Görüşülmeden görüşülen yasa

 

29.03.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Görüşülmeden görüşülen yasa

Ekrem Sarısu - 29 Mart 2008 Cumartesi Posta

Sosyal güvenlik yasasının TBMM si genel kurulunda görüşmeleri başladı. Bugün itibariyle çalışanları, çalışanların gelecekte çalışmaya başlayacak çocuklarını, kardeşlerini, torunlarını velhasıl 70 milyonun tümünü ilgilendiren, Sosyal Güvenlik tarihimizin en önemli yasasının, görüşülmesinde milletvekillerinin elleri, dilleri bağlandı. Yasa Temel Yasa kapsamına alınarak, madde madde görüşülmesi engellendi. 30’ar maddelik bölümlere ayrılarak, 30 maddenin tek madde gibi görüşmesi yapılıyor. Doğal olarak bu görüşme yöntemi milletvekillerine tüm maddeler hakkında görüşme imkanı vermiyor. Nitekim geçtiğimiz Perşembe günü yapılan ilk 30 maddelik görüşmeden kimse bir şey anlayamadı. Özellikle Tasarının en önemli maddelerinden biri olan “Güncelleme katsayısı” ile ilgili madde üzerinde milletvekilleri görüş açıklamaya çalıştı. Ancak bırakın diğer 29 maddeyi, bu madde üzerinde bile sağlıklı bir görüşme yapılamadı. Merakla meclis TV’nin karşısına geçenler, hiç bir şey anlayamadan, görüşmelere 01 Nisan 2008 Salı günkü toplantıya kadar ara verildi.

Çok önemli düzenlemelerin tartışılmasına neden izin verilmiyor

Toplumun tüm fertlerini ilgilendiren bu kadar önemli bir yasa, acaba neden madde madde kapsamlı olarak görüşülmüyor? Sorusuna takılıyor insan, ister istemez. Yetkililerce aksi öne sürülse de büyük bir kesim, yasanın çalışanların hak kayıplarına yol açtığını iddia ediyor. Acaba, gerçekten bu yasa çalışanların ciddi kayıplarına yol açıyor da, bu kayıplar meclisteki görüşme ve tartışmalar da, halkın gözünün önüne serilecek diye mi? çekiniliyor?

Bu noktada kimileri basında tartışıldı, böyle bir çekince yoktur diyebilir. O zaman da, basında yer almayan bazı maddelerin ararlarına saklanan, gizlenen hükümlerin açığa çıkması mı? istenmiyor acaba? sorusu gelir akla.

Bu kez de gizlenen bir şey yok. Zaman kazanmak için, maddeler toplu görüşülüyor diyenlerde çıkabilir. Zaman yoksa neden, Perşembe günü saat 20.00 de görüşmelere Salı gününe kadar ara verildi. Al sana zaman. Perşembeden Salıya kadar bir dünya madde tek tek ele alınabilirdi. Meclis tatil edilmeden, gece gündüz demeden ne yasaları görüştüğünü gördü bu millet. Zaman kazanmak için maddelerin toplu görüşüldüğü hikayesine, gök yüzündeki kargalar bile güler.

Yasanın ilk gün görüşmelerinin odak noktasını “Güncelleme katsayısı” ve “65 yaş oluşturdu” oluşturdu. Emek platformunun gerek kendi arasındaki toplantılarda, gerekse yetkililerle yaptığı görüşmelerde de, “günceleme katsayısı” ve “65 yaş”ı olmazsa olmazları olarak açıklamasına rağmen, görünen o ki hiçbir netice alamamışlar. Muhalefet partisi sözcüleri ilk gün görüşmelerinde güncelleme yüzde 30 a indirilmesinin yanlış olduğunu ve yüzde 100 olarak kalmasına uğraşsalar da, bir sonuç alamadılar. Aynı şekilde yaş şartının 65 e çıkartılmaması ve kadın için 58, erkek 60 ta kalması uğraşları sonuç vermedi.

Güncelleme katsayısı neydi ne oldu

Mevcut yasada SSK ya bildirilen ve üstünden prim hesaplanan kazançlar, emekli aylığı hesaplanırken, ÜFE artış oranında ve Ülkenin Gelişme hızı oranında(YİGSMH) güncelleniyor. Emekli aylığı hesaplanmasına güncellenmiş kazanç tutarları esas alınıyor.

Kazançları güncellenmesin deki, gelişme hızının yüzde 100’ü oranındaki oran, yeni yasa ile yüzde 30 a indiriliyor.

Emekli aylılarının hesaplanması sırasında, gelişme hızından yüzde 100 yerine, yüzde 30 pay verilmesi, gelişme hızının oranına bağlı olarak, emekli aylığı tutarını düşüreceğine hiç kuşku yok. Hemen belirtelim yüzde 30 uygulaması yeni dönem de geçen çalışma dönemlerinin kapsayacak.

