İşten ayrılana kullanmadığı izinlerin ücreti ödenir

 

11.03.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İşten ayrılana kullanmadığı izinlerin ücreti ödenir

Ekrem Sarısu - 11 Mart 2008 Salı - Posta


Soru: Danışmak istediğim bir konu var. Çalışanlarımızdan bir arkadaş 31.03.2008 tarihi itibarı ile işten ayrılarak askere gidecek. Gerekli olan kıdem tazminatını hesapladık kendisine ödeyeceğiz. Bu çalışanımızın 06.09.1999 tarihinde işe girişi yapıldı. Çalışanın geçen seneden kullanmadığı 1 hafta 1 gün izni var. Benim sormak istediğim bu arkadaşımızın, şu anda hak ettiği 2008 yılına ait herhangi bir izin hakkı var mı? İzin kullanamasa bile, çıkış işlemlerini yaparken hak ettiği izin varsa, bunun parası verilmeli mi? Yıllık ücretli izinler hakkında da beni biraz aydınlatabilirseniz sevinirim.

Hülya Yıldırım

Cevap: İş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, çalışanın hak kazanıp da kullanmadığı yıllık ücretli izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden ödenir. Askerlik nedeniyle ayrılacak olan çalışanınıza geçen yıldan kalan kullanmadığı 8 günlük izin sürelerine ilişkin olarak, son aldığı ücret üzerinden izin ücreti ödemek zorundasınız. Bir yıldan artan süreler için çalışanlara bu süreye orantılı olarak yıllık izin ücreti ödenmez. Dolayısıyla 2008 için izin ücreti ödemeniz gerekmiyor. Yıllık ücretli izin uygulaması çok kapsamlı ve çok soru aldığımız bir konudur. Dolayısıyla bu konuda sizi tam olarak aydınlatmaya maalesef bize ayrılan sayfa yetersiz kalır. Ancak; Yaklaşım yayıncılıktan çıkan, İş Müfettişi Arif Temir’ in hazırladığı, “ Tüm yönleriyle İş Hukukunda İzinler ve Uygulaması” adlı kitap bu konudaki kaynak eksikliğini ortadan kaldırdı. Bu kitap sizi fazlasıyla aydınlatır. Kitabı edinmek için 0.312.439 43 43 ü aramanız veya www.yaklasim.com sipariş vermeniz yeterli.

Çalışan işyerinin mail ve internetini şahsi işinizde kullanamaz

Soru: Kardeşim yaklaşık 7 yıl çalıştığı işyerinden, kendi rızasıyla ayrılmış; dolayısıyla da kıdem tazminatı almamıştır. Ekte gönderdiğim kardeşimin durumu ile ilgili yazı ile birlikte diğer bilgilerden de göreceğiniz gibi, kardeşim, Mayıs 2007 ayında şirkete ait mail ve internet hizmetlerini şahsi işleri için kullandığı gerekçesiyle bir kez ihtar almış; devamı durumunda tazminatsız işten ayrılacağı yazan ihtarname imzalamıştır. Bu durumu onuruna yediremeyen kardeşim de 24.05.2007 de istifa ederek işten ayrılmıştır. Acaba kardeşim 7 yıl çalışmasının karşılığı kıdem tazminatı alma imkanı var mıdır?

Deniz ZENGİN

Cevap: Kendi isteğiyle işinden ayrılan kıdem tazminatı alamıyor. Kardeşinizde istifa ederek kendi isteğiyle işinden ayrıldığından kıdem tazminatı alamamış. Bugün içinde kıdem tazminatı alamaz. İşverenin, işyerine ait mail ve internet hizmetlerinin şahsi işlerde kullanımını yasaklama hakkı vardır. Nitekim; şirketin mail ve internetini şahsi işlerinde kullanan personelin iş akdini fesheden işvereni, mahkemeler haklı bulmaktadır. Maalesef kardeşinizin kıdem tazminatı alması mümkün değil.

SSK dan yazı alıp işverene ibraz edin

Soru: Pirim ve gün sayım tamam. Emekli olmak için yaşı beklemekteyim. Emekliliğime 1 yıl var. Fabrikadan ayrılmak için ve kıdem tazminatını almak için nasıl bir dilekçe yazmam gerekiyor? Veya kıdem tazminatını alarak işten ayrılmak için ne yapmam gerekiyor?

