Art arda Üç ay prim ödenmezse isteğe bağlı sigorta sona erer

 

03.01.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Art arda Üç ay prim ödenmezse isteğe bağlı sigorta sona erer

Ekrem Sarısu - 03 Ocak 2008 Perşembe - Posta

Art arda Üç ay prim ödenmezse isteğe bağlı sigorta sona erer

Soru:1958 doğumluyum. 01.10.1979 tarihinde sigorta girişim var. Yaklaşık bir sene kadar sigortalı çalıştım. Daha sonra evlendiğim için, Konya’ya yerleştim. Burada da (1995 yılında) bir sene isteğe bağlı sigortamı ödedim. Daha sonra, ödemelerim aksadı. İzmir’e yerleştim ve sigorta primlerimi yatırmadım. Yanılmıyorsam 3 sene önce isteğe bağlı emeklilere borçlarını yatırıp emekli olma şansı verildiğinde, bende borcumu öğrenmek için başvurdum. Fakat SSK, sigortamın Konya’dan iptal edildiğini bildirdi. Tabi ben böyle bir şey yapmadım. Ama öyle görünüyormuş. Şimdi ben bu hakkımı tekrar nasıl kazanabilirim? Acaba emekli olma sansım var mı? Cevaplarsanız sevinirim.

Benal Baylan-İzmir

Cevap:SSK da; isteğe bağlı sigorta primini art arda üç ay ödemeyenlerin isteğe bağlı sigortalığı, primi ödenmiş son ayın bitiminden itibaren sona ermektedir.(506 sayılı K. md.85) 1995 de bir yıl prim ödeyip, sonra prim ödemediğinizden, isteğe bağlı sigortanız primini ödediğiniz en son ay bitiminden itibaren sona erdirilmiş. Başka bir ifadeyle ilgili daire yasa gereği sigortanızı iptal etmiş. Sigortanız iptal edildiğinden, ortada yeniden yapılandırılacak prim borcu yok. Yapılan işlem doğru. Maalesef geriye yönelik olarak kazanacağınız bir hak yok. Ancak, 1080 gün prim ödemeniz varsa, isteğe bağlı sigortanızı talep tarihinizi takip eden aybaşından itibaren yeniden başlatmanız mümkün. Prim ödemenizi en az 3600 güne tamamlayacağınız tarihte kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz(yaş haddinden emeklilik)

Babanıza dul size yetim aylığı bağlanır,yada değişiyor Acele edin

Soru: Ben hiçbir sosyal kuruma bağlı değilim. Eşimin vefatından dolayı Bağ-Kur’dan emekli dul aylığı almaktayım. Bir hafta evvel Emekli Sandığı’na bağlı emekli olan annemi kaybettik. Babam SSK’ya bağlı emekli aylığı almaktadır. Annemden dolayı babam ve ben emekli aylığı alabilir miyiz?

B. Hülya KÖŞKER / Mersin

Cevap: Babanızın emekli aylığı alıp almamasının eşinden dolayı dul aylığı almasında bir önemi bulunmuyor. Babanız eşinden dolayı Emekli Sandığından dul aylığı alır. Emekli Sandığına tabi olarak çalışmadığınız ve Emekli Sandığından kendi çalışmanızdan dolayı gelir ve aylık almadığınız için, Emekli Sandığından annenizden dolayı Yetim aylığı alırsınız. Yalnız elinizi çabuk tutup yeni yasa çıkmadan aylık talebinde bulunun. Yeni yasada; dul ve yetimlerin aleyhinde değişiklikler gündemde.

Özürlü hakkıyla 18 yılda emekli olabilirsiniz


Soru: 01.03.1976 doğumluyum. 01.07.1999 tarihinde sigortaya giriş yaptım. Toplam 2973 günüm var. Bir yaşımda çocuk felci geçirdim. Daha önce vergi indiriminden faydalanmadım. 01.04.2006’dan itibaren % 50 özürlü raporumla vergi indirimden faydalanıyorum. Bu duruma göre ne zaman emekli olabilirim?

