Sakat arabasının KDV sinde sakata gelenler

 

06.01.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sakat arabasının KDV sinde sakata gelenler

Ekrem Sarısu - 06 Ocak 2008 Pazar - Posta

Sakat arabasının KDV sinde sakata gelenler

Soru: Yürüme engellilerinin, motorlu veya motorsuz sakat arabalarında Katma Değer Vergisi oranının yüzde 18 e yükseltildiği haberi gazetelerde yer aldı. Ancak, oranın yükseltilmediğini söyleyenler de var. Bunun hangisi doğru. Sakat arabaların da KDV oranı yüzde kaç oldu?

Cemal Kartoğlu-İstanbul

Cevap: Öncelikle rahat olan. Sakat arabalar geçtiğimiz yılda KDV ye tabi değildi. Bu yılda KDV ye tabi değil. Çünkü; sakat arabalarının KDV ye tabi olacağı gibi bir düzenleme yapılmadı. KDV oranı da yükseltilmedi. Haklı olarak gazetelerimizdeki haberlerin nereden kaynaklandığını merak ediyorsunuz. Onu da açıklayalım. Çünkü; konu pek çok kişiyi ve aileyi ilgilendiriyor. Yılın son gününde, yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren sade, meyveli ve kolalı gazozlarda, lokanta, pastane ve kafeteryalarda verilen yiyecek ve içecek hizmetleri ile otel, motel, tatil köyü gibi konaklama hizmeti veren işletmelerde, konaklama hizmetinin KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi. Bu indirim üzerine Maliye Bakanlığı; zorunlu olarak indirimli orana tabi olan mal ve hizmetleri belirleyen, listeleri yeniden düzenledi. Bu düzenleme sırasında, zaten KDVK nun 17/4-s maddesindeki “Özürlülerin eğitimleri, meslekleri ve günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları” hükmüyle KDV den istisna edilmiş olan sakat arabalarının, yüzde 1 oranında KDV ye tabi mallar listesinde bulunmasını lüzumsuz görerek listeden çıkarttı.

İndirimli oran listelerinde bulunmayan mallar genel oranda, yani yüzde 18 oranında KDV ye tabi olduğundan, bazı gazetelerimiz ve yazarlarımız, yüzde 1 oranındaki listeden çıkartılan sakat arabalarının yüzde 18 oranında KDV ye tabi tutulacağı yanılgısına düşerek, okurlarına sakat arabalarında KDV nin yüzde 18 e yükseltildiğini duyurdular. Tabiri caizse sakata geldiler. Tabiî ki, bu haberi okuyan özürlülerimiz ve aileleri de yok yere üzülmüş oldu.

Emekli aylığı aldığınızdan SSK dan yetim aylığı alamazsınız


Soru: Ben SSK emeklisi bir bayanım. Eşimden ayrıldığım zaman, ölmüş olan babamın SSK emekli aylığından dul maaşı alabilir miyim? Cevabınızı bekliyorum.

N.Ö

Cevap: SSK, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmayan, bu kurumlardan kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almayan bekar, evlenmiş olsa da boşanan veya dul kalan kız çocuklarına, ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlar. Kendi çalışmalarınızdan dolayı SSK dan emekli aylığı aldığınızdan eşinizden ayrılsanız da SSK dan babanızdan dolayı yetim aylığı alamazsınız.

Konut kapıcılarının net ücreti 517.14 YTL yükseldi

Soru: Apartman görevlisinin maaşlarının net ve brüt değerlerini öğrenebilir miyim? Veya nereden öğrenebiliriz.

Bülent Çağlar

Cevap: Bir yerden öğrenmenize gerek yok. Sizin gibi soran okurlarımızın sorularını cevaplandırıyoruz. Konut olarak kullanılan Aparmanlar da kapıcılık yapan görevlilerin ücretlerinin brüt tutarı 01.01.2008 tarihinden itibaren aylık 608.40 YTL olup, eline geçen net tutar ise 517.14 YTL dir. Bu tutarlar yılın ilk yarısı yani 30.06.2008 tarihine kadar geçerlidir. 01.07.2008 tarihinden itibaren ise, aylık ücretinin brüt tutarı 638.70 YTL net tutarı da 542.89 YTL dir.

Emekli Sandığı 10 yıl hizmeti olmayana dul aylığı bağlamaz


Soru: Babam 14 Ocak 1994 te vefat etti. Babam Emekli Sandığına bağlı olarak 5 yıl 11 ay hizmet verdi. Bana ve iki kardeşime yetim aylığı bağlandı. Ama anneme dul aylığı bağlanmadı. Mevcut yasaya göre başvurmamız halinde, anneme maaş bağlanır mı?

