İsteğe bağlı sigortalıda belirsizlik sürüyor

 

25.03.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İsteğe bağlı sigortalıda belirsizlik sürüyor

Ekrem Sarısu - 25 Mart 2008 Salı Posta

Soru: Yeni yasa ile ilgili; SSK isteğe bağlılar Bağ-Kur’lu sayılacak. Halen SSK’ya 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince isteğe bağlı prim ödeyenlerin reformdan sonraki sürelerde ödeyecekleri primler 4/b’li (eski adıyla Bağ-Kur’lu) olarak değerlendirilecektir. Bu durumda, reformdan sonra isteğe bağlıya 1.260 gün (3,5 yıl) prim ödeyen birisi şimdiki SSK şartları ile değil şimdiki Bağ-Kur şartlarıyla emekli edilecektir. Mesela bugün SSK’dan 5.000 veya 3.600 gün ile emekli olmayı beklerken birden hem emeklilik yaşının uzadığını hem de 9.000 gün prim ödemek yükümlüsü olabileceklerdir. Bu bilgi doğru mu?

Ahmet

Cevap: İsteğe bağlı sigortalıların durumunu çok güzel özetlemişsiniz. Tebrik ediyorum. Sorunuza doğrudur demekte mümkün değil. Yanlıştır demekte. Çünkü; yasa henüz çıkmadı. Meclis genel kurul görüşmelerinden sonra netleşek çok konu var. Ancak gerçek olan, İsteğe bağlı sigortaya prim ödeyenlerin tamamın huzursuz olduğudur. Huzursuz olmakta da haklılar. Sorunuzda da belirttiğiniz gibi, yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra, isteğe bağlı sigorta (4/b) de, yani bugünkü Bağ-Kur şartlarıyla devam edecek. Ancak, bugün isteğe bağlı sigorta prim ödeyenlerin durumu belirsiz. Yeni yasa yürürlüğe girdiği tarihte SSK ya isteğe bağlı prim ödeyenler, ara vermeden prim ödemelerine devam ederlerse, durumları ne olacak? Yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra, ödedikleri primler Bağ-Kur sigortasında mı sayılacak? Yoksa SSK ya mı? Bu soruların cevabını yasa çıktıktan sonra verebileceğiz. Fakat yeni yasanın, yürürlüğe girdiği tarih itibariyle, kazanılmış hakları koruma gibi bir anlayışı da var. Yasa yürürlüğe girdiği tarih itibariyle, isteğe bağlı olarak SSK ya prim ödeyenlerin ara vermeden prim ödemelerine devam etmeleri halinde, SSK şartlarıyla emekli olacaklarını, yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra, isteğe bağlıya prim ödemeye başlayanların ise 4/b ye, yani bugünkü Bağ-Kura tabi olacaklarını düşünüyoruz.

52 Yaşını bekleyeceksiniz

Soru: 01.04.1963 doğumluyum. 01.01.1987’den Bağ-Kur’a girişim var. 1987-1995 yılları arası 8 yıl 1 ay 27 gün prim ödemem bulunuyor. 1995-1997 yılları arası SSK’da 323 gün ödemem var. 06.01.1998’ten itibaren aralıksız olarak Bağ-Kurluyum. Toplam Bağ-Kur ödemem 18 yıl 4 ay 12 gündür. Askerliğimi sigorta girişinden önce yaptığım için askerlik dönemindeki sigorta primlerimi yatırmamın nasıl bir faydası olur? Ne zaman emekli olabilirim?

