Beyan Mecburiyeti kira senedini tahsil ettiğinizde doğar

 

08.03.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Beyan Mecburiyeti kira senedini tahsil ettiğinizde doğar

Ekrem Sarısu - 08 Mart 2008 Cumartesi Posta

Soru: Sahibi olduğum dükkanı kirasız olarak oğlum kullanıyor. Oğlumdan kira almıyorum. Posta gazetesindeki kira beyanlarına ilişkin yazılarınızı okuyunca kafam karıştı. Sanki oğlumdan kira almadığım halde, kira geliri beyan etmem gerekiyor gibi, bir anlam çıkarttım. İnşallah yazılarınızı yanlış anlamışımdır. Oğlumdan kira almadığım halde, kira beyannamesi mi vermem gerekiyor?

Yavuz Özay-İstanbul

Cevap: Kira gelirinde mükellef beyanı esastır. Ancak, sistemde mükellef beyanını doğruluğunu kontrol eden “emsal kira bedeli” müessesi yer alıyor. Gelir Vergisi Kanununun 73 ncü maddesinde, kiraya verilen mal ve hakların kira bedelleri, emsal kira bedelinden düşük olamayacağı ve emsal kira bedelinin bina ve arazide emlak vergi değerinin yüzde 5’i olduğu hükmü yer almaktadır. Mal sahibinin oğlu, kızı, torunu, annesi ve babasının ikametine tahsis ettiği konutlar için emsal kira bedeli uygulanmıyor. Başka bir ifadeyle mal sahibi, oğlu, kızı, torunu, anne ve babasına kira almadan konut tahsis edebiliyor. Bu konut veya konutlar için kira geliri beyan etmesi gerekmiyor. Ancak, bu kişilere kira almadan tahsis edilen işyerleri için emsal kira bedeldi uygulanması zorunlu. Başka bir anlatımla mal sahibi işyerini oğlu, kızı, torunu anne ve babasına kira almadan veremiyor. Kira almadan vermesi halinde ise; işyerinin emsal kira bedelini, kira geliri olarak beyan edip gelir vergisi ödemsi gerekiyor.

Sonuç olarak, oğlunuzdan kira almadığınız dükkanınız için; emsal kira bedeli kadar(emlak vergi değerinin % 5 i kadar) 2007 yılı kira geliri beyan etmek zorundasınız. Oğlunuzun kira ödemeden oturduğu işyerinin 2007 yılı emlak vergi değerinin 800 bin YTL olduğunu varsaydığımızda, vergi değerinin yüzde 5 i olan, 40 bin YTL yi emsal kira bedeli olarak beyan etmek zorundasınız.

Beyan Mecburiyeti kira senedini tahsil ettiğinizde doğar


Soru: Sahibi olduğum dükkanı, Mayıs 2007 ayında arkadaşıma aylık 2.000 YTL den kiraya verdim. Yalnız 3 senelik kira bedeli olan 72.000 YTL için 31.10.2008 vadeli senet aldım. Beyanname verecek miyim? Vereceksem, kaç lira beyan edeceğim kaç lira vergi ödemem gerekiyor?

Ertürk Arslan

Cevap: Kira gelirlerinde elde etme esastır. Kira bedelleri için senet alındığın da, senedin ödendiği tarihte kira elde etmiş sayılır. Tahsilatın yapıldığı tarih itibariyle gelecek yıl kiraları hariç cari yıl ve geçmiş yıl kiraları elde edilmiş sayılır ve beyan zorunluluğu olan kiralar beyan edilir. 2007 yılında tahsil ettiğiniz kira bedeli olmadığı için beyanname vermeyeceksiniz. Kira senedini 2008 de tahsil ettiğinizde ise, 2007 yılına ilişkin 18.000 YTL ve 2008 e ilişkin 24.000 YTL nin toplamı olan 42.000 YTL, 2008 yılı beyan haddi olan 19.800 YTL dan fazla olduğu için, 1-25 Mart 2009 tarihleri arasında, 2009 yılına ilişkin 24.000 YTL yi de 1-25 Mart 2010 tarihleri arasında beyan edeceksiniz(2009 yılı beyan haddi belli değil. Muhtemelen 24.000 YTL den az olacağından). Ancak, kiralar üstünden kesilen yüzde 20 gelir vergisini hesaplanan vergiden mahsup edeceğinizden, beyanlar üstüne vergi ödemeyecek bir miktarda vergi iadesi alacaksınız.

Yurtdışında çalışan işyeri kirasını beyan etmez, konut kirasını beyan eder

Soru: Babam Almanya’ da çalışıyor. Eskiden beri Türkiye’deki mağazasından aylık 8 bin dolar kira alıyoruz. Almanya’ da çalıştığı için beyan edilmiyormuş. Bizde kira gelirini beyan etmiyoruz. Ancak, babam Ağustos 2006 ayında izne geldiğinde 2 tanede daire aldı. Bu daireleri 2006 sonuna doğru kiraya verdik. 2007 yılı içinde dairenin birinden aylık 800 diğerinde 1.100 YTL, kira aldık. Daire kiralarını beyan etmeyeceğiz. Ancak, muhasebeci komşumuz beyan etmemiz gerektiğini söyledi. Bu doğru mu? Tutarı daha yüksek mağaza kirasını yıllardır beyanı istenmezken, daire kiralarının beyanı ne kadar doğru?

