Çalışan Emekli de Kıdem Tazminatı Alır

 

10.11.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Çalışan Emekli de Kıdem Tazminatı Alır

Ekrem Sarısu - 10 Kasım 2007 Cumartesi - Posta

Bağ-Kur’da Sigortalılığın Sona Ermesi

Soru: 22.01.1975 doğumluyum. 30.08.2006 tarihinde işyerimi resmi olarak kapattım. Muhasebecim Bağ-Kur’u kapattığını söylemişti. Ancak; kapattırmamış. Bağ-Kur’a kapanış evraklarını 17.04.2007 tarihinde teslim etti. Bende oraya gittim. Oradaki memur bana 9511’den haberin var mı dedi? Bende bilmediğim için bir şey diyemedim ve muhasebecim araya girerek tamam dedi. Evrakları alan memur sonra pişman olursun diye evrakları aldı. Memurun bahsettiği 9511 nedir? Pişman olursun demekle ne demek istemiştir?

Kazım KOÇAK / İstanbul

Cevap: Bağ-Kur memuru size 1995/11 sayılı Bağ-Kur Genelgesini hatırlatmış. 1995/11 sayılı Genelge’de Bağ-Kur sigortalılığının başlangıç ve bitişi tarihine ilişkin hususları detaylı olarak açıklamaktadır. Özellikle sigortalının, bağlı olduğu meslek kuruluşundan alacağı, vergi mükellefi olamadığı sürelerde faaliyette bulunmadığına dair belge ile, vergi mükellefi olmadığı sürelere ilişkin Bağ-Kur sigortalılığından ve prim borcundan kurtulmaktadır. Meslek odası kaydınızdan dolayı sigortalılığınız varsa, memur; 1995/11 sayılı Genelgeyle hükmünce bu döneme ilişkin prim borcundan kurtulmanızı hatırlatmış olabilir. Ancak; bizimki tahmin, memurun ne demek isteğini memura sormanız en doğru olanı. .

5600 Gün Prim Ödeme 53 Yaş Ve Kesin Dönüş Şartıyla Emekli Olacaksınız

Soru: 1965 doğumluyum. 1985 te askere gittim. Askerden geldikten sonra, bir şirket arcılığıyla 1989 yılında sigortalı gösterildim. Sigorta numaram alınarak 1989 yılında sigortaya girişim yapılmış. Ama pirim ödenmemiş. Çünkü; internetten baktığımda 1989’da girişim görünmesine rağmen hizmetim görünmüyor. 1989’un sonlarına doğru Almanya’ya gittim. 1992’de çalışma izni alarak çalışmaya başladım. Halen Almanya’ da işçi olarak çalışıyorum. 1989’dan itibaren o sigorta numaramla birlikte yurt dışı borçlanması yapabilir miyim? Askerlik borçlanmasını da yapıp, takriben ne zaman emekli olurum?

Hasan YALTA-Hamburg

Cevap: 1989 girişiniz de prim ödenmediği için maalesef emeklilik açısından başlangıç sayılmaz.
Ancak, hem askerliğinizi, hem de yurtdışı çalışma sürelerinizi arada ve sonunda işsiz kaldığınız sürelerin bir yılını borçlanabilirsiniz. 14 yıl 7 ay yurtdışı borçlanması, ve 18 ay askerlik sürenizi borçlanmanız ve bedellerini en geç yıl sonuna kadar ödemeniz halinde, emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olarak, Almanya’dan kesin dönüş yapmanız şartıyla, 53 yaşınızı dolduracağınız 2018 de emekli olabilirsiniz.

Şirket Ortakları Bağ-Kurlu Olmak Zorunda

Soru: Bir işyerinde SSK’lı olarak çalışıyorum. Primlerim düzenli şekilde ödeniyor. Bir acentelik açtık ve oraya hem ortak hem de müdür atandım. Yeni açılan şirkette ne Bağ-Kur’lu, nede SSK’lı gözükmüyorum. Öbür çalıştığım yerde SSK primim yatıyor. Bağ-Kurlu olmak istemiyorum. Yeni şirkete sorunsuz olarak SSK girişimi yapabilir miyim? Prim ödemelerimde herhangi bir kesinti olmadı.

