24 aylık evlenme yardımını kaçırmayın hemen evlenin

 

16.01.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

24 aylık evlenme yardımını kaçırmayın hemen evlenin

Ekrem Sarısu - 16 Ocak 2008 Çarşamba - Posta

24 aylık evlenme yardımını kaçırmayın hemen evlenin

Soru: Babamdan dolayı SSK’dan yetim aylığı almaktayım. Mart 2008 ayında evleneceğim. SSK evlilik yardımı yapıyormuş. Geçen seneye kadar bu yardım miktarı 24 aylıkmış. Şimdi 12 aya düşmüş. Acaba yeni çıkan yasa var mı? Hangisi doğru. 24 ay mı? yoksa 12 ay mı? Aydınlatırsanız sevinirim.

Ceyda Kaan

Cevap: SSK dan ana veya babasından dolayı yetim aylığı alırken evlenen kız çocuklarına, 24 aylık tutarında evlenme yardımı ödenmektedir. Kamuoyunda çeyiz parası olarak adlandırılan evlenme yardımının tutarı, Haziran 2008 de uygulamaya konacağı açıklanan yeni sosyal güvenlik yasası ile, 12 aya indiriliyor. Bu yasanın yürürlüğe gireceği tarihe kadar evlenen kız çocukları 24 aylık tutarında evlenme yardımı alacağından, fırsatı kaçırmayıp hemen evlenirseniz 24 aylık tutarında evlenme yardımı alırsınız.

50 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olursunuz

Soru: 18.05.1963 Doğumluyum. SSK da işe giriş tarihim 07.08.1989 dur. Bu güne kadar hiç boşluk yok. 01.10.1982 ile 20.10.1984 tarihler arasında askerlik yaptım. Askerlik borçlanması yapsam ne zaman emekli olurum?

Erol Sever

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar geri gider ve emekli olmak için;25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olmanız sağlar. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 50 yaşınızı dolduracağınız 18.05.2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Anneniz üç şekilde emekli olabilir

Soru: Annem 1957 doğumlu. SSK başlangıcı 15.05.1972, çıkışı Aralık 1977 olup, 1974 gün prim ödemesi bulunmaktadır. Ayrıca 28.06.1994 de Bağ-Kur’a geçerek 9 yıl 9 ay prim ödedi. Bu bilgilere göre, ne zaman emekli olabilir? Daha önce 8 ay kaldı demişlerdi. 8 ay bitti. Şimdi de 2 yılı daha var diyorlar.

Aslı Demirel

Cevap: Anneniz üç şekilde emekli olabilir:

1- 20 tam yıl prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabi olarak. Ara vermeden 4 yıl 9 ay 3 gün daha prim ödeyerek, prim ödemesini 20 tam yıla çıkartacağı Ekim 2012 ayında, tam aylıkla Bağ-Kurdan emekli olabilir.

2- Annenizin doğum tarihi 1.10.1957 ve öncesi bir tarihse, 15 tam yıl prim ödeme ve 53 yaş şartlarıyla, 53 yaşını doldurduğu tarihte, sonrası bir tarihse; 15 tam yıl prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi olarak 54 yaşını dolduracağı tarihte kısmi yaşlılık aylığı ile Bağ-Kurdan emekli olabilir.

SSK ya geçip(isteğe bağlıda prim ödeyebilir),ara vermeden 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemesini tamamlayacağı Temmuz 2011 ayında SSK’dan tam aylıkla emekli olabilir

Nereden Buldun getirilmiyor


Dünkü gazetelerimiz, “nereden buldun” haberini okurlarına duyurma için yarışı içindeydi. Neredeyse gazetelerimizin tamamında yer alan haberi manşetini taşıyanlar bile vardı. Haberlerde; gelir vergisi yasasında yapılan değişiklikle;

- “Nereden Buldun” sorusunun getirildiğini,

- Harcamaların Kaynağının sorulacağını,

- Belli tutarı aşan Kredi kartı harcamalarının mercek altına alınacağı ve harcamanın kaynağının sorgulanacağı,

- Harcama yapana değirmenin suyu nereden geliyor? deneceği,

- Lüks hayatın sorgulanacağını,

- Hizmetçisi, mürebbiyesi olanın incelemeye alınacağı,

- Pahalı arabası, yatı, uçağı olanlara bunların parasını nereden buldun diye soru sorulacağı, harcamalarının kaynağını, vergisi ödenmiş kazançla açıklayamayanlara hesap sorulacağı belirtiliyordu. Oysa bu haberlerin doğru bir tarafı yok.

