Çok borca ödül az borca ceza

 

18.03.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Çok borca ödül az borca ceza

Ekrem Sarısu - 18 Mart 2008 Salı - Posta

Soru: Sizden yardım istiyorum. Doğum tarihim 01.03.1961 dir. 01.08.1984 yılında SSK ya girdim. 1998 yılında çiftçi SSK lı oldum. 1999 da dükkan açtım. Dükkandan dolayı Bağ-Kura soktular. 01.02.2001 yılında SSK’ ya girdim. 14.04.2001 de Bağ-Kur’u durdurdum. Halen SSK lı olarak çalışıyorum. Askerlik süremi borçlanıp 01.03.2008 de emekli olmam gerekiyordu. Ancak; 29 aylık Bağ-Kur borcunu kapatmadan emekli olamıyorum? Bağ-Kur’dan hiç bir hizmet almadım. Güne de ihtiyacım yok. Yazılarınızda bahsettiğiniz 19 .maddeye göre prim borcunu nasıl sildirebilirim? Ve nasıl emekli olabilirim? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

D.Naim Can

Cevap: Prim borcunuz 5 yıldan az olduğu için, maalesef sildiremezsiniz. Sizin gibi pek çok mağdur var. 5458 sayılı yasa ile değiştirilen Bağ-Kur Kanunun Ek 19 ncu madde hükmüne göre, çıkartılan 2007/47 sayılı genelgeyle yapılan düzenleme, çok yerinde ve pek çok sıkıntıyı giderecek nitelikte. Ancak, eşit ve adil değil. 5 yıl ve daha fazla prim borcu olanlar, hatta; 15, 20 yıl sigortalılığı süresince hiç prim ödememiş olan, Bağ-Kurun semtine uğramayanların prim borcu silinirken, sizin gibi 5 yıl ve daha az prim borcu olanların borcu silinmiyor. Başka bir anlatımla, çok borcu olan ödüllendiriliyor. Az borcu olan cezalandırılıyor. Bu düzenleme her şeyden önce Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırı. Yetkililer siz ve sizin gibilerin feryadına kulak vererek acilen tek maddelik bir yasa ile, 5 yıl şartını kaldırmalı. Ve sizin gibi 5 yıldan az prim borcu olanlarında borçlarının silinmesine imkan tanınmalı. TBMM sinde görüşme sırasını bekleyen yeni yasaya eklenecek tek bir madde ile bu sorun çözülür.

Yeni bir düzenleme yapılmazsa prim borcunuzu ödemeden başka çareniz yok. Yalnız, Bağ-Kur prim borçlarına ilişkin dönem için, SSK ya prim ödemişseniz, İş Mahkemesine dava açarak belki Bağ-Kur primlerinden kurtulabilirsiniz.

Eski Memurlar yeni yasaya tabi değil

Soru: Halen Telekom Müdürlüğünde (A.Ş) Emekli Sandığına tabii çalışmaktayım. 20 yılımı ve yaş sınırını' da 08.02.2008 yılında doldurdum. Yani hem senemi hem yaşımı doldurarak emekliliği hak etmiş durumdayım. Yeni hazırlanan Sosyal Güvenlik Tasarısında kıdem ikramiyesi ve emekli aylıkları ile ilgili birçok yazı ve haber okuduk. Tazminatların verilmeyeceği veya bağlanacak ayalıkların düşük olacağı İle ilgili, kişisel durumum yukarıda belirttiğim şekilde olup, Bu tasarıda tarafıma etkileyen bir durum olabilir mi?

Kemal

Cevap: Mecliste Genel kurulda görüşülme sırasını bekleyen yeni yasada şayet bir değişiklik yapılmazsa, emekli ikramiyelerinin verilmeyeceği ve yasa çıktığı tarihte hak edilen aylıkların düşürüleceği gibi bir düzenleme yok. Emekli Sandığına tabi olarak çalıştığınıza göre memur olmalısınız. Yasa çıktığı tarihte sizin gibi memur olanlar, yeni yasaya tabi olmayacak. Bugünkü gibi Emekli Sandığına tabi olmaya devam edecekler. Ancak, yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren memur olarak çalışmaya başlayanlar, yeni yasaya tabi olacak. Sonuç olarak yeni yasaya tabi değilsiniz. Bugün tabi olduğunuz yasaya tabi olarak çalışmalarınıza devam edeceğinizden, ne aylığınız azalması ne de emekli ikramiyenizin kaldırılması gibi bir durum yok. Rahat rahat çalışmanıza devam edin.

SSK dan ve Bağ-Kur dan aylık alabilirsiniz

Soru: 2000 yılında SSK emeklisi eşim vefat etti. Eşimden SSK dan dul maaşı almaktayım. Vefat eden babamdan Bağ-Kur'dan maaş alabilir miyim?

Filiz Korsan

Cevap: Bağ-Kur; sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmayan ve bu kurumlardan kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almayan bekar, evlenmiş olsa da boşanan veya dul kalan kız çocuklarına ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlar. Sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmıyorsanız, kendi çalışmanızdan dolayı bu kurumlardan gelir ve aylık almadığınızdan, Bağ-Kurdan babanızdan dolayı yetim aylığı alabilirsiniz. Eşinizden dolayı SSK dan aldığınız dul aylığı, Bağ-Kurdan yetim aylığı almanıza mani olmaz.İki aylığı da alabilirsiniz.

