Üzülmeyin yeni yasa aylığınızı kesmeyecek

 

11.04.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Üzülmeyin yeni yasa aylığınızı kesmeyecek

Ekrem Sarısu - 11 Nisan 2008 Cuma - Posta

Soru:19 Mayıs 2006 da eşimi kaybettim. Eşimin SSK ya ödenmiş 976 gün prim ödemesi vardı.2007 yılındaki yasayla prim sayısı 900 güne düşünce dul aylığı bağlattım. Şimdi yeni yasa dul aylığı için prim gününü 1800 güne çıkartıyormuş, almakta olduğum aylığı etkiler mi? Maaşımın kesilme gibi bir durumu olur mu? Verilen hak geri alınır mı?

Yeliz Demir

Cevap: Yeni yasa ölüm Aylığı(dul-yetim aylığı) bağlama için 1800 gün prim ödeme şartı arıyor. Ancak yasanın TBMM si genel kurulundaki görüşmeleri sırasında, verilen bir önerge ile, SSK lılar için(yeni yasadaki tabiri 4/a kapsamındaki sigortalılar için) ölüm aylığı şartı, “.. her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş…” olmak şeklinde değiştirilmiştir. SSK lılar da ölüm aylığı bağlanmasında prim ödeme şartı, bugün olduğu gibi 900 gün de kaldı. Ancak, prim şartı 1800 güne çıkartılmış olsa bile, sizi ilgilendirmeyecekti. Çünkü; Yasa yürürlüğe girdikten sonraki aylık bağlamalarını için geçerli olacak. Siz ve sizin gibi yasadan önce aylık bağlatanların aylıklarında kesilme gibi bir durum olması söz konusu değil. Rahat olun. Boşu boşuna üzülmeyin. Aylığınız kesilmeyecek.

Minibüs işleten Bağ-Kurlu olmak zorunda

Soru: Doğum tarihim 09.05.1949 dir. Eşimi 2001 yılında kaybettim, eşimin üzerinde hatlı minibüs vardı, vefatından sonra üzerime aldım. Eşimin emekli maaşını alıyordum, düne kadar. Benim ne bir Bağ-Kurum ne de SSK vardı. Eşimden yararlandığım Sağlık karnemin dolan vizesini yenilemeye gittiğimde şok bir durumla karşılaştım. Üzerim de gözüken hatlı minibüsten dolayı, benim esnaf gözüktüğümü söylediler. Bunca yıl eşimin Bağ-Kurunu ödeyip emeklilik hakkımızı elimizden alıp, benim tekrardan Bağ-Kurlu olup, 20 sene sonra emekli olacağımı söylediler.(Tabii yaşarsak) Özetle; Bu hatlı minibüsümü, 3 çocuğum üzerine devredip, yine eşimin haklarından yararlanabilir miyim? Yani yine aynı şekilde emekli maaşımı ve sağlık haklarımdan yaralanabilir miyim? Bana acil cevap verin, bekliyorum.

Neriman Altınbaş

Cevap: Minibüs işletmeciliği Bağ-Kur’lu olmanızı gerektiren bir faaliyettir. Minibüs işletmeye başladınız tarihten itibaren Bağ-Kura kayıt olup, düzenli olarak her ay primlerinizi ödemeniz gerekirdi. Süresi içinde kayıt ve tescil yaptırmadığınız için Bağ-Kurun resen tescil yaptığı anlaşılıyor. Yaklaşık 7 yıl sigortalığınız var. 8 yıl daha prim ödeyerek prim ödemenizi 15 tam yıla çıkartırsanız, Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz. Ancak, emekli olmak istemiyorsanız; Bağ-Kur Kanunun Ek 19 ncu madde ve bu madde uygulama usul ve esaslarını belirleyen 2007/47 sayılı genelge hükümlerine göre, 5 yıl ve daha fazla prim borcu olanlar, sigortalılıklarını durdurarak, prim borçlarından kurtulabiliyor. Bağ-Kura sigortanızı durdurmak isteği ile başvurup, prim borçlarını sildirip, minibüsü de çocuklarınıza devrederseniz, Bağ-Kurdan kurtulmuş olursunuz. Eşinizden aldığınız dul aylığını, sigortalıda olsanız kesemezler. Bağ-Kur sigortanızı sonlandırdıktan sonrada, sağlık yardımı almaya devam edersiniz.

