Vergi indirimi Emeklilik dışında daha az vergi ödemenizi de sağlar

 

18.11.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi indirimi Emeklilik dışında daha az vergi ödemenizi de sağlar

Ekrem Sarısu - 18 Kasım 2007 Pazar - Posta

Kaynananız biraz daha sabretsin yeni yasadan sonra evlenirse çehiz parası alır

Soru: Kaynanam rahmetli eşinden dolayı SSK dan aylık alıyor. Kaynananı evlendirsem, çehiz parası alabilir miyiz? Çehiz parasının tutarı ne kadardır. 2008 de çıkacak tasarı kaynanama ne gibi faydalar sağlayacak?

Hakan Taş-Bursa

Cevap: Toplumda çehiz parası olarak adlandırılan “ evlilik yardımı”, SSK dan ana ve babalarından dolayı yetim aylığı alan kız çocuklarından evlenenlere veriliyor. SSK dan yetim aylığı almaktayken evlenen kız çocuğuna, talebi üzerine yetim aylığının iki yıllık tutarı kadar evlenme yardımı ödenir. Mevcut yasaya göre, dul aylığı alanlardan evlenenlere evlenme yardımı( çehiz parası) ödenmiyor. Kaynananızı evlendirmeniz halinde, çehiz parası alamazsınız. Ayrıca, evlendiğinde dul aylığı kesilir. Ancak; kaynananızı yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra evlendirirseniz, çehiz yardımı alabilirsiniz. Çünkü; 2008 de yürürlüğe girmesi için uğraşılan yeni yasa, dul aylığı almaktayken evlenen eşlere; dul aylığının bir yıllık tutarı kadar evlenme yardımı yapılmasını öngörüyor. Kaynananızı yeni yasa çıktıktan sonra evlenmesi için ikna etmeye çalışın. Bugün çehiz parası yok. Yeni yasada var. Aman dikkat…

SSK memura yetim aylığı bağlamaz

Soru: 1998 yılında SSK emeklisi babam vefat etti. Annem ise 1994 yılında vefat etti. Ben İBB (Büyükşehir Belediyesi) de memur olarak çalışmaktayım. Bekar olduğum için babamın emekli maaşını alabilir miyim?

Zerrin YAĞCI / İstanbul

Cevap: SSK sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmayan, bu kurumlardan kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almayan bekar, evlenmiş olsa da boşanan veya dul kalan kız çocuklarına ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlar. Emekli Sandığı iştirakçisi olarak çalıştığınızdan, SSK dan yetim aylığı alamazsınız. Ancak tersi olsaydı, yani; siz SSK ya tabi olarak çalışsanız, babanız Emekli Sandığı iştirakçisi olsaydı, yetim aylığı alabilirdiniz. Emekli Sandığı ile SSK nın uygulaması farklı. Çevrenizde bu durumda olup aylık alanlara bakarak, bir yanlışlık mı var, ben niye alamıyorum? demeyin diye. Özellikle bu ayrıntıyı belirtiyoruz.

Vergi indirimi Emeklilik dışında daha az vergi ödemenizi de sağlar

Soru: 04.01.1980 doğumluyum. 01.04.1998 sigorta başlangıcım var. 15.05.2003’ten beri yüzde 45 görme engelli olarak çalışmaktayım. Ne zaman emekli olabilirim? Vergiden muaf kağıdı almadım. 2008’teki Yeni Sosyal Güvenlik Reformunu mu bekleyim mi? vergi muaf kağıdı almak için, yoksa şimdiden başvurayım mı?

