Genel Sağlık sigortasında Prim ödeyerek sağlık yardımı alınacak

 

09.04.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Genel Sağlık sigortasında Prim ödeyerek sağlık yardımı alınacak

Ekrem Sarısu - 09 Nisan 2008 - Posta

Soru: 20.11.1965 doğumluyum. 14.12.1990 tarihinde Bağ-Kur sigortalısı olarak çalışmaya başladım. 17 yıl 3 ay ödenmiş primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca, prim günümü doldurduğum zaman yaş haddinin dolmasın beklerken prim ödemesem, sağlık yardımlarından faydalanabilir miyim?

Hasan Karagöz

Cevap: 01.06.2002 tarihi itibariyle 25 tam yıl prim ödeme süresini doldurmaya sizin gibi, 12.5 yıldan fazla 14 yıldan az süre kalanlar, emekli olmak için 25 tam yıl prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 7 yıl 9 ay daha prim ödeyerek, 17 yıl 3 ay olan prim ödemenizi

25 tam yıla çıkartmanız şartıyla, 52 yaşınızı dolduracağınız 20.11.2017 tarihinde emekli olabilirsiniz. Prim ödemenizi 25 tam yıla tamamladığınızda, faaliyetinize son vermeniz halinde, emekli olacağınız yaşı doldurana kadar prim ödemezsiniz. Bugünkü yasaya göre; emekli aylığı bağlanacak yaşı haddini prim ödemeden bekleyenler sağlık yardımı alamıyor. Ancak, TBMM sinde görüşülmekte olan yeni yasa yürürlüğe girdiğinde(Bu sene girmesi bekleniyor), sigortalı olarak çalışsın çalışmasın her vatandaş genel sağlık sigortası kapsamında olacak. Ve genel sağlık sigortası primi ödeyerek sağlık yardımlarından yararlanacak. 7 yıl sonra 25 yıl prim ödemenizi doldurduğunuzda faaliyetinizi terk ederseniz, genel sağlık sigortası primi ödeyerek, emekli aylığı bağlanana kadar sağlık yardımı alırsınız.

Kıdem tazminatı yasası meclise gelmedi

Soru: Ben yaklaşık 9 yılı aşkın aynı kurumda çalışmaktayım. Bu yıl sonu askere gidip tazminatı mı alacaktım. Fakat bu yeni yasa ile ilgili çekincelerim var. Yeni yasa bu birikmiş olan tazminatımı ortadan kaldırıyor mu? Yani 3-4 ay sonra askere giderken tazminatı alamayacaksam, hemen yasa çıkana kadar başvursam daha mı iyi olur?
Uğur Yıldırım

Cevap: TBMM sinde görüşülen yasa sosyal güvenlik yasası. Emeklilikle ilgili hükümlerde değişiklikler yapıyor. Genel Sağlık Sigortası getiriyor. Bu yasa içinde Kıdem Tazminatına ilişkin düzenleme yok. Kıdem tazminatı İş Kanununun konusudur. Kıdem tazminatının değiştirilmesine ilişkin olarak henüz Meclise intikal eden bir yasa tasarısı yok. Ancak, Başbakanlıkta olan bir yasa tasarısı var. Bu yasa tasarısı ile, kıdem tazminatı usulünün değiştirilerek, kıdem tazminatını işveren yerine oluşturulacak bir fon tarafından ödenmesi yönünde düzenleme yapılmaktadır. Bu tasarı yasalaşırsa, işverenler fona kıdem tazminatı için her ay belli oranda ödeme yapacak. Fonda biriken kıdem tazminatı ödemeleri nemalandırılacak ve emekli olan sigortalı, kıdem tazminatını işveren yerine fondan alacak. Tasarı henüz meclise gelmedi. Ne zaman çıkacağı da belli değil. Muhtemelen askere gideceğiniz tarihe kadar çıkmaz. Kıdem tazminatınızı alarak askere gidersiniz.

Yasa çıkmadan sigortalı olun

Soru: Halen bir vakıf üniversitesinde burslu öğrenci olarak okuyorum. Burada ayrıca çalışmam karşılığında burs alıyorum. 18 yaşındayım. Yeni çıkacak sosyal güvenlik yasasından olumsuz yönde etkilememek için, bir yerde sigortalı olmak istiyorum. Bir sakınca olabilir mi?

Nihal Özlü

Cevap: Yeni yasa yürürlüğe girmeden önce sigortalı olmanız halinde, emeklilik açısından bugünkü yasaya tabi olursunuz. Yeni yasadan etkilenmezsiniz. SSK açısından birkaç gün sigortalı olmanızın bir sakıncası yok. Ancak; burs aldığınız yerle görüşün birkaç gün sigortalı olmanızın aldığınız burs yönüyle bir sakıncası olup olmadığını öğrenin. Sigortalı olacağım derken, burstan olmamaya dikkat edin.