Yeni yasadan etkilenmeden özürlü hakkıyla emekli olacaksınız

Soru: 25.01.1975 doğumluyum.01.07.1992 tarihinde 17 yaş grubu ile sigortalı olarak, halen çalışmakta olduğum işyerinde sakat kadrosundan işe alındım. O tarihten bu tarafa kesintisiz çalışmaktayım.Yüzde 53 özürlü olup, vergi indiriminden yararlanıyorum.Hangi tarihte emekli olabilirim? Yeni yasa emekli olmamı etkiler mi?

Kordemir Falay-Hatay

Cevap: 06.08.2003 tarihi itibariyle sizin gibi 9 yıldan fazla 12 yıldan az süredir sigortalı olan, vergi indirim hakkı almış III. derece özürlüler; emekli olmak için; 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 gün prim ödeme şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan 16 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 25.01.2009 tarihinde emekli olabilirsiniz. 18 yaşını doldurmadan önceki sigortalılığınız, sigortalılık süresine sayılmadığından sigorta başlangıç tarihiniz olarak 18 yaşınızı doldurduğunuz tarih dikkate alınmıştır. Yeni yasa emekli olacağınız tarihi etkilemeyecek. Çünkü, yasa yürürlüğe girdiği tarihte sigortalı olanlar emekli olma şartları açısından bugünkü kanuna tabi bulunuyor.

Yasa çıktığında çift aylık alanın aylığı kesilmeyecek

Soru: Ocak 1998 den itibaren eşimden dolayı Emekli Sandığından dul maaşı, Mart 1998 den itibaren de babamdan dolayı SSK dan yetim maaşı almaktayım. Bir ara kesildi. Sonradan kesilenler faizi ile geri ödendi. Şimdi ise yeni yasayla bu maaşların birisinin kaldırılacağı rivayeti dolaşmaktadır. Hakikaten doğru mu? Verilen hakkımızı tekrar geri alabilirler mi? Sizden istirhamım bu konuyu aydınlatmanız.

Tüzün Şentürk

Cevap: Yeni yasa kazanılmış hakları korumaya çalışıyor. Yeni yasa yürürlüğe girdiği tarihte dul ve yetim aylığı alanlar, durumlarında değişiklik olana kadar aylıklarını almaya devam edecekler. Durumlarında değişiklik olduğu tarihten sonra yeniden dul ve yetim aylığı bağlatma şartları doğduğunda ise, aylık yeni yasa şartlarıyla bağlanacak.

Yeni yasa çıktığında durumunuzda değişiklik olmadığı sürece iki aylığı da almaya devam edeceksiniz. Ancak durumunuzda bir değişiklik olduğunda Örneğin, evlendiğinizde her iki aylıkta kesilecek. Boşanıp tekrar aylık talebinde bulunduğunuzda ise, iki aylıktan tercih ettiğiniz aylık bağlanacak.

Prim yeterli ancak 48 yaşınızı doldurmanız gerekiyor

Soru:01.01.1963 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 25.06.1985 olup, 1983-1985 yıllarında yaptığım 18 ay askerlik süremi borçlanarak, bedelini ödedim. Toplam 5491 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim?

İ.D.-Hatay
Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan, askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız 01.01.2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Emeklilikten olumsuz etkilenebilirsiniz

Soru: Doğum tarihim 10.09.1981 dir. Mart 1999 de sigortalı olarak çalışmaya başladım. 1724 gün prim ödemem var. Acaba ne zaman emekli olacağım? Yeni yasa beni ne kadar etkileyecek? Bilgi verirseniz sevinirim.

Meral Tuzcu
Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi, 3 yıldan fazla 4 yıldan az süredir sigortalı olan bayanlar, emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 4251 gün daha prim ödeyerek, 1724 gün olan prim ödemenizi 5975 güne tamamlamanız şartıyla, 55 yaşınızı dolduracağınız 10.09.2036 tarihinde emekli olabilirsiniz. Bugünkü yasa şartlarına tabi olarak emekli olacağınız için, yeni yasadan emekli olma şartları açısından etkilenmeyeceksiniz. Ancak, aylık bağlama oranı, emekli aylığınız hesaplanırken kazançlarınızı güncellenmesinde kullanılan katsayı açısından ve genel sağlık sigortası uygulamasındaki katkı ve katılım payları açısından yeni yasadan bir miktar olumsuz etkilenmeniz söz konusu.

4 yıllık aylığı toplu olarak alırsınız

Soru: Babam Şubat 2004 ayında vefat etti. 1942 doğumluydu. SSK başlangıç tarihi 1960 dır. Toplam 920 gün prim ödemesi var. Anneme dul aylığı bağlanması için, 27.12.2007 tarihinde SSK ya başvurduk. Hala sonuç bekliyoruz. Gecikme sebebini sorduğumuzda SSK başlangıcı İstanbul’da olduğundan, İstanbul’dan dosya beklediklerini söylediler. Merak ettiğim olumlu sonuç alınırda aylık bağlanırsa, aradaki 4 yıllık aylığı toplu olarak öderler mi?

