Yeni yasa çıktığında SSK ya isteğe bağlı prim ödeyemezsiniz

 

10.01.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yeni yasa çıktığında SSK ya isteğe bağlı prim ödeyemezsiniz

Ekrem Sarısu - 10 Ocak 2008 Perşembe - Posta

Yeni yasa çıktığında SSK ya isteğe bağlı prim ödeyemezsiniz

Soru: 15 Ocak 1966 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 1 Mart 1987 dir. Bir süre sonra işten ayrıldım, o zaman zarfında 550 günlük sigortam yatmıştı. Boşluk doldurma olmayınca, şu anda bir yerde çalışıyorum. 1080 günü tamamlayıp daha sonra isteğe bağlı sigortaya geçmeyi istiyorum. Yeni çıkan sosyal güvenlik yasasının beni ne şekilde etkileyeceği konusunda beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Şu anda primim 750 gün oldu.

Türkan Doğan

Cevap: Sorunuzu emeklilik şartları açısından soruyorsanız, bugünkü yasa şartlarıyla emekli olacağınızı, bu yönüyle yeni yasanın emeklilik şartlarınızı etkilemediğini belirtelim(şayet mecliste değiştirilmezse). Sorunuzu isteğe bağlı sigorta yönüyle soruyorsanız, yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra isteğe bağlı sigorta, Bağ-Kur şartlarıyla devam edecek. Yasa yürürlüğe girene kadar, 750 gün prim ödemenizi 1080’ e güne tamamlayıp, isteğe bağlı sigortaya geçmeniz halinde bir sorun yok. Aksi halde yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra, SSK ya isteğe bağlı prim ödeyemezsiniz.

Eliniz çabuk tutarsanız annenize aylık bağlanır

Soru: Danışmak istediğim bir konu var. Babam 14 Mayıs 2003 tarihinde vefat etti. Sigorta başlangıcı 1971 bitişi 1975 olup, toplam 777 gün prim ödemesi var. Askerlik süresini ödersek acaba maaş bağlanabilir mi? Ama annem kendisi de emekli ayrıca babamın maaşını alabilir mi ? Yardımlarınızı bekliyorum.

Sevilay Saras

Cevap: SSK 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödemesi bulunan sigortalının hak sahiplerine ölüm aylığı(dul-yetim aylığı) bağlıyor. Babanızın askerlik süresini borçlanmanız halinde sigortalılık süresi 5 yıla ulaşıyorsa prim ödeme gün sayısı da 900 günü aşacağından, talep etmeniz halinde annenize dul aylığı hak sahibi kardeşleriniz varsa, onlara da yetim aylığı bağlanır. Ancak elinizi çabuk tutun. Yeni sosyal güvenlik yasası kapsamında 900 gün prim şartının 1800 güne çıkartılması için verilen yasa tasarısı da mecliste görüşülme sırasını bekliyor. Yeni yasa yürürlüğe girmeden askerlik süresini borçlanıp, borçlanma bedelini ödeyerek aylık talebinde bulunun.

Özürlüye evde bakım yardımı için kişi başı gelirin 321YTL aşmaması gerek

Soru: Eşimin (babadan üvey) zihinsel engelli ablası var. Eşimin üvey babası bir huzur evinde kalıyor. Annesi de sağlık sorunlarından dolayı eşimin diğer kız kardeşi ile kalıyor. Zihinsel engelli ablasını tüm uğraşlarımıza rağmen hala bir hastaneye sürekli olarak yatıramadık. Evde bakım parası diye bir olay varmış. Evde bakım parası almak için nereye ve nasıl başvurabiliriz? Ya da hasta ablasını daimi yatırabilmek için ne yapmalıyız?

Deniz-İstanbul

Cevap: Özürlüler için evde bakım parası şu şartlarda alınabiliyor;

1-Aile bireylerinin her türlü gelirleri toplamı, birey sayısına bölündüğünde kişi başına düşen gelir, asgari ücretin net tutarının 2/3 ünden az alması(bugünkü asgari ücrete göre 321 YTL den azsa),

2-Özürlünün ağır engelli olması,

2- Özürlünün hayatını devam ettirebilmesi için başkasının sürekli bakımına muhtaç olması.

