Anneniz kira gelirini beyan etmek zorunda

 

13.03.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Anneniz kira gelirini beyan etmek zorunda

Ekrem Sarısu - 13 Mart 2008 Perşembe - Posta

Soru: Evimiz topraktan tapu tahsis belgeli olup, üzerinde 4 katlı bina ve 5 daire vardır. Dairelerin 3 ünde kiracı oturmakta olup, annem kira gelir vergisi ödemektedir. Bu dairelerden 2 tanesini çocuklarına paylaştırdı. Bu paylaştırdığı dairelerin kira gelir vergilerini annemizin ödemesine devam etmesi mi? gerekir. Yoksa, paylaştırdığı çocukları mı? ödemesi gerekir. Şayet biz vereceksek, annemin bize verdiği dairelerin noter onaylı olmasına gerek var mı? Vergi dairesine biz nasıl müracaat etmemiz gerekir. Bu konuda yardımcı olmanızı arz ederiz.

Recep Durmaz-İstanbul

Cevap: Kira gelir beyan etmek için mal sahibi olmak gerekmiyor. Gayrimenkullerim mutasarrıfları, zilyetleri kira gelirini beyan edebiliyor. Ancak, Tapu tahsis belgesiyle de olsa, dairelerin mutasarrıfı anneniz olduğundan kira gelirlerini annenizin beyan etmesi gerekir. Dairelerin kira gelirleri, iki çocuk ve anneniz tarafından beyan edilse bu kez 2.300 YTL lik istisnadan dolayı ya vergi doğmaz veya beyan edilen gelir her iki kardeş içinde istisna tutarı kadar yani toplan 4.600 YTL azalacağından, resmiyette daireler anneniz tarafından sizlere verilmediğinden, vergi denetim elemanları bunu vergi ödememek için yapılan fiktif bir işlem(gerçek dışı) kabul eder ve cezalı duruma düşebilirsiniz. Anneniz daireleri noterde size devrettiği tarihten itibaren kira gelirini sizler elde etmiş sayılır ve takip eden yılda beyanda bulunabilirsiniz. 2007 yılı kira gelirlerini annenizin beyan etmesinde yarar var.

Bağ-Kur kişinin istediği tarihte başlamaz

Soru: Kasım 2004 de Maliye kaydım başladı. Halen vergi mükellefiyim. Bağ-Kura başvurmadım. Şu anda başvurursam, geçmişe dönük borçlanmadan yeni başlamış gibi kayıt yaptırabilir miyim? Yani Kasım 2004 den bu yana borçlu olmadan yeni başlamış gibi.

İmam Ali Demir

Cevap: Vergi kaydınızın başladığı Kasım 2004 tarihinden beri zorunlu olarak Bağ-Kur sigortası kapsamındasınız. Bağ-Kura kayıt ve tesciliniz Kasım 2004 tarihi itibariyle yapılabilir. Bugünden itibaren kayıt olmanız mümkün değil. Kasım 2004 ayından beri tahakkuk edecek primleri ödemek zorundasınız. Maalesef kurtuluş yok.

Tazminat alıp ayrılabilirsiniz

Soru: Doğum Tarihim 13.10. 1969, İşe Giriş Tarihim 01.04.1988 dir. 01.04.2008 tarihinde 20 yılım doluyor. Prim ödemem de 6000 günün üzerinde. Fakat emekli olmak için yaşım tutmuyor Emeklilik dilekçesi verip kalan süreyi bekleme şansım var mı? Ve bu şartlar ile işyerinden ayrılır isem, kanuni olarak tazminat hakkım olabilir mi? İş yerine giriş tarihim 01.08.2001 yani yaklaşık 7 yıldır burada çalışmaktayım. Bu konuda beni aydınlatabilirseniz sevinirim.

