Veraset vergisinde dolaylı af

 

08.02.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Veraset vergisinde dolaylı af

Ekrem Sarısu - 08 Şubat 2008 Cuma - Posta

Toplumdaki bireylerin, yaşayış biçimini, adetlerini, insan ilişkilerini, eğitim seviyelerini, sosyolojik ve ekonomik durumlarını gerçeklerini, eğitim durumlarını kavrayan ve toplumun tüm kesimlerini kucaklayabilen yasalar başarılı olabiliyor. Ne yazık’ ki vergi yasalarımızın bu kriterleri taşıdığını söylemek çok zor. Zaten, taşımadığından da sık sık değiştirliyor. Bu özellikleri taşımadığından Veraset ve İntikal Vergisi Kanununda yapılması düşünülen bir değişiklikle, 01.01.1983 tarihinden önceki dönem için veraset yoluyla intikal eden gayrimenkullerden, Veraset ve İntikal Vergisi aranmaması yönünde düzenleme yapılıyor. Kısmi af görünümündeki düzenlemenin, bazı vergi kanunlarında değişiklik yapılması için hazırlanan yasa tasarısı içinde, önümüzdeki günlerde TBMM sine intikali bekleniyor.

Veraset Vergisi Affı neden çıkıyor ve kimleri kapsıyor

Öncelikle düzenlemenin 01.01.1983 tarihinden önceki dönemde, veraset yoluyla veya ivazsız(karşılıksız, bağış, hibe vb.) yolla intikal eden gayrimenkulleri kapsadığının altını çizelim. Tasarının yasalaşması halinde, 01.01.1983 den önce veraset yoluyla veya ivazsız yolla intikal eden gayrimenkuller için;

- Veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmeyecek. Dolayısıyla veraset ve intikal vergisi ödenmeyecek.

- Söz konusu dönem için intikal eden diğer mallar için veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilse bile, gayrimenkuller bu beyannameye dahil edilmeyecek.

- Söz konusu gayrimenkullerin kısmen veya tamamen devir ve ferağı işlemleri tapu dairelerince “vergi ilişik kesme belgesi” aranmadan yapılacaktır.

Düzenlemeden ticari işletmeye dahil olsun veya olmasın tüm gayrimenkuller yararlanıyor.

Kısmi af karakteri taşısa da yerinde ve faydalı düzenleme. Çünkü; 01.01.1983 tarihinde itibaren veraset ve intikal vergisinde yapılan değişiklikle, veraset yoluyla veya ivazsız yolla intikal eden gayrimenkullerin rayiç bedelle(günün alım satım bedeli) beyan usulü terk edilerek, emlak vergi değeri üstünden beyan usulüne geçildi. Dolayısıyla 01.01.1983 tarihinden önce, veraset yoluyla intikal eden gayrimenkullerin, intikal tarihindeki rayiç değerlerini tespit etmek hem çok zor, tespit edilse bile değerler çok düşük. Büyük emek ve uğraşlar sonucu bulunan rayiç değerler üstünden ya veraset vergisi çıkmamakta, ya da çok az tutarda çıkmaktadır. Bu vergileri almaktansa, almamak daha akılcı.

Ayrıca, gayrimenkulün intikal ettiği tarihindeki rayiç değeri takdir komisyonları tespit ettiğinden, komisyonlar, vergi bile tahakkuk etmeyecek işlemlerin getirdiği iş yükü nedeniyle çalışamaz hale gelmektedir. İşin bir diğer boyutu da toplumumuzda; özelliklede kırsal kesimde, bürokratik işlemin çokluğu ve işlemlerin çok uzun sürede sonuçlanmasının verdiği yılgınlıktan, kimse veraset yoluyla intikal eden gayrimenkullerin, tapu kaydını üstüne almıyor. Bugün torunun tasarrufundaki bir arazi, tarla veya evin tapu kaydı, hayatta olmayan dede adına görünüyor. Kısmi af görünümündeki düzenleme ile; hem Devlet altından kalkamadığı iş yükünden kurtulacak, hem de vatandaş bürokratik işlem olmadığından gayrimenkulünü üstüne alabilecektir. Sonuç olarak; Devlette, vatandaş da rahatlayacak, Tapu kayıtları da daha gerekçi olacaktır.

Askerliğinizin 13 ayını borçlanmanız yararınıza

Soru:15.03.1971 doğumluyum. 15 ay askerlik yaptım. Askerden geldikten sonra 01.12.1993 de SSK lı işe başladım. Toplam 4100 gün prim ödemem var. Askerlik borçlanmasının faydası olur mu? Ne zaman emekli olabilirim?

Yalçın Nas/Aydın

Cevap: Askerliğinizi, ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığınız tarihten önce yaptığınızdan, borçlanmanız yararınıza. Ancak, askerlik sürenizin tamamını borçlanmanıza gerek yok. 13 ayını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 13 ay geri giderek, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. 810 gün daha prim ödeyerek, askerlik dahil 4490 gün olan prim ödemenizi 5300 güne tamamlamanız şartıyla, 53 yaşınızı dolduracağınız 15.03.2024 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanması yapmazsanız, 1575 gün prim ödeyerek, 4100 gün olan prim ödeme sürenizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla, 54 yaşınızı dolduracağınız 15.03.2025 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İsteğe Bağlı Sigortalı olabilirsiniz

Soru: 1999 yılından 2003 yılına kadar vergi dairesinde kaydım var. Bununla birlikte 1999 yılında esnaf siciline kayıt yaptırdım. 1999 yılından bu yana esnaf siciline olan kaydım hala duruyor. Bağ-Kurdan bir hak iddia edebilir miyim ?

Mustafa Kaya

Cevap: Vergi mükellefi olduğunuz 1999-2003 yılları arasında zorunlu Bağ-Kur sigortası kapsamındasınız. Ancak, süresi içinde kayıt ve tescilinizi yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 04.10.2000 tarihinden başlatılıyor. 04.10.2000 tarihinden vergi mükellefiyetinizi kapattığınız 2003 yılına kadar Bağ-Kur sigortalısı olabilirsiniz. Bağ-Kur sigortalısı olmanızı gerektiren bir faaliyetiniz olmadığı ve vergi mükellefi olmadığınız sürece sicil kaydına dayanarak sigortalı olmazsınız. Ancak, İsteğe Bağlı Bağ-Kur sigortalısı olarak prim ödeyebilirsiniz.

16.12.2008 de emekli olabilirsiniz

Soru: 16.12.1960 doğumluyum. 01.06.1985 tarihinde SSK prim ödemelerim başlamıştır. Ayrıca 18 ay askerlik borçlanmamı yatırmış bulunuyorum. Ben hangi tarihte emekli olabilirim?

Sabri ARPACI / İstanbul

Cevap: Askerlik borçlanmanız başlangıç tarihinizi, 18 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız 16.12.2008 tarihin de emekli olursunuz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1168

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Veraset vergisinde dolaylı af