Bu şartları taşıyorsanız, eşinizin özürlü ablası için aylık asgari ücretin net tutarı kadar(bugünkü asgari ücrete göre aylık 481.55YTL) evde bakımı yardımı alabilirsiniz. Bunun için bulunduğunuz yerdeki İl veya İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne başvurarak gerekli işlemleri yaptırmanız gerekiyor.

Başlangıcınıza göre 47 veya 48 yaşında emekli olursunuz


Soru: 1981'de SSK ' lı olarak işe başladım. 1985 de Memuriyete geçtim. 720 gün sigortalı hizmetimi emekli sandığına aktardım. 20 ay askerliğimi de borçlanarak ödedim. 29.06.1962 doğumluyum. Ne zaman emekli olabilirim?

Osman Kutlu / ANKARA

Cevap: Bilgilerinizi tarih yerine yıl olarak verdiğinizden ve askerlik tarihinizi belirtmediğinizden sorunuzu alternatifli cevaplandırıyoruz. Askerliğinizi memuriyetten önce yaptığınız varsayımına göre; Memuriyet başlangıç tarihiniz 23.11.1985 ve öncesi bir tarihse, emekli olmak için; 25 yıl fiili hizmet ve 47 yaş şartlarına tabi olarak, 25 yıllık fiili hizmet sürenizi tamamlamanız şartıyla(2008 yılı içinde tamamlıyorsunuz) 47 yaşınızı dolduracağınız 29.06.2009 tarihinde, sonraki bir tarihse, 48 yaşınızı dolduracağınız 29.06.2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Yersiz ödenen aylık faiziyle birlikte geri alınır

Soru: Annem öleli 6 yıl oldu. Büyük ablam altı yıldır annemin maaşını ihtiyacı olmadığı halde alıyor. Ben ve diğer kardeşlerim bu maaşı almasına karsıyız. Ne yapmamız gerekiyor?

Emine Demir

Cevap: Yetim aylığı almak ne ablanızın keyfiye ne de sizlerin keyfine kalmış bir konudur. Ablanız bekar, evlenmiş olsa da boşanmışsa veya dul kalmışsa, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmıyor veya bu kurumlardan kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almıyorsa annesinden dolayı SSK dan yetim aylığı alır. Bu şartları taşıyorsa siz isteseniz de istemeseniz de aylık alır. Ancak, bu şartları taşımıyorsa, ablanız istese de aylık bağlanmaz. Sahte ve yanıltıcı evrakla aylık bağlanmışsa da, tespit edildiğinde aylık kesilir. Örneğin ablanız, aylık bağlattıktan sonra evlenmişse, veya emekli aylığı alıyorsa, zaten aylık yersiz ödeniyor demektir. Durumu SSK ya ihbar etmeniz halinde, aylığı kesileceği gibi, yersiz ödenen aylıklarda kanuni faiziyle birlikte geri alınır.

Emekli olmak için en az 3600 gün prim gerekiyor

Soru: 1948 doğumluyum. Sigorta başlangıçım 1979 olup, sigorta çıkışım 1982 dir. Bu süre zarfında 1045 gün prim ödemem var. Bu iş günüyle hangi şartlarda ve nasıl emekli olabilirim? Olabilirsem detaylı bir şekilde bilgi ve açıklama yapabilir misiniz?

Ecem Nar

Cevap: 1045 günle emekli olmanız mümkün değil. Emekli olabilmeniz için, en az 3600 gün prim ödemesi gerekiyor. 2555 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 3600 güne çıkartacağınız tarihte yaş haddinden emekli olabilirsiniz. Bir işyerinde 35 gün çalışarak prim ödemenizi 1080 güne tamamladıktan sonra, SSK ya isteğe bağlı sigortaya prim ödeme hakkınız doğar. Eksik günlerinizi isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek tamamlayabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 6426

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yeni yasa çıktığında SSK ya isteğe bağlı prim ödeyemezsiniz