Çocukların İş Kanununa tabi olmayan işlerinde çalıştırılmaları II.....

 

17.04.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Çocukların İş Kanununa tabi olmayan işlerinde çalıştırılmaları II

Ekrem Sarısu - 17 Nisan 2008 Perşembe - Posta

Dünkü yazımızda 18 yaşından küçük çocukların 4857 Sayılı İş Kanununa tabi olan yerlerde hangi hal ve şartlarda çalıştırılabileceğini açıklamıştık. Bugünde 18 yaşından küçük çocukların İş Kanununa tabi olmayan yerlerde sigortalı olarak çalıştırılma usul ve esaslarını ele alacağız.

Çocuklar İş Kanununa tabi olmayan işyerlerinde çalıştırılabilmektedir. İş Kanununa tabi olmayan işyerleri, 4857 sayılı İş Kanununun 4 ncü maddesinde, 5362 sayılı esnaf kanununa uyan ve üç kişinin çalıştığı işyerlerinde İş Kanununun uygulanmayacağı belirtilmektedir. Bu işyerlerinde çalışanların iş ilişkisinde Borçlar kanunu uygulanmaktadır. Borçlar Kanununda da çalıştırılanlar hakkında alt yaş sınırı öngörülmemiştir. Borçlar Kanunu göre; esnaf ve sanatkar tanımına uyan ve üç kişinin çalıştığı işyerlerinde çalıştırılan çocuklarda yaş şartı aranmamaktadır.

14 yaşından küçük çocuk esnaf ve sanatkar yanında çalışabilir

15 yaşından küçük çocukların çalıştırılmaları İş Kanunumuzca yasaklanmış durumda. Bu yasağın tek istisnasını 14 yaşını ve ilköğrenimini tamamlamış çocukların yönetmenlikte belirlenen hafif işlerde çalıştırılmaları oluşturmaktadır. Ancak İş Kanunu üç ve daha az sayıda çalışanı olan işyerlerinde uygulanmıyor. 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu na tabi olan ve yasanın 2. maddesindeki;

“Esnaf ve sanatkâr: İster gezici ister sabit bir mekânda bulunsun, Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulunca belirlenen esnaf ve sanatkâr meslek kollarına dahil olup, ekonomik faaliyetini sermayesi ile birlikte bedenî çalışmasına dayandıran ve kazancı tacir veya sanayici niteliğini kazandırmayacak miktarda olan, basit usulde vergilendirilenler ve işletme hesabı esasına göre deftere tabi olanlar ile vergiden muaf bulunan meslek ve sanat sahibi kimseleri”

Tanımına uyan esnaf ve sanatkar olarak nitelenen ve en fazla 3 kişinin çalıştığı işyerleri, İş Kanununa tabi olmadığından 14 yaşından küçük çocukların bu işyerlerinde sigortalı olarak çalıştırılmalarında Borçlar Kanunu açısından bir mahsur bulunmuyor.

Dolayısıyla, anne ve babalar 14 yaşından küçük çocuklarını esnaf ve sanatkarların yanında sigortalı olarak çalıştırabilirler. Çünkü; Borçlar Kanunu çocukların çalıştırılmalarında bir yaş haddi belirlememiş. Sadece; 330 maddesinde “18 yaşın altındakilerin gece süresinde ve hafta tatilinde çalıştırılmaları yasaktır.” Hükmünü getirmiştir. Bu maddeye göre; esnaf ve sanatkar yanında çalıştırılan çocuklar, gece ve hafta sonlarında çalıştırılamazlar.

Ayrıca esnaf ve sanatkar yanında çalıştırılacak çocuklar için, Borçlar Kanunun 318 nci madde hükmüne göre; usta ile çocuğun yasal vasisi arasında “çıraklık sözleşmesi” yapılması gerekir. Sözleşmede yapılacak iş, çıraklık nevi ve süresi, günlük çalışma süresi, ücret ve diğer ödemeler ile deneme süresi belirtilmelidir.

