Banka Faiz gelirleri beyan edilmeyecek

 

08.01.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Banka Faiz gelirleri beyan edilmeyecek

Ekrem Sarısu - 08 Ocak 2008 Salı - Posta

Soru: Bankada 2006 da vadeli mevduat hesabına yatırdığım paramın vadesi 20 Ocak 2008 de dolacak. Bu durumda alacağım faiz 2008 yılı vergisine mi tabi olacak? 2008 vergisine tabi olacaksa, vergi oranı ne kadar arttı? Banka faizinin vergi oranı nedir? Beyan geldi mi?

Bekir Akcan-İstanbul

Cevap: Banka mevduat faizi gelirlerinin vergilendirilmesinde herhangi bir değişiklik yapılmadı ve 2008 yılı vergi oranları da artırılmadı. 2007 yılında olduğu gibi, 2008 yılında elde edilen banka mevduat faizi yüzde 15 stopaja tabi tutulacak. Sizin gibi gerçek kişiler, banka mevduat faizi gelirlerini, tutarı ne olursa olsun beyan etmeyecekler. Faiz gelirini elde ettikleri sırasında bankaca kesilen ve adlarına vergi dairesine yatırılan yüzde 15 gelir vergisi kesintisi nihai vergileri olacak.

Sonuç olarak, 20.01.2008 de banka mevduat hesabından elde edeceğiniz faiz gelirinizin üstünden banka yüzde 15 oranında gelir vergisi kesintisi yapacak, bu vergiden başka bir vergi ödemeyeceksiniz. Faiz gelirinizi beyanda etmeyeceksiniz. Hesabınızın vadesi 2007 de dolsaydı, yine aynı oranda vergi ödeyecektiniz. Başka bir ifadeyle 2008 de vergi oranı artırılmadı. Hesap vadesinin 2008 e sarkmasının olumsuz etkisi yok.

Kıdem tazminatı alamazsınız işinizden ayrılmayın

Soru: 03.02.1964 doğumluyum. İşe giriş tarihim 01.07.1986 olup, bu tarihten bu yana sigortam yatmaktadır. Fakat askerlik borçlanmamı yatırmadım. Askerlik borçlanmamı yatırsam, ne zaman emekli olabilirim? Halen çalışmaktayım. 1989 dan bu yana da aynı iş yerinde çalışmaktayım. Eğer ben bu iş yerinden emekli olamadan çıkacak olursam, bir hak talep edebilir miyim?

Satılmış KÖLEKÇİ

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar(18 ay varsayılmıştır) geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 48 yaşınızı dolduracağınız 03.02.2012 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinizden sonra yapmışsanız, borçlanmanıza gereke yok. Bu durumda, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olarak, 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İşyerinizden emekli olmadan kendi isteğinizle ayrılmanız halinde, herhangi bir hak talep edemezsiniz. Zaten bu kadar çalıştıktan sonra isteğinizle ayrılmanız yanlış olur. Ayrıca, askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız borçlanmanız halinde, 01.01.2010 tarihinde 25 yıllık süre ve prim ödeme şartını yerine getirmiş olacağınızdan işyerinizden kendi isteğinizle ayrılmanız halinde, kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.

Dava açarsanız Bağ-Kur aylığınız artar ayrıca SSK dan da aylık bağlanır

Soru: 24 yaşında bayanım babam Bağ-Kurdan emekliydi, vefat etti. Babamdan hak sahibi olduğumdan maaş alıyorum. Fakat SSK lı işe başlayınca, maaşım kesildi. Benden başka annemde maaş alıyordu. Benim kesilen maaşım anneme kalmadı. Annemin de babası SSK dan emekliydi. Dul olduğu için babasından aylık alması gerekliydi. Fakat Bağ-Kurdan, yani eşinden aylık aldığı için, babasından almaya hakkı yokmuş. Bu konuyla ilgili olanlar ne kadar doğru? Bu maaşları almaya hakkımız var mı?

Meral Polat

Cevap: Öncelikle SSK lı olarak çalışmaya başladığınızda, yetim aylığınızın kesilmesinin doğru olduğunu belirteyim. Ancak, işten ayrılmanız halinde, üzerine yetim aylığınız tekrar bağlanır. Annenizin aylık bağlama oranı yüzde 50 dir. Ancak, aylık alan başka kimse yoksa oranı yüzde 75 dir. Aylığınız kesildikten sonra, babanızdan dolayı annenizden başka aylık alan yoksa, aylığının yüzde 50 den yüzde 75 e yükseltilmesi, başka bir ifadeyle yüzde 25 oranındaki aylığınızın aylığına ilave edilmesi gerekirdi.

