Tek mesken için emlak vergisi ödemeyecek olanlar

 

03.02.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Tek mesken için emlak vergisi ödemeyecek olanlar

Ekrem Sarısu - 03 Şubat 2008 Pazar Posta

Soru: Emekliler geçtiğimiz yıllarda emlak vergisi ödemedi. 2008 de oturduğu evi için emekli emlak vergisi ödeyecek mi?

Rıza Gümüş-İstanbul

Cevap: Türkiye sınırları içinde brüt alanlı 200 m2 yi aşmayan tek meskene sahip olan;

- Geliri olmayanlar,

- Emekli aylığından başka geliri olmayanlar(emekliler),

- Gaziler, özürlüler ve şehitlerin dul ve yetimleri.

2008 yılında emlak emlak vergisi ödemeyecek. Ayrıca; bir yıl içinde faiz, repo, fon, kar payı ve temettü gelirleri toplamı 19 bin YTL yi aşmayanlarda, geliri olmayan sınıfında değerlendirilerek, emlak vergisi ödemeyecek. Buradaki emlak vergisi muafiyeti, Türkiye sınırları içindeki tek mesken için geçerli. Birden fazla meskene sahip, emekli, geliri olmayan ve gazi, özürlü ve şehitlerin dul yetimlerinin emlak vergisi ödemesi gerekiyor.

İşyeri devrinde Kıdem tazminatından eski ve yeni işveren sorumludur

Soru: 1998 yılından itibaren sigortalıyım. 2006 yılının Aralık ayında çalıştığım yer kapanıp el değiştirdi. Aynı yerde tekrar Aralık 2006’dan itibaren sigortalanarak çalışmaya devam ettim. Şuan hamileyim. Nisan 2008’de doğum yapacağım. Hamilelikle ilgili haklarım nelerdir? Yaklaşık ne kadar hamilelik ödemesi alacam? Sigortam asgari ücretten gösteriliyor. Ayrıca önceki işyerimle ilgili tazminat hakkım var mı? Varsa ne yapmam gerekir?

Derya DÜLGER / İstanbul

Cevap: Hamile kalana yapılan bir yardım yok. Ancak, iş sözleşmenizde doğum için bir yardım öngörülmüş ise, işverenden bu yardımı alabilirsiniz. 8 hafta doğum öncesi(çoğul gebelikte 10 hafta), 8 haftada doğum sonrasında izin hakkınız var. Doğum öncesi izninizin bir kısmını doktor raporuna dayanarak doğum sonrası kullanabilirsiniz. Örneğin; doktor izin verirse, 4 hafta doğum öncesinde 12 haftada doğum sonrası izin kullanabilirsiniz. Bu sayede doğum sonrası çocuğunuza daha fazla zaman ayırmış olursunuz. Doğum öncesi ve doğum sonrasında izinli olduğunuz sürece ücret kaybınız olmaz. Ücretinizin 2/3 ünü geçici iş görmezlik ödeneği olarak sigortadan, kalan 1/3 ünü de işverenden alırsınız. Ayrıca, doğum sonrası izninizin sonrasında isterseniz 6 aya kadar ücretsiz izin alma hakkınızda var.

Kapanan işyerinden iş akdinizi fesh ettiklerinde, bir yıldan fazla süre çalışmanız varsa kıdem tazminatınızı almanız lazımdı. Ancak, kapanan ve açılan işyerinizin sahipleri aynı kişi ve kurumlarsa eski çalışmalarınıza ilişkin kıdem tazminatını da alabilirsiniz. Yeni iş yerinin sahipleri farklıysa, eski çalışmalarınıza ilişkin kıdem tazminatını yeni işverenden talep edemezsiniz. Fakat, işyeri devir edilmişse, yani; eski işvereniz işyerini yeni bir işverene çalışanlarıyla birlikte devretmişse, eski çalışma sürelerinize ilişkin kıdem tazminatı hakkınızdan eski ve yeni işveren birlikte sorumludur.