İlköğretim ve Eğitim Kanunundaki yasak dikkate alınmalı

14 yaşından küçük çocukların esnaf ve sanatkar yanında çalıştırılmasında, dikkat edilmesi gereken bir başka hususta; İlk Öğretim ve Öğrenim Kanununun 59 ncu maddesi ile getirilen yasaktır. Söz konusu yasa hükmüne göre; İlköğretim çağında olup da zorunlu temel öğretim kısımlarına devam etmeyenlerin, resmi ve özel işyerlerinde veya her ne biçimde olursa olsun çalıştırmayı gerektiren başka yerlerde ücretli veya ücretsiz çalıştırılması yasaktır. Bu yasak hükmü dikkate alındığında 14 yaşından küçük çocukların ya okul dışında kalan saatlerde kısa süreli veya tatil dönemlerinde esnaf ve sanatkarların yanında çalıştırılabileceği sonucu çıkmaktadır. Çocukların esnaf ve sanatkarların yanında çalıştırılmalarında, bu hususunda dikkate alınmasında yarar var.

Umumi Hıfzısıhha Kanunundaki yasak göz önüne alınmalı

Esnaf ve Sanatkar yanında çalıştırılacak çocuklar da dikkat edilmesi gereken bir başka hususta, Umumi Hıfzısıhha Kanunu ile getirilen yasaktır. Söz konusu Kanunun 173. maddesi;

“12 yaşından aşağı bütün çocukların fabrika ve imalathane gibi her türlü sanat müesseseleriyle maden işlerinde amele ve çırak olarak istihdamı memnudur.”

Hükmünü içermektedir. Bu hükme göre; 12 yaşından küçük çocukların fabrika, imalathane ve her türlü sanat müesseseleriyle maden işlerinde amele ve çırak olarak çalıştırılmamalıdır.

Ayrıca söz konusu yasanın 176 nci maddesindeki;

“Mahalli belediyelerce bar, kabare, dans salonları, kahve, gazino ve hamamlarda 18 yaşın altındaki çocukların çalışması yasaktır.”

Hükmü de, mutlak surette dikkate alınmalı ve madde metninde sayılan ve esnaf ve sanatkar tanımına uyan işlerlerinde 18 yaşın altında çocuk çalıştırılmamalıdır. Örneğin; Kahvehanede 18 yaşından küçük çocuk çalıştırılmamalıdır.

husus, çocukların fiilen bu işyerlerinde çalışmasıdır. Çocuk çalıştırılmadan kağıt üstünde sigortalı yapılması, kanuni bir uygulama olmayıp Sosyal Güvenlik Kurumunda yaptırılacak inceleme sonucunda çocuğun fiilen çalışmadığı tespit edilirse, sigortalılığı iptal edileceği gibi işverene idari para cezası kesilmesi de söz konusu olur.

Çırak sigortası çocuğu kurtarır mı?

Çıraklar bir işyerinde ayni gibi çalışırlar. Çalışma açısından şçiye benzerler. Ancak, işçiyle en temel ayrıldıkları noktayı, işçilerin ücret geliri elde etmek için çalışmasına karşın, çırakların bir meslek ve sanatı öğrenmek maksadıyla çalışmaları oluşturmaktadır. Bu yönüyle çıraklar işçi sayılmazlar. İş sağlığı ve İŞ güvenliği hükümleri hariç, çıraklar İş Kanuna tabi olmadıklarından. İş Kanunu hükülerinden de yararlanamazlar.

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu “Çırak”ı; çıraklık sözleşmesi esaslarına göre bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştirilen kişi olarak tanımlamıştır. Belli iş öğrenmesi için ailelerin çocuklarını çırak olarak değişik işlerde çalıştırıldığını görülmektedir. Çocukların, 3308 sayılı kanun kapsamında Çıraklık sözleşmesi yapılarak çalıştırılabilmesi için;

- Çocuğun en az ilköğretim okulu mezunu olması,

- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olması,

- 14 yaşını doldurup 19 yaşından gün almamış olması,

gerekiyor.

Bu şartlara uygun çocukların çırak olarak çalıştırılmaları halinde kısa vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan “hastalık”, “iş kazası ve meslek hastalığı” sigortaları yapılarak, hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı riskleri sigortalanmış oluyor. Ancak, çıraklar için kişiyi emekli eden uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmediğinden, çıraklıkta yapılan sigorta emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor. Ancak, çıraklık döneminde alınan sigorta numarası ve sigorta sicil kartı emekli olunana kadar kullanılıyor.