Diğer sosyal sigortalar kurumlarına tabi olarak çalışmıyor ve kendi çalışmalarından dolayı bu kurumlardan gelir ve aylık almıyorsa, babasından dolayı yetim aylığı alması gerekirdi. SSK sadece 06.08.2003 ile 09.07.2005 tarihleri arasında eşinden dolayı aylık alanlara, babasından dolayı aylık bağlamadı. Muhtemelen babanızın ölümü bu tarihler arasındadır. Ancak, bu uygulamanın toplumda sert tepki görmesi üzerine 09.07.2005 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 5386 sayılı yasa ile yapılan düzenleme sonucu, eşinden dolayı dul aylığı alanlara babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaya başladı. Hatta bu tarihler arasında talebi reddedilerek aylık bağlanmayanlara, yeni bir talep gerekmeden aylık bağlanması gerekir. İşinizi iyi takip edemediğiniz anlaşılıyor. Dedenizden dolayı anneniz SSK dan yetim aylığı talebi varsa( ki olması gerekir), SSK ya yazılı olarak başvuruda bulunup, 5386 sayılı yasa gereğince talep tarihiniz itibariyle aylık bağlanmasını ve ödenmeyen geçmiş aylıkların toplu ödenmesine talep edin. Talebiniz reddedilirse, hemen İş Mahkemesine dava açın. Ayrıca; babanızdan dolayı Bağ-Kurdan annenizden başka aylık alan yoksa, Bağ-Kura yazılı olarak başvurun ve aylığınızın kesildiği tarih itibariyle annenizin aylık oranının yüzde 50 den yüzde 75 e çıkartılmasını talep edin. Talebiniz reddedilirse Bağ-Kur için de İş Mahkemesine ayrı bir dava açın.

Basamak satın alanların mağduriyeti giderilecek

Soru: Posta gazetesinde köşe yazınızda basmak satın alan Bağ-Kur mağdurlarıyla ilgili (perşembe ya da cumartesi günkü) yazınızı bana göndermeniz mümkün müdür? Bende yazınızda belirttiğiniz mağdurlardan biriyim. Bu konuyla ilgili mahkeme dava açmayı düşünüyorum. Sizden ricam beni bununla igili bilgilendirmenizdir.

Mustafa Değirmenci

Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu’nca 11.12.2007 tarih ve 2007/93 sayılı genelge yayımlanarak, bilgisayar programı olmadığından, basamak satın alanların intibakının yapılamadığı, dolayısıyla aylıklarının hesaplanamadığı, bilgisayar programı yaptırıldığında, intibaklarının yapılarak aylıklarının yükseltileceği ve geçmişe yönelik aylık farklarında toplu olarak ödeneceği açıklandı. Genelgenin yayımlandığı gün İlgili Bakanda program yazılımı tamamlandığında, satın alınan basamaklara intibakların yapılacağını ve yeni hesaplanan aylık ile eski aylık arasındaki farkların, basamak satın alanlara toplu olarak ödeneceğini açıkladı.

Gerek Bakanın açıklaması ve gerekse söz konusu genelgeden, basamak satın alanların kısa sürede mağduriyetinin giderileceği anlaşılıyor. Bu aşamada hakkınızı aramak için dava açmanıza veya herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Sakince program yazılımının tamamlanmasını bekleyin.

50 yaşında emekli olacak memurlar

Soru: 08.03.1965 doğumluyum. 05.09.1989 da bir kamu kuruluşunda memur olarak işe başladım hala çalışmaktayım. Askerliğimi borçlandım. Ne zaman emekli olabilirim?

Recai SAVAŞ

Cevap: Askerlik yaptığınız tarih ve süresi hakkında bilgi vermediğinizden sorunuzu memuriyet başlangıç tarihinden önce 18 ay askerlik yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Askerlik borçlanması başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet ve 50 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. 5 yıl 2 ay daha fiili hizmette bulunarak, 19 yıl 10 ay olan fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla çıkartmanız şartıyla
50 yaşınızı dolduracağınız 08.03.2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2855

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Banka Faiz gelirleri beyan edilmeyecek