Aydın KÖSE / İstanbul

Cevap: Vergi indirim hakkı almanız şartıyla 3. derece özürlülere tanınana haktan yararlanarak, emekli olmak için, 18 yıl sigortalılık süresi ve 4080 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemenizi 4080 güne tamamlamanız şartıyla, 18 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 01.04.2016 tarihinde emekli olabilirsiniz. Yeni yasanın pek çok maddesi değiştiriliyor. Şayet özürlülerle ilgili maddesi değiştirilmeden bugünkü haliyle çıkarsa, vergi indirim belgesi aranmayacak. Ancak, yeni yasa sizin durumunuzda olanlardan 4680 gün prim arayacak. Vergi indirim hakkı alıp bugünkü şartlarda emekliliği, hakkı müktesep yapmanızda yarar var. Ne olur, ne olmaz. Ayrıca, emeklilik açısından olmasa da, vergi indirim belgesi almanızda yarar var. Çünkü, bugün belgeniz olsa, aylık ücretinizin 140 YTL si vergi dışında tutulur ve elinize her ay 21 YTL fazla para geçer.

Aylığınızın en fazla 1/3 ünü haczedebilirler

Soru: Emekli Sandığı emeklisiyim. 2002 yılında malülen emekli oldum. 1999 yılındaki 1 yıllık ticari faaliyetimden doğan vergi cezaları için Maliye Bakanlığı maaşıma haciz koydurabilir mi?

Kamil PINAR / Ankara

Cevap: Maalesef Emekli Sandığından alınan emekli aylıklarına haciz konabiliyor. Maliye vergi borcunuzu daha kolay tahsil edecek bir yol bulamazsa, emekli aylığınızı tespit etmesi halinde haciz koyabilir. Ancak, 6183 sayılı yasanın 71. maddesine göre; aylığınızın 1/3 ünden fazlasını haczedemezler

Ürün satışınızdan prim kesintisi yapılmışsa geriye yönelik tescil olur

Soru: 1961 doğumluyum. SSK 3055 gün prim ödemem var. Şuanda sigortalı değilim 18 yaşından bu zamana kadar Çaykur’a yaş yaprağı veriyorum. Ben Tarım Bağ-Kur’lu olursam, kalan primlerimi tarım Bağ-Kur’undan geriye dönük olarak alabilir miyim?

Seyfullah TOPAL

Cevap: Çaykura sattığınız çay yaprağını bedelinden, Bağ-Kura prim kesintisi yapılıp yapılmadığını araştırın. Muhtemelen yapılmıştır. Çaykurdan makbuzlarını alarak Bağ-Kura başvurmanız halinde, geriye yönelik olarak Bağ-Kur sigortalılığınız tescil edilir. Prim kesintilerine ilişkin günlerinizi kazanırsınız.

SSK ya geçen emekli ikramiyesi alamaz

Soru: 23.03.1979 yılında Emekli Sandığında 6 yıl 3 ay öğretmen olarak, 5 yıl 6 ay serbest, 2300 gün de özel bir okulda çalışarak SSK’dan 26.10.2007’de emekliliğe müracaat ettim. Emekli Sandığı’ndaki zamanlarımdan ötürü emekli ikramiyesi alabilir miyim?

Mehmet ERGÜDEN

Cevap: Emekli sandığı iştirakçileri işlerinden ayrıldıktan sonra, bir gün dahi başka sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalıştığında, emekli ikramiyesi hakkını kaybediyor. Emekli sandığı iştirakçiliğinizden sonra, SSK lı olarak çalıştığınızdan dolayı, maalesef emekli ikramiye hakkını kaybettiğinizden emekli ikramiyesi alamazsınız.

Prim tamam 47 yaşında aylık bağlanır

Soru: 21.03.1965 doğumluyum. SSK giriş tarihim 01.10.1982’dir. SSK prim ödeme gün sayım ise 6735’dir. Buna göre ne zaman emekli olabilir, ne zaman maaşa bağlanabilirim?

Cengiz ŞEN / K. Maraş

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi, 17 yıldan fazla 18.5 yıldan fazla süredir sigortalı olanlar, emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 47 yaşınızı dolduracağınız 21.03.2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2837

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi indirimi Emeklilik dışında daha az vergi ödemenizi de sağlar