Anne ve babaların çocuklarının yeni sosyal güvenlik yasasına tabi olmaması için sigortalı yaptırırken, çırak olarak sigorta yaptırmamaya dikkat etsinler. Çünkü, yukarıda da açıklandığı gibi, çıraklıkta yapılan sigorta başlangıç sayılmadığından çocuğu yeni sosyal güvenlik yasasından kurtarmaz. Çıraklıktan dolayı yapılan sigortayla çocuk, bugünkü yasaya tabi olması sağlanamaz.

Stajyerlerin sigortalılık durumu


Stajyer; öğrenmiş olduğu bir meslek ve sanatı geliştirmek, uygulama tecrübesi kazanmak için, stajı zorunlu kılan bir öğrenim kurumu(orta öğrenim veya yüksek öğrenim gibi) Stajyerler, staj konusuna göre, kimi zaman işçi gibi, kimi zamanda çırak gibi çalışmalarına karşın, çıraklar kadar yasal korumaları yoktur. Sadece İş Sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin tüzük ve yönetmenliklerde yer alan hükümlerin stajyerler hakkında da uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. Bunun dışında, Stajyerler için İş Kanununda herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Stajyerler İş sözleşmesine göre çalıştırılmadıkları ve haklarında yasal bir düzenlemede olmadığından, sosyal sigortalardan yararlanamamaktadırlar. Ancak, yönetmenliklerinde zorunlu staj öngörülenlerin, staj döneminde çıraklar gibi, hastalık, İş Kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılır. Stajyerler için çalışanı emekli eden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmediğinden, emeklilik için başlangıç sayılmaz.

Çocuklarının yeni yasaya tabi olmaması için, yeni yasanın yürürlüğe girmesinden önce sigortalı yaptırma telaşı içinde olan ana ve babaların stajyer sigortasının işe yaramadığını bilmesinde yarar var. Stajyer olarak yapılan sigorta başlangıç sayılmadığından çocuğu yeni yasadan kurtarmaz.

0,1,2,3,4 yaşında çocuklar sigortalı olabilirler mi?

Sigortalı olmak için, yasada belirlenmiş bir yaş sınırı yoktur. Hatta yaşı ne olursa olsun çalıştırılan çocukların sigortalı yaptırılmaları zorunludur. Fakat bu her yaştaki çocuğun her işte çalıştırılabileceği anlamına gelmiyor. Örneğin kundaktaki bir çocuğun inşaat işyerinden sigortalı yaptırılması, işin doğal akışına aykırı olduğundan kan-bul edilemez. Çünkü; kundaktaki bir çocuk, inşaatta ne kalıp çakabilir, ne demir bağlayabilir, ne duvar örebilir ne de sıva yapabilir. Ancak, kundaktaki sıfır bir yaşını doldurmamış bir çocuk, bir reklam filminde oynayabilir.

Nitekim; televizyonlarda sıfır yaşından 4 ve 5 yaşına kadar olan çocukların çocuk bezi, mama, şampuan reklamlarında oynatıldıkları görülmektedir. İşte bu şekilde reklam filmi, TV. Dizisi, sinema filmi, çocuk giysilerin sunumundaki mankenlik, kataloğ çekiminde fotomodellik, gibi sanatsal yönü ağırlıkta olan işlerde çalıştığı görülmektedir. Bu tür sanatsal yönü ağır basan ilerde çalışan çocuklar sigortalı yaptırılmaları mümkün bulunuyor.

Güzel sanatlar konularında çalışanlar için özel bir çalışma kanunu yoktur. Basın işinde çalışanlar 5953 sayılı Basın İş Kanununa, denizde çalışanlar 854 sayılı Deniz İş Kanununa, Diğer işlerde çalışanlar 4857 sayılı İş Kanununa tabi iken, sanat yönü ağır olan işlerde çalışanların özel bir çalışma kanunu yoktur. Borçlar Kanun’ nun 353 üncü maddesindeki; “ Bu babın hükümleri hizmet akdinin teşekkül unsurlarını havi olmakla beraber ilmi veya bedii malumatı mahsusayı haiz olanlar tarafından ücretle yapıla gelen mesai hakkındaki akitlere de tatbik olunur.” hükmüne göre, sanatsal yönü ağır olan işlere çalışanlar hakkında Borçlar Kanunu uygulanmaktadır.