Şaziye PAMUK

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi, 14 yıldan fazla 15 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 44 yaşınızı dolduracağınız 13.10.2013 tarihinde emekli olabilirsiniz. Prim ve süre şartını yerine getirenler, kıdem tazminatını alarak işlerinden ayrılabilirler. Bu durumda emekli aylığı, aranan yaş haddi dolduğunda bağlanır. Emekli aylığı bağlanana kadarda sağlık yardımı alamazlar. Prim ödemeniz yeterli olduğundan 20 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 01.04.2008 tarihinden itibaren kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Son aldığınız brüt ücreti 7 katı tutarında kıdem tazminatı alırsınız. İşten ayrıldıktan sonra, emekli aylığı bağlanmasını başka bir işyerinde çalışarak bekleyebileceğiniz gibi, işvereniniz kabul ederse eski işyerinizde tekrar çalışmaya başlayarak da bekleyebilirsiniz.

Aylık oranınız yüzde 50 ye yükseltilmesi gerekir


Soru: Babamdan kalan emekli maaşını annem alıyordu. Bende dul bir bayanım ve annemle oturuyordum. Bir oğlum var. Bildiğiniz gibi babam vefat edince maaş kesildi. ve ardından annemde öldü. Maaş hiç kalmadı nerdeyse. Bende 1 çocuğumla kaldım. Maaş 170 YTL ye düştü. Maaşım yükselir mi? Nereye; nasıl başvurmam gerek? Neden bu kadar az maaş alıyorum? Ne yapmam gerektiği hususunda beni aydınlatırsanız çok memnun olacağım.

Seval Eren

Cevap: Babanızın nereden emekli olduğunu belirtmemişsiniz. Ancak alternatifler sıralayalım size uygun olana göre hareket edin. Babanızdan dolayı;

1- SSK dan yetim aylığı alıyorsanız, annenizin ölümü ile, aylık alan tek çocuk durumuna geldiğinizden, % 25 olan aylık oranınızın yüzde 50 ye çıkartılması gerekir. SSK ya yazılı olarak başvurup, durumunuzu anlatın ve aylık oranınız yüzde % 25 den yüzde 50 ye yükseltilmesini talep edin.

2- Bağ-Kur’dan yetim aylığı alıyorsanız, annenizin ölümü üzerine, tek aylık alan çocuk durumuna geldiğinizden, % 25 olan aylık oranınızın yüzde 50 a yükseltilmesi gerekir. Bir dilekçe ile Bağ-Kurdan, aylık oranınızın yüzde 25 ten yüzde 50 ye yükseltilmesini talep edin.

3- Babanız Emekli Sandığı iştirakçisi ise, annenizin ölümü ile, babanızdan dolayı aylık alan tek kişi durumuna geldiğinizden, yüzde 30 olan aylık oranınızın yüzde 50 ye yükseltilmesi gerekir. Emekli Sandığına yazılı olarak başvurarak, aylık oranınızın yüzde 50 ye çıkartılmasını isteyin.

Yetim aylığının tutarı; babanızın aldığı emekli aylığınız tutarı ve aylık bağlama oranıyla ilgili bir durumdur. Aylık bağlama oranı sosyal güvenlik yasalarıyla belirlenmiş olduğundan, yetim aylığını babanızın emekli aylığı tutarı belirliyor. Babanızın emekli aylığının tutarı yüksek olsaydı, yetim aylığının daha yüksek tutarda olabilirdi.

Prim günlerinizdeki yanlışlıkların düzelttirin


Soru: Toplam gün sayımı SSK sitesinden kontrol ettiğimde benim günlerimin içinde farklı isimler görünüyor SSK no:7860148 işe başlama tarihi:10.06.73 doğum tarihi:22.02.54 kontrol edip nasıl emekli olabileceğim hakkında bilgilendirirseniz sevinirim.

Metin Akcan

Cevap: SSK kayıtlarında prim ödemeniz 5566 gün görünüyor. Ancak, bunun yaklaşık 1900 günü başka isimlere ait. Vakit geçirmeden SSK ya yazılı olarak başvurup durumu anlatın ve düzeltilmesini talep edin. İlerde emekli olurken sorun yaşarsınız.