Nereden buldun da yanlış değerlendirme

Haberlerin, vergi konseyi çalışmalarının yanlış değerlendirmesinden kaynaklandığı anlaşılıyor. Çünkü; kısa süre önce Başbakanında açıkladığı gibi, Gelir Vergisi Kanunu basitleştirme ve sadeleştirme adına yeniden yazılıyor. Yıl içinde de yasalaşma süreci tamamlanacak. Bu çalışma kapsamında; düşük gelir beyan eden Ticari kazanç sahipleri yani, kasap, manav, bakkal, terzi, galerici, vb. ler ile, serbest meslek kazancı elde endeler, yani; doktor, avukat, mimar, mühendis vb. lerden düşük kazanç beyan edip, yüksek tutarda harcama yapanlara, harcamalarının kaynağının sorulmasının ne getirip ne götüreceği vergi konseyinde tartışıldı. Henüz ortada somutlaşmış bir taslak da yok. Biran için; bu yönde bir düzenleme yapıldığını varsaysak bile, bu nereden buldun değil. Yani, kişilere mal ve servetlerinin kaynağını soran bir düzenleme olmayacak. Düşük kazanç beyan eden manav, bakkal vb. ticari kazanç sahipleri ile doktor, avukat vb. serbest meslek kazanç sahiplerine yüksek tutardaki harcamalarının kaynağı sorulacak(yürürlükten kaldırılan eski hayat standardına benzer bir uygulama). Sadece, gelir vergisi mükelleflerinden az kazanç bildirip, çok harcama yapanlar mercek altına alınacak. Bunların bile tasarrufları sorgulanmayacak. Dairesi, arabası, bankadaki parası araştırılmayacak. Ayrıca; uçağı olan kasap, yatı olan pazarcı, mürebbiyesi olan manav ve sık sık yurtdışına gezmeye giden tamirci olmadığına göre, düzenlemenin kağıt üstünde kalacağı da ayrı bir gerçek. Kısaca yasa çıksa bile, yaratılan korku boşuna.

Ekonomiye zarar verir

Haberleri okuyan harcamalarının ve servetinin “nereden buldun” sorusuna tabi tutulacağı kanısına varıyor. Ve tüyleri diken diken oluyor. Kendi için değil en azından ülkesi için tüyleri diken diken oluyor. Çünkü; 1998 yılında dönemin hükümeti nereden buldun yasasını getirmiş ve tutarı 3.5 milyar lirayı(bugünkü tutarı 3.500 YTL) aşan harcamaların kaynağının sorulacağı yönünde düzenleme yapılmıştı. Bu düzenleme üzerine; kısa sürede harcamalar kesildi. Para yastık altına girdi. Ekonomi can çekişmeye başladı ve 60 milyar dolar yurt dışına kaçtı. Yasayı çıkartan siyasilerin politik hayatı bittiği gibi, ülke ekonomisi de bitti. İnsanlarımız perişan oldu.1998 de yapılan yanlış düzenlemenin ekonomiye verdiği hasar, hala giderilebilmiş değil. Bu açıdan bakıldığında, yanlış da olsa bu tür haberler ekonomiye zarar verir.

“Nereden Buldun” için ortam uygun mu?

Hiç kimse “Nereden Buldun” yasasına karşı olmamalı. Tabiî ki herkese nereden buldun sorusu sorulmalı. Ancak, bu soruyu sorabilmeniz için, ülkenin borç içinde bulunmaması, yatırımlara ihtiyacının olmaması, iç ve dış borca ihtiyaç duymaması, olası yurt dışına çıkacak sermayeden etkilenmemesi, vergi tabanının yeterli genişlikte olması, vergi gelirlerindeki azalmadan olumsuz etkilenmemesi, cari açığın makul seviyede olması, kayıt dışılığın makul düzeyde ve kontrol altında olması gibi, bir çok ekonomik ve mali parametresinin uygun olması gerekiyor. Maalesef bu parametrelerin ülkemiz için uygun olduğu söylenemez. Ancak, gelişmiş, tuzu kuru batı ülkelerinin ekonomik standardına yaklaştığımızda, getirilecek nereden buldun uygulaması, hiçbir olumsuzluk yaratmayacağı gibi, aksine katkı sağlayacağına da hiç şüphe yok.

Doğru bir uygulamaya, yanlış zamanda geçilmesinin zararını 1998 de yaşadık ve gördük. Olumsuz etkilerini hala silemedik. Bıçak sırtında giden ekonomik dengeler, yanlış bir adımla ters düz olur. Yeni bir krizi kimse kaldıramaz. Aman Dikkat….Aman Dikkat…

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1068

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

24 aylık evlenme yardımını kaçırmayın hemen evlenin