Aysel Erdem-İsatnbul

Cevap: Muhasebeciniz haklı. Almanya da çalışan babanızın, 2.300 YTL lik istisna haddini aşan konut kira gelirlerini beyan etmeniz gerekiyor. Maliye; yurtdışında 6 aydan fazla süredir oturma ve çalışma izni ile bulunan Türk Vatandaşlarını Dar mükellef kapsamında değerlendirerek, Türkiye’de gelir vergisi kesintisine tabi tutulmuş kira gelirlerinin tutarı ne olursa olsun beyan ettirmezken, konut kira gelirlerinin beyanını istiyor. Mağazadan aldığınız kira gelirini beyan etmemenizin nedeni, kiralardan yüzde 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapılarak babanız adına vergi dairesine yatırılmış olmasıdır. Maliye; yurtdışında çalışanları, Gelir vergisi kesintisine tabi tutulan kiralar için, beyan külfetinden kurtarıyor. Ancak, konut kira gelirlerinden vergi kesintisi yapılmadığı için, istisna haddini aşan kiraların beyanını istiyor. Yüksek tutarlı mağaza kirasını beyan etmezken düşük tutarda konut kirasını beyan etmeniz, tamamen vergi tekniğiyle ilgili bir durumdur. Babanızın 2007 yılındaki toplam konut kira geliri olan 22.800 YTL den 2.300 YTL istisna düşecek ve kalan 20.500 YTL nin yüzde 25 i kadar yani, 5.700 YTL götürü gider indirdikten sonra, kalan 15.125 YTL üstünden hesaplanan 2.700 YTL( 7500 YTL si için % 15 oranında 1.125 YTL, kalan 7.875 YTL için yüzde 20 oranında 1.575 YTL olmak üzere toplam 2.700 YTL)

Yazlık dairelerden alınan kiralarda beyana tabi

Soru: Eşimde, bende emekliyiz. Güneyde bir yazlığımız var. İki ay biz kalıyoruz. Müşteri çıkmasına göre de yaklaşık 3, 4 ayda kiraya veriyoruz. Dayalı döşeli olarak verdiğimiz için sezonda 4, 5 bin YTL kira aldığımız oluyor. Geçen yıl 4.500 YTL kira aldık. Bu kirayı beyan mecburiyetimiz var mı? Beyan edeceksek ne kadar vergi çıkar?

Ahmet Yılmaz-Ankara

Cevap: Yazlık dairelerin kiralanmasından elde edilen gelirler, konut kira geliri kapsamında beyana tabi bulunuyor. 2007 yılı içinde yazlık dairelerden elde edilen ve tutarı 2.300 YTL yi aşan kira gelirlerinin en geç 25 Mart 2008 Salı günü mesai saati sonuna kadar beyan edilmesi lazım.

Eşinizle ortak olduğunuz yazlık dairenin kiralanmasından, 2007 yılında elde ettiğiniz 4.500 YTL kira bedeli, öncelikle eşinizle aranızda paylaştırılacaksınız. Paylaşım sonucu kişi başına düşen 2.250 YTL kira tutarı, 2.300 YTL olan konut kira geliri istisna haddinin altında kaldığınız için eşinizde, sizde beyanname vermeyecek, tek kuruş dahi vergi ödemeyeceksiniz.

İşverene ya bordoyu verdirin ya dava açın

Soru: 29.04.1962 doğumluyum. 01.10.1981 tarihinde iş hayatına başladım. İş başı yaptığım şirket işe giriş bildirgemi vermiş fakat 4 aylık bildirgeyi vermediğinden o yıllara mahsuben prim günüm gözükmüyor ve işletme ben askerdeyken kapanmış. Sigorta askerden sonraki başlangıç yılı olan 1984’ü baz alınabileceğini söylüyorlar. Bu durumda ilk SSK başlangıcım olan 01.10.1981 tarihinin baz alınması için nasıl bir yol izlemeliyim. Birde hükümetin çıkarmayı planladığı Sosyal Güvenlik Reformu 01.10.1981 de iş başı tarihim baz alınır ise, 29.04.2008 tarihinde emekli olabileceğim düşünür isek, bu reform emeklilik sürecimi etkiler mi?

