Ücretli olarak çalışan muhasebeci meslekten olabilir

 

20.01.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ücretli olarak çalışan muhasebeci meslekten olabilir

Ekrem Sarısu - 20 Ocak 2008 Pazar - Posta


Soru: Meslek odasına ve vergi dairesine kayıtlı (mükellef) olarak, kendi nam ve hesabına serbest çalışan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, aynı zamanda ücretli olarak bir şirkette çalışabilir mi? Çalışırsa kendisine ve çalıştığı firmaya ne gibi müeyyidesi olur? Çalıştığı şirket bu durum dolayısı ile bu kişiyi işten çıkartırsa, kıdem tazminatı ödemeye mecbur mudur? Pek çok meslek mensubunu ilgilendiren bu konuyu açıklarsanız memnun oluruz.

Duran Yağmur-İstanbul

Cevap: 3568 Sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebecilik Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunun’ nun “Yasaklar” başlıklı 45 nci maddesi: kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan Serbest Muhasebesi, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin bu ünvanları ve tasdik yetkileriyle, gerçek ve tüzel kişilere (şirketlere) tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamayacaklarını, ticari faaliyette bulunamayacaklarını, meslekle ve meslek onuru ile bağdaşmayan işlerle uğraşamayacaklarını hüküm altına almıştır. Söz konusu madde hükmünce, bağımsız çalışan muhasebeci, aynı zamanda bir şirkette muhasebeci ünvanıyla ücretli olarak çalışamaz, mesleğine ilişkin konularda iş yapamaz.

Kanunun bu açık hükmüyle yasaklanmasına rağmen, bir şirkette ücretli olarak çalışan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir: Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebecilik Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Disiplin Yönetmenliğinin 7 nci maddesine göre, altı aydan az bir yıldan fazla olmamak üzere “Geçici Olarak mesleki Faaliyetten Alıkoyma” cezası verilir. Yasanın 48 nci maddesine göre de, Ayrıca 5 yıl içinde aynı cezayı iki kere almasına rağmen yine gerçek ve tüzel kişi yanında çalıştığı tespit edilen muhasebeci “Meslekten Çıkartma” cezası ile cezalandırılır.

Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirin, aynı zamanda ücretli olarak çalışması yasa ile yasaklanmıştır. Bu yasağa uymamanın meslekten olmaya kadar uzanan müeyyidesi var.

Muhasebeciyi çalıştıran şirket muhasebecinin kendi nam ve hesabına çalıştığını bilmediği ve bilmek zorunda olmadığı için, şirkete bir yaptırım söz konusu olamaz. Ancak; şirket bu durumu öğrendiğinde, Serbest Muhasebeci mali Müşavirin iş akdini feshetmesi, haklı nedenle fesh olarak niteleneceğinden kıdem tazminatı ödemeyebilir.

Kaynanan sağlık yardımı alamaz

Soru: Kayınvalidem benim üstümden sağlık yardımı alabilir mi?

Harun Tekin

Cevap: Sosyal güvenlik yasalarımız, kaynanayı kanunen bakmak yükümlü olunan kişiler arasında saymadığından, kaynananız tabi olduğunuz sigortadan sağlık yardımı alamaz. Sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmayan eşiniz, çocuklarınız(18 yaşına, orta öğrenimde 20, yüksek öğrenimde 25 yaşını doldurana kadar) ayrıca bakımı tarafınızdan sağlanan ve sosyal güvencesi olmayan ana ve babanız sigortanızdan sağlık yardımı alabilir(5510 sayılı K. Md.3).

SSK çalışana yetim aylığı bağlamaz

Soru: Belediyede SSK’lı işçi olarak çalışıyorum. Eşimin vefatından dolayı SSK’dan dul maaşı almaktayım. Annem 1998 yılında vefat etti. SSK’dan emekli maaşı babama bağlandı. Şimdi babamda vefat etti. Ben annemin veya babamın SSK emekli maaşını alabilir miyim? Ayrıca babamın Almanya’dan malulen emekli maaşını ben alabilir miyim?

Kader ÖZTUFAN / İzmir

Cevap: SSK, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmayan ve bu kurumlardan kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almayan bekar, evlenmiş olsa da boşanan veya dul kalan kız çocuklarına ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlar. Belediyede SSK lı olarak çalıştığınızdan dolayı, SSK dan babanızdan dolayı yetim aylığı alamazsınız. Almanya sosyal güvenlik kurumundan babanızın malul aylığını da alamazsınız.

Göçmen soydaş askerlik borçlanması yaparak emekli olabilir

Soru: 26.03.1954 Bulgaristan doğumluyum. 15.01.1974 ile 15.01.1976 tarihleri arasında Bulgaristan’da askerlik yaptım. Türkiye’deki çalışma hayatıma 01.08.1989’da Adana’da başladım. Halen Bursa’da çalışmaktayım. Askerliğimi borçlanmama gerek var mı? Ben nasıl emekli olabilirim?
Bekir KASAPOĞLU / Bursa

Cevap: Bulgaristan göçmeni soydaşlarımız, Bulgaristan da yaptıkları askerlik sürelerini borçlanabiliyor. Erken emekli olmanızı sağlayacağından askerliğinizi borçlanmanızda yarar var. Askerliğinizi Türkiye’deki sigorta başlangıç tarihinizden önce yaptığınızdan borçlanma, sigorta başlangıç tarihinizi askerlik süreniz kadar(2 yıl) geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Ara vermeden prim ödemişseniz, prim şartını yerine getirdiğinizden bundan sonra prim ödemeseniz bile 35 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 01.08.2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

49 yaş şartıyla emekli olacak memurlar


Soru: 07.04.1964 doğumluyum. 01.05.1983 tarihinde sigortalı olarak işe başladım. 3 yıl 8 ay (1335 gün) sigortalı olarak çalıştım. 08.01.1991 tarihinde Emekli Sandığı’na bağlı olarak SSK hastanesinde göreve başladım. Halen memur olarak çalışıyorum. Ayrıca askerlik borçlanmamı (18 ay) yaptırdım. Ne zaman emekli olabilirim?

Yusuf Ziya ERDOĞAN / Mersin

Cevap: SSK sigortanızı ve askerlik borçlanmanızı dikkate aldığımızda, 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle 16.5 yıl prim ödemeniz çıkmaktadır. Bu tarih itibariyle 25 yıl fiili hizmet süresini doldurmaya, sizin gibi 8 yıldan fazla, 9.5 yıldan az süre kalan memurlar, emekli olmak için: 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 49 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 23.11.2010 tarihine kadar çalışarak fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 07.04.2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İstediğiniz zaman emekli olabilirsiniz

Soru: 20.01.1951 doğumluyum. İlk işe giriş 01.12.1974’tür. 3876 günüm mevcut. 30.01.2004 tarihinden beri çalışıyorum. Yaştan ne zaman emekli olabilirim?

Hüseyin GÖKÇE

Cevap: 08.09.1999 tarihi itibariyle 23 yıldan fazla süredir sigortalı olan erkek sigortalılar, 4447 sayılı yasayla yapılan değişikliklerden etkilenmeden eski hükümlere göre; emekli olabiliyor. Eski hükümlere göre, Kısmi yaşlılık aylığı için aranan 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarını yerine getirdiğinizden, istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1434

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ücretli olarak çalışan muhasebeci meslekten olabilir