Borçlar Kanunu gereğince yapılacak hizmet sözleşmelerinde ise, belirlenmiş bir alt yaş sınırı yoktur. Bu nedenle; reklam filmi, TV. dizisi, sinema filmi, çocuk giysilerin sunumundaki mankenlik, kataloğ çekiminde fotomodellik, sirklerde çocukların yaptığı çeşitli gösterilerde oynayan çocuklar, ses ve söz sanatı icrası gibi, sanatsal yönü ağırlıkta olan işlerde çalışan veya görev alan çocuklar YAŞLARI NE OLURSA OLSUN, sigortalı olabilirler. Hatta 506 sayılı SSK nın Ek 10. ncu maddesince sigortalı yaptırılmaları zorunludur.

14 yaşından küçük çocuğu olan ana ve babalar çocuklarını sayılan işlerden birinde, yeni yasa yürürlüğe girmeden sigortalı yaptırabilirlerse, çocukları emeklilik açısından bugünkü yasaya tabi olur ve yeni yasadan kurtulurlar.

Çocuk sigortasında ince nokta

Hangi yaşta olursa olsun çocuk yeni yasanın yürürlüğe girmesinden önce sigortalı yaptırılması halinde, bugünkü yasaya tabi olacak ve yukarıda sayılan avantajları elde edecek. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken husus, hangi işte sigortalanırsa sigortalansın, çocuğun o işte fiilen çalışmasıdır. Yoksa, işe gitmeden sadece kağıt üstünde sigortalı yaptırılması gerçek bir çalışmayı ifade etmediğinden, herhangi bir inceleme ve kontrolde, fiilen çalışmadığının tespit edilmesi ve sigortalığının iptali mümkün bulunmaktadır. Nitekim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Faruk Çelik; çocukları sigortalı yaptıran işyerlerinin inceleneceğini ve fiilen çalışmayan çocukların sigortalılıklarının iptal edileceğini ve işyeri hakkında da cezalı işlem yapılacağını açıkladı. Bu tür incelemeler genellikle yetkililerin(müfettiş, yoklamam memuru vb.) iş yerine gelerek, işyerinde çalışanlardan ve işverenden söz konusu çocuğun işyerinde çalışıp çalışmadığı, çalışmışsa kaç gün çalıştığı, aldığı ücret gibi sorular sormak suretiyle aldığı yazılı ifadeler alınmak suretiyle yapılmaktadır. Yapılan tespitlerde fiilen çalışmadığı tespit edilenlerin sigortalılığı iptal edilmekte işverene de idari para cezası kesilmektedir. Ancak, çocuk fiilen çalışmasa bile, müfettiş ve kontrol memuruna(veya denetimi yapana) çocuğun çalıştığı yönünde ifadeler verilmesi halinde, yapılacak bir şey olmayıp, yapılan sigorta iptal edilemeyecektir. Çocuğunu yeni yasanın yürürlüğe gireceği tarihten önce sigortalı yaptırmaya çalışan ana ve babalar ile, çocuğu işyerinden sigortalı yapacak olan işverenlerin bu hususlara dikkat etmesinde fayda vardır.

Yeni yasa yürürlüğe girmeden sigortalı olmanın çocuğa faydası ne?


Yeni yasa yürürlüğe girmeden birkaç günde olsa sigortalı bir işte çalışan çocuk, emekli olma şartları açısından, bugünkü yasaya tabi olacaktır. Çocuğun yeni yasadan önce sigortalı olması, çocuğa şunları kazandıracak.

- Kız çocuğu 7200 gün prim yerine 7000 gün prim ödeyerek emekli olacak.

- Kız çocuğu 65 yaş yerine 58 yaşını doldurduğunda emekli olacak,

- Erkek çocuğu 7200 gün prim ödeme yerine 7000 gün prim ödeyerek emekli olacak,

- Erkek çocuğu 65 yaş yerine 60 yaşını doldurduğunda emekli olacak,

- Kız çocuğa da, erkek çocuğa da yüzde 20 fazla emekli aylığı alacak. emekli aylığı 10 puan fazla aylık bağlanacak. Örneğin; yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra sigortalı olanlara 25 yıl prim ödemesi olana halinde yüzde 50 oranında aylık bağlanacak. Yeni yasadan önce(bir gün önce bile) sigortalı olanlara ise, 25 yıl prim ödemesi halinde yüzde 60 oranında aylık bağlanacak. Bu ise yeni yasadan önce sigortalı olanların, yeni yasa kapsamında sigortalı olan ve aynı süre prim ödeyenden yüzde 20 fazla aylık alacağı anlamına geliyor.