Yüksel SAĞLAM / Salihli

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız için borçlanmanızda fayda var. Borçlanma sigorta başlangıç tarihinizi askerlik süreniz (20 ay kabul edilmiştir) kadar geri götürür ve daha erken emekli olmanızı sağlar. Emekli olmak için, 25 tam yıl (9000 gün) prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Yaklaşık 5 yıl daha prim ödeyerek askerlik dahil 20 yıl olan prim ödemenizi 25 tam yıla çıkartmanız şartıyla 52 yaşınızı dolduracağınız 01.04.2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Eşiniz Kıdem Tazminatı Alarak Ayrılabilir

Soru: Eşim 05.04.1965 doğumlu 1979 yılından beri sigortalı ve çalışıyor. Şuanda çalıştığı yerde 10 yıldır görev yapmakta bu arada gün sayısı doldu sadece yaşını bekliyor. 05.04.2009 yılında emekli olacak. Benim size sormak istediğim eşim kıdem tazminatını çalıştığı şirketten alabilecek mi herhangi bir kaybı olur mu? Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Yeni yasa kimleri etkileyecek?

Handan GÜNEŞ

Cevap: Emeklilik için aranan süre ve prim şartını yerine getirip, emekli aylığı bağlanması için sadece aranan yaş haddinin dolmasını bekleyenler isterlerse kıdem tazminatını alarak işlerinden ayrılabilirler. Emekli aylığının bağlanmasını çalışmadan bekleyebilecekleri gibi başka bir işyerinde, hatta işvereni kabul ederse eski işyerinde de çalışarak bekleyebilirler. Ancak çalışmadan beklemeleri halinde emekli aylığı bağlanana kadar sağlık yardımı alamazlar. Eşiniz süre ve prim şartını yerine getirip emekli aylığı bağlanması için sadece yaş haddinin dolmasını beklediğinden, çalıştığı işyerinden kıdem tazminatını alarak ayrılabilir. Bunun için yapması gereken, SSK’dan emeklilik için diğer şartları yerine getirip, sadece yaşı beklediğine dair bir yazı alarak işverenine ibraz etmesidir.

Bağ-Kur’da Özürlüye Kolaylık Yok

Soru: Babam 20.06.1960 doğumlu. 01.01.1999’dan beri isteğe bağlı Bağ-Kur ödüyor. Şu anda 12. basamakta. Hiç eksik günü ve ödenmemiş primi yok. Babam gözleri bozuk olduğu için askerlik yapmamış ve 2001’den beri de babasının maaşını alıyor. Size göre babam ne zaman emekli olur ve yeni yasaya göre emekli olduğunda şu anki maaşı kesilir mi?

Şükriye KARA

Cevap: Bağ-Kur’da, özürlülere SSK’da olduğu gibi erken emeklilik hakkı yok. Babanız emekli olmak için, 25 tam yıl prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. Babanız prim ödemesini 25 tam yıla dolduracağı 01.01.2024 tarihinde, Bağ-Kur’dan emekli olabilir. Yeni yasaya göre emekli olduğunda almış olduğu yetim aylığı kesilir.

A.Ş.Yönetim kurulu üyesi Bağ-Kurlu olmak zorunda

Soru: Annem 02.08.1948 doğumludur ve 1988-1989’da kurulan bir A.Ş’ nin hissedarlarındandır. Ama o tarihten itibaren Bağ-Kur’a hiç bir kayıt yaptırmamıştır. 29.12.2005 tarihinde şirket hissedarları arasındaki bir anlaşmazlık nedeniyle ayrılanların yerine başkaları ortak olmuşlardır. Bu arada halen annem şirket hissedarıdır ve yönetim kurulu üyesidir.

Benim sizden öğrenmek istediğim;

1- Annem Bağ-Kur’a kayıt yaptırmadığı için bir problem oluşur mu?

2- Eğer bir yükümlülük doğuracaksa bunlar nelerdir?

3- Bugüne kadar ödemediği primler ne kadar tutar ve bunları toptan ödeyecek olursak emekli olabilir mi?

4- Şayet ödeyemeyeceğimiz bir tutar olursa emeklilik hakkından feragat ederek borçlarından kurtulabilir mi?

Nilgün ÖZDEM

Cevap: 1) Anonim Şirketin kurucu ortakları ile yönetim kuruşu başkan ve üyeleri zorunlu Bağ-Kur sigortası kapsamındadır. Anneniz Bağ-Kur sigortalısı olmadığı tespit edildiğinde sorun yaşar.