A. SAĞLAMTAŞ / Hatay

Cevap: 06.08.2003 tarihi itibariyle sizin gibi, 3 yıldan fazla 6 yıldan az süredir sigortalı olan, vergi indirim hakkı almış III. Derece özürlüler, yaş şartı aranmadan, 18 yıl sigortalılık süresi ve 4080 gün prim ödeme şartlarıyla emekli olabiliyor.

1107 gün daha prim ödeyerek, 2973 gün olan prim ödemenizi 4080 güne çıkartmanız şartıyla, 18 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 01.07.2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Emekli aylığı alan eş dul aylığı da alabilir

Soru: Eşim ve ben SSK’dan emekli maaşı almaktayız. Birimizin vefatı halinde kalan eş kendi emekli maaşımın yanı sıra dul maaşı da alabilir mi?

Şaban TÜLEK / İstanbul

Cevap: Herhangi birinizin vefatı halinde, kalan eş SSK dan dul aylığı alabilir. Hayatta kalan eşin SSK dan veya başka kurumdan emekli aylığı almasının, dul aylığı bağlanmasına mani bir tarafı yoktur. Yeter ki evlenmesin. Dul aylığı alan eşin evlenmesi halinde dul aylığı kesilir.

47 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz


Soru: 15.03.1967 doğumluyum. 01.09.1983 tarihinde 22 gün sigorta başlangıcım var. 20.06.1985 tarihinden başlayarak hala çalışmaktayım. Askerlik borçlanmamı yatırdım. Kaç yaşında emekli olacağımı öğrenmek istiyorum.

Yılmaz ERGİN / Bolu

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi, 18.5 yıldan fazla 20 yıldan az süredir sigortalı olanlar, emekli olmak için; 25 yıl sigortalık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödeme(5150 gün prim ödemeniz var sayılmıştır) ve süre şartlarını yerine getirdiğinizden bundan sonra prim ödemeseniz bile, 47 yaşınızı dolduracağınız 15.03.2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Türkiye Hukuk Devletidir aylık bağlanır

Soru: 1940 doğumlu babam Mayıs 2007’de vefat etti. Anneme ve kız kardeşime dul ve yetim aylığı bağlamak için Temmuz 2007’de başvurduk. Babamın 5 ayrı SSK nosu çıktı. Bunların 2’sinde 651 gün prim ödemesi çıktı. Diğer 3 nde prim ödemesi yok denildi. 2 yıl askerlik süresinin yarısını borçlandık. 5 tane sigorta numarası olduğu için, işlemler geç yürüyor. 2008’de 900 günlük sürenin 1800 güne çıkartılacağını yazılarınızdan öğrendik. İşlemlerimiz yetişmezse ve 2007 da aylık bağlanmazsa, durumumuz ne olur? Hakkımızın ölmemesi için ne yapmamız gerekiyor?

Mehmet GÜZEL / İstanbul

Cevap: Bugün için 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödemesi olan sigortalının hak sahiplerine ölüm aylığı(Dul-Yetim) bağlanması yasa hükmüdür. Aylık bağlama talebinde bulunduğunuz için(aylık bağlamam talebinde bulunmadıysanız hemen bulunun), bugünkü yasa hükümlerine tabisiniz. Aylık bağlanana kadar yasa değişerek prim ödeme şartı 900 günden 1800 güne çıkartılsa bile, yeni durum hukuken sizi bağlamaz. Ancak; okurlardan aldığımız çok sayıda şikayetten hukuku hiçe sayan işlemlerin de yapıldığını biliyoruz. Birden çok sigorta sicil numarasının düzelttirilmesi fazlada zaman alan bir işlem değildir. İşinizi elden takip ederek hızlandırsanız iyi olur. Ancak, en kötü ihtimalle yasa değiştiği gerekçesiyle aylık bağlamazlarsa, dava açarak ilk mahkemede aylık bağlatırsınız. Sonuçta burası Patagonya değil. Türkiye bir hukuk devletidir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 5250

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Art arda Üç ay prim ödenmezse isteğe bağlı sigorta sona erer