Beyanı gereken kira gelirleri nelerdir?

 

05.03.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Beyanı gereken kira gelirleri nelerdir?

Ekrem Sarısu - 05 Mart 2008 Çarşamba - Posta


Kira gelirlerinin en geç 25 Mart 2008 Salı günü mesai saati sonuna kadar beyan edilmesi gerekiyor. Ancak Kira geliri beyanı denince akla, konutlardan ve işyerlerinden elde edilen kiralar geliyor. Oysa; konut ve işyeri dışında pek çok menkul ve gayrimenkul maldan elde edilen kiranın beyan zorunluluğu var. Bu zorunluluğu bilmeyen çoğu kişinin cezalı duruma düştüğü görülüyor. Bu açıdan cezalı duruma düşmemek için, öncelikle nerelerden elde edilen kiraların beyan edilmesi gerektiğini bilmekte yarar var.

Kira gelirlerinin tanımı, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesinde yapılmıştır. Madde metninde yapılan tanıma göre; aşağıdaki mal ve hakların ticari ve zirai işletmeye dahil olmaması kaydıyla, kiraya verilmesinden elde edilen iratlar, “gayrimenkul sermaye iradı” olarak gelir vergisine tabidir. 2007 yılı içinde aşağıdaki mal ve haklardan elde edilen kira gelirlerinin “gayrimenkul sermaye iradı” olarak beyanı gerekiyor.

Arazilerden elde edilen kiralar

Emlak Vergisi Kanunu’nda, bina ve arsanın tanımı yapıldığı halde, arazinin tanımı yapılmamıştır. Arazi, vergi hukukunda genel olarak sınırları dağ, tepe, dere, çit, duvar, ağaç, yol gibi tabi ve suni işaretlerle çevrilmiş bulunan yeryüzü parçası olarak tanımlanmakta, arazinin içinde bulunan gölcükler, kaynaklar ve dikili olan şeyler de araziden sayılmaktadır.

Bu tanıma göre arazi; sınırları tabi ve suni işaretlerle belli edilmiş ve parsellenmemiş olan geniş kara parçasını ifade etmektedir. Arazinin içinde bulunan gölcükler, göletler, kaynaklar ile ağaçlık ve meyvelikler, bağ ve bahçeler ve benzerleri de araziden sayıldığından, Gelir Vergisi açısından, bunlardan alınan kiraların, beyanı gerekiyor.

Arsalardan elde edilen kiralar

Emlak Vergisi Kanunu’nun 12. maddesine göre; belediye sınırları içinde belediyece parsellenmiş araziler arsa sayılmıştır. Kanun’un bu maddesindeki arsa deyimi, üzerine inşaat yapılmak üzere parsellenmiş ve parselasyonu belediyelerce onanmış arazi parçalarını ifade etmektedir. Arsaların kiralanmasından 2007 yılı içinde elde edilen kira gelirlerinin de beyanı gerekmektedir.

Binalardan elde edilen kiralar

Binalar, yapıldığı madde ve malzeme ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatların hepsini kapsamaktadır.

Bina deyimi çok geniş kapsamlıdır ve her türlü inşaat bina sayılmaktadır. Binanın yeraltında veya yerüstünde inşaa edilmiş olması, karada, denizde veya gölde bulunması emlak vergisi açısından vergiye tabi olma bakımından önem taşımaz.

Dün ve önceki günkü yazılarımızda kapsamlı olarak değindiğimiz gibi, Gelir Vergisi açısından da bina nerede olursa olsun, alınan kiralar gayrimenkul sermaye iradı olarak gelir vergisine tabidir. Konut olarak kullanılan binalardan elde edilen kira gelirleri, konut kira geliri olarak, diğer binalardan elde edilen kira gelirleri de işyeri kira geliri olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

Maden Sularından elde edilen kiralar

Doğada var olan, içmeye, yıkanmaya mahsus, sıcak ve soğuk maden sularıyla, kaplıcalar, maden suları kapsamındadır. Maden suları devlete ait olup, çıktığı arazinin imtiyaz sözleşmesi ile verilebilir.