Yeni yasa ile annemin durumu ile ilgili bir değişiklik söz konusu olur mu? Yani annemin maaşı yeni yasaya göre bağlanır mı? İlgilenirseniz çok sevinirim.

Emre Sütçü-TOKAT

Cevap: Emekli Sandığından eşe dul aylığı bağlanması için iştirakçinin 10 tam yıl fiili hizmetinin bulunması gerekiyor. Babanızın 10 yıl hizmeti olmadığından annenize dul aylığı bağlanmamış. Bugünkü yasalara göre başvursanız yine aylık bağlanmaz. Çünkü; o günkü yasa bugünde geçerli.

Yeni sosyal güvenlik yasasında dul aylığı bağlamak için 900 gün prim ödemesi yetiyordu. Ancak, 900 gün prim ödemesinin 1800 güne çıkartılmamsı için kanun tasarısı hazırlandı. Mecliste görüşülme sırasını bekliyor. Ancak, 900 gün prim ödeme şartı 1800 güne çıksa da babanızın 1800 günden fazla emekli keseneği olduğundan, yeni yasa yürürlüğe girdiğinde annenize dul aylığı bağlanması gerekir(şayet yasada bir değişiklik yapılmazsa)

01.04.2009 da emekli olabilirsiniz

Soru: 01 Nisan 1962 doğumluyum. Askerlikten sonra 01.04.1984 tarihinden itibaren SSK lı olarak çalışmaya başladım. Askerliğimi borçlanarak bedelini 21.06.2000 de ödedim. Ne zaman emekli olabilirim.

Bayran Zungur
Cevap: Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi askerlik süreniz kadar(18 ay kabul edilmiştir) geri götürerek, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödemesi ve 47 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. 5150 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 47 yaşınızı dolduracağınız 01.04.2009 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Askerlik borçlanmasıyla 2 yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 22.02.1962 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 01.12.1986’dır. 1982-1984 yılları arası askerliğimi 20 ay olarak yaptım. 1990-1995 yılları arası Bağ-Kur’um çıktı. Aftan faydalanıp borcumu ödedim ve hizmetlerimi SSK’da birleştirdim. Toplam 4570 günüm var. Askerlik borçlanmamı yaparsam ne zaman emekli olabilirim? Borçlanmanın bana faydası olur mu?

Doğan DEMİR / Ankara

Cevap: Askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten önce yaptığınızdan borçlanmanın faydası olur. Askerliğiniz borçlanırsanız sigorta başlangıç tarihiniz 20 ay geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. 55 gün daha prim ödeyerek, askerlik dahil 5170 gün olan prim ödeme gününüzü 5225 güne tamamlamanız şartıyla, 25 yıllık sigortalılık süresini dolduracağınız 01.04.2010 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanmazsanız, prim ödemenizi 5375 güne çıkartmanız şartıyla 50 yaşınızı dolduracağınız 22.02.2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Toplu prim ödeyerek emekli olma usulü yok

Soru: 1964 doğumluyum. 1978 yılında sigorta başlangıcım var. 87 günlük sigortam 1978 yılında yattı. Fakat ondan sonra işten ayrıldığımdan dolayı sigortam yatmadı. Ayrıca, 2001 yılının 8. ayında Bağ-Kura kayıt oldum. Fakat hiç para yatırmadım. Şuan Bağ-Kurda borç görünüyor. Yeni çıkan yasadan (toplu para yatırıp emekli olma) yararlanabilir miyim? Yani toplu para yatırıp emekli olma gibi bir şansa sahip miyim? Bunun için ne tür bir yol izlemeliyim.

Rasim USTA

Cevap: Beklentilerinizi karşılayacak cevap yazamadığım için üzgünüm. Toplu para ödeyerek emekli olma gibi bir kanun çıkmadı. Gündem de böyle bir kanunda yok. Aksine gündemde olan ve Haziran 2008 de yürürlüğe konacağı açıklanan, meclisteki yasa ile, emekli olma şartları daha da zorlaştırılıyor. Sonuç olarak, toplu para ödemek suretiyle emekli olamazsınız. 1978 başlangıcınıza göre, SSK ya geçip SSK lı devam etmeniz avantajınıza. Bağ-Kura olan prim borcunuzu ödeyip SSK ya geçerek 2963 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1652

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sakat arabasının KDV sinde sakata gelenler