Çiğdem Aydın

Cevap: 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödemesi olan sigortalının vefatında hak sahiplerine ölüm(dul ve yetim aylığı) bağlanır. Babanızın 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 günden fazla prim ödemsi olduğundan, annenize yetim aylığı bağlanır. Annenizden başka aylık alacak kimse(kardeşleriniz babanızın ana ve babası) yoksa, annenize yüzde 75 oranında aylık bağlanır. Aylık bağlanmasını talep ettiğiniz tarihten aylık bağlanan tarihe kadar geçen süredeki aylıkları toplu olarak alırsınız.

17 yaşındaki oğlunuzu sigorta yaptırabilirsiniz

Soru: 3 Haziran 1990 doğumlu oğlumu yeni yasa çıkmadan sigortalı yapsam olur mu? Daha doğrusu geçerli olur mu?18 yaşını 3 Haziran 2008 de dolduruyor. Yoksa 18 yaşını dolduracağı 3 Haziran 2008 den 1 gün sonra mı yaptırmak gerekiyor? Aydınlatırsanız sevinirim.

Maksut Uluocak-İstanbul

Cevap: İş Kanunu 15 yaşından küçük çocukların çalıştırılmalarını yasaklamış olup bu yasağın tek istisnasın ı ilk öğrenimini tamamlayan 14 yaşını dolduran çocukların “çocuk işçi” statüsünde, “Çocuk Ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul Ve Esasları Hakkındaki Yönetmenlik” te belirlenen hafif işlerde çalıştırılmaları oluşturmaktadır. Oğlunuz gibi

15 yaşını doldurmuş, ancak; 18 yaşını doldurmamış çocuklar “genç işçi” statüsünde sigortalı olarak yönetmenlikte, belirlenen işlerde çalıştırılabilirler. Oğlunuz sigortalı yaptırmanızın hiçbir sakıncası yok. Oğlunuzu, büro işleri, kasaplarda yardımcı işler, esnafların yanında satış işlerinde vb. hafif işlerde sigortalı olarak çalıştırabilirsiniz. Yeni yasadan önce sigortalı olması oğlunuza bugünkü yasa şartlarıyla emekli olma avantajı sağlar. Ayrıca 10 puan fazla emekli aylığı alma şansını yakalar.

56 yaşınızı doldurduğunuz tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 1955 doğumluyum. 06.01.1984-01.12.1985 tarihleri arasında Bağ-Kur sigortalılığım var. 20.03.2003 tarihinde İsteğe Bağlı Sigortaya geçtim. Ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca aylık primlerin asgarisini yatırıyorum. Primleri yükseltirsem sağlık cüzdanı alabilir miyim?

Gül Kurtaran

Cevap: En erken kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz. Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için aranan 15 yıl sigortalılık süresi 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarını sizin gibi, 24.05.2008 ile 23.05.2011 tarihleri arasında yerine getirenler, 56 yaşını doldurduğunda emekli olabiliyor. Ara vermeden 1095 gün daha prim ödeyerek 2505 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Emekli sandığından alınan emekli aylığına haciz konabiliyor

Soru:2007 yılında emekli oldum 2 aydır emekli maaşımdan icra kesintisi yapılmaktadır. Emekli sandığına icra bölümüne baş vurduğumda, üçüncü kefili olduğum birinin ödeme yapmadığından dolayı, maaşıma icra kesintisi geldiği söylendi. Emekli sandığından emekli olan bir kişinin üçüncü kefil olduğu halde, emekli maaşı kesilir mi? Eğer böyle bir kesinti yapılamazsa, hangi kanun ve maddesine göre yapılamaz. Bunun için neler yapmam gerekir?

Hüseyin Turan

Cevap: SSK ve Bağ-Kurdan alınan emekli aylıkları, nafaka borcu dışındaki borçlar için haczedilemezken, maalesef Emekli Sandığından alınan emekli aylıkları haczedilebiliyor. Müşterek borçlu müteselsil kefillik durumunda, alacaklı kimi bulursa alacağını ondan alıyor. Daha doğrusu kimden kolay tahsil edebiliyorsa onun üstüne gidiyor. Kefillik sırasının bir önemi bulunmuyor. Ancak, maaşınızdan yapılan kesintileri asıl borçluya rücu edebilirisiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 3630

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Üzülmeyin yeni yasa aylığınızı kesmeyecek