- Kız çocukta erkek çocukta emekli olduğu zaman emekli aylığı kesilmeden destek primi ödeyerek çalışabilecek.

12 yaşında çocuk sanatsal işlerde sigortalı olabilir

Soru: Oğlum Mart ayında 12 yaşını doldurdu. Onu çıraklık sigortası yapabilir miyim? Kaç ay pirim ödeyeceğim.

Nalan Dülger

Cevap: Çocuğunuzu yeni yasaya tabi olmamasını ve emekli olmak için bugünkü yasa şartlarına tabi olmasını istiyorsanız. Çırak sigortası oğlunuzun işine yaramaz. Çünkü çırak sigortasında kişiyi emekli eden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmediğinden emeklilik için başlangıç sayılmaz. Çıraklık döneminde kısa vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan hastalık, İş kazası ve Meslek hastalığı sigortalarına prim ödenir. Bu yolla çırağın Hastalık, İş kazası ve meslek hastalığı riskleri sigortalanmış olur. 15 yaşından küçük çocukların çalıştırılmaları İş Kanunda yasaklanmıştır. Ancak, reklam, dizi ve sinema filminde oynayan, çocuk giysileri için mankenlik yapan, sirkte gösteri yapan vb. sanatsal yönü ağırlıkta olan işlerde çalışan çocuklar için yaş sınırı yoktur. Kaç yaşında olursa olsun sigortalı olabilirler. Çocuğunuzu bu tür bir işte çalıştırarak sigortalı yapabilirsiniz. Sigorta başlangıcı için bir süre yoktur. Bir günde, bir haftada, bir ay da çalışabilir. Tabiî ki çalışmasının gerçek olması şartıyla.

Fiili çalışma olmadığı tespit edilen sorun yaşar

Soru: 01.08.1997 doğumlu ve 28.01.1993 doğumlu iki oğlumun, yeni çıkacak olan sosyal güvenlik yasasından etkilenmemesi için, birer ay sigortalı göstermek istiyorum. Bu şekilde sigortalı gösterip her hangi bir cezai işlem uygulanır mı? Sigortalı olarak gösteren işletmeye ve ailesi olarak bizleri olumsuz etkileyecek bir durum oluşur mu?

Hasan Fidan

Cevap: 28.01.1993 doğumlu çocuğunuz 15 yaşını doldurdu için, “Çocuk Ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmenlik” te belirlenen hafif işlerde çalıştırarak sigortalı yaptırabilirsiniz. Bu işlerin neler olduğunu 16 Nisan tarihli Posta gazetesinde tek tek saydık. Örneğin, kasaplarda yardımcı işler, içkili yerler ve aşçılık hariç hizmet sektöründeki işler, çiçek satış işi, çay işleme işleri, balıkhane işleri, büro işyerlerinde yardımcı eleman, satış elemanı yardımcılığı vb. işlerde.

10 yaşını dolduran diğer çocuğunuzu ancak, reklam filmi, sinema ve dizi filmlerinde oynayarak, çocuk mankenliği vb. sanatsal yönü ağır basan işlerde çalıştırmak suretiyle sigortalı yaptırabilirsiniz. Çocukların gerçekten söz konusu işlerde çalışması şartıyla, ne siz ne de sigorta yapan işveren sorun yaşamaz. Ancak, fiilen çalışan olmayıp, kağıt üstünde yapılan bir sigortada, herhangi bir denetimde tespit edilmesi haklinde sizde, işvende sorun yaşar

11 yaşındaki oğlunuz filmlerde rol alıyorsa sigortalı olabilir

Soru: 11 yaşındaki oğlum reklam ajansına bağlı olarak reklam resim ve filmlerin de kullanılmak üzere çalışıyor. SSK mevzuatına göre (saat hesabına göre dahi) SSK'lı olması mümkün değil mi?
Sevim Uslu

