SSK hem dul hem yetim aylığı bağlamıyor

 

06.02.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SSK hem dul hem yetim aylığı bağlamıyor

Ekrem Sarısu - 06 Şubat 2008 Çarşamba - Posta

SSK; IMF göre değil yasaya göre iş yapar

Soru: 01.11.1987 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım.02.01.2008 tarihinde 20 yıl 61 gün sigortalılık süresi ve 5587 gün prim ödeme şartlarıyla emekli oldum. Ancak emekli aylığım çok düşük. 536.00 YTL. Geçen yıl emekli olan yakınlarım, asgari ücret üstünden isteğe bağlı prim yatırarak, başka bir yakınım yaş haddinden emekli olmalarına rağmen benden fazla emekli aylığı alıyorlar. İhtiyarlık sigortasında görevli bir memur IMF böyle istiyor, her yıl emekli olan bir öncekinden daha az aylık alacak dedi. Ne derece doğru? Doğru olup olmadığını sizden öğrenmek istiyorum?

Selma Aydın

Cevap: Görevli memurda avcılık var galiba. Güzel atmış. IMF ne zamandan beri Sosyal Güvenlik Kurumunu yönetmeye başlamış. Türkiye bir hukuk devletidir. Emekli aylıkları, IMF in isteğine göre değil, yasalara göre hesaplanır.

Normalde 350.00 YTL civarında aylık bağlanması gerekir. Ancak, taban aylık uygulaması nedeniyle, 536.00 YTL aylık bağlanmış. Diğer ödemelerle birlikte 558.00 YTL almanız gerekir. Sorunuzdaki yakınlarınıza da taban aylık üstünden aylık bağlanmıştır. Sizden fazla aylık alamazlar.

İşe devamsızlık işten çıkartılma nedenidir

Soru: Yaklaşık bir yılı aşkın özel sektörde şoför (yurt dışı) olarak çalışmaktayım. Yıl sonunda devamsızlık gösterip işten çıkartıp tekrar işe almak istediler. Ancak, bununda Şubat ayı içinde olacağını söylediler. Niçin devamsızlık yapmışım sorusuna 'sana ulaşılamadık' diyorlar. Sorum şu; kıdem tazminatı alabilir miyim? Ne yapmam gerekiyor? Bilgi verir misiniz?

Tercan Toker

Cevap: İşverenden izin almadan veya haklı bir nedene dayanmadan,

- Ardı ardına iki işgünü,

- Veya bir ay içinde iki defa herhangi tatil gününden sonraki işgünü,

- Veya bir ay da üç işgünü,

İşe devam etmemek(işe gitmemek) işverene iş sözleşmesini haklı fesih hakkı verir. Ayrıca;

- Kasten,

- Düzensiz yaşamdan,

- İçkiye düşkünlükten,

Doğacak hastalık veya sakatlık nedeniyle ardı ardına üç işgünü veya bir ayda beş işgününden fazla işe devamsızlık, işverene haklı nedenle iş akdini derhal fesih hakkı verir. Belirtilen şekilde işe devamsızlığınız varsa, işveren iş akdinizi fesh edebilir. Kıdem tazminatı alamazsınız. Belirtilen şekilde işe devamsızlığınız yoksa, işveren iş akdinizi fesh ettiğinde son aldığınız ücret tutarında bir yıllık kıdem tazminatı ve 4 haftalık ücretiniz kadar ihbar tazminatı ve kullanmadığınız yıllık izniniz varsa, izin ücreti almanız gerekir.

Askerliğini borçlanıp 8 ay prim ödemesi gerek

Soru: 05.12.1952 doğumlu bir yakınım var, kendisi 01.05.1985 yılında Bağ-Kur’a çiftçi olarak kayıt yaptırmış ve Ocak 2008 tarihi itibariyle 10. basamakta olup hizmet süresi 22 yıl 8 ay 7 gündür. Kendisi 1972 yılında 20 ay askerlik yapmıştır. Ve yaklaşık 4 yıldır da köy muhtarlığı yapmaktadır.

1) Ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabilir?

2) 20 aylık askerlik hizmetini borçlanması mı? Yoksa, muhtarlıkta geçen sürelerini ödemesi mi? kendisi için avantajlı? İki durumda da basamak atlaması söz konusu mudur?
3) Yeni sosyal güvenlik kanununun kendisine sağladığı avantaj ya da dezavantaj var mıdır?

Güven Ayyıldız/Ankara

Cevap: Sorunuzdaki yakınız;

1) Emekli olmak için; 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi bulunuyor.

2 yıl 4 ay daha prim ödeyerek, 22 yıl 8 ay olan prim ödemesini 25 tam yıla çıkartacağı tarihte emekli olur.

2) Askerliğini sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığından borçlanmasında fayda var. Borçlanırsa askerlik süresi kadar erken emekli olur. Askerliğini borçlanıp yaklaşık 8 ay daha prim ödemesi halinde 01.09.2008 tarihinde emekli olabilir.

3) Bugünkü yasa şartlarıyla emekli olacağından, yeni yasanın sağladığı bir avantaj olmadığı gibi dezavantajı da yoktur.

SSK hem dul hem yetim aylığı bağlamıyor

Soru: Sosyal güvencesi olmayan, eşinden dolayı SSK dan dul maaşı alan bir bayan vefat eden SSK’ lı babasından dolayı da yetim aylığı alabilir mi?

Ayşe Kılıç/SAKARYA

Cevap: SSK kendinden dul aylığı alanlara ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlamıyor. Ancak, talep edilmesi halinde, aylıklardan tutar itibariyle yüksek olanı bağlıyor.

Babanız Temmuz 2009 da emekli olabilir

Soru: Babam 20.03.1961 doğumlu. 01.03.1986 tarihi itibariyle Bağ-Kura giriş yapmış ve halen prim ödemeye devam ediyor. Fakat askerliği henüz borçlanmadı. Askerliği ödediği durumda, ne zaman emekli olabilir? Ayrıca, kalan primleri toplu ödememiz söz konusu mu?

Güldeğer Altıparmak

Cevap: Sorunuzu babanızın sigorta başlangıç tarihinden önce, 20 ay askerlik yaptığı varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Babanız askerlik süresini borçlanırsa emekli olmak için, 25 tam yıl prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 1 yıl 5 ay daha prim ödeyerek, askerlik borçlanması dahil 23 yıl 7 ay olan prim ödemesini, 25 tam yıla çıkartacağı Temmuz 2009 ayında emekli olabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2062

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

SSK hem dul hem yetim aylığı bağlamıyor