1080 gün primi olmayan isteğe bağlı sigortalı olamaz

Soru: Eşim Kasım 1970 doğumlu. Aralık 2001 yılından beri kendi adına olan işyerinden dolayı Bağ-Kur sigortalısı olarak devam ediyor. Tüm primleri ödenmiştir. Sorularım;

1)Bağ-Kurdan kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilmesi için, daha ne kadar prim ödemesi ve kaç yaşını doldurması gerekiyor? Ne zaman emekli olabilir?

2) Daha önceden SSK sı yok. SSK ya geçip isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek emekli olabilir mi?

3) SSK emeklisiyim. Eşime ait olan işyerimi üzerime alsam, Bağ-Kura destek primi ödemem gerekir mi?

4) Kızım 1993 doğumlu. Yeni yasa çıkmadan sigorta yaptırsam olur mu? Şuan Lisede okuyor.

Hayrettin A.

Cevap: 1) 08.09.1999 tarihinden sonra ilk defa Bağ-Kur sigortalısı olan bayanlar; Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilmeleri için, 15 tam yıl(5400 gün) prim ödeme ve 62 yaş şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Eşiniz yaklaşık 8 yıl 8 ay daha prim ödeyerek, 6 yıl 4 ay olan prim ödemesini 15 tam yıla tamamlaması şartıyla 62 yaşını dolduracağı tarihte kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir.

2) SSK ya isteğe bağlı prim ödeyebilmek için 1080 gün prim ödemesi gerekiyor. Eşinizin SSK ya 1080 gün prim ödemesi olmadığı için, SSK da isteğe bağlı sigortalı olamaz.

3) Eşinizin işyerine devraldığınızda, SSK emeklisi olduğunuz için Bağ-Kura, Sosyal Güvenlik Destek primi ödemek zorunda kalırsınız.

4) Kızınız ilk öğretimi bitirip, 14 yaşını doldurduğundan(doğumunu yıl olarak verdiğinizden 14 yaş olarak aldık) “Çocuk ve Genç işçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmenlik” te sayılan hafif işlerde çalıştırarak sigortalı yapabilirsiniz. Bu işlerden bazıları şunlardır. Esnaf ve Sanatkarların yanında satış işleri, Büro hizmetlerinde yardımcı işler, gazete dergi dağıtım işleri, çiçek satışı ve düzenlenmesi işleri vb.

Prim ödemenizi 5000 güne tamamlamalısınız

Soru: 26.11.1965 doğumluyum. 01.09.1984 tarihinde Bağ-Kur sigortalısı oldum. 6 yıl 3 ay 9 gün Bağ-Kura prim ödedim. 01.06.1995 tarihinde SSK lı olarak çalışmaya başladım. Halen çalışmaktayım. 956 gün de SSK ya prim ödemem var. Acaba hangi şartlarda ve zaman emekli olabilirim?

Hatice Arpaç-Mersin

Cevap: SSK sizin için daha avantajlı. SSK da emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 41 yaş şartlarına tabisiniz. 1785 gün daha prim ödeyerek yaklaşık 3215 gün olan prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz Mart 2013 ayı sonunda)

12 yaşında çocuk isteğe bağlı sigortaya prim ödeyemez


Soru: Benim size bir sorum olacaktı. 12 yaşında bir oğlum var, çıkacak olan genel sağlık sigortası kapsamında emeklilik yaşının 65, prim gün ödeme sayısı da kademeli olarak 9000 gün olacak. Çevremde bulunan arkadaşlarımdan bazıları 18 yaşından küçük çocuklarını sigortalı yaptırıyorlar veya düşünüyorlar. Ben çocuğumu isteğe bağlı olarak sigortalı yaptırsam emeklilik yaşında bir düşme olur mu? Bu konuda beni aydınlatırsanız memnun olurum.