Mahkeme kararıyla aylık bağlatan nikahsız eş var

Soru: Babamı 1989 yılında trafik kazasında kaybettim. Babamın maliyeye kaydı olduğu için 1993-1994 yıllarında Bağ-Kur’dan maaş almaya başladık. Burada annemin kaydı olmadığı için (imam nikahlı olduğundan) kendi maaş alamadı. Ama bizim maaşımızı vasi olarak çekti. Annemin üzerine kayıtlıyız. Nüfusta annemiz olarak görünüyor. Ama bizler kardeşlerim ve ben 18 yaşını doldurduğumuz için maaşımız kesildi. Bu maaştan annem yararlanamaz mı? Çünkü savcılıktan mahkeme kararı var annemiz olduğuna dair.

B.B.

Cevap: Medeni Kanunun yürürlüğe girdiği 1932 yılından önce, resmi nikahı olmayan eşler, Bağ-Kurdan ölüm aylığı alabiliyor. Ancak; 1932 den sonra imam nikahıyla evli olan ve resmi nikahı olamayan eşler, yasal olarak ölüm(dul ) aylığı alamıyor. Ancak; Mahkeme kararıyla annenizin, ölen babanızın eşi olduğunu kanıtlayabilirseniz, Bağ-Kurdan annenize ölüm(dul) aylığı bağlatma imkanınız olabilir. Nitekim; Trabzon Araklı Asliye Hukuk Mahkemesinin 29.05.2003 tarih ve E.2002/119, K.2003/133 kararı ile, nikahsız ikinci eşe Bağ-Kur ölüm aylığı bağlamıştır.

Kazanç tutarı ve prim ödeme süresi emekli aylığını belirler

Soru: 26.04.1964 doğumluyum. 13.04.1981 tarihinde işe başladım. SSK olarak 1984 ile 1986 yıları arasında 18 ay askerlik yaptım. 7400 gün prim ödemem var. 06.04.2007de işten çıkarıldım.

1-Ne zaman emekli olurum?

2-Çalışmak zorundayım işten ayrıldığım da net 1200 YTL alıyordum.Yeni işe girdiğim de büyük bir ihtimal asgari ücretle işe başlarım. Bu fark emekli maaşıma nasıl yansır?

3-Emekli maaşları neye dayanarak hesaplanıyor?

Mehmet Köse

Cevap: 1) 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi 20 yıldan fazla 21.5 yıldan az süredir sigortalı olanlar, emekli olmak için; 25 yıllık sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme, 46 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 46 yaşınızı dolduracağınız 26.04.2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

2) Emekli aylığına esas alınacak ortalama yıllık kazancınızı düşüreceğinden olumsuz yansır.

3) Emekli aylığının hesaplanması uzun ve karmaşık bir konu. 31.12.1999 tarihine kadar eski sistem, 01.01.2000 den emekli olacağınız tarihe kadar yeni sistem dikkate alınarak aylık hesaplanacak ve hesaplanan iki aylığının toplamı emekli aylığınızı oluşturacak. Her iki sistemde de; SSK ya bildirilen aylık kazanç tutarının yüksek olması(ortalama yıllık kazancı yükselterek) ve prim ödeme süresinin uzunluğu(aylık bağlama oranını yükselterek) emekli aylığı tutarına olumlu yansıyor. Tersi durumda, yani; düşük kazanç tutarı üstünden prim ödenmesi ve prim ödeme süresinin kısalığı da, emekli aylığı tutarına olumsuz yansıyor.

507 gün prim öderse emekli olur


Soru: Annemin mali sıkıntıları bulunmakta. Bu yüzden onu en kısa süre içerisinde emekli etmek istiyorum. Sorduğum herkesten farklı bilgiler aldığım için, işin doğrusunu öğrenmek amacıyla sizi rahatsız ediyorum. Annem 01.01.1950 doğumlu. Sigorta başlangıç tarihi 01.03.1982 dir. 3093 gün prim ödemesi bulunuyor. Çok uzun süredir çalışmıyor. En erken ne zaman emekli olabilir?

Uğur Eroğlu

Cevap: Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilmek için aranan, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarını, anneniz gibi, 24.05.2008 ile 23.05.2011 tarihleri arasında yerine getirenler, 56 yaşını doldurduğunda emekli olabiliyor. Anneniz yaş ve süre şartını yerine getirdiğinden, 507 gün daha prim ödeyerek, prim ödemesini 3600 güne çıkartacağı tarihte emekli olabilir. Şubat ayında prim ödemeye başlarsa Ağustos 2009 ayında emekli olabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 12776

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Tek mesken için emlak vergisi ödemeyecek olanlar