Yusuf Emre ÖKSÜZ
Cevap: Şirket ortakları Bağ-Kur sigortalısı olmak zorundadır. Ancak, sizin gibi SSK sigortası devam ederken şirket ortağı olanlar, SSK sigortalılığına ara vermeden devam etmeleri halinde, Bağ-Kurlu olmalarına gerek yok. Ancak, sigortalarına bir gün bile ara verseler, Bağ-Kur sigortası devreye girer ve şirket ortaklığından çıkmadığı sürece de sigortalı olamaz. Şirket ortağı ve müdürünün Bağ-Kur sigortalısı olması gerekirken kendi şirketinde sigortalı olması riskli. Ancak, şirkette uzmanlık alanınızla ilgili bir iş yaparsanız, ortaklar kurulu kararıyla sigortalı olabilirsiniz. Örneğin, belgeli muhasebecisiyseniz, şirketin aldığı karar gereğince, şirketim muhasebe ve mali işlerini sigortalı olarak çalışarak yapabilirsiniz. Bunun dışında ortağı ve müdürü olduğunuz şirkette sigortalı olarak çalışamazsınız.

Evlilik Dışı Çocuğunuz Nüfusunuza Kayıtlıysa Aylık Alır

Soru: 1- SSK emeklisiyim. Evkur alışveriş mağazalarına ödenmemiş senedimden dolayı, mağaza emekli maaşımın 1/4'üne haciz koydu.

2- 1 ay sonra da vergi dairesi maaşımın 1/3'üne haciz koydu. Maaşımın yarısı hacizden dolayı kesiliyor.
Bunlar mümkün müdür? Emekli maaşıma bunlardan dolayı haciz konulabilir mi?
Bir de; evlilik dışı olan bir çocuğum var. Çocuğuma soyadımı değil; ama babalık ismimi verdim. (Sadece baba hanesinde ismim yazıyor.) Çocuğum şu anda benim sağlık karnemden yararlanabiliyor. Ben vefat ettiğim takdirde emekli maaşımdan da yararlanabilir mi?

Gözde ÇAKIRER

Cevap: 1) SSK emekli aylıkları sadece nafaka borcu için haczedilebilir. Nafaka borcu dışındaki borçlar için haczedilemez. Emekli aylığına mağazada, vergi dairesi de haciz koyamaz. İcra Mahkemesine “Haczedilemezlik şikayeti”nde bulunun. Mahkemem haczi kaldıracaktır. Şayet kaldırmazsa, mahkeme kararını Temyiz edin. Yargıtay mahkeme kararını bozarak, haczin kaldırılmasını sağlayacaktır.

Evlilik dışı çocuğunuz nüfus kütüğünde üstünüze kayıtlı görünmüyorsa ölüm aylığı bağlanmaz.

Şirket Tasfiyesi Bir Profesyonelin Yapacağı İştir

Soru: 2004 yılında işlerimi kaybettim ve borcumdan dolayı cezaevindeyim. İşlerimi kaybettiğim sadece bir şirkette hissem kaldı. Şirketin hiçbir faaliyeti yok. Boş beyanname veriyor. Bağ-Kur emeklisi olduğum için maaşımdan destek primi kesiliyor. Şirkette hissem olduğu için, şirketin üzerine borçlu olduğum kimse haciz koyduğundan şirketi fesh edemiyorum. Şirketi nasıl fesh edebilirim? ve Bağ-Kur emekli maaşımın kesintisini nasıl durdurabilirim?

Akif ÖZER

Cevap: Şirketteki hissenizi devrederek şirket ortaklığından çıkmadığınız sürece, emekli aylığınızın yüzde 10’u, destek primi olarak kesilir. Şirketi kurmak kolaydır. Ancak; şirketi kapatmak zordur. Şirketi tasfiye yoluyla kapatabilirsiniz. Özetle Tasfiyede, şirketin tasfiye edileceği ticaret sicil gazetesinde ilan edilerek üçüncü şahıslara duyurulur. Mahkeme yoluyla bir tasfiye memuru atanır. Tasfiye memuru tasfiye sürecince şirketin mal varlıklarını paraya çevirir. Borçlarını öder, alacaklarını alır ve sonuçta bir varlığı kalırsa ortaklar arasında dağıtır. Gerekli ilan ve tesciller yapılarak şirket kapatılır. Tasfiye işlemleri şirket ortağının değil, muhasebeci veya mali müşavir gibi bir profesyonelin takip edeceği bir iştir.

Çalışan Emekli de Kıdem Tazminatı Alır


Soru: Özel bir şirketten SSK’lı olarak 22 sene çalışıp emekli oldum. Daha sonra başka bir işyerinde, 15 seneden beri destekleme primi ödeyerek çalışmaktayım. Bu iş yerinden ayrılırsam veya çıkarılırsam tazminat alabilir miyim?

Hüseyin AYDIN / İstanbul

Cevap: İşyerinden çıkartıldığınızda, 15 yıllık çalışmanız karşılığı kıdem tazminatı alırsınız. Çalıştığınız her yıla karşılık, son aldığınız aylık ücretinizin brüt tutarı kadar kıdem tazminatı alma hakkınız var.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 4981

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Çalışan Emekli de Kıdem Tazminatı Alır