Mevduat faizi ve fon gelirinizi beyan etmeyeceksiniz

 

19.03.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Mevduat faizi ve fon gelirinizi beyan etmeyeceksiniz

Ekrem Sarısu - 19 Mart 2008 Çarşamba - Posta

Mevduat faizi ve fon gelirinizi beyan etmeyeceksiniz

Soru: Posta gazetesinde hafta sonunda çıkan yazınızda hazine bonolarının vergilendirilmesi ile ilgili açıklamalarını okudum. Konuyla ilgili bir ricam olacak. 2007 yılında elde edilmiş gelirlerin fon-vadeli mevduat gelirlerinin beyanı ve vergilendirilmesinin ne şekilde olacağı konusunda, kısaca görüşlerinizi alabilir miyim?

Nesrin Cansever

Cevap: Banka mevduat hesaplarından elde edilen ve Gelir Vergisi stopajına(kesintisine) tabi tutulan faiz gelirlerin beyanı gerekmiyor. Vadeli banka mevduat hesabından 2007 yılı içinde elde ettiğiniz faiz gelirinin tutarı ne olursa olsun beyan etmeyeceksiniz. Faiz ödemelerinde yapılan vergi kesintisi, faiz gelirinizin nihai vergisi olacak. Aynı şekilde 2007 yılı içinde (A) tipi ve (B) tipi menkul kıymet Yatırım Fonlarından, katılma belgesi karşılığında elde ettiğiniz kazanç(katılma belgesinin fona iadesi sırasında) gelir vergisi stopajına tabi tutulduğundan, tutarı ne olursa olsun beyanı gerekmiyor. 2007 yılında A tipi ve B tipi menkul kıymet yatırım fonlarından elde ettiğiniz kazançları da beyan etmeyeceksiniz.

Prim borcu ya ödenecek, ya da sildirilecek

Soru: 19.09.1988 den Kasım 1993 ayına kadar Bağ-Kur primi ödemiş olan annemin, daha sonraki dönemler de, Bağ-Kur’a prim ödemesi söz konusu olmamıştır. Kendisinin 24.000 YTL borcu olduğu söylenmektedir. Bu borçlara af gelmesi durumu söz konusu mudur? Ve emekli olabilmesi için ne yapabiliriz?

Serap Selet

Cevap: Anneniz Bağ-Kura en son 08.12.1993 tarihinde ödeme yapmış. Bu tarihten sonra prim ödemesi görünmüyor. Bağ-Kur kayıtlarında görünün borcuda söylenen gibi 24.000 YTL değil. 43.825.47 YTL dir. Gündemde Prim borçlarının affı yok. Zaten prim borcu affedilmez. Olsa olsa yeniden yapılandırma adı altında gecikme faizleri için bir düzenleme olabilir. O da maalesef şu anda düşünülmüyor. Çünkü, son olarak 2006 yılında yeniden yapılandırma kanunu çıkartılmıştı. Yeni bir yapılandırma düşünülse, 27.02.2008 tarihin de yürürlüğe giren 5736 sayılı dava aşamasındaki vergi alacaklarının uzlaşma yoluyla tahsiline ilişkin yasa ile yapılabilirdi. Annenizin emekli olabilmesi için, prim borcunu ödemesi zorunlu. Şayet mali açıdan ödeme durumu yoksa, 5 yıldan fazla prim borcu olduğundan, Bağ-Kur Kanunun Ek 19 ncu madde hükmü ve bu madde uygulamasına ilişkin olarak usul ve esasları belirleyen, 2007/47 sayılı genelge hükümlerince sigortalılığını durdurarak, prim borçlarını sildirebilir. İleride ödeme gücüne kavuştuğunda da, primleri ödeme gününün değerleri üstünden ödeyerek, günlerini tekrar kazanabilir. Maalesef başka yol yok.

60 yaşınızda emekli olacaksınız.