2) Süresi içinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 04.10.2000 tarihinden itibaren başlatılmaktadır. Anneniz bu tarihten itibaren Bağ-Kur sigortasına her ay prim ödemek zorundadır. Ödenmeyen primler gecikme zammıyla birlikte bir tahsil edilir.

3) 04.10.2000 tarihinden sonra primlerini toptan ödemek zorunluluğunuz var. Yaklaşık 7.5 yıllık prim borcu var. Gecikme zammı uzun bir çalışmayı gerektiriyor. Bağ-Kur bilgisayara kısa yoldan prim borcunu hesaplatır. Tahminen 30-35 bin YTL civarındadır. Bağ-Kurdan emekli olmak için en az 25 tam yıl(9000 gün) prim ödemesi, kısmi aylık içinde en az 15 tam yıl(5400 gün) prim ödemesi gerekiyor. 7.5 yılla emekli olamaz.

4) Bağ-Kur Kanununun Ek 19 maddesi hükmü ve bu hükmün uygulama usul ve esaslarını belirleyen 2007/47 sayılı genelge hükümleri 5 yıl ve daha fazla prim borcu olanların sigortalılıklarını durdurmak suretiyle, prim borçlarının silinmesine imkan sağlıyor. Anneniz sigortasını durdurmak suretiyle prim borcundan kurtulabilir.

Evde Bakım Parası Alabilirsiniz

Soru: 29 yaşında %100 özürlü oğlum var. Eşimin 670 YTL' lik emekli maaşı ile 4 kişi geçiniyoruz. Kızım üniversite okuyor. Oğluma 3 ayda bir 750 YTL özürlü aylığı alıyorum. Bütün bakımı bana ait ve geçinmekte zorlanıyoruz. Bakım parası kanunundan bizde yararlanabilir miyiz?

Ayten ÇELİK

Cevap: Aile içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri, net asgari ücretin 2/3 ünden az olanlar, ağır engelli ve hayatını devam ettirebilmesi için başkasının bakımına muhtaç olan özürlüler için evde bakım parası alabilir. Yüzde 100 özürlü çocuğunuz muhtemelen başkasının bakımına da muhtaçtır. Aile içinde kişi başı aylık ortalama gelirinizde net asgari ücretin 2/3’ünden az olduğundan, çocuğunuz için asgari ücret tutarında evde bakım parası alabilirsiniz.

Anneniz emekli aylığının yanında dul aylığı da alabilir

Soru: Babam Emekli Sandığından emekli, annemde Bağ-Kur emeklisi. Babam 10 gün önce vefat etti. Anneme babamdan dul aylığı bağlanacak mı? Eğer bağlanırsa kaçta kaçı bağlanacak? Annem Bağ-Kur maaşını almaya devam edecek mi? Cevap yazıp beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum.

Gülşen Altındere

Cevap: Annenizin Bağ-Kur emeklisi olmasının bir önemi yok. Annenize babanızdan dolayı Emekli Sandığından dul aylığı bağlanır. Annenizin emekli aylığı olduğu için aylık bağlama oranı yüzde 50 dir. Anneniz dul aylığı bağlandığında, Bağ-Kurdan da emekli aylığını almaya devam edecek. Başka bir ifadeyle, Bağ-Kurdan emekli aylığı, Emekli Sandığından da dul aylığı olmak üzere, iki aylık alacak.