Zorunlu başlayınca isteğe bağlı biter

Soru: 24.07.1971 doğumluyum. 01.10.1989 tarihinde SSK başlangıcım var. O dönemde 450 gün prim ödedim. Daha sonra isteğe bağlı sigortaya başvurdum ve 5 yıldan beri prim ödemeye devam ediyorum. Şimdi vergi mükellefi olmam gerekiyor. İsteğe bağlı sigortaya devam etsem de, Bağ-Kurlu olmasam olmaz mı?

Ayşe Taç

Cevap: Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna zorunlu sigortalı olarak çalışmaya başlayanların isteğe bağlı sigortası, çalışmaya başladığı günden itibaren sona erer. Vergi mükellefi olarak ticari faaliyete başlamanız, Bağ-Kur sigortalısı olma zorunlu doğurur. Bu durumda da, SSK İsteğe bağlı sigortanızı kapatmanız gerekir. Bağ-Kurlu olmadan SSK ya isteğe bağlı sigortaya prim ödemeye devam etmeniz halinde, ileride sorun yaşarsınız. Ancak; isteğe bağlı değil de, bir yerde çalışarak SSK sigortanızı devam ettirirseniz, ara vermediğiniz sürece Bağ-Kur sigortalısı olmanıza gerek yoktur.

Üç taksit veya cari yıl primi ödenmezse yapılandırma bozulur

Soru: 11.04.1996 taksici şoför olarak Bağ-Kur kaydımı yaptırdım. 15.08.2005 yılında oda kayıtlarım silindiği için işimi ve Bağ-Kur terk ettim. Borçlarımı yeniden yapılandırma yasasından yararlanarak 36 ay taksit yaptırdım. Taksitlerimi düzenli şekilde ödüyorum. 26.05.1993 yılında ailem tarafından kurulan A.Ş nin kurucu ortağıydım ve halen ortaklığım devam etmektedir. Bağ-Kur’a başvurarak bu ortaklığıma dayanarak sigortamın yeniden başlatılmasını istedim. Gelen yazıda 26.05.1993 yılında Bağ-Kur umun yeniden başladığını, fakat pirim ve basamak farkı olarak 6250 YTL yi 1 ay içerisinde ödemem istendi. Bilgi almak içim Bağ-Kura gittim. Ama net bir bilgi verilmedi. Sadece öde gel dendi. Sizden öğrenmek istediğim bu 6250 YTL, 1993 yılından ne zamana kadar olan borç olabilir? Ayrıca yapılandırmış olduğum pirim borçlarım ne olacak bozulacak mı? Yoksa ben bunları yatırmaya devam mı edeceğim? Bu borcu nasıl ödemem gerekir? Yapılandırmış olduğum eski borçlarımla birleştirip, tekrar yapılandırma yapmam mümkün mü?

Ali Özdemir-Ankara

Cevap: Süresi içinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yatırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 04.10.2000 tarihinden itibaren başlatılıyor. 26.05.1993 den itibaren sigorta tesciliniz mümkün değil. 15.08.2005 tarihine kadar da Bağ-Kur sigortalısı olduğunuza göre, bu borç muhtemelen 15.08.2005 tarihinden bugüne kadar olan prim borcudur. Ancak, en doğru bilgiyi Bağ-Kur dosyanızdan öğreneceğinize hiç şüphe yok. Bizimki sadece tahmin. Yapılandırma başvuruları 2006 yılında sona erdi. Bu borcu yapılandırmanız mümkün değil. Borcu Bağ-Kur’un istediği sürede ödemeniz lazım. Aksi takdirde eski taksitlendirmenizde bozulabilir. Çünkü, yapılandırmanın bir şartı da cari yıl primlerinin günü gününe ödenmesidir. Art arta üç taksit veya cari yıla ilişkin üç ayın primi ödenmediğinde taksitlendirme bozulmaktadır.

Geçimi sağlanan ana ve baba sağlık yardımı alır

Soru: Babam Bağ-Kur’dan emekli idi. Yaklaşık iki yıl önce Tokat Bağ-Kur’da yapılan
inceleme sonucunda, çalışanlar ve bir kısım emeklinin hakları donduruldu. Mahkeme devam etmekte. Sorum şu; ben yaşlı babamı ve annemi kendi sigortam (SSK) üzerinden sağlık güvencesine almak istiyorum, bunun için bir engel çıkar mı? Çıkarsa ne tür bir yol izlemeliyim?

Naci

Cevap: Sigortalısının anne ve babanızın sağlık yardımından yararlanabilmesi için, anne ve babasının geçiminin sigortalı tarafından sağlanması gerekir. Anne babanızın herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışmıyor, buralardan gelir ve aylık almıyor ve geçimi tarafınızdan sağlanıyorsa, anne ve babanız sigortanızdan sağlık yardımı alabilir. Engel çıkartırlarsa anne babanızın geçimi sağladığınızı kanıtlarsınız sorun çözülür.