Lütfü ÇİFTÇİ / Bilecik
Cevap: İşyeriniz Aylık bildirgeyi verip 4 aylık bildirgeyi vermemişse, kurum aylık bildirge içeriği primlerin, hangi sigortalıya ait olduğunu bilmediği için, sigortalının kartlarına çalışma günlerini işlemez. Daha doğrusu işleyemez. Bu durumda sigortalı, işverenine giderek verilmeyen veya eksik noksan verilen 4 aylık bildirgenin verilmesini sağlayarak, günlerini kazanır. Eski işyeriniz kapansa bile, yetkilileri kayıtlarına dayanarak verilmeyen 4 aylık bildirgeyi düzenleyip verdirebilirseniz günlerinizi kazanırsınız ve başlangıç tarihiniz 01.10.1981 tarihi olur. Diğer taraftan giriş bildirgeniz verildiğine göre dava açmanız halinde, yargı bu tür davalarda giriş bildirgesi gönderilen en azından bir gün çalışmıştır yönünde kararlar veriyor. Dava açıp, o şirkette çalışmalarınızı mahkeme kanıtlayabilirseniz(en azından bir gün çalıştığınız yönünde mahkeme kararı alırsanız) başlangıç tarihiniz 01.10.1081 olur.

Aksi halde, sigorta başlangıcınız adınıza ilk defa prim yatan 1984 yılındaki tarih olacaktır. Haziran 2008 de uygulamaya konacağı açıklanan Yeni yasanın büyük bir bölümü değişiyor. Henüz TBMM sindeki yasalaşma süreci tamamlanmadığından, sorunuza çözüm getireceğiniz söylemek zor. Ancak, muhtemelen sorununuza çözüm getirmeyecektir.

Bağ-Kurlu olamasaydınız emekli olabilirdiniz


Soru: Yazılarınızı ancak Türkiye’ye giriş çıkışlarımda okuyabiliyorum. Mart 1962 doğumluyum. 1980 yılında 37 gün çalışmışlığım var. Askerliğimi yaptım. Şu an Türkiye’de şirketim var . 1987 yılından bugüne kadar Kanada’da yaşıyor ve çalışıyorum. Türkiye’de Bağ-Kur’a ödeme yapmaktayım. Tabi borçlanmadan dolayı. Bazı çevreler bana hemen emekli olabileceğimi söylediler. Doğrumu bu? Emekli olabilir miyim? SSK dan mı? Yoksa Bağ-Kurdan mı? emekli olsam lehime olur.

Bekir

Cevap: SSK da emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabi bulunuyorsunuz. Şayet Bağ-Kur sigortalısı olmasaydınız, askerlik sürenizi(600 gün kabul edilmiştir) ve Yurtdışı çalışma süreniziz 4363 günü borçlanarak SSK dan emekli olabilirdiniz. Ancak, Bağ-Kur sigortalısı olduğunuzdan dolayı Bağ-Kur şartlarıyla emekli olmanız gerekiyor. Hangi tarihten itibaren Bağ-Kur sigortalısı olduğunuzu belirtmediğiniz için emekli olacağınız tarihi belirtemiyoruz. Ancak Bağ-Kurda emekli olmak için en az 25 tam yıl(9000 gün) prim ödemeniz şart.

Göçmen soydaş askerliğini ancak borçlanarak kazanabilir

Soru: Babam askerliğini Bulgaristan'da sigortalı olarak yapmış bulunmakta. Babamın Bulgaristan'daki sigorta günlerini Türkiye'de gösterebilir miyiz?

N.D.

Cevap: Babanızın sigortalı yaptığı askerlik süresi Türkiye’de dikkate alınmaz. Ancak, askerlik süresini borçlanarak kazanma imkanı var. Ayrıca; TBMM sinde görüşmeleri devam eden ve Haziran 2008 ayında yürürlüğe konması beklenen yeni sosyal güvenlik yasası; Bulgaristan göçmeni soydaşlara, oradaki çalışma sürelerini borçlanmalarına imkan sağlıyor. Yasa değiştirilmeden çıkarsa, göçmen soydaşlarımız Bulgaristan’daki çalışma sürelerini borçlanmak suretiyle kazanabilecekler.

Toruna aylık bağlama usulü yok

Soru: SSK dan emekliyim.İki tane kızım var. Babamda SSK dan emekliydi. Vefat etti. annem babamın aylığını almaya devam etti. Annemde vefat etti. Babamdan kalan aylığı alan yok. Kızlarım dedelerinden dolayı bu aylıktan faydalanabilirler mi? Biri ortaokulda diğeri lisede öğrenci.

Deniz Torun

Cevap: Sosyal güvenlik mevzuatımızda ölüm aylığı( dul-yetim aylığı) eş ve çocuklara bağlanmaktadır. Torunlara ölüm aylığı bağlanma gibi bir uygulamam yok. Maalesef kızlarınız dedelerinden dolayı SSK dan ölüm aylığı alamaz.

44 değil 45 yaş gerekiyor

Soru: 01.01.1965 Doğumluyum. 08.07.1979 tarihinden itibaren sigortalıyım. Boşluklarım olmasına rağmen, 6500 gün prim ödemem var. 44 yaşını bitirdikten sonra emekli olursun diyorlar. Bu doğru mu? Bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.

Sıddık DURSUN-Erzurum

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi, 21.5 yıldan fazla 23 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 45 yaşınızı dolduracağınız 01.01.2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1990

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Beyan Mecburiyeti kira senedini tahsil ettiğinizde doğar