İşsiz kalan Genelev Kadınına da işsizlik parası verilecek

 

10.02.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İşsiz kalan Genelev Kadınına da işsizlik parası verilecek

Ekrem Sarısu - 10 Şubat 2008 Pazar Posta

Soru: Ekrem bey, Şükrü Kızılot hoca’nın ve Ali Tezel’ in yazılarında, işsiz kalan genelev kadınlarına, özel sektörce mesleki geliştirme eğitimi verileceğini, eğitim paralarının işsizlik sigortasından karşılanacağını okuduk. Hatta doğruysa eğitimini tamamlayan genelev kadınlarına iş de bulunacakmış. Ancak, siz bu konuya değinmediniz(değindiyseniz de biz kaçırdık). Bir grup işsiz genç arkadaş olarak merak ettiğimiz husus ve sorumuz şu; işsiz kalan genelev kadınlarına mesleki geliştirme eğitimi vermek için bir şirket kurarak, genel kadınlarını eğitebilir miyiz? Ayrıca eğitimi tamamlanan genelev kadınlarına iş de bulunacaksa, Acaba işi özel sektör mü? Yoksa devlet mi bulacak? Cevabınızı bekliyoruz.

A.Z/Ankara

Cevap: Genelev kadınlarının işsizlik sigortasından para alacakları konusu, Haziran 2008 ayında yürürlüğe konacağı açıklanan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunundan kaynaklanıyor.

Genelev kadınları sigortalı sayılacak


5510 sayılı söz yasa göre; “hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar” sigortalı sayılıyor(md.4/a). Ayrıca; sigortalı sayılanlara uygulana hükümlerin;

- İşçi sendikalarının yönetim kurullarına seçilenler,

- Bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan; film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları ile müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşları içine alan bütün güzel sanat kollarında çalışanlardan, düşünürlerden ve yazarlardan, hizmet akdi ile çalışanlar,

- 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununda belirtilen umumi kadınlar (genelev kadınları),

hakkında da uygulanacağını belirtiyor( md.4).

Yasa yürürlüğe girdiğinde, yalnızca işveren emrinde hizmet akdi ile çalışanlar değil, sendika yöneticileri, genelev kadınları ve sanatçılar da “hizmet akdi ile çalıştırılanlar” gibi sigortalı sayılacaklar.

İşsiz kalan genelev kadını işsizlik parası alacak

5150 sayılı yeni sosyal güvenlik yasası uyarınca, sendika yöneticileri, genelev kadınları ve sanatçı olarak çalıştırılanlarda “hizmet akdi ile çalıştırılanlar” gibi, sigortalı sayıldıklarından, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre; bunlar hakkında da “işsizlik sigortası” hükümleri uygulanacak. İşsiz kalanlar işsizlik ödeneği alacak.

Haziran 2008 ayında yürürlüğe girecek olan 5510 sayılı Kanun ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda değişiklik yapılmazsa, hizmet sözleşmesi ile çalıştırılan işçiler gibi, sendika yönetimine seçilenler, sanatçı olarak çalıştırılanlar ve genelev kadınları da “işsizlik sigortası” kapsamına girecek. Ve bu kişileri çalıştıran işverenler “işsizlik sigortası primi” ödemek zorunda kalacaklar, çalışanlar da 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olmak şartıyla, işsiz kaldıklarında “işsizlik parası” alacaklar.

İşsiz kalan Genelev kadınına eğitim de verilebilir, iş de bulunabilir


İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre, işsiz kalanlara işsizlik ödeneğinin verilmesinin yanında, ayrıca, “Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi” veriliyor. (4447 Sayılı Kanun Md. 48). Dolayısıyla işsiz kalan genelev kadınlarına Mesleki geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi de verilmesi gerekir. Yeni bir işte bulunabilir.

Bu açıklamalardan sonra gelelim sorunuzun cevabına, işsiz kalanlara eğitim amaçlı bir şirket kurmanıza yasal olarak mani bir durum yok. Şirket kurabilirsiniz.

Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi alınması ve bu eğitimi alanlara iş bulunmasını konusunda da yetkili İŞKUR dur. Ancak buradaki iş bulmayı genelev kadınlığı işi olarak değil, “Yeni bir iş” olarak algılamanız gerekir. Verilen eğitiminde; genelev kadınlığı işinin geliştirilmesi, edinilme ve yetiştirilmesi değil, yeni bir iş konusun da Örneğin, aşçılık, terzilik vb. gibi kadınların yapacağı işler hususunda olması gerektiğini düşünüyorum.

Limitet şirket müdürü tüm mal varlığına haciz konabilir


Soru: 10.000 YTL’lik sermayeli bir limited şirketin %25 ortağı ve yetkili müdürüyüm. Şirketin borçlarından dolayı şahsi mal varlığıma icra takibi yapılabilir mi?

Ayşe ERGÜL / Ankara

Cevap: Limitet şirket müdürleri kanuni temsilci sıfatıyla, şirketin ödenmeyen vergi borçları ve prim borçlarından tüm mal varlıklarıyla sorumludur. Kanuni temsilci sıfatınızdan dolayı Şirketin vergi ve prim borçları için icra takibine uğrayabilirsiniz. Ancak; hakkınızda işlem yapılabilmesi için öncelikle borcun şirketten aranması ve şirketin mal varlığından tahsil edilememesi gerekiyor.

Geçmişteki boş günleri toplu para yatırarak kazanamazsınız

Soru: 14.08.1962 doğumluyum. SSK başlangıcım 29.09.1986-1990 yılına kadar çalıştım. 1990 yılında ikiz bebeklerim oldu ara verdim. 2000 yılında tekrar bir şirkette işe başladım. Halen devam etmekteyim. Toplam ödenmiş günüm 4213 gün. Kaç yılında emekli olabilirim? Ara verdiğim yılları ödeyebilir miyim?

N. ERDEN / Manisa

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi,15 yıldan fazla 16 yıldan az süredir sigortalı olan bayanlar, emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 43 yaş şartlarıyla emekli olabiliyor. 937 gün daha prim ödeyerek, 4213 gün olan prim ödemenizi 5150 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.(Ara vermeden prim öderseniz Ekim 2010 ayında). Mevzuatta geçmişte prim ödenmemiş boş günleri toplu ödeme yaparak kazanmak gibi bir uygulama yok. Geçmiş günleri borçlanamazsınız.

54 yaşınızı dolduracağınız 2011 de emekli olursunuz


Soru: 26.05.1957 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 01.01.1990’dır. Arada 5 yıl kadar bir boşluğum var. Ve ikinci sigorta numarasıyla 09.03.1995 tarihinde 3800 gün primim var ve halen çalışıyorum. 3600 gün üzerinden ne zaman emekli olabilirim?

Vildan EYİLMEZ / İstanbul

Cevap: Kısmi yaşlılık aylığı(yaş haddinden emeklilik) ile daha erken emekli olabilirsiniz. Kısmi aylıkla emeklilik için aranan 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarını sizin gibi, 24.05.2005 ile 23.05.2008 tarihleri arasında yerine getirenler, 54 yaşını doldurdukları tarihte emekli olabiliyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 54 yaşınızı dolduracağınız 26.05.2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1846

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İşsiz kalan Genelev Kadınına da işsizlik parası verilecek