Emeklilikte 65 yaştan taviz yok

Yeni yasanın ilk gün görüşmelerinde, kısacık vaktin elverdiği ölçüde, emeklilik yaşının kadınlarda 58 den 65’ e erkeklerde 60 dan 65 yaşa çıkartılmasının yanlışlığını muhalefet partili milletvekilleri ortaya koymaya çalışsa da, çoğunluğa sahip iktidar umursamadı ve 65 yaştan taviz vermeyeceğini gösterdi.

Ancak, yasanın yürürlüğe gireceği tarihte sigortalı olanların bugünkü yasaya göre hangi yaşta emekli olacaksa, o yaşta emekli olacağının altını çizelim. Başka bir ifadeyle yasa yürürlüğe girdiği tarihte sigortalı olanlar 65 yaşına tabi değil. Ayrıca, 65 yaşa da kademeli geçiş öngörülüyor.

-1/1/2036 ilâ 31/12/2037 tarihleri arasında kadın için 59, erkek için 61,

-1/1/2038 ilâ 31/12/2039 tarihleri arasında kadın için 60, erkek için 62,

-1/1/2040 ilâ 31/12/2041 tarihleri arasında kadın için 61, erkek için 63,

-1/1/2042 ilâ 31/12/2043 tarihleri arasında kadın için 62, erkek için 64,

-1/1/2044 ilâ 31/12/2045 tarihleri arasında kadın için 63, erkek için 65,

-1/1/2046 ilâ 31/12/2047 tarihleri arasında kadın için 64, erkek için 65,

-1/1/2048 tarihinden itibaren ise kadın ve erkek için 65,

olarak uygulanacak.

18 yaşını bitiren çocuk cebinden prim ödeyecek

İlk gün görüşmelerinde, eğitim yapmayan ve 18 yaşını bitiren kız çocuklarının cebinden Genel Sağlık Sigortası primi ödeyip ödemeyeceği hususunda da, muhalefet milletvekilleri haybe’ye kürek çekti. Bakan 18 yaşını bitirenlere sosyal güvenlik yönünden özgürlük getirdiklerini, eğitim yapmayan ve 18 yaşını dolduran kız çocuklarının genel sağlık sigortalısı olacağı ve parası varsa primini ödeyeceği, yoksa primini devletin ödeyeceğini açıkladı.

Yeni yasaya göre, çocuklar 18 yaşını, orta öğretimde 20 yaşını, yüksek öğretimde ise 25 yaşına kadar ana ve babası üstünden sağlık yardımı alacak. Eğitim yapmıyorsa 18 yaşını, eğitim de olanlar belirtilen yaşları aştıktan sonra, ana ve baları üstündan sağlık yardımı alamayacak, prim ödeyerek sağlık yardımı alabilecekler.

Yasa yürürlüğe girdiği tarihte sigortalı olanların çocukları ise, durumları değişene kadar ana ve babası üstünden, bugünkü gibi sağlık yardımı almaya devam edecekler. Bugünkü yasaya göre; eğitim yapma ve 18 yaşını aşsa da bekar kız çocuğu evlenene veya sigortalı olarak çalışmaya başlayana kadar, ana ve babasının sigortası üstünden sağlık yardımı alabilmektedir. Kız çocuğunun boşanması halinde ve işsiz kalması halinde ise, tekrar ana ve babası üstünden sağlık yardımı alabilmektedir. Yeni yasa yürürlüğe girdikten sonrada, aynı şekilde sağlık yardımı almaya devam edecekler. Ancak, durumlarında bir değişiklik olduğunda, sağlık yardımı kesilecek ve tekrar eskiye dönüş olamayacak ve prim ödeyerek sağlık yardımı alabilecekler.

İlk gün; uzlaşma olmadığı gerçeğini ortaya çıkarttı ve emek platformunu çatlattı

Yasanın topluda olsa mecliste görüşülmeye başladığı ilk günden, yukarıdaki soru işaretlerinin dışında çıkan bir sonuçta, Emek Platformu ile yetkililer arasında uzlaşmaya varıldığı açıklanan hususlar da, tam mutabakatın olmadığıdır. Pek çok konu görüşülmüş ancak tam uzlaşılmadığı sağlanmadığı halde, beli ki kamuoyunu yatıştırmak için uzlaşma sağlandığı açıklanmış. Nitekim, bu durumun ortaya çıkması üzerine bazı sendikalar emek platformu açıklamasının kendilerini bağlamadığını açıkladı. Dün de 5 sivil toplum örgütü yasanın görüşüleceği 1 Nisan saat 14.00 de Türkiye genelinde eylem başlatma kararı aldıklarını açıkladı.

