İşten ayrılıp yaşın dolmasını bekleyen sağlık yardımı alamaz

 

27.11.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İşten ayrılıp yaşın dolmasını bekleyen sağlık yardımı alamaz

Ekrem Sarısu - 27 Kasım 2007 Salı - Posta

İşten ayrılıp yaşın dolmasını bekleyen sağlık yardımı alamaz

Soru: Bağ-Kurda isteğe bağlı sigortalıydım. Bunu sonlandırıp bir iş yerinde çalışarak SSK ya geçtim. Şu an işlemlerim yapılıyor.19.06.1966 doğumluyum. Bağ-Kurda 12 yıl 7 ay 18 gün ve 1 yıl da yedek subay olarak askerlik yaptım. Bundan dolayı bir yıl Emekli Sandığı hizmetim var. Sizden öğrenmek istediğim, kaç yıl daha prim ödeyerek emekliliğe hak kazanacağım? Ve emekli hakkı kazandıktan sonra yaşı beklediğimde, sağlık sigortasından ne şekilde yararlanabileceğim?

Kemal

Cevap: SSK ya geçtikten sonra 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK dan emekli olma hakkını elde edersiniz. SSK da Emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. 1260 gün prim ödemeniz halinde 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte, SSK dan emekli olabilirsiniz. Süre ve prim ödeme şartını yerine getirdiğiniz tarihte, kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabilir ve emeklilik için yaş haddinin dolmasını, çalışmadan bekleyebilirsiniz. Ancak; bu durumda emekli aylığı bağlanana kadar sağlık yardımı alamazsınız. Kıdem tazminatını alarak işinizden ayrıldıktan sonra, herhangi bir işyerinde, hatta ayrıldığınız işyerinde bile çalışarak, yaşınızın dolmasını bekleyebilirsiniz.

Anneniz yetim aylığı alamaz teyzeleriniz alır


Soru: Annem isteğe bağlı SSK emeklisi olarak emekli maaşı alıyor. Aynı zamanda babamın vefatından dolayı Emekli Sandığı’ndan dul maaşı alıyor. Dedem vefat etti Bağ-Kur emeklisiydi. Farklı kurumlar olması itibari ile babasından da yetim aylığı alma durumu var mı? Yoksa Bağ-Kur farklı bir prosedür mü işliyor? Ayrıca, teyzemin birisi hiçbir kurumdan emekli değil. Sadece eşinden SSK dul maaşı alıyor. Diğer teyzemde emekli değil o da eşinden Emekli Sandığı’ndan dul aylığı alıyor. Bu 3 ayrı duruma göre annemlerin babalarından Bağ-Kur yetim aylığı alabilmeleri söz konusu olabilir mi?

Tuğba CİLASUN -İstanbul

Cevap: Bağ-Kur; sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmayan, kendi çalışmalarından dolayı bu kurumlardan gelir ve aylık almayan bekar, evlenmiş olsa da boşanan veya dul kalan kız çocuklarına ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlar.

Anneniz SSK dan emekli aylığı aldığı için, dedenizden dolayı, Bağ-Kurdan yetim aylığı alamaz. Diğer iki teyzeniz kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almadıklarından, dedenizden olayı Bağ-Kurdan yetim aylığı alabilirler.

Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan Bağ-Kurlu olur

Soru: Kayınpederim 1972 yılında Bağ-Kur’a kayıt olmuş. Daha doğrusu minübüs şoförlüğüne başlayınca, Devlet mecburi olarak Bağ-Kur’a kayıt etmiş. Fakat kayınpederim hiç prim ödememiş. 5-6 ay sonra da Bağ-Kur’dan kaydını kendisi sildirmiş. Aradan yıllar geçiyor ve 2002 yılında bu kez Bağ-Kur’a (Tarım Bağ-Kur’una) kaydını sıfırdan yaptırıyor. 2002’den bu yana primlerini ödemekte. Dolayısıyla emekliliğe daha çok zaman var. 1972 yılında hiç prim ödemediği ve üstelik kaydını sildirdiği için, eski Bağ-Kur numarası tekrar aktif hale gelir mi? Gelirse, 1972’den bu yana ödenmesi gereken primleri topluca ödeyip emekli olma imkanı var mı?

