Yargı; SSK ya girişi bildirilenin en az bir gün çalıştığı görüşünde

 

17.01.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yargı; SSK ya girişi bildirilenin en az bir gün çalıştığı görüşünde

Ekrem Sarısu -17 Ocak 2008 Perşembe - Posta

Yargı; SSK ya girişi bildirilenin en az bir gün çalıştığı görüşünde

Soru: Eşim;16 Temmuz 1977 doğumlu. İlk SSK girişi 01.10.1992 dir. Yalnız internetten sigorta dokümanına baktığım zaman; 15.2.1996 tarihinden itibaren prim ödemesi görünüyor. Zorunlu sigorta 31.7.1997 tarihinde bitiyor. Toplam SSK gün sayısı 525 gündür. 23.10.1998 tarihinden itibaren isteğe bağlı Bağ-Kur ödemekteyim. Emeklilik için Bağ-Kur mu? Yoksa SSK mı avantajlıdır? Ne zaman emekli olabilir? SSK dan emekli olursa giriş olarak hangi tarih baz alınır? Emeklilik tarihinin hesaplanmasını rica ederim.

Özcan KALAY

Cevap: 1)Eşinizin sigorta girişi yapıldığı halde, prim ödemelerinin SSK ya bildirilmediği anlaşılıyor. Bu gibi durumlarda açılan hizmet tespit davalarına, Yargıtay girişi bildirilen sigortalının en azından bir gün çalışmış olduğu yönünde kararlar veriyor. Eşiniz dava açarak bir gün bir gün bile hizmet süresi kazansa, SSK başlangıç tarihi olarak, 15.02.1996 tarihi dikkate alınacağından, emekli olmak için SSK da 20 yıl sigortalılık süresi 5600 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olur. SSK ya geçip 2105 gün prim ödeyerek prim ödemesini 5600 güne tamamlaması şartıyla 49 yaşını dolduracağı 16.07.2026 tarihinde emekli olabilir.

2)Dava açmazsanız SSK da 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi olur. 2480 gün daha prim ödeyerek prim ödemesini, 5975 güne tamamlaması şartıyla 54 yaşını dolduracağı 16.07.2031 tarihinde emekli olur.

3) Eşiniz Bağ-Kurda devam ederse, 20 tam yıl(7200 gün prim ödeme) prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olarak, 10 yıl 4 ay daha prim ödeyerek prim ödemesini 20 tam yıla çıkartması şartıyla, 53 yaşını dolduracağı 16.07.2030 tarihinde emekli olabilir.

Faaliyetine devam eden emekli destek primi ödemek zorunda

Soru: Babam Ağustos 2003 yılında Bağ-Kur'dan emekli oldu. Sosyal Güvenlik Destek Primi olmadan emekli olduğu için, sağlık hizmetlerinden faydalanmak istersek bir ödeme yapmamız gerektiğine dair bir yazı aldık Bağ-Kur'dan. Bu yazı üstüne Bağ-Kur'a 2.389.-YTL para ödedik. Ayrıca; Eylül 2004'ten beri maaşından SGD primi kesiliyor. Bu kesinti ne kadar sürecek ve babam şu anda sağlık hizmetlerinden faydalanabilir mi?

Selda Kurban

Cevap: Sorunuzdan babanızın Bağ-Kurdan emekli olduğu ve işine sosyal güvenlik destek primi ödemeden devam ettiği, bu durumu tespit eden Bağ-Kurun ödenmemiş destek primlerini istediği ve prim borcundan dolayı sağlık yardımını kestiği anlaşılıyor. Yapılan işlem tamamıyla doğru. Çünkü; emekli olduğu halde faaliyetine devam edenler emekli aylıklarının yüzde 10 u kadar, Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemek zorundalar. Babanızın destek primi ödemeden çalıştığının tespit edilmesi üzerine, ödememiş olan destek primleri toplu olarak istenmiş. Sizde ödemişsiniz. Prim borcu kalmadığına göre, sağlık yardımı alabilirsiniz. Babanız faaliyetine devam ettiği sürerce, emekli aylığından, aylığının yüzde 10 tutarında(yeni yasa ile bu tutar artırılacak) sosyal güvenlik destek primi kesilmeye devam edecek.