Maden sularının; işletme hakları da imtiyaz sahipleri tarafından başkalarına kiraya verilebilir. Bu şekildeki kiralama karşılığı elde edilen gelir, “gayrimenkul sermaye iradı olarak” gelir vergisine tabidir. 2007 yılı içinde maden sularının kiralanmasından elde edilen kira gelirinin beyan edilmesi gerekmektedir.

Memba Sularından elde edilen kiralar

Çıktığı arazinin mütemmim cüzi olup, arazi sahibine aittir. Arazi sahibi bu suyu kiraya verirse elde ettiği gelir, “gayrimenkul sermaye iradı” olarak gelir vergisine tabidir. 2007 yılı içinde belirtilen şekilde menba suyu kiralamasından, kira geliri elde edenler, elde ettikleri kira gelirlerini, beyan etmesi zorunlu.

Madenlerden elde edilen kiralar

Madenler, bir arazide var olan ve cevheri, çıkartmaya elverişli bulunan doğal kaynaklardır. Medeni Kanun, madenleri tapu kütüğüne kaydı gereken taşınmaz mallar arasında saymıştır. Böylece madenler, içinde bulunduğu taşınmaz maldan ayrı olarak ele alınmış ve ayrı bir taşınmaz mal niteliğinde görülmüştür.

Gerek Medeni Kanun, gerekse de Petrol Kanunu, maden ve petrol kuyularını içinde bulundukları arazi mülkiyetine bağlı kılmayıp, bunları Devletin hukuki tasarrufu altında saymıştır. Arama ve işletme için Devletten izin almak zorunluluğu öngörülmüştür.

Madenler, işletme ruhsatları veya yapılan imtiyaz sözleşmeleri gereğince, gerçek ve tüzel kişiler tarafından işletilebileceği gibi, bunlar tarafından kiraya da verilebilir. Bu tür kiralamalar sonucu hak sahiplerinin elde ettikleri kira geliri, “gayrimenkul sermaye iradı” olarak gelir vergisine tabidir. 2007 yılında madenlerden elde edilen kira gelirleri, beyan edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.

Taş Ocaklarından elde edilen kiralar

Hangi arazide çıkarsa çıksın, ocakların açılması ile bunlardan taş ve bu nitelikte maden üretilmesi hakkı, arazi sahiplerine aittir.

Taş ocağı işletme ruhsatına sahip olanların işletme haklarını başkalarına kiralamaları karşılığı elde ettikleri gelirler, gayrimenkul sermaye iradı olarak gelir vergisine tabidir. 2007 yılında taş ocağı işletme hakkını kiralanmasından gelir elde edenler, bu gelirlerini kira geliri kapsamında beyan etmek zorundalar.

Kum ve Çakıl Üretim Yerlerinden elde edilen kiralar

Kum ve çakılın mülkiyeti çıktığı arazinin sahibine aittir. Bu ocakların işletilebilmesi için de ruhsat alınması gerekir.

Mülkiyet veya ruhsat sahibinin bunları kiraya vermesi karşılığı elde ettiği kira geliri, “gayrimenkul sermaye iradı” olarak gelir vergisine tabidir. 2007 yılında bu tür yerlerden elde edilen kira gelirlerinin, beyanı gerekiyor.

Tuğla ve Kiremit Harmanlarından elde edilen kiralar

Yaz aylarının sıcaklığından istifade edilerek açık havada basit bir şekilde imalatı yapılan tuğla ve kiremit’in yapıldığı yerlere, tuğla ve kiremit harman yeri deniyor. Bu yerlerin kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri, “gayrimenkul sermaye iradı” olarak gelir vergisine tabidir. 2007 yılında bu tür yerlerden elde edilen kira gelirlerinin beyanı gerekiyor.

Tuzlalardan elde edilen kiralar

Deniz ve göl kıyılarında tesis edilen havuzlarda, suyun buharlaşması sonucu elde edilen tuzların, üretildiği yere “tuzla” denilmektedir.

Tuzla işletme veya imtiyaz hakkı sahiplerinin, bu haklarını ve bu yerleri kiraya vermelerinden elde edilen kira gelirleri “gayrimenkul sermaye iradı” olarak gelir vergisine tabidir. 2007 yılında bu tür yerlerden elde edilen kira gelirlerinin, beyan edilmesi lazım.

