Emekli aylığının etkilenmesi yeni yasadan sonraki süreye bağlı

 

03.04.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Emekli aylığının etkilenmesi yeni yasadan sonraki süreye bağlı

Ekrem Sarısu - 02 Nisan 2008 Perşembe - Posta

Prim borcunu ya ödeyin ya da sildirin

Soru: Danışmak istediğim konu Bağ-Kurla alakalı. İsmim Mehmet Saldık. Yaklaşık 7 senedir esnaflık yapmaktayım. Fakat şu ana kadar hiç Bağ-Kur primi yatırmadım. Ayrıca Bağ-Kur kayıtlarında ismim sorgulandığında hiç bir kayda ulaşamıyoruz. Efendim sorumun özü benim Bağ-Kur kaydım olmamasına rağmen, kuruma borcum var mıdır? Eğer var ise, bana şu ana kadar hiç bir ödeme emri gelmedi. Bu borç benim hangi halde bir gün karşıma çıkacak? Ayrıca Bağ-Kur'un sağlık hizmetlerinden yararlanmak için yani bir karne sahibi olabilmek için ne yapmalım?
Mehmet Saldık

Cevap: Vergiye kaydolup esnaflık yapmaya başladığınız tarihte Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmanız gerekiyordu. Siz müracaat etmeden kimse sizi süresi içinde kayıt etmez. Ancak, kurum Bağ-Kura kaydolmadığınızı tespit ettiğinde, resen sigorta kaydınızı yapar ve gecikme faiziyle birlikte geçmiş dönemdeki prim alacaklarının peşine düşer. Bu durumda borç tutar itibariyle çok ağırlaşmış olacağından zor duruma düşersiniz. Yapacağınız Şunlar:

1- Cezalı primlerini ödeyerek 7 yıllık süreyi kazanmak istiyorsanız, Bağ-Kura gidip geriye yönelik kaydınızı yaptırın. Hesaplanacak primleri ödeyin. Sağlık karnenizi de alın. Bundan sonrada her ay düzenli olarak primlerinizi ödeyin.

2- 7 yıllık prim borcunu ödemek istemiyorsanız, 5 yıl ve daha fazla prim borcu olanlar, sigortalılıklarını durdurarak prim borcundan kurtulabiliyor. Bağ-Kura başvurarak durumunuzu anlatıp, 2007/47 sayılı genelge hükümlerince prim borçlarınızı sildirmek istediğinizi belirtin. Bu durumda geçmişe yönelik prim borçlarınız silinir. Ertesi gün den itibaren yeniden borçsuz olarak Bağ-Kur sigortanız başlar. Her ay primlerinizi düzenli olarak ödediğiniz sürece de sağlık yardımı alırsınız.

Emekli aylığının etkilenmesi yeni yasadan sonraki süreye bağlı

Soru: Şu an SSK dan emekliliği hak etmiş bulunuyorum. 10800 günüm var. Yasa bilinen şekliyle çıkarsa, şu an emekli olsam alacağım maaş, 4 yıl sonra emekli olursam alacağım maaşla karşılaştırılırsa, ne gibi bir fark olur? Bu yüzde otuz güncelleme katsayısından dolayı şüphe duyuyorum. Çünkü; maaş hesaplama şekli net değil. Acaba o tarihte şimdiki maaş düzeyimin geldiği seviyenin altında kalır mıyım?

Selami Sırtlı-Trabzon

Cevap: Şayet değiştirilmezse, mevcut haliyle yeni yasa yürürlüğe girdiği tarih itibariyle kazanılmış hakları koruma gibi bir anlayışı var. Yasanın yürürlüğe gireceği tarihe kadar olan çalışmalarınız için, bugünkü yasa hükümlerince bir aylık hesaplanıp bir tarafa konacak. Yeni yasanın yürürlüğe girdiği tarihten emeklik talep tarihine kadar olan süre içinde, ikinci bir aylık hesaplanacak ve yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan dönem için hesaplanan aylık ile, yeni yasa kapsamındaki çalışma dönemi için hesaplanan aylıklar toplamı emekli aylığını oluşturacak. Dolayısıyla yasanın yürürlüğe girdiği tarihteki kazanmış olduğunuz aylık tutarının, 4 yıl sonra emekli olacağınız tarihte azalacağı gibi bir durum olmaz. Ancak, yeni yasa kapsamındaki çalışmalarınız için hesaplanan kısmi aylığınızda ve bugünkü yasalara göre bir miktar azalma olacaktır.