Cevap: Çocuğunuz reklam ajansının hazırladığı reklam filmlerinde oynuyor. Hazırlanan kataloglarda yer alıyorsa, yaşı 11 de olsa sigortalı olabilir. Ancak, çocuğunuz reklam ajansının da çalışıyor, ajansın hazırladığı filmlerde, kataloglarda vb. çalışmalarda yer almıyorsa sigortalı olmasının çeşitli riskleri var. Çünkü; İş Kanunu 15 yaşından küçük çocukların çalıştırılmalarını yasaklamıştır. Tespit edilmesi halinde sigortalığı iptal edileceği gibi, işverene de idari para cezası kesilir.

Malul aylığı için yüzde 66.66 rapor gerek

Soru: Babam 01.01.1959 doğumlu. 1977 yılında sigorta girişimi bulunmaktadır ve toplam 87 iş günü prim ödemesi var. 7 yıl önce bel fıtığından ameliyat oldu. 4 yıl önce de gırtlak kanseri ameliyatı geçirdi. Bunun yanında ayaklarında sinir sıkışması gibi çalışmasına engel teşkil edecek rahatsızlıkları da var. Bu durumda eğer yanılmıyorsam 1800 iş gününü doldurabilirsek malulen emeklilikten yararlanabilir mi? Yararlanamazsa yaştan emeklilik gibi askerliğini borçlanıp, artı üzerini para olarak tamamlamak gibi bir şansımız var mı? Varsa kaç yılda emekli olabilir? Cevap yazabilirseniz çok memnun olurum.

Emine Tekiner

Cevap: Malulen emeklilik için 1800 gün prim ödemesi ve çalışma gücünün 2/3 nün(yüzde 66.66 sının) kaybedilmiş olması gerekiyor. Babanızın 1800 gün prim ödemesi varsa, çalışma gücünün 2/3 ü kaybettiğine dair sağlık kurulu raporu da alabilirse, malulen emekli olabilir.

Babanızın yaş haddinden emekli olabilmesi için, en az 3600 gün prim ödemesi gerekiyor. Askerliğini borçlanırsa prim ödeme gün sayısı askerlik süresi kadar artar. Ancak, eksik kalan prim gün sayısını, toplu para ödeyerek kazanamazsınız. Çünkü sistemde geriye doğru borçlanma gibi bir uygulama yok. Babanız 60 yaşını doldurana kadar prim ödemesini 3600 güne tamamlarsa, 60 yaşını dolduracağı 01.01.2019 tarihinde yaş haddinden emekli olabilir.

Bağ-Kurdan Ekim 2008, SSK dan Haziran 2009 da emekli olur

Soru: Babam 01.10.1961 doğumludur. 26.12.1978 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış ve 56 gün prim ödemesi var. 06.10.1981 tarihinde 20 ay olan askerlik süresini borçlanarak bedelini SSK ya ödedi. 01.01.1985 tarihinden 01.12.2005 tarihine kadar toplam 20 yıl 10 ay 29 gün Bağ-Kurlu çıktı. 20.12.2005'ten bu güne kadar SSK'lı olarak çalışıyor. Bağ-Kur'a müracaat etti yaş vuruyor dediler.

Babam nereden ve nasıl emekli olabilir? Hangisinden emekli olursa maaş durumu nasıl olur? Bizi bilgilendirirseniz sevinirim.

Furkan Yıldız

Cevap: Babanız emekli olmak için Bağ-Kurda; 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 47 yaş şarına tabi bulunuyor. Prim şartını yerine getirmesine rağmen 47 yaşını doldurmadığından Bağ-Kur babanızı emekli etmemiş. Bundan sonra prim ödemese dahi 47 yaşını dolduracağı 01.10.2008 tarihinde Bağ-Kurdan emekli olabilir.

Babanız SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabi bulunuyor. SSK dan emekli olmak için şartları yerine getirmiş gibi görünüyor. Ancak, primi ödenmiş son yedi yılda(2520 günde) fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, SSK dan emekli olabilmesi için, tekrar sigortalı olduğu 20.12.2005 tarihinden itibaren, SSK ya 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemesi gerekiyor( 1260 gün SSK ya prim ödediğinde son yedi yılda SSK ya Bağ