Voli Mahallerinden elde edilen kiralar

Voli mahalleri, denizdeki sularda balık avlanmaya elverişli, sahile bitişik ve sınırları belli, su sahalarıdır. Voli mahallerinde, balık avlamaya yarayan ağlar, bu mahalde serilmek, daha sonra da karaya çekilmek ve tutulan balıklar karaya alınmak suretiyle avlanma yapılır.

Bu mahallerin hak sahipleri tarafından kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri de, “gayrimenkul sermaye iradı” olarak gelir vergisine tabidir. 2007 yılında bu tür yerlerden elde edilen kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekiyor.

Dalyan Yerlerinden elde edilen kiralar

Dalyan, deniz, göl ve ırmaklarda kıyıya yakın yerlerde ağ ve kazıklarla oluşturulan büyük balık avlama yerleridir. Genel olarak, sahile bitişik olup, ağların saklanması ve balık tutanların barınması ve günlük ihtiyaçlarını karşılaması için yapılmış bina ile ağın serilmesi için kullanılan bir miktar arazi parçasından oluşur.

Dalyan yerlerinin de hak sahipleri tarafından kiraya verilmesinden elde edilen kira geliri “gayrimenkul sermaye iradı” olarak gelir vergisine tabidir. 2007 yılında bu tür yerlerden elde edilen kira gelirlerinin beyanı gerekiyor.

Gayrimenkulden Ayrı Olarak Kiraya Verilen Mütemmim Cüzden (Bütünleyici Parça) elde edilen kiralar

Bir nesnenin temel öğesi olan, o nesne yok edilmedikçe veya parçalanmadıkça veya niteliği bozulmadıkça ondan ayrılmasına olanak bulunmayan parçalar, o nesnenin mütemmim cüzü (bütünleyici parçaları) dür. Örneğin, garaj, depo, sığınak bir binanın mütemmim cüzüdür.

Mütemmim cüzün, gayrimenkulden ayrı olarak kiraya verilmesi halinde elde edilen kira geliri “gayrimenkul sermaye iradı” olup gelir vergisine tabidir. 2007 yılında bu tür yerlerden elde edilen kira gelirlerinin beyanı gerekiyor.

Gayrimenkulden Ayrı Kiraya Verilen Teferruattan elde edilen kiralar

Eklenti veya ayrıntı da denilmektedir. Bir şeyin işletilmesi veya korunması veya ondan yararlanılması için sürekli olarak ona tahsis edilen veya kullanımda o şeye bağlı kılınan ya da onunla birleştirilen taşınır mallar, asıl şeyin teferruatı (eklentisi) sayılır. Örneğin; binaya takılan jeneratör vb.

Eklentilerin gayrimenkullerden ayrı olarak kiraya verilmesinden elde edilen kira geliri, gayrimenkul sermaye iradı olarak gelir vergisine tabidir. 2007 yılında bu tür yerlerden elde edilen kira gelirlerinin beyanı gerekiyor.

Tesisat, Demirbaş ve Döşemelerden elde edilen kiralar

Mütemmim cüzü niteliğinde olmayan ve teferruat niteliğine benzemekle birlikte teferruatta olmayan, müstakil olarak yararlanılabilen tesisat, demirbaş eşya ve döşemeler, gayrimenkulden ayrı kiraya verilmesi halinde, elde edilen kira gelirleri “gayrimenkul sermaye iradı” olarak gelir vergisine tabidir. 2007 yılında bu tür yerlerden elde edilen kira gelirlerinin beyanı gerekiyor.

Gayrimenkul İrtifak Haklarından elde edilen kiralar

İrtifak hakları sahibine, yalnızca kullanma veya yararlanma ya da hem kullanma hem de yararlanma yetkilerini veren ayni bir haktır.

Gayrimenkul gibi tapuya tescil edilebilen İrtifak haklarının kiraya verilmesinden elde edilen kiralarda, “gayrimenkul sermaye iradı” olarak gelir vergisine tabidir. 2007 yılında İrtifak Haklarının kiralanmasından elde edilen kira gelirlerinin beyanı gerekiyor.