İlk günün beklenen sonucu;

İlk gün görüşmelerinde, değerli milletvekillerimiz 1-30 ncu maddeler hakkında görüşlerini ortaya koydular. 1. maddeyi oylayarak kabul ettiler, kalaln 29 maddenin oylamasını ise 01.04.2008 Salı gününe bıraktılar. Sonuç ne diyorsanız, ilk günün görünen ve beklenen iki sonucu var;

1) Muhalefet + Emek platformu 0, Hükümet 30,

2) Emek Platformunda Çatlamasıyla patlayan PLATFORM BALONU

SORU VE CEVAPLAR

Askerliğini sigorta başlangıcından önce yapanlar borçlanmalı

Soru: Babam 10.04.1985 tarihinde işe başladı. 5850 gün prim ödemesi var. Hala çalışmakta. Askerliği borçlanmayı düşünüyoruz. Askerliğini borçlandığımız zaman babamın emekli yaşı geriye çeker mi? Yoksa bu gün sayısı yeterli mi? Sizce askerliği yatırmasına gerek var mı? Kısa zamanda cevap bekliyoruz
İsmet Cankurt

Cevap: Babanız emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemesi yeterli olduğundan, 25 yıllık sigortalılık süresini dolduracağı 10.04.2010 tarihinde 48 yaşını da dolduruyorsa emekli olur. Doldurmuyorsa 48 yaşını doldurduğunda emekli olabilir.

Babanız askerliğini ilk defa sigortalı olduğu 10.04.1985 tarihinden önce yapmışsa, borçlanmasın da fayda var. Borçlanırsa sigorta başlangıç tarihi askerlik süresi kadar(20 ay kabul edilmiştir) geri gider ve emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olur. Prim ödemesi yeterli olduğundan, 25 yıllık sigortalılık süresini dolduracağı 01.08.2008 tarihinde 47 yaşını dolduruyorsa emekli olur. Doldurmuyorsa, 47 yaşını doldurduğunda emekli olabilir.

Babanız askerliğini 10.04.1985 tarihinden sonra yapmışsa, emekli olacağı tarihi değiştirmeyeceğinden borçlanmasına gerek yok.

Yeni yasa emekli olacağınız tarihi değiştirmeyecek

Soru: 27.04.1954 Doğumluyum. 1971-1984 tarihleri arasında Almanya’da çalışıp emekli kesintilerimi alarak Türkiye’ye döndüm. Yeni çıkan kanun uyarınca orada çalışmış olduğum yılları günlüğü 3.5 dolardan borçlanarak bedelini 24.03.2006 da ödedim. Kurumdan 55 yaşına kadar beklemem söylendi. Sorum şu; Yeni yasa bu şekilde çıkarsa ben bundan etkilenir miyim? Nasıl etkilenirim?

Gülseren Kazar-Ankara

Cevap: Yeni yasa yürürlüğe girdiği tarihte sigortalı olanlar, bugünkü mevcut yasa şartlarıyla emekli olacaklar. Prim ödemesini yerine getirip emekli olmak için yaş haddinin dolmasını beklediğinizden yeni yasa emekli olacağınız tarihi değiştirmeyecek. Bugünkü yasaya göre hangi tarihte emekli olacaksanız, o tarihte emekli olacaksınız.

Yanlışlık yoksa Mahkeme yolu var

Soru: 20.12.1975 doğumluyum. 26.05.1995 - 26.11.1997 tarihleri arasında askerliğimi tamamladım. Askerlik borçlanması yapmadım. SSK dan başka sigortam yok. 1993 yılında sigorta başlangıcım olmasına rağmen, prim ödemem 01.02.1998 tarihinden itibaren görünüyor. 1993 yılında çırak veya stajyerlik durumum yoktur. Görünmeyen çalışmalarım için ne yapmam gerekiyor?

Osman güzel-Karabük

Cevap: 1993 yılında stajyerlik ve çıraklık durumunuzun olmadığını belirttiğinize göre, ya işveren çalışmalarınızı SSK ya bildirmedi. Ya da günleriniz bildirilmesine karşın bir yanlışlık var. Örneğin, bildirilen günleriniz başka bir sigortalının dosyasına işlenmiştir. Öncelikle o dönemdeki işvereninizle görüşüp, çalışmalarınızı SSK ya bildirilip bildirilmediğini öğrenin. Bildirilmişse belgelerin birer örneğini alarak, SSK ya yanlışlığın düzeltilmesi için başvurun. Şayet bildirilmemişse, İş Mahkemesine hizmet tespit davası açarak, günlerinizi yargı yoluyla kazanmaya bakın.

Yeni yasadan etkilenmeyeceksiniz

Soru: 08 04 1962 doğumluyum. 01 03 1985 SSK girişim var. Ödenmiş prim gün sayım 6000 gün Askerliğimi 1982- 1984 yılları arasında yaptım, ama askerlik borçlanmasını henüz ödemedim. Askerliğimi ödersem ne zaman emekli olabilirim? Yeni çıkan yasadan etkilenir miyim?

Lütfü Çakın

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinizden önce yaptığınızdan borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar(20 ay kabul edilmiştir) geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 47 yaşınızı dolduracağınız 04.04.2009 tarihinde emekli olabilirsiniz. Yeni yasadan ememkli olacağınız tarih yönüyle etkilenmeyeceksiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1468

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Görüşülmeden görüşülen yasa