Emekli Sandığı’ndan Alınan Emekli Aylığına Haciz Konabiliyor

 

08.11.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Emekli Sandığı’ndan Alınan Emekli Aylığına Haciz Konabiliyor

Ekrem Sarısu - 08 Kasım 2007 Perşembe - Posta

Anneanneniz Babasından Dolayı da Aylık Alır

Soru: Anneannem eşinden dolayı SSK’dan dul maaşı almakta. Aynı zamanda babasından da yetim aylığı alma olanağı var mı?

Saim ALTINPINAR / Zonguldak

Cevap: Dedenizden hangi kuruma tabi olduğunu belirtmemişsiniz. Genel olarak açıklayacak olursak, anneanneniz 06.03.2003 ile 09.07.2005 tarihleri arasında aylık talebinde bulunmuşsa, talebi reddedilmiştir. Çünkü, bu tarihler arasında yasa gereği, kendi çalışmaları dışında da olsa, sosyal güvenlik kurumlarından gelir ve aylık alanlara, ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlanmıyordu. Ancak, 09.07.2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5386 sayılı Yasa ile yapılan düzenleme sonucunda, kendi çalışmaları dışında sosyal güvenlik kurumlarından gelir ve aylık almakta olan bekar (veya dul) kız çocuklarına aylık bağlanmaya başlandı. Dedeniz Bağ-Kur’a ve Emekli Sandığı’na tabiyse anneanneniz, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmamak ve kendi çalışmalarından dolayı bu kurumlardan gelir ve aylık almamak koşuluyla, babasından dolayı yetim aylığı alır. SSK’ya tabi ise SSK’dan da alması gerekir. Ancak, SSK dul aylığı (eşten) ile yetim aylığından (babadan) tutar itibariyle ve yüksek olan aylığı bağlıyor. İki aylık bağlamıyor. Bu konunun mahkemeye götürülerek, yargı kararına bağlanmasında yarar var. Dedeniz SSK’lıysa annenize yetim aylığı talep edip, SSK yetim aylığı bağlamayınca da iş mahkemesine dava açıp, bir ilki gerekleştirmek için çaba sarf edin.

Emekli Sandığı’ndan Alınan Emekli Aylığına Haciz Konabiliyor

Soru: T.C. Emekli Sandığı’ndan emekli aylığı almaktayım. Maaşımın bir kısmına ticari kredi almak ve başka birine kefil olmaktan dolayı icra kanalıyla kesinti yapılıyor. Bu uygulama yapılabilir mi? Gazetede verdiğiniz bilgilerde, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin almış olduğu aylıklardan icra yoluyla kanun gereği kesilemeyeceğini yazıyorsunuz. Neden T.C.Emekli Sandığından maaş alanlardan icra ile kesinti yapılıyor. Ben bu ödemeyi altı yıldır yapıyorum. Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim.

Mustafa MERCAN

Cevap: SSK ve Bağ-Kur kanunlarında nafaka borcu hariç emekli aylıklarına haciz konulamayacağına dair hüküm var. Emekli Sandığı Kanununda ise, emekli aylığına haciz konamayacağına dair açık bir hüküm yok. Bundan dolayı Emekli Sandığı’ndan alınan emekli aylıklarına haciz konabiliyor.

Ancak; emekli aylığından geçine bileceğiniz kadar tutarın size bırakılması ve kalan tutarın kesilmesi konusunda İcra memurunun yetkisi var.

3600 Günle 2031’de 5600 Günle 2022’de Emekli Olabilirsiniz

Soru: En az prim ve en erken emekli olabilmem için nasıl bir yol izlemem gerekir. Şu an bildiğim kadarıyla tarım sigortasında düşük bir prim ile emekli oluna biliniyormuş.

Göstereceğiniz yol ile hareket etmek istiyorum.

Ayşe SEPETCİ

Cevap: İki şekilde emekli olmanız mümkün.

1) 03.08.1992 başlangıç tarihinize göre, emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi,5600 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi bulunuyorsunuz. Prim ödemenizi 5600 güne tamamlayacağınız 2022’de emekli olabilirsiniz.

2) Prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla 58 yaşınızı dolduracağınız 2031’de kısmi yaşlılık aylığı (yaş haddinden emeklilik) ile emekli olabilirsiniz.

Tarım sigortasında 3600 günle emekli olunabiliyor. Ancak, tarım sigortasında aylık 15 gün, yıllık 180 gün prim ödenebilmektedir. 3600 gün prim ödemesi en erken 20 yılda tamamlanabilmektedir.

Hizmet Tespit Davası Açın

Soru: Ben 03.11.1955 doğumluyum. 1979 yılında SSK’lı oldum. 380 gün prim ödedim. 3 yıl 6 aydan beri de isteğe bağlı Bağ-Kur ödüyorum. Askerliği ödersem nasıl olur? Yeni yasa benide ilgilendiriyor mu? 7 yıldır özel bir kurumda çalışıyorum ve sigortam ödenmiyor. Ne yapabilirim? Ne zaman nasıl emekli olabilirim?

A.A / İstanbul

Cevap: Bağ-Kurdan emekli olabilmeniz için, en az 15 tam yıl (5400 gün) prim ödemeniz gerekiyor. Oysa; SSK da 3600 günle emekli olmanız mümkün. Öncelikle SSK’lı devam etmeniz yararınıza olduğunun altını çizelim. Askerliğinizi borçlanmanız prim ödeme gününüzü artıracağından yararınıza. Yeni yasa her sigortalı gibi sizi de ilgilendiriyor. Ancak, erken emekli olmanız için getirdiği bir şey yok. SSK’ya geçerseniz, askerliğinizi borçlanıp, 1360 gün daha prim ödeyerek, prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 59 yaşınızı dolduracağınız 03.11.2014 tarihinde, kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz. 7 yıldan beri sigortasız çalıştırıldığınız işyeri hakkında, İş mahkemesine hizmet tespit davası açarak, günlerinizi kazanabilirsiniz.

Ölüm Yardımı Yok

Soru: 06.03.2007 tarihinde doğum iznine ayrıldım. 06.04.2007’de doğum yaptım. Bebeğimi 11 aylıkken kaybettim. Bebeğim için ölüm parası alabilir miyim?

Güler A. / İstanbul
Cevap: Ölüm yardımı, cenaze masrafları karşılığı olarak, sigortalının veya emeklinin ölümü halinde eş veya çocuklarına ödenmektedir. Sigortalının ölen eş ve çocuğu için cenaze masrafı ödenmediğinden, ölen çocuğunuzdan dolayı ölüm yardımı alamazsınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 4554

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Emekli Sandığı’ndan Alınan Emekli Aylığına Haciz Konabiliyor