Rapor alabilirseniz hemen, yoksa 2015 de emeklisiniz

Soru: 1965 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 01.04.1988. Toplam 4900 çalışma günüm var. 2 senedir rahatsızlığımdan dolayı çalışamıyorum. Fakat işyeri SSK’mı yatırıyor. Ne zaman emekli olabilirim?

Hakan TURAN / İstanbul

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 475 gün daha prim ödeyerek, 4900 gün olan prim ödemenizi 5375 güne çıkartmanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 2015 de emekli olabilirsiniz. Ancak; 2 yıldan beri rahatsız olduğunuzu ve çalışamadığını belirtiyorsunuz. Şayet; çalışma gücünüzün 2/3 nü( yüzde 66.66 sını) kaybettiğinize dair sağlık kurulu raporu alabilirseniz, 1800 günden fazla prim ödemeniz olduğundan, malulen de emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizi yeni yasa çıkmadan borçlanın

Soru: 16.04.1967 doğumluyum. 03.04.1990 yılında Türkiye’de SSK’lı olarak işe başladım. Halen devam etmekteyim. Askerliğimi Bulgaristan’da 2 yıl olarak yaptım. Askerlik borçlanmasını ödersem kaç yaşında ve hangi tarihte emekli olabilirim?

Erol GÜLER / Bursa

Cevap: Askerlik sürenizi borçlanırsanız başlangıç tarihiniz 2 yıl geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Ara vermeden prim ödememişseniz prim ödemeniz yeterli olup, bundan sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 16.04.2017 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanmazsanız, 5525 gün prim ödemeniz şartıyla 52 yaşınızı dolduracağınız 16.04.2019 tarihinde emekli olabilirsiniz. Gördüğünüz gibi askerlik borçlanması 2 yıl erken emekli olmanızı sağlıyor. Ayrıca askerliğinizi yeni yasa yürürlüğe girmeden bugünkü şartlarda borçlanmanız yararınıza.

25 yıl prim ödeme ve 50 yaş şartına tabisiniz

Soru: 01.01.1966 doğumluyum. 01.03.1989 tarihi ile 31.12.1989 tarihleri arasında SSK’lı idim. 06.03.1990 tarihinden itibaren Bağ-Kur’luyum. Ne zaman emekli olabilirim (askerliğimi borçlanırsam)?

Hikmet KALE / Mersin

Cevap: Askerliğinizi borçlanmanız halinde, 01.06.2002 tarihi itibariyle prim ödeme gün sayınız askerlik süreniz(18 ay kabul edilmiştir) kadar artar ve emekli olmak için; 25 Tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. 4 yıl 8 ay daha prim ödeyerek, 20 yıl 4 ay olan prim ödemenizi 25 tam yıla çıkartmanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 01.01.2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Toplu para ödeyerek geçmiş günler kazanılmaz

Soru: Şuan cezaevinde mahkumum. 2000 yılında sigorta girişim yapılmıştı ama 2 ay kadar yattı ve iş değiştirmem sonucu sigortam durduruldu. Sonrasında ise cezaevinde olduğum için 2001 yılından beri yatmıyor ve ben buradan çıktıktan sonra o sigorta ücretlerini toplu para olarak yatırıp devam etme şansımın olup olmadığını öğrenmek istiyorum.

Fırat DURGUN / Erzurum

Cevap: Sosyal güvenlik mevzuatımız, geride kalan primi ödenmemiş günleri, toplu para ödeyerek kazanmaya izin vermiyor. Maalesef 2000 den bugüne kadar olan günleri, toplu para ödeyerek kazanmanız mümkün değil. Başlangıç tarihinize göre emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 60 yaşınızı dolduracağınız tarihe kadar nasıl olsa prim ödemenizi 7000 güne tamamlar ve emekli olursunuz.

Haczedilemezlik şikayetinde bulunun

Soru: Bağ-Kur emeklisiyim. Vergi borcumdan dolayı emekli maaşımın tamamı, vergi dairesince bloke edilmiş durumda. Hiçbir yerden gelirim olmadığı gibi, maaşımı da alamıyorum ve geçinemiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

Nermin SARI / İzmir

Cevap: 1479 sayılı Bağ-Kur kanununun 67 nci maddesine göre, Bağ-Kur emekli aylıkları; nafaka borçları haricindeki borçlar için haczedilemez, başkasına devir ve temlik edilemez. Ancak, sigortalılara veya hak sahibi kimselerine kurumca fuzuli ödendiği anlaşılan her türlü aylık yardımlar (ilgilinin dava açma hakkı saklı kalmak kaydıyla) emekli aylığından kesilmek suretiyle geri alınır. Yasaya göre; nafaka borcu ve kurumun yanlışlıkla fazla ödediği istihkaklar dışındaki borçlar için, Bağ-Kur emekli aylığı haczedilemez. Bu vergi borcuda olsa fark etmez. Bulunduğunuz yerdeki İcra Mahkemesine haczedilemezlik şikayetin de bulunduğunuzda, haciz kaldırılır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1366

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Çok borca ödül az borca ceza