1080 günle emekli olunmaz isteğe bağlı sigortaya prim ödenebilir

Soru: 10.10.1955 doğumluyum. 01.08.1972 S.S.K Sigorta başlangıcım var. 01.08.1997 tarihinde isteğe bağlı sigortamı başlatmıştım. Fakat Aralık 2007 tarihinde SSK Fındıklı şubesine gittim ve günlerimi toplattırdım, sadece 900 günüm çıktı. İsteğe bağlı sigortama hiç ödeme yapmadım. Toplam ödeyecektim, fakat hiç ödeme yapmadığım için hiç hakkım olmadığı söylendi. Yalnız (1080) günden yaştan dolayı 6 ay ödeme yapıp, emekli olabileceğim söylendi. Bu arada eşimden dolayı (1991'den bu yana) dul ve yetim maaşımın kesileceği de söylendi. Ben de mağdur olacağım için bu durumu göze alamadım. Siz lütfen bana gazetenizdeki köşenizde bu çıkan yeni yasalararla nasıl ve ne şekilde emekli olabileceğimi detaylı olarak cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

Şaheser Özgül- İstanbul

Cevap: Yanlış anlaşılma olmalı. 6 ay prim ödeyerek emekli olacağınız söylenmemiştir. 6 ay daha prim ödeyerek, prim ödemenizi 1080 güne tamamladıktan sonra isteğe bağlı sigortaya prim ödeyebileceğiniz söylenmiştir. Çünkü 1080 günle emekli olunmaz. 1080 gün prim ödemesi sigortalıya, isteğe bağlı sigortaya prim ödeme hakkı verir. 08.09.1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuzdan, emekli olmak için eski yasa hükümlerine tabisiniz. 2700 gün daha prim ödeyerek, 900 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.

Kağıt üstündeki girdi-çıktı yasal değil

Soru: Ben 2006’da işe girdim. Aynı sene girdi çıktı yapıldı. Ama orada çalışmaya devam ettim. 2008’de çıkartılar ama ne çıkış veriyorlar, nede işe çağırıyorlar. Sigortamda ödenmiyor. Ben avukata başvurup hakkımı alabilir miyim? Ne gibi hakkım var ne yapabilirim?

Uğur Karakaş

Cevap: Haberiniz olmadan kağıt üstünde girdi çıktı yapmaları yasal değil. Bir senelik çalışma süresi doldurup, kıdem tazminatı hak edilmesin diye bazı işletmelerde, çalışanların her yıl girdi çıktı yapıldığı görülmektedir. Ancak; bu gibi durumlarda yargı aynı işverenin yanındaki tüm çalışma sürelerinin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınacağı yönünde kararlar vermektedir. İki yıldan beri aynı işyerinde çalışıyor ve işverence haksız yere iş akdiniz feshedilerek işten çıkartılmışsanız, İş Mahkemesine dava açarak, kıdem tazminatınızı yargı yoluyla almaya çalışabilirsiniz. Ancak, öncelikle işverenle görüşüp haklarınızı uzlaşma yoluyla almaya çalışın. Mahkemeyi son çare olarak düşünün.

Normal 2029 da yaş haddinde 2016 da emekli olursunuz

Soru: Doğum tarihim 20.01.1957 dir. Bulgaristan doğumluyum. 1978 - 1989 yılları arasında Bulgaristan da çalıştım. Bu arada 2 yıl askerlik yaptım. 1989 yılında Türkiye’ye geldim. Burada Mart 1996 ayından itibaren sigortalı çalışmaktayım. Bugüne kadar yaklaşık 3000 gün prim ödemem bulunmakta. Bu durumuma göre, askerliğimi ödeme imkanım olup olmadığını, ödeme imkanım varsa, ödediğimde kaç gün prim ödeyerek, kaç yaşımda emekli olabileceğim konusunda beni bilgilendirirseniz memnun olurum.

Hasan Sever

Cevap: Bulgaristan’daki 2 yıl askerlik sürenizi borçlanmanız mümkün. Borçlanma başlangıç tarihiniz 2 yıl geri götürerek, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. 1955 gün daha prim ödeyerek, askerlik süreniz dahil, 3720 gün olan prim ödemenizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla, 25 yıl sigortalılık sürenizi dolduracağınız Mart 2019 ayında emekli olabilirsiniz. Ayrıca; askerlik borçlanmasından sonra, prim ödemeseniz de 59 yaşınızı dolduracağınız 20.01.2016 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı(yaş haddinden emeklilik) ile emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2060

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İsteğe bağlı sigortalıda belirsizlik sürüyor