Oğlunuz yeni yasaya tabi olmayacak


Soru: Oğlum 16.01.1990 doğumlu. Geçen yıl, Aralık ayı sonunda yeni yasa çıkacak diye, oğlumu 22.12.2006 tarihinde sigortalı olarak çalıştırmaya başladık. 10 gün prim ödemesi var. O tarihte oğlum 18 yaşını doldurmamıştı. Şu anda SSK da 10 günlük pirimi var. Oğlum çıkacak olan yasadan ne kadar etkilenecek. Bizleri aydınlatırsanız seviniriz.

Recep Sakın

Cevap: Bir çok maddesinin değiştirilmesi için hazırlanan yasa tasarısı, TBMM sinde görüşme sırası bekleyen Yeni sosyal güvenlik yasasının, Haziran 2008 ayında yürürlüğe konacağı ilgili bakan tarafından açıklandı. Oğlunuz yeni yasa yürürlüğe girmeden sigortalı olduğundan ve 18 yaşını da doldurduğundan, emekli olma şartları açısından bugünkü yasaya tabi olacak(7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarıyla) ve yeni yasadan etkilenmeyecek.(mecliste yasada bu yönüyle bir değişiklik yapılmazsa)

Sigortalı çalışmaya başlayanın malul aylığı kesilir


Soru:11.06.1960 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 08.07.1989 olup, toplam prim ödemem 5590 gün, sigortalılık sürem 18 yıldır. Ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca ben 2007 yılında rahatsızlımda dolayı malulen emekli oldum. Ben normal emeklilik hakkı kazandım da, malulen emekliden kendi hak ettiğim emeklide geçme hakım var mı?
Nurten Tuna

Cevap: Emekli olmak için, 20 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. 20 yıllık sigortalılık sürenizi doldurmadığınızdan emekliliği hak etmiş değilsiniz. Prim ve yaş şartını yerine getirdiğinizden 20 yıllık sigortalılık süresini dolduracağınız 08.07.2009 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Ayrıca; malulen emekli olduğunuzdan dolayı, SSK lı olarak çalışmaya başladığınız tarihte malul aylığınız kesilir. Sigortalı olarak çalışmayın. 20 yıllık süreyi dolduracağınız Emeklilik için aranan şartları yerine getirdiğinizde normal emekli aylığı bağlatabilirsiniz.

SSK’lı olarak özel sektörde çalışanın aylığı kesilmez

Soru: Emekli Sandığına bağlı ve 2006 yılında (1/2) dereceden emekli olmuş bir kişiyim. Yasa gereği kamu hizmetlerinde çalışamam gerekiyor. Çalışırsam emekli aylığım kesilir diye biliyorum. Ama özel sektörde çalışırsam emekli maaşım kesilmez diye duydum. Beni isteyen şirket sigorta yapma zorunluluğu olduğu için, emekli sandığı sicil numaramı istedi. Emekli sandığı emeklisi olarak, sigortalı bir işte nasıl çalışabilirim? Sigorta kesintileri nasıl ve ne şekilde? Yani miktar olarak nasıl olur? Ve emekli maaşımı etkiler mi? Bilmiyorum. 14.01.2008 tarihinde işe başladım. Ama korkuyorum. Lütfen ivedi olarak cevaplandırabilir misiniz?

Nedim Koçak

Cevap: Emekli Sandığından emekli olanlar, kamuda görev almaları halinde emekli aylıkları kesilir. Kamu kesiminde yönetim ve denetim kurulu üyeliği görevi Allanların ise, sadece tazminatları(görev-temsil) ödenmez. Ancak; SSK lı olarak özel sektörde çalışanların emekli aylıkları kesilmez. Aylıklarını almaya devam ederler. Ancak özel sektörde Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalışmak zorundalar. Sosyal güvenlik destek priminin oranı yüzde 30 olup, bunun yüzde 7.5 unu çalışan emekli, yüzde 22.5 unu ise işveren öder. Korkmanıza gerek yok. Aylığınız kesilmez. Ancak, aldığınız ücret üstünden yüzde 7.5 oranında destek primi ödersiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2236

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yargı; SSK ya girişi bildirilenin en az bir gün çalıştığı görüşünde