Bir yıl çalışması olmayan kıdem tazminatı alamaz

 

23.01.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bir yıl çalışması olmayan kıdem tazminatı alamaz

Ekrem Sarısu - 23 Ocak 2008 Çarşamba - Posta

Soru: 10.10.1965 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 02.05.1982’dir. 5850 iş günüm var. 16.06.2007’de işe girdim. 06.01.2008’de askıya aldılar. Başka bir iş bulup buradan istifa edersem tazminat ve başka kanuni hakkım olabilir mi?

Selahattin ÇARDAK / Antalya

Cevap: Çalıştığınız işyerinde 1 yılık çalışma süresini doldurmadığınızdan kıdem tazminatı hakkınız bulunmuyor. İstifa ederek kendiniz ayrıldığınız takdirde ihbar tazminatı da alamazsınız. Ancak, ödenmeyen ücret, fazla çalışma(mesai), prim vb. haklarınız varsa işten ayrılırken onları alabilirsiniz.

Eşinizin sigortasından sağlık yardımı alabilirsiniz

Soru: Ev hanımıyım. Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan ve kendi çalışmalarımdan dolayı hiçbir gelirim yoktur. Bir miktar kira gelirim ve bir miktar da faiz gelirim vardır. Eşim Bağ-Kur emeklisidir. Eşimin Bağ-Kur hakkından yararlanarak sağlık karnesi çıkartıp kullanabilir miyim?

Fatma YILMAZ / İstanbul

Cevap: Her hangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi değilseniz, eşinizin sigortasından sağlık yardımı alabilirsiniz. Sigortalıların sağlık sigortasına ödediği primler, kendisi dışında kanunen bakmakla yükümlü oldu eşi, çocukları ve geçimini sağladığı ana ve babası içindir. Sosyal güvenliği olmayan bu kişiler sağlık yardımı alırlar.

Malul ve muhtaç olmayan yetim aylığı alamaz

Soru: Ben vergi indirimi raporuyla 3’ncü dereceden (sakat) SSK’dan emekliyim. Emekli Sandığı’ndan emekli olup, şu an hayatta olmayan babamın maaşını annem almaktadır. Ben babamın maaşından yararlanabilir miyim? Şayet yararlanabilirsem nereye ve nasıl başvurmam gerekir?

Soner ÖRMEN / Kahramanmaraş

Cevap: Emekli Sandığı; çalışamayacak derecede malul ve muhtaç olan erkek çocuklarına, yaşları ne olursa olsun ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlar. İki nedenden babanızdan dolayı emekli sandığından yetim aylığı alamazsınız. Birincisi; 3. derece özürlü olduğunuzdan çalışamayacak derecede malul değilsiniz. İkincisi emekli aylığınız olduğundan, muhtaç değilsiniz.

Hacizlerde aylığın ¼ ü kesilir

Soru: 74 yaşında tek başına yaşayan ve Emekli Sandığı’ndan 3 ayda bir maaş alan emekliyim. Hayatta aileden de kimse kalmadı. Kiralık bir evde yaşıyorum. Bir bankaya kredi kartı borcum var. Ödemekte güçlük çekiyorum. Olur ya ödeyemezde icraya verilirsem maaşımdan ne kadar para kesilir?

Muhittin ESER

Cevap: Hacizlerde aylığınızın ¼ nden az olmamak üzere, icra memurun takdir ettiği tutar da kesinti yapılır. Ancak, genel uygulama aylığın ¼ nün kesilmesi şeklindedir. Daha fazla kesilmesi halinde, kalan kısımla geçinemediğinizden bahisle, İcra Hakimliğine itirazda bulunabilirsiniz.

Serbest çalışan emekli destek primi ödemek zorunda

Soru: Emekli Sandığı emeklisi olup, bir limitet şirketinde ortağıyım. Bu durumda sosyal güvenlik destek primi ödeme zorunluluğum var mı? Eğer varsa, şimdiye kadar hiçbir sosyal güvenliği olmayan oğluma şirket hissemi devretmek istiyorum. Oğlumun şirket ortağı olması durumda, Bağ-Kur sigortalısı olabilir mi?

Mehmet UĞUR / Antalya

Cevap: Limitet şirket orakları zorunlu Bağ-Kur sigortası kapsamındadır. Emekli olduğunuzdan, şirket ortaklığınız nedeniyle her ay, Sosyal Güvenlik Destek primi ödemek zorundasınız.(2008 verilerine göre, destek priminin tutarı aylık 71.5 YTL’ dir) Bağ-Kur; şirket ortağı olduğunuzu tespit ettiğinde, ödenmeyen destek primlerini faiziyle birlikte ister. Hissenizi çocuğunuza devrettiğinizde, çocuğunuz Bağ-Kur sigortalısı olmak mecburiyetindedir.

01.08.2008 de emekli olabilirsiniz

Soru: 13.07.1956 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 01.03.1976 olup, 360 gün prim ödemem var. Bağ-Kur girişim 01.12.1984 dür. 1983 ün Temmuz-Ekim aylarında 4 ay askerlik yaptım ve askerlik süremi borçlanmadım. Bağ-Kur’daki çalışmam halen devam etmektedir. Ne zaman emekli olabilirim?

Ali Erol AKSOY / İstanbul

Cevap: 4 ayda olsa askerlik sürenizi borçlanmanızda yarar var. Askerlik borçlanması yaparsanız, emekli olmak için 25 tam yıl prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olursunuz. Bağ-Kurda ara boşluğunuz yoksa, 25 tam yıl prim ödeme sürenizi dolduracağınız 01.08.2008 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanmazsanız 01.12.2008 tarihinde emekli olabilirsiniz.

48 yaşınızı dolduracağınız 01.01.2010 da emekli olabilirsiniz

Soru: Ben 01.01.1962 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 01.10.1985’dir. 1982-1984 yılları arasında 20 ay askerlik yaptım. Askerlik süremi borçlandım ve hesaplanan bedeli ödedim. Toplam 6500 günüm var. Ne zaman emekli olabilirim?

Ali BULDU / Adana

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan, borçlanma başlangıç tarihinizi 20 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız 01.01.2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2199

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bir yıl çalışması olmayan kıdem tazminatı alamaz