İmtiyaz, İhtira, İşletme Hakları ile Ticaret Unvanı, Alameti Farika Gibi Sair Haklardan elde edilen kiralar

- Arama,

- İmtiyaz ve işletme hakları ve ruhsatları,

- İhtira beratı,

- Alameti farika,

- Marka,

- Ticaret Unvanı,

- Her türlü teknik resim,

- Desen,

- Model,

- Plan ile sinema ve televizyon filmleri,

- Ses ve görüntü bantları,

- Sanayi ve ticaret ve bilim adamlarınca elde edilmiş bir tecrübeye ait bilgilerle, gizli bir formül veya bir imalat usulü üzerindeki kullanma hakkı veya kullanma imtiyazı gibi hakların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri, “gayrimenkul sermaye iradı” hükmünde olup, gelir vergisine tabidir. 2007 yılında bu tür yerlerden elde edilen kira gelirlerinin beyanı gerekiyor.

Telif Haklarından elde edilen kira gelirleri

Telif hakları, ilim, edebiyat ve güzel sanatlar alanında, bilgi ve fikir mahsulü olarak bir eser vücuda getiren veya yaratanın eseri üzerinde sahip olduğu fikri ve mali haktır.

Telif haklarının sahip ve kanuni mirasçıları tarafından, kiraya verilmesinden elde edilen kazançlar, serbest meslek kazancıdır. Telif haklarının sahip ve kanuni mirasçıları dışında kalanlar tarafından kiraya verilmesinden elde edilen kazanç, “gayrimenkul sermaye iradı” olup, gelir vergisine tabidir. 2007 yılında Telif Haklarının kiralanmasından elde edilen kira gelirlerinde beyanı zorunlu.

Gemilerden elde edilen kiralar

Tahsis edilen amaca uygun kullanılması, denizde hareket etmesi olanağına bağlı bulunan ve pek de küçük olmayan her türlü tekne gemi sayılır. Gemilerin kiralanmasından elde edilen kira “geliri gayrimenkul sermaye iradı” olarak gelir vergisine tabidir. 2007 yılında Gemi kiralanmasından elde edilen kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekiyor.

Gemi Paylarının Kiraya Verilmesinden elde edilen kiralar

Birden fazla kişinin ortaklaşa sahip oldukları bir gemiyi, aralarındaki sözleşmeye göre adlarına deniz ticaretinde kullanmaları halinde, donatma iştiraki söz konusudur. Bu şekilde donatanların gemideki ortaklaşa mülkiyet halindeki hisselerine “gemi payı” denir.

Gemi paylarının kiraya verilmesinden elde edilen gelir, “gayrimenkul sermaye iradı” olup, gelir vergisine tabidir. 2007 yılında Gemi Payı kiralamasından elde edilen kira gelirlerinin beyanı zorunlu.

Motorlu Tahmil ve Tahliye Araçlarından elde edilen kiralar

Motorlu tahmil ve tahliye araçları, deniz, göl ve nehirlerde gemilerden veya sair deniz nakil araçlarından, tren istasyonlarında vagonlardan ve diğer yerlerden yük boşaltmaya veya yük yüklenmeye yarayan araçlardır. Örneğin; yük boşaltmaya yarayan motorlu vinçler tahmil ve tahliye aracıdır.

Motorlu tahmil ve tahliye araçlarının kiralanmasından elde edilen gelir de, “gayrimenkul sermaye iradı” olarak gelir vergisine tabidir. 2007 yılında bu tür araçlardan elde edilen kira gelirlerinin beyanı gerekiyor.

Motorlu Nakil ve Cer Vasıtaları, Her Türlü Motorlu Araç, Makine ve Tesisat ile Bunların Eklentilerinden elde edilen kiralar

Tır, kamyon, kamyonet, jeep, minibüs, uçak ve helikopter gibi araçlar motorlu nakil ve cer (çekme) vasıtaları ile (lokomotif ve traktör gibi) her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentilerinin (römork, tır kasası vb.) kiralanması karşılığı elde edilen kira gelirleri, “gayrimenkul sermaye iradı” olarak gelir vergisine tabidir. 2007 yılında bu tür vasıtaların kiralanmasından elde edilen kira gelirleri beyan edilecek.