Enes Ekinci

Cevap: Emeklilik için aranan şartlardan, 25 yıllık sigortalılık süresi ve prim ödeme şartını yerine getirip, emekli aylığı bağlanması için sadece aranan yaş haddinin dolmasını bekleyen sigortalılar, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. Emekli aylığının bağlanmasını

çalışmadan bekleyebilecekleri gibi, herhangi bir işte çalışarak hatta ayrıldığı işyerinde çalışarak bekleyebilirler.

İşvereninize ibraz edilmek üzere, emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları yerine getirdiğinizden dolayı kıdem tazminatını alarak işinizden ayrılabileceğinize dair SSK dan bir yazı alıp işvereninize ibraz etmeniz halinde, kıdem tazminatını alarak işinizden ayrılabilirsiniz.

İşten ayrıldıktan sonra 10 yıl Kıdem Tazminatı istenebilir

Soru: 50 yaşında bir bayanım. 18 sene iş günü ve 10 sene isteğe bağlı sigortayla 27.12.2001 yılında emekli oldum. Sormak istediğim konu, çalıştığım 18 senenin karşılığında iş yerleri kapandığı için, hiçbirinden kıdem tazminatı hakkımı alamadım. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok memnun olurum.

M. Başaran

Cevap: Şayet 10 yıllık isteğe bağlı sigortalılık süreniz, 18 yıllık sigortalı çalışmanızdan sonraysa(sorunuzdan sonra olduğu anlaşılıyor), kıdem tazminatı için dava açma sürenizi kaçırmış durumdasınız. Çünkü, Kıdem tazminatında zamanaşımı süresi 10 yıldır. İsteğe bağlı sigortalılık süreniz 18 yıllık çalışma sürenizden önceyse, çalışırken emekli olduğunuz sonucu çıkar’ ki bu durumda, emekli olurken işyerinizden kıdem tazminatınızı alma hakkınız vardı. Zamanaşımı süresi de dolmadığından, emekli olduğunuz işverenden alamadığınız kıdem tazminatını İş Mahkemesine dava açarak almaya çalışabilirsiniz. Araştırmamıza göre, kapandığını belirttiğiniz işyerleri faaliyetini sürdürüyor.

Belirleyici olan 08.09.1999 ‘dur

Soru: 1982 yılında işe başladım. Bugüne kadar toplam prim ödemem 7100 gündür. 44 yaşındayım. Ne zaman emekli olabilirim? 1983 öncesi işe girenlerin, erken emeklilik gibi durumları var mı? Bu konuyu açıklar mısınız?

Mustafa Talay

Cevap: 08.09.1976 tarihinden önce çalışmaya başlayan erkek sigortalılar ile, 08.09.1981 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayan bayanlar, 08.09.1999 tarihinde yürürlüğe konan ve emekli olmayı zorlaştıran 4447 sayılı yasaya tabi olmadan, eski yasa hükümlerine göre yaş haddi aranmadan; erkekler 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme şartlarıyla, bayan sigortalılarda; 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme şartlarıyla emekli olabiliyor.

Sigorta başlangıç tarihiniz 23.05.1982 ve öncesi bir tarihse, 25 yıl sigortalılık süresi 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarıyla, sigorta başlangıç tarihiniz 24.05.1982 ve sonrası bir tarihse, 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, başlangıç tarihinize göre 46 veya 47 yaşında emekli olabilirisiniz.

Kıdem tazminatı hesabında son alınan brüt ücret dikkate alınır

Soru: 02.10.1983 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. Toplam 5300 gün prim ödemem var. Emekli olmak için gereken gün sayısını bilmediğimden, hesap yapmakta zorlanmaktayım. Sizden ricam bu sayısal veriler içinde, ne zaman emekli olacağımı belirtmenizdir. Yıpranma parası hakkında kulaktan dolma bilgi haricinde hiçbir şey bilmemekteyim. Bu konuda da gerekli bilgiyi bana sunarsanız çok memnun olurum..

Çiğdem Tezcan

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi, 17 yıldan fazla 18 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 40 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödeme ve süre şartını yerine getirdiğinizden, 40 yaşınıız doldurmuşsanız istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. 40 yaşını doldurmuyorsanız, bundan sonra prim ödemeseniz bile 40 yaşınızı doldurduğunuz tarihte emekli olabilirsiniz. Yıpranma parası olarak, kıdem tazminatını kastettiğinizi sanıyoruz. Emekli olurken işverenden, çalıştığınız her yıl için son aldığınız ücretin brüt tutarı kadar kıdem tazminatı almanız gerekir. Örneğin; emekli olacağınız işyerinde 10 yıldan beri çalıştığınızı ve 2.000 YTL brüt ücret aldığınızı varsayarsak, emeklik nedeniyle işinizden ayrıldığınızda 20.000 YTL(10 x 2.000 = 20.000) kıdem tazminatı almanız gerekir.