Fikret Bodur

Cevap: Yeni yasa yürürlüğe girmeden sigortalı olanlar, bugünkü yasa şartlarıyla emekli olma avantajı elde ettiğinden, ana ve babaları haklı olarak çocuklarını sigortalı yapma telaşı sardı. Ancak; 15 yaşından küçük çocukların çalıştırılmaları 4857 Sayılı İş Kanununun 71. maddesi ile yasaklanmış bulunuyor. Bunun tek istisnasını; 14 yaşını dolduran çocukların yönetmenlikle belirlenen hafif işlerde Örneğin, çiçek toplama, gazete dergi dağıtma vb. işlerde çalıştırılmaları oluşturmaktadır. Bunun dışında 14 yaşından küçük çocukların uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan ve kişilerin emekli olmasını sağlayan, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak çalıştırılmaları mümkün değil. Çıraklık statüsünde çalışması durumunda yapılan sigortada emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Bir diğer hususta 1080 gün prim ödemesi olmayan isteğe bağlı sigortalı olamıyor. Çocuğunuzun yaşı sigortalı olmaya müsait olsa bile, 1080 gün prim ödemesi olmadığından isteğe bağlı sigortaya prim ödeyemez. Ancak; çocuğunuz bir reklam filminde, TV dizisinde, sinema filminde mankenlik ajansında veya bir sirkte çocukların yapacağı gösterilerde bir işvene tabi ve bağlı olarak çalışması halinde sigortalı olması mümkündür.

Askerliğinizi borçlanıp emekli olabilirsiniz

Soru: 22.12.1962 doğumluyum. 2 tane sigorta numaram var. İlk işe girişime ilişkin numaramda başlama tarihim 01.06.1980 olup 340 gün prim ödendi. Diğer

ALİ YANAR

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle, sizin gibi 21.5 yıldan fazla 23 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Askerlik sürenizin 409 günü borçlanarak, 4591 gün olan prim ödemenizi 5000 güne tamamlayıp emekli olabilirsiniz. Ancak, önce SSK ya başvurarak iki sigorta numaranızın birleştirilmesini talep edin.

Sağlık yardımı için 90 gün prim gerek

Soru: 15 Mayıs 1999-2000 arasında limanda 1 yıl çalıştım ve sonunda sigorta kartımı verdiler bugün SSK’ lı olur muyum? Ya da sağlık sigortası yaptırabilir miyim? Sicil numaram kartımın üstünde yazılı. Ayrıca sigortalı olduğumda insilünleri mi alabilir miyim? Bu son soru benim için önemli. Bir de emeklilik yaşım kaç olur? Şu an çalışmıyorum ve 1976 doğumluyum.

M.D.

Cevap: Herhangi bir işyerinde çalışırsanız aktif sigortalı olursunuz. 90 gün prim ödedikten sonrada sağlık yardımı alabilirsiniz. Yoksa 2000 yılında aldığınız sigorta kartı nedeniyle, bugün sağlık yardımı almanız mümkün değil. Prim ödemenizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla 60 yaşlınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

2 yaşında çocuk sigortalı olamaz

Soru: Size bir sorum olacaktı. Benim 2 yaşında bir kızım var, onu kendi iş yerimde girişini yapsam acaba bir faydası olur mu? Faydası olmayacağını duymuştum ama her kafadan bir ses çıkıyor, bende bu işin uzmanına danışayım dedim. Siz ne dersiniz?

Murat Çobanoğlu

Cevap: 4857 sayılı İş Kanunu’ nun 71 nci maddesine göre 15 yaşından küçük çocukların çalıştırılmaları yasaklanmıştır. Bunun tek istisnasını İlk öğrenimi tamamlayan ve 14 yaşını dolduran çocukların, “ Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmenlik” te belirlenen hafif işlerde çalıştırılmasıdır. Bunun dışında 14 yaşından küçük çocukların çalıştırılması mümkün değildir. Ancak; istisnai olarak reklam filmleri, TV dizileri, sinema filmleri, çocuk mankenliği, ses sanatçılığı gibi işleri bir işverene tabi olarak yapan çocuklar sigortalı olabilir. Sonuç olarak, 2 yaşındaki çocuğunuzu sigortalı yapamazsınız.

55 değil 58 yaşında emekli olabilirsiniz

Soru: 1956 doğumluyum. 1986 nın 10 uncu ayında Bağ-Kurlu oldum. Bir fiil 4 sene 10 ay 10 gün Bağ-Kur ödedim. 1993 de sigortalı oldum ve toplam sigorta ödemişliğim 325 gün. Şu andan itibaren sigortalı olsam, 55 yaşını doldurduğum zaman emekli olabilir miyim? 3600 iş gününü doldursam askerlikle beraber emekli olabilir miyim?

Osman Baş-Ordu

Cevap: Askerliğinizi borçlanıp, ara vermeden 2 yıl 8 ay SSK ya prim ödemeniz halinde

3600 gün prim ödeme şartını Ocak 2011 ayında yerine getirmiş olursunuz. Şayet doğum tarihiniz 23.05.1956 ve daha önceki bir tarihse, 58 yaşınızı dolduracağınız 2014 de, sonraki bir tarihse 59 yaşınızı dolduracağınız 2015 de Kısmi yaşlılık alığı ile emekli olabilirsiniz. 55 yaşında emekli olamazsınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2232

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Genel Sağlık sigortasında Prim ödeyerek sağlık yardımı alınacak