08.09.1999 tarihi itibariyle 23 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuzdan, bu tarihte yürürlüğe konan ve emekliliği zorlaştıran 4447 sayılı yasadan etkilenmeden, eski yasa hükümlerine göre, yaş şartına tabi olmadan 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme şartlarıyla emekli olacaksınız. Süre şartını yerine getirdiğinizden, yaklaşık olarak 1300 gün daha prim ödeyerek, 3700 gün olan(şayet SSK kayıtları doğruysa) prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz (Aralık 2011 ayı sonunda). Prim eksiğinizin bir kısmını askerlik sürenizi borçlanarak da tamamlayabilirsiniz.

Yetim aylığının şartları var

Soru: Annem ve babam rahmetli. Tek kardeşim 480 YTL dul yetim maaşı alıyor. Bende yetim maaşı bağlatırsam kaç lira alırım?

Sevgi Çağlar

Cevap: Sorunuzu cevaplandırabilmemiz için yeterli bilgi vermemişsiniz. Anneniz ve babanızın ikisi de emekli miydi? Emekliyse, hangi kurumlardan aylık alıyorlardı? Evli misiniz? Bekar mı? Çalışıyor musunuz? Çalışmıyor musunuz? Vb. bilgilere ihtiyaç var. Ancak; aylık tutarından önce, şartlarınız aylık bağlatmaya uygun mu? Uygunsa bugüne kadar neden aylık bağlatmadınız? Yetim aylığı bağlatabilmeniz için, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmamanız veya kendi çalışmalarınızdan dolayı bu kurumlardan gelir ve aylık almamanız, bekar, evlenmiş olsanız da boşanmış veya dul kalmış olmanız gerekiyor.

SSK ya ara vermezseniz Bağ-Kur zorunluluğu yok

Soru: 20.01.1958 doğumluyum. 1977 Sigorta girişliyim. 4000 gün prim ödemem var. Şuan sigortalıyım. 2008 yılının 2. ayında Limitet şirket kurdum. Aldığım bilgilere göre, sigortamı ödediğim takdirde, Bağ-Kurlu olmama gerek yokmuş. Şu an da SSK sigortama devam ediyorum. İlerde bu bir problem yaratır mı?

Mehmet Naci Bingül

Cevap: Sigortalıyken Bağ-Kur sigortalısı olmayı gerektiren bir faaliyete başlayanlar, sigortalarına ara vermediği sürece, Bağ-Kurlu olmalarına gerek yoktur. Ancak; sigortalarına bir gün bile ara verseler, Bağ-Kur sigortası devreye girer ve faaliyetlerini sonlandırıp, Bağ-Kur sigortasını kapatmadıkları sürece, bir daha SSK lı olmazlar.

Limitet şirket kurucuları ve ortakları zorunlu Bağ-Kur sigortası kapsamındadırlar. Ancak; Şirket kurduğunuz tarihte, SSK sigortanız olduğuna göre sigortanızı ara vermeden devam ettirdiğiniz sürece, Bağ-Kurlu olmanıza gerek yok. Herhangi bir sorun yaşamazsınız. Fakat, SSK ya bir gün bile ara vermeniz, Bağ-Kurlu olmanızı gerektirir.

İşe iade davası için süreyi kaçırmışsınız

Soru: 13.11.2001 de işe başladım. 30.11.2007 tarihine kadar aralıksız aynı firmada çalıştım. Çalıştığım firma kapattım diyerek isim değiştirdi ve işçileri işten çıkarttı. Kıdem tazminatı ve 6 aylık maaşımızı ödemedi. İşten çıkartılalı 3 ay oldu. Bu durumda hakkımızı nasıl arayabiliriz? Bu konuda bizi aydınlatırsanız memnun oluruz.