Askerlik borçlanması 1260 günün hesabında dikkate alınmaz

Soru: 1958 doğumluyum.1980 yılında SSK kurumuna giriş yaptım 13 gün ödemem var.Ve bu sürenin sonunda hemen çıkış yaptım.1995 yılında Tarım Bağ-Kuruna giriş yaptım.Tarım Bağ-Kurunda toplam 12 yıl 6 ay ödemem var.2007 ortasında Tarım Bağ-Kurundan çıkıp tekrar SSK geçiş yaptım.7 aydır primlerim yatmakta.Sizlere sorum şu: SSK 'dan emekli olabilmem için, 3.5 yıl(1260 Gün) kural gereği prim ödemesi yapman gerekiyor.Ben 1978 yılında 18 ay askerlik yaptım. Askerlik borçlanmasını yaparsam, Bu 1260 gün kuralından 540 gün askerlik süresi günleri düşer mi? Benim tek sorunum Bu 3.5 yıl kuralı. Gün için sorunum yok sayılır. Bu askerlik borçlanmasıyla bu 3.5 yıl kuralının düşmesiyle ilgili mahkeme kararları var mı? Mahkemeye mi versem?

Uygun Güç-Balıkesir

Cevap: Farklı sosyal güvenlik kurumlarına ilişkin hizmet birleştirmesinde primi ödenmiş son yedi yıl(2520 gün) yılda, fazla prim ödenen(1260 gün) kurumdan emekli olunuyor. SSK şartlarıyla emekli olabilmeniz için, SSK ya prim ödemeye başladığınız tarihten itibaren sorunuzda da belirttiğiniz gibi, en az 1260 gün (3.5 yıl) prim ödemeniz gerekiyor. Askerlik borçlanmaları yapıldığı dönemin süresi olarak kabul edildiğinden son 3.5 yılın hesabında dahil edilmiyor.

İsteğe bağlı ve topluluk sigortalısı da genel sağlık sigortasına prim ödeyecek

Soru: Emekli sandığına üyeyim. Eşim avukat ve avukat topluluk sigortası ödemekte. Ancak sigorta primi yatırmamakta, benim sağlık sigortamdan faydalanmakta. Yeni yasa yürürlüğe girdiğinde, eşim benim sağlık sigortamdan yararlanabilme imkanı nı tamamen kaybedecek mi? Zaten düzenli olarak yatıramadığı topluluk sigortasına bir de sağlık primini de ekleyerek düzenli şekilde yatırma imkanına sahip değilken, sağlık sigortasından nasıl faydalanabilecek? Prim ödeme gücü neye göre belirlenecek?

Sener Cevgen

Cevap: Yeni yasa yürürlüğe girdiğinde tüm vatandaşlar Genel Sağlık sigortalısı olacak. Çalışanların Genel Sağlık Sigortası primini işverenle(% 7.5 oranında) ve çalışan(% 5 oranında) öderken, çalışmayan primi kendisi ödeyecek. Ancak, prim ödeme gücü olmayanların primini Devlet ödeyecek. Ortalama aylık geliri asgari ücretin 1/3 ünde(bugünkü asgari ücrete göre 203 YTL) az olanların ödeme gücü olmadığı kabul ediliyor. 203 YTL den az aylık geliri olanların Genel Sağlık Sigortası priminin Devletçe ödenmesi öngörülüyor.

Bugün sağlık sigortasına prim ödemeyen, “isteğe bağlı sigortalılar” ile Avukat ve noterler gibi “Topluluk sigortasına” prim ödeyenler, yeni yasanın yürürlüğe girmesinden sonra genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda kalacaklar. Malesef eşiniz yeni yasa yürürlüğe girdiğinde genel sağlık sigortalısı olacak ve primini ödemek şartıyla sağlık yardımlarını kendi sigortasından alacak.

Aralık 2012 ayında emekli olabilirsiniz

Soru: 23-11-1960 doğumluyum. 01-11-1979 tarihinde SSK lı olarak çalışmaya başladım. Bu güne kadar 3315 gün prim ödemem var. Halen isteğe bağlı olarak prim ödemekteyim. Emekliliğim için gerekli şartları ve ne zaman emekli olabileceğimi bildirirseniz memnun olurum.
Yusuf Ziya GENC

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi, 21.5 yıldan fazla 23 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 1685 gün daha prim ödeyerek 3315 gün olan prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz(Aralık 2012 ayında). Askerlik sürenizi borçlanmamışsanız, borçlanmanız halinde, askerlik süreniz kadar az prim deyeceğinizden emekli olacağınız tarih askerlik süreniz kadar kısalır.