Geriye doğru borçlanarak gün kazanamazsınız

Soru: Bağ-Kura 1984 de başladım. 1990 - 1997 yıları arası Bağ-Kurumu sigortalı bir işe girme sebebiyle durdurmuştum. Sigortalı işte 1 yıl çalıştım. Maddi olanaksızlıklardan dolayı, Bağ-Kura ve SSK ya prim ödeyemedim. 7 yıllık zamanı nasıl telafi edebilirim? Bu 7 yıl olmasaydı şimdi emekli olacaktım. 7 yılın nasıl bir telafisi olur? Yardımcı olabilir misiniz?

Ali Özmen

Cevap: Bağ-Kurlu olmanızı gerektiren faaliyetinize son verip, Bağ-Kur sigortanızı kapatarak, SSK ya geçmişseniz, maalesef geçmişteki 7 yıl için yapacak bir şey yok. Geriye doğru borçlanma yoluyla gün kazanılamıyor(askerlik sürenizi borçlanarak kazanabilirsiniz.) Ancak, bazı okurlar Bağ-Kurlu olmasını gerektiren faaliyetine devam ederken, SSK lı olarak çalışmaya başlıyor ve sigortaya prim ödüyor. Bu şekilde Bağ-Kurdan kurtulduğunu sanıyorlar. Oysa’ki Bağ-Kur sigortası devam ederken SSK lı olmak mümkün değil. Nitekim, bu durumda olanların Bağ-Kur primleri tahakkuk etmeye ve gecikme zammı alarak, borç çoğalmaktadır. Şayet böyle bir durumunuz varsa, Bağ-Kurunuz kapanmamış olabilir. Bağ-Kurdan dosyanıza bakmanızda yarar var.

Vergi borcu şirketle size geçer

Soru: Bir şirket almak istiyorum. Fakat bu şirketin vergi borcu olduğunu öğrendim. Eğer ben bu şirketi adıma alırsam, vergi borcuda bana mı geçer? Ya da bir sözleşme yapılarak bu vergi borcundan kurtulabilir miyim? Sorumu yanıtlayacağınız ümidiyle.

Emrah YILDIZ

Cevap: Satın almak istediğiniz şirket muhtemelen Limitet şirkettir. Şirketin ortaklık paylarını satın aldığınızda, şirketin doğmuş ve doğacak vergi borçları da şirket bünyesinde size geçer. Maliye şirketin ödenmeyen vergi borçlarını, şirket bünyesinden tahsil edemediğinde, kanuni temsilci sıfatıyla önce şirket müdürü olan ortaklara, sonrada tüm ortaklardan arar. Özel sözleşmeler vergi kanunlarını bağlamadığından, sözleşme yaparak şirket borcundan kurtulamazsınız. Şirketi satın alacağınız kişiler iyi niyetliyse vergi borçlarını ödesinler, şirketi borçsuz alın. Aksi halde vergi borcu olan şirketi almamanız en iyi seçimdir.

SSK ya geçmeniz avantajlı

Soru: 1965 doğumlu bir esnafım. 1984 tarihinden sigortam var. 1990 yılında Bağ-Kura girdim. Bu güne kadar primlerimi eksiksiz olarak tam ödedim. Kaç yılında emekli olurum? Hangisinden emekli olmalıyım? SSK mı? Bağ-Kur mu? Önerilerinizi bekliyorum.

Rıdvan

Cevap: 1984 de sigorta başlangıcınız olması, SSK dan emekli olmanızı avantajlı hale getiriyor. Bağ-Kur’lu olmanızı gerektiren faaliyetinizi sonlandırıp, SSK ya geçip en az 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK dan emekli olma hakkı elde eder ve 1260 günden sonra prim ödemeseniz bile, 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olarak, 48 yaşınızı dolduracağınız 2013 yılında emekli olabilirsiniz. SSK ya ne kadar prim ödediğinizi bilmediğimizden, Bağ-Kurda yaş şartını veremiyoruz. Ancak, Bağ-Kurdan emekli olmak için, en az 9000 gün prim ödemeniz gerekir. SSK ya geçmeniz avantajlı.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 4594

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İşten ayrılana kullanmadığı izinlerin ücreti ödenir