyor. Sonra, babanızın nafaka borcunu ödememesi ve karşı taraf avukatının da, ödenmeyen nafaka borcu için babanızın emekli aylığına haciz koymayı akıl etmesi lazım. Rahat olun. Babanızın aylığına nafaka borcundan dolayı haciz konabilmesi için, uzun bir süreç gerekiyor. Ayrıca, 25 yıl önceki boşanmadan dolayı bugün nafaka borcu çıkması zor. Çıksa bile, nafakaya hükmeden mahkeme, babanızın aylığının bir kısmını kesip karşı tarafa vermeye karar veremez. Haciz ayrı bir iştir.

Soru: İsteğe bağlı sigortaya başlamak istiyorum bunun için ne yapabilirim?

Derya Baybure

Cevap: SSK da İsteğe bağlı sigortaya prim ödeyebilmek için, daha önce 1080 gün prim ödemiş olmak gerekiyor. Zorunlu SSK ya 1080 gün prim ödemesi olmayanlar, İsteğe Bağlı Sigortaya prim ödeyemiyor. 1080 gün prim ödemeniz varsa, SSK ya giderek “İsteğe Bağlı Sigorta Başvuru Formu” doldurup müracaatınızı yapmanız halinde, isteğe bağlıya prim ödemeye başlayabilirsiniz.

Prim borcundan kurtulmak için en az 5 yıllık borç gerekiyor

Soru: 2003 yılında dükkan açtım ve dükkanımı kapatmak zorunda kaldım. Bu süre içinde hiç prim yatıramadım. Sizin posta gazetesinde yazınızı gördüm.15. madde kimleri kapsıyor 5 yıldan fazla ve hiç prim borcu yatıramayanların borçları silinebiliyor mu?

Mehmet Keskin

Cevap: Sosyal Güvenlik kurumunca yayımlanan 2007/47 sayılı Genelgeye hükümlerine göre; Bağ-Kura 5 yıl ve daha fazla süre prim borcu olanlar, sigortalılıklarını durdurmak suretiyle prim borçlarından kurtulabiliyorlar. 5 yıl ve daha fazla süre prim borcunuz varsa, söz konusu genelge hükümlerince sigortanızı durdurarak prim borcunuzdan kurtulabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1752

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sigortalı olmadan önce askerlik yapan borçlanmalı