Kira Olarak Zirai Üründün Pay Alınmasından elde edilen kiralar

Zirai faaliyette bilfiil işgal etmeksizin, yalnızca üründen pay alan arazi sahiplerinin gelirleri de, “gayrimenkul sermaye iradı” olarak gelir vergisine tabidir. 2007 yılında bu tür yerlerden elde edilen kira gelirlerinde beyan edilmesi gerekli.

Vakıf Gelirinden Hizmet Karşılığı Olmayarak Alınan Hisselerden elde edilen gelirler

Vakfın yönetimi kendisine verilmiş kişiye mütevelli, denilmektedir.

Hizmet karşılığı olmaksızın vakıf gelirlerinden mütevellilere verilen pay, “gayrimenkul sermaye iradı” olarak kira geliri gibi gelir vergisine tabidir. 2007 yılında vakıf gelirlerinden mütevelli sıfatıyla alınan payların kira geliri olarak beyanı gerekiyor.

Dikkat edilecek nokta

Yukarıdaki mal ve haklardan ticari ve zirai işletme bünyesinde bulunanlardan elde edilen kazançlar, ticari kazanç veya zirai kazanç olarak vergilendirilir. Ticari veya zirai işletme bünyesinde bulunmayanlardan elde edilen kira gelirleri ise; “Gayrimenkul Sermaye iradı olarak” (kira geliri olarak) gelir vergisine tabi tutulur. Yukarıda sıralanan mal ve hakların Gelir Vergisi Kanununun 94 ncü maddesince vergi kesintisi yapmak zorunda olanlarca( gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri vb.) kiralanması halinde(genellikle bunlarca kiralanır), kira üzerinden, yüzde 20 oranında gelir vergisi stopajı(kesintisi) yapılacağından, buralardan elde edilen kira gelirleri, işyeri kira geliri kapsamında vergilendirilecek olup, tutarı(stopajdan önceki brüt tutarı) 19.000 YTL yi aşmadığı sürece beyan edilmeyecektir. 19.000 YTL yi aşan kira geliri ise, herhangi bir indirim ve istisnaya tabi tutulmadan, tamamı beyan edilecektir(sadece konut olarak kiraya verilen binalardan elde edilen kira gelirlerinden 2.300 YTL istisna düşülecektir).

Yukarıdaki mal ve haklardan elde edilen ve stopaja tabi tutulmayan ve tutarı 900 YTL yi aşan kira gelirlerinin, 19.000 YTL beyan haddi aranmadan, herhangi bir indirim ve istisnaya tabi tutulmadan(konut kira gelirleri hariç) beyan edilerek vergilendirilecektir. Herhangi bir istisna ve indirime ve Gelir Vergisi stopajına tabi tutulamayan kira gelirlerinin tutarı 900 YTL yi aşmadığı sürece beyan edilmesi gerekmiyor. 900 YTL yi aşan kira gelirinin ise, tamamının beyanı zorunlu bulunuyor.

Örneğin; Özel binek otomobilini, bir şirkete aylık 1.500 YTL ye kiraya veren ve 2007 yılı içinde 18.000 YTL kira geliri elde eden Ahmet bey; bu gelirini beyan edecek midir? Edecekse, ne kadar vergi ödeyecektir?

Ahmet beyin Otomobilden elde ettiği gelir, Gayrimenkul sermaye iradı olarak( işyeri kira geliri), gelir vergisine tabidir. Ahmet beyin otomobilini kiraya verdiği şirket, kira ödemeleri üstünden, yüzde 20 oranında gelir vergisi kesintisi yaparak Ahmet Bey adına vergi dairesine yatırmıştır. Ahmet beyin elde ettiği kira geliri vergi kesintisine tabi tutulmuş işyeri kira geliri kapsamında vergiyse tabi olduğundan, tutarı 19.000 YTL lik beyan haddini aşmadığı için, Ahmet bey bu gelirini beyan etmeyecektir. Yıl içinde kira üstünden stopaj(kesinti) yoluyla ödenen vergi, Ahmet beyin nihai vergisi olacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 7405

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Beyanı gereken kira gelirleri nelerdir?