Ömer GİDER - Kocaeli

Cevap: Öncelikle vergi mükellefi olup, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanların, zorunlu Bağ-Kur sigortası kapsamında olduğu ve Bağ-Kura süresinde kayıt ve tescilini yaptırmayanların da, sigortalılık hak ve yükümlülüklerinin 04.10.2000 tarihinden itibaren başlatıldığı belirtelim. Bu saptamadan da anlamış olacağınız gibi, kayınbabanızın Bağ-Kurlu olmasını gerektiren bir faaliyeti olmadığından, olsa bile, sigortası 04.10.2000 den itibaren başlatılacağından, 1972 yılında terk ettiği sigortasını aktif hale getirmeniz mümkün değil. Topluca prim ödeyerek de emekli olamaz.

SSK dan Bağ-Kurdan erken emekli olursunuz

Soru: 19.12.1964 doğumluyum. 1984 yılında Emekli Sandığı’nda sigortam başladı. 240 gün Emekli Sandığı. 1575 Gün SSK. 13 yıl 6 ay Bağ-Kur primim Bağ-Kur’um halen devam etmektedir. Bağ-Kur’dan ne zaman emekli olurum? SSK’dan emekli olabilir miyim? SSK’dan emekli olsam nasıl ve ne zaman emekli olabilirim?

Kemal BULUT- Ankara

Cevap: Bağ-Kurda emeklilik zordur. Bağ-Kurda 2325 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 9000 güne çıkartmanız şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 19.12.2015 tarihinde emekli olabilirsiniz. SSK da daha avantajlı. SSK ya geçip en az 1260 gün(3.5 yıl) prim öderseniz, 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olarak, 48 yaşınızı dolduracağınız 19.12.1012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Memur fiili hizmet süresini 25 yıla tamamlamak zorunda

Soru: 04.04.1962 doğumluyum. 01.06.1977 tarihli sigorta başlangıcım, 1553 ödenmiş sigorta primim var. 15.10.1990 tarihli Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalışmaktayım. Ne zaman emekli olabilirim?

Hüseyin TOLGUN -İstanbul

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle 25 tam yıl fiili hizmet süresini doldurmaya sizin gibi, 8 yıldan fazla 9.5 yıldan az süre kalan memurlar, emekli olmak için, 25 tam yıl fiili hizmet süresini ve 49 yaşını doldurması gerekiyor. Yaklaşık 3.5 yıl daha fiili hizmette bulunarak fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız Haziran 2011 ayında emekli olabilirsiniz.

Bağ-Kur emekli aylığı haczedilemez

Soru: Benim annem rahmetli babamdan Bağ-Kur maaşı alıyor. Kendi adına tapuda hisseli malı kayıtlı. Bir borç yüzünden maaşına haciz geldi. Bankada maaşının ¼’üne bloke etti. Aslında banka tamamına el koydu. Biz dava ettik. İK. 83. maddesi gereği ¼ bloke edildi. Hangi kanunun hangi maddeleri gereği Bağ-Kur maaşından haciz yapılmaz.

N. Ü / Karabük

Cevap: 1479 sayılı “Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu Bağ-Kur Kanunu”nun 67. maddesine göre; Bağ-Kurdan alınan emekli aylıkları nafaka borcu dışındaki borçlar için haczedilemez. İcra Mahkemesine “haczedilemezlik şikayeti” nde bulunarak haczin kaldırılmasını talep edin. Haciz kaldırılacaktır. Ola ki haciz kaldırılmazsa, mahkeme kararını temyiz edin. Yargıtay mahkemenin kararını bozarak haczin kaldırılmasını sağlayacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1633

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İşten ayrılıp yaşın dolmasını bekleyen sağlık yardımı alamaz