İsteğe bağlıda 1080 gün şartı kalkmasına karşın Bağ-Kur şartlarıyla devam edecek

Soru: Eşim 1974 doğumlu ve 1996 yılından 8 ay sigortası bulunmaktadır. Sizden öğrenmek istediğim, sosyal güvenlik yasasına göre isteğe bağlı sigorta için yine 3 yıl bir yerde çalışmışlık gerekiyor mu? 3 yıllık çalışma mecburiyeti gerekmiyorsa, eşimin kaç yıl prim ödemesi gerekiyor?

Hasan

Cevap: Bugünkü mevcut yasaya göre isteğe bağlı sigortaya prim ödeyebilmek için, en az 1080 gün(3 yıl) prim ödemiş olması gerekiyor. Yeni yasa açısından soruyorsanız, yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra isteğe bağlı sigortada 1080 gün prim ödeme şartı aranmayacak. Ancak, isteğe bağlı sigorta Bağ-Kur şartlarıyla devam edecek. Eşiniz SSK lı olarak devam ederse, 20 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarıyla emekli olabilir. Yeni yasa kapsamında isteğe bağlı prim öderse Bağ-Kurdan 7200 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarıyla emekli olabilir.

SSK ya 3.5 Bağ-Kura 5 yıl 4 ay prim gerek

Soru: 22.01.1954 doğumluyum. 20.04.1982-26.10.1983 tarihleri arasında 1 yıl 6 ay 6 gün esnaf Bağ-Kuruna prim ödedim. Daha sonra 01.07.1988 tarihinden itibaren Tarım Bağ-Kuruna prim ödüyorum. Toplam 19 yıl 8 ay prim ödedim. 1974 senesinde 18 ay askerliğimi yaptım. Ne zaman emekli olabilirim? SSK'ya geçip daha çabuk emekli olabileceğim söyleniyor. Bu konuda yardımınızı bekliyorum.

Hakan Acar

Cevap: SSK ya geçip 1260 gün (3.5 yıl) prim ödemenizi halinde, 3.5 yıl sonra SSK dan emekli olabilirsiniz. Bağ-Kurda ise, emekli olmak için; 5 yıl 4 ay daha prim ödeyerek 19 yıl 8 ay olan prim ödemenizi 25 tam yıla(9000 güne) tamamlamanız gerekir. SSK da 3.5 yıl prim ödemeyle emekli olurken, Bağ-Kurda 5 yıl 4 ay prim ödeyerek emekli olabiliyorsunuz. Karar sizin.

57 yaşını bekleyeceksiniz

Soru: 06.02.1973 doğumluyum. 1993 de askere gittim. 16 09 1998 de isteye bağlı olarak Bağ-Kura prim ödemeye başladım. 20.03.2003 de esnaf Bağ-Kuruna geçtim. 1998

den beri hiç ara vermeden primleri yatırıyorum. Askerden önce SSK ve Bağ-Kurum yok. Ne zaman emekli olabilirim?

Zekeriya Büyükgöz

Cevap: 01.06.2002 tarihi itibariyle 25 tam yıl prim ödeme süresini doldurmaya sizin gibi 20 yıldan fazla 21.5 yıldan az süre kalanlar emekli olmak için, 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Yaklaşık 9.5 yıl daha prim ödeyerek, prim ödemenizi 9000 güne tamamlamanız şartıyla 57 yaşınızı dolduracağınız 06.02.2030 tarihinde emekli olabilirsiniz.

47 yaşınızı dolduracağınız 2009 da emekli olabilirsiniz

Soru: 08.04.1962 Doğumluyum. SSK'lı olarak 01.03.1985 tarihinde çalışmaya başladım. Bugüne kadar 5720 gün Prim ödemem var. Askerliğimi 1982-1983 yıllarında yaptım. Askerliğimi ödersem ne zaman emekli olabilirim? Yeni çıkacak olan yasadan etkilenir miyim?

Lütfü Çakın

Cevap: Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süreniz(20 ay kabul edilmiştir) kadar geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 47 yaşınızı dolduracağınız 08.04.2009 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanmazsanız, prim ödemeniz yeterli olduğundan 48 yaşınızı dolduracağınız 08.04.2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

1044 gün prim ödeyip 20 yılın dolmasını bekleyin

Soru: 1959 doğumluyum. 01.10.1993 tarihinden beri sigortalı olarak çalışmaktayım. Toplam 4631 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim?

Ayşe Nacakçıoğlu

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi 8 yıldan fazla 9 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi,5675 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 1044 gün daha prim ödeyerek 4631 gün olan prim ödemenizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla, 20 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 01.10.2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1937

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Emekli aylığının etkilenmesi yeni yasadan sonraki süreye bağlı