Ekrem Alparslan

Cevap: İşveren işten çıkartırken; 6 aylık ücretinizi, çalıştığınız her yıl için son aldığınız brüt ücret tutarın da kıdem tazminatı, 8 haftalık ücretiniz tutarında İhbar tazminatı, kullanmadığınız izin sürelerinin ücretini, varsa fazla çalışma, ikramiye vb. haklarınızı ödemesi gerekirdi. İşverenden haklarınızı yazılı olarak talep edin ve uzlaşarak hakkınızı almaya çalışın. Şayet netice alamazsanız, İş Mahkemesine dava açarak hakkınızı arayabilirsiniz.
Ayrıca; işten çıkartıldığınız tarihten itibaren 30 gün içinde; iş akdinizin neden gösterilmeden feshedildiği veya gösterilen sebebin geçersiz olduğu iddiası ile, işe iade davası açabilirdiniz. Mahkeme feshin geçersizliğine karar vermesi halinde, mahkeme kararının tebliğinden itibaren 10 gün içinde işverene işe başlatması için başvurduğunuzda, işveren ya bir ay içinde işe başlatacak, ya da mahkemenin hükmedeceği tutarda(en az 4 en fazla 8 aylık ücretiniz tutarında) tazminat ödeyecekti. Ayrıca işveren; mahkeme kararının kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığınız süre için, en fazla 4 aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer haklarınızı da ödemek zorunda kalacaktı. Maalesef işe iade davasında süreyi kaçırmışsınız.

Prim ödemesini 1260 güne tamamlayın

Soru: 1957 doğumluyum. 1972 yılında SSK girişim var. 1996 Bağ-Kurlu olsum. Bağ-Kur’ a 9 yıl 25 gün prim ödemem var. Temmuz 2006 ayında SSK lı olarak işe başladım. Mart 2008 ayında işten çıkartıldım. 502 gün SSK primim var. 20 ay askerlik ödememi yaptım. İsteğe bağlı sigortalı olmak için SSK ya başvurdum. Ne zaman emekli olabilirim?

F.Kılıç

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi, 23 yıldan fazla süredir sigortalı olanlar, emekli olmak için yaş haddi aranmadan eski yasaya göre, 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme şartlarıyla emekli olabiliyorlar. Ancak, Bağ-Kurla hizmet birleşmeniz olduğundan, SSK şartlarıyla emekli olabilmeniz için, tekrar sigortalı olduğunuz Temmuz 2006 ayından itibaren SSK ya en az 1260 gün prim ödeyerek, primi ödenmiş son yedi yıl içinde, SSK ya Bağ-Kurdan fazla prim ödemiş duruma geçmeniz gerekiyor. 758 gün daha prim ödeyerek, prim ödemenizi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Ücret ödenmemesi haklı fesih nedenidir


Soru: Çalışmakta olduğum bir otelde 5. yılıma girmekteyim. Ama mali sıkıntılarından dolayı işverenden yüklü tutarda alacağım var. Ve haliyle kıdem tazminatım da var. Bunları en kısa yoldan ve zarar görmeden nasıl tahsil edebilirim? İstifa edersem kıdem tazminatı hakkım yanacak. Kıdem tazminatımı yakmadan nasıl kurtulabilirim?

A.O

Cevap: İstifa ederek kendi isteğinizle işinizden ayrılırsanız, sorunuzda da belirttiniz gibi kıdem tazminatı alamazsınız. Ancak; 4857 sayılı İş Kanununun “İşçinin Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı” başlıklı 24. maddesinde İşveren tarafından işçinin ücretinin, kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmemesi ve ödenmemesi, haklı fesih nedenleri arasında sayılmıştır. Sorunuzda bahsettiğiniz yüklü alacağınızı ödenmeyen ücretler oluşturuyorsa, ücret ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi fesih etmeniz, kıdem tazminatı hakkınız öldürmez. Kıdem tazminatını işverenden talep edersiniz. Ödenmemesi halinde ise, iş mahkemesine dava açarak, ödenmeyen ücretleriniz ve kıdem tazminatınızı yargı yoluyla almaya çalışırsınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1231

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Anneniz kira gelirini beyan etmek zorunda