Soru: SSK giriş tarihim 4 Mayıs 1998 dir. Askerlik dönüşü Aralık 2000 de bir KİT kuruluşun da işe başladım. İşçi olarak Şubat 2006 ayına kadar SSK 'lı olarak çalıştım. Daha sonra çalıştığım kurum özelleştirilince, Mart 2006 'da emekli sandığına geçtim ne zaman emekli olabilirim.

Adnan Karabulut

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle, 25 tam yıl fiili hizmet süresini doldurmaya sizin gibi, 22 tam yıldan fazla kalanlar, 25 tam yıl(9000 gün) fiili hizmet ve 60 yaş şartlarıyla emekli olabiliyorlar. SSK dahil çalışma sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz(04.05.1998 den askere gidene kadar ara vermeden prim ödemiş ve askerlik dönüşü ara vermeden prim ödemeye başlamışsanız, askerliğinizi borçlanmanız halinde, 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz).

Belirsizlikler Kıdem tazminatı yasası çıkmadan netleşmez

Soru: Yaklaşık 4 yıl sonra 20 yıllık sigortalı sürem ve primim tamamlanıyor. SGK dan kıdem tazminatı yazısı alarak yaşımı evde beklemeyi düşünüyorum. Emekli maaşımın bağlanmasına daha 13 sene var. Ve özel nedenlerden dolayı çalışmaya devam edemeyeceğim. Ancak, sayın Ali Tezel in geçenlerde çıkan bir yazısında ''emeklilikte yaş hariç diğer şartları taşıyanların emekliliklerini evlerinde beklemek üzere işlerinden ayrıldıklarında da kıdem tazminatı fondan sonra ödenmeyecek.'' şeklinde bir ifade vardı. Bu ifade Kıdem tazminatı fonu kurulursa bu haktan yararlanamayacağım anlamına mı geliyor? 14 senedir çalıştığım iş yerimden tazminatımı alabilmem için, fona daha 10 yıl prim mi ödemem gerek? Bu konu hakkında bilgilerinizi rica ediyorum.

Türkan Yücal

Cevap: Kıdem Tazminatının kaldırılarak yerine bir fon kurulması ve işçi ve işverenin fona prim ödenmesi ve kıdem tazminatının işveren yerine, fondan ödenmesi düşünülüyor. Henüz ortada bir yasa olmadığından uygulamanın detayları belli değil. Ancak, kazanılmış hakların korunacağı, yasa çıktığı zaman sizin gibi çalışanların hak ettikleri kıdem tazminatına dokunulmayacağını hatta, uygulamaya kademeli olarak geçileceğini ve emekliliğine kısa süre kalanların bugünkü yasa tabi olacaklarını tahmin ediyoruz. Basında yer alan düzenlemeye göre; 10 yıldan fazla süre fona kıdem tazminatı kesintisi ödeyen sigortalı isterse kıdem tazminatı kesintisini fondan alabileceğinden, süre ve prim şartını yerine getirenin tazminat alarak işinden ayrılmasına ilişkin düzenlemenin bir anlamı kalmıyor. Ali beyin belirttiği gibi süre ve prim şartını yerine getirenler kıdem tazminatını alarak işinden ayrılamayacaklar. Ancak, muhtemelen bu kişiler fona 10 yıldan fazla prim ödemiş olacağından, istediği zaman fondaki paralarını alabilecekler. Ancak, sizin gibi yasa çıktığında 20 yıllık süre ve prim şartını doldurmaya birkaç yılı olanların durumu yasa yürürlüğe girdikten sonra belli olur.

SSK da 53 yaşında emekli olabilirsiniz

Soru: Eylül 1973 doğumluyum. Şubat 1992 ayından SSK lı oldum. 1996 yılının sonuna kadar 740 gün prim ödemem var. 1997 yılının Ocak ayında Bağ-Kurlu oldum. Bugüne kadar da 11 yıl 3 ay Bağ-Kurum var. Ve halen Bağ-Kurum devam ediyor. Emekli olabileceğim avantajlı kurumu ve tarihi söyler misiniz?

M.Kürşad

Cevap: SSK, Bağ-Kurdan avantajlıdır. Çünkü; SSK da emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Bağ-Kurda ise, 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. SSK ya geçip en az 1260 gün prim ödemeniz halinde, son yedi yılda SSK ya, Bağ-Kurdan fazla prim ödemiş olacağınızdan, SSK şartlarıyla emekli olma hakkı elde edersiniz. 1260 gün prim ödemesinden sonra, 5600 gün prim ödeme şartını yerine getirmiş olacağınızdan, bundan sonra prim ödemeseniz de 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Yeni yasadan sonra da iki aylık alabilirsiniz

Soru: Emekli Sandığından emekliyim. Kendime ait maaşım var. 1988 den beri eşimden de dul maaşı almaktayım. Yeni sosyal güvenlik yasasına göre, kendi emekli maaşı olanların dul-yetim aylıkları kesileceğini duydum. Bu konuda doğru bilgiyi açıklarsanız sevinirim.

Didem Yıldız

Cevap: Yeni sosyal güvenlik yasası, gelir ve aylık açısından kazanılmış hakları koruyor. Yeni yasa yürürlüğe girdiği tarihten sonra da bugün aldığınız aylıkları almaya devam edeceksiniz. Endişe etmenize gerek yok. Yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra bağlanacak aylıklar, yeni yasa hükümlerince bağlanacak.

Özürlü hakkıyla emekli olabilirsiniz

Soru: 38 yaşındayım. 4200 gün primim yatmış bulunmakta % 40 özürlü raporum var. Malulen emekli olabilir miyim? Eğer olabilirsem ne yapmam gerekir haklarım nelerdir? Vergi muafiyetim var mı? Bu konuyla alakalı bana yardımcı olabilir misiniz?

A.C-İstanbul

Cevap: Malulen emekli olmak için, çalışma gücünün 2/3 nün(yüzde 66.66 sının) kaybedilmiş olması gerekiyor. Ayrıca, maluliyete ilişkin rahatsızlığın ilk defa sigortalı olunduğu tarihte olmaması da lazım. Sonuç olarak, yüzde 40 özürle malulen emekli olamazsınız. Ancak, yüzde 40 özürlü raporuyla vergi indirim hakkı alarak özürlülere tanınan hakla emekli olabilirsiniz. Sigorta başlangıç tarihinizi ve yaşını bildirmemişsiniz. Sigortalılık sürenizi prim ödeme süreniz olarak kabul ettiğimizde, vergi indirim hakkı alırsanız, emekli olmak için, yaş haddi aranmadan, 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 17 yıllık sigortalılık sürenizi(ilk sigortalı olduğunuz tarihten itibaren 17 yıl sonraki tarihte) doldurduğunuz tarihte emekli olabilirsiniz.

Tarım sigortasına 1260 gün prim ödemelisiniz

Soru:01.01.1966 doğumlu bir vatandaşım. 10.10.1990 tarihinde sigortalı işe girdim. 2170
gün sigorta primi ödedim. 01.11.2004 den bu yana tarım sigortam var. Ne zaman emekli olurum? Hangisi daha avantajlı? Ve sigortalı işe ne zaman girmem lazım. Tarım sigortası ile tarım Bağ-Kur’unun arasında bir fark var mıdır? Sorumu gazetenizde cevaplarsanız çok minnettar olurum.

Güldüren Dağıdır-İstanbul

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle, sizin gibi 11 yıl 6 aydan fazla, 12 yıl 3 aydan az süredir sigortalı olanlar, tarım sigortasından emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 46 yaş artlarına tabi bulunuyor. Ancak, primi ödenmiş son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, tarım sigortasından emekli olabilmeniz için, Tarım sigortalısı olduğunuz 01.11.2004 tarihinden itibaren en az 1260 gün prim ödemenizi gerekiyor. Tarım sigortasında bir ay için 15 gün yıl için 180 gün prim ödendiğinden, 01.11.2011 tarihine kadar prim ödemeniz halinde prim ödeme şartını yerine getirmiş olur, bu tarihten sonra prim ödemeseniz de 46 yaşınızı dolduracağınız 01.01.2012 tarihinde emekli olabilirsiniz. Tarım Bağ-Kurunda emekli olmak için en az 9000 gün prim ödemeniz gerekir. Tarım sigortasında kalmanız daha avantajlı.

Başlangıçınızı 1992 den 1982 çekemezsiniz

Soru: 1962 doğumluyum.1992 yılında sigorta giriş tarihim var. Hala çalışmaktayım. 4100 iş günüm var. SSK bana 2017 yılında emekli olabilirsin diyor. Fakat 1980 ve 1982 yılları arasında bir yıl esnaf olarak dükkan açıp, maliyeye kayıt oldum. Bağ-Kura kaydım yok. Sadece maliyeye kaydım var. Bir yıl vergi ödemişim. Bu bir yıl için Bağ-Kurlu olabilir miyim? Sigorta Giriş tarihimi 1992 yılından 1982 yılına alabilir miyim? Böyle bir hakkım var mı?

Oğuz Günder

Cevap: 1982 yılında vergi mükellefi olarak ticari faaliyete başladığınız tarihten itibaren, en geç üç ay içinde Bağ-Kura kayıt ve tescilinizi yaptırmanız gerekiyordu. Ancak, bugüne kadar Bağ-Kura sigortasına kaydınızı yaptırmamışsınız. Bağ-Kura sizin gibi süresi içinde kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri, 04.10.2000 tarihinden itibaren başlatılmaktadır. 04.10.2000 tarihinden önceki dönem için Bağ-Kur sigortalısı olmanız mümkün değil.

Vergi kaydını kapatmakla Bağ-Kur bitmez

Soru: 01.11.1974 doğumluyum. 01.12.1991’de sigorta girişim var. Toplam günüm 160’dır. 27.03.2003’te Bağ-Kur’lu oldum. Vergi mükellefi Bağ-Kur tarih girişinden beri devam etmektedir. Maliye kapanışı vermiştim. Bağ-Kur’u taksitlendirme çıktığında 24 aya taksit yapıldı ama 2 taksitten sonra ödeyemedim. Taksitlendirmeden önce 2 defa toplam 1.550 YTL ödedim. Kaç yaşında emekli olurum ve hangisinden daha erken emekli olabilirim? Bağ-Kur günlerinden vazgeçerek borcumu sildirebilir miyim?

Yusuf İncesu

Cevap: SSK, Bağ-Kurdan avantajlıdır. Bağ-Kurda emekli olmak için 25 tam yıl prim ödeme(9000 gün) ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Oysa SSK’ da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartına tabisiniz. Prim ödemenizi 5600 güne tamamlamanız şartıyla, 53 yaşınızı dolduracağınız 01.11.2027 tarihinde emekli olabilirsiniz. SSK ya geçmenizde yarar var. Ancak, öncelikle Bağ-Kur sigortanızı kapatmanız gerekiyor. Vergi kaydınızı kapatmakla, Bağ-Kur sigortanız kapanmaz. Bağ-Kura sigortanızı kapatma talebi ile başvurduğunuzda verecekleri formu, vergi dairesi, meslek odası ve esnaf sicilini dolaştırarak, oradaki kayıtlarınızı da kapatmış olduğunuza ilişkin tasdik yaptırdıktan sonra, Bağ-Kur’a vermeniz halinde, Bağ-Kur sigorta kaydınız kapatılır. Bu işlemler yapılmadan sigortalı olanların, emeklilikleri geldiğinde dahi sorun yaşadığına görmekteyiz

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2241

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Mevduat faizi ve fon gelirinizi beyan etmeyeceksiniz