Konut Edindirme Yardımı ödemeleri ilanla duyurulacak

 

11.01.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Konut Edindirme Yardımı ödemeleri ilanla duyurulacak

Ekrem Sarısu - 11 Ocak 2008 Cuma - Posta

Konut Edindirme Yardımı ödemeleri ilanla duyurulacak


Soru: Emekli Sandığı iştirakçisiyim. Maaşımdan kesilen, konut edinme yardımı adı altında kesilen kesintilerin hak sahiplerine nasıl geri ödeneceği ve miktarı hakkında bilgim yok. Bu ödemelerin 2008 yılında başlanacağı söyleniyor. Ben nereye, kimlere ve nasıl ve ne şekilde müracaat edeceğimi bilmiyorum. Süreyi kaçırıp hakkımı kaybetmek istemiyorum. Geri ödemeler konusunda etraftan bir çok söylentiler kulağıma geliyor. Beni bilgilendirirseniz sevinirim.

Metin Ersöz

Cevap: Konut Edindirme Yardımları ve nemaları; 30.5.2007 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan, 5664 sayılı “Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun” ve bu Kanunun 7. maddesince çıkartılan ve 14.8.2007 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik” de belirlenen usul ve esaslara göre, hak sahiplerine nakit veya hisse senedi olarak ödenecek.Hak sahibi adına yatırılan anapara tutarı, 01.01.1987 ile 29.12.1999 tarihleri arasındaki dönem için Türkiye Emlak Bankası A. Ş.’nin altı aylık vadeli mevduat faizi bileşik usulde uygulanarak, 29.12.1999 tarihinden 30.11.2007 tarihine kadar olan dönem için Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A. Ş. net aktif değerine göre nemalandırılacak.
Hak sahipleri listesi, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş veya Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Resmi Gazete’de ve internet sayfasında yayımlanacak. Ayrıca; hak sahiplerine yapılacak nakit ödemeler ve hisse senedi devir işlemlerinin ödeme planı ve süresi ile diğer hususlar da, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A. Ş tarafından belirlenerek ilan edilecek. Konut Edindirme Yardımı ve nemasını almak için, ödeme planı ve süresi ile ilgili olarak yapılacak ilanları takip etmeniz yeterli.

415 gün daha prim ödeyip emekli olabilirsiniz

Soru: 18.03.1956 doğumluyum. İşe giriş tarihim olan 01 Mart 1985'den itibaren SSK'lı olarak çalışmaktayım. Toplam prim gün sayım 4135 gündür. Askerliğimi SSK başlangıcından önce yaptığım için, askerlik borçlanmasını yatırırsam ne zaman emekli olabilirim.

Sami Ekmekçi

Cevap: Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi, 20 ay geri götürerek, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. 415 gün daha prim ödeyerek, askerlik borçlanması dahil 4635 gün olan prim ödemenizi 5150 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.(Ara vermeden prim öderseniz Nisan 2009 ayında emekli olursunuz)

SSK lı işe girip özürlü hakkıyla emekli olabilirsiniz

Soru: 1964 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1981 olup, 3050 gün sigorta, 990 gün Bağ-Kura prim ödemem var. % 50 işgücü kaybım var. Ne zaman emekli olabilirim?

Salih Akpınar

Cevap: Son olarak hangi sosyal güvenlik kurumuna tabi olduğunuzu ve halen prim ödemeye devam edip etmediğinizi belirtmediğinizden, sorunuza varsayımlı olarak cevap vereceğiz. Malul aylığı için SSK da Bağ-Kurda yüzde 66.66 işgücü kaybı aradığından Yüzde 50 iş gücü kaybı ile her iki kurumdan da malulen emekli olamazsınız. Ancak; özürlülere tanınan haktan yararlanarak SSK dan emekli olmanız mümkün. Bunun için SSK olarak çalışmıyorsanız bir işe girip, vergi indirim hakkı almanız gerekiyor. Vergi indirim hakkı alabilmek için yüzde 40 özür yeterli. Bulunduğunuz yerdeki vergi dairesine veya Defterdarlığa başvurarak, vergi indirim hakkı almanız haklinde, sizin gibi 3. Derece özürlülere tanınan haktan yararlanarak 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarıyla SSK dan emekli olabilirsiniz.

Boş günleri borçlanarak 900 günü tamamlayamazsınız

Soru: Eşim 1981 tarihinde SSK lı oldu. Bu süre zarfında muhasebe tarafından bir aylık prim ödendiğini öğrendik. Eşimi 18.06.1996 tarihinde trafik kazasında kaybettim.

Ben 1951 doğumluyum. Eşime ait geçmiş SSK primlerini ve askerlik borçlanmasını yatırarak emekli olabilir miyim? Bu konu hakkında beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Satı ULUĞ-İstanbul

Cevap: SSK dan dul aylığı bağlanması için 5 yıl sigortalılık süresi ve en az 900 gün prim ödemesi gerekiyor. Eşinizin 30 gün prim ödemesi olduğuna göre, 900 güne tamamlamak için 830 gün eksiği bulunuyor. Eksik günleri için sadece askerlik süresini borçlanabiliyorsunuz. (Geçmiş günler için borçlanarak gün kazanmak mümkün değil). 2 yılda askerlik süresi olsa, borçlanmanız bile toplam prim ödemesi 750 gün oluyor. Askerlik borçlanmasıyla bile prim ödemesini 900 güne tamamlayamadığınız için, maalesef dul aylığı bağlatmanız mümkün değil.

Özür derecesini hastane sağlık kurulu belirler

Soru: 05.02.1970 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1996 dir. Sağ kulağımda %45 sol kulağımda %25 işitme kaybım var. Bu bana vergi muafiyeti sağlar mı? Emekli olacağım tarihi öne çeker mi?

Veysel Erişoğlu

Cevap: Vergi İndirim hakkı almak için en az yüzde 40 oranında özürlü olmak gerekiyor. Yüzde 40 oranında özürlü olup olmadığınıza, vergi indirim hakkı için başvuracağınız vergi dairesi veya defterdarlığın gönderdiği hastanenin sağlık kurulu karar verir. Bize göre yüzde 40 rapor almanız zor. Ancak; bulunduğunuz yerdeki vergi dairesine veya defterdarlığa, vergi indirimi almak için başvurup, şansınızı deneyin.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1102

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Konut Edindirme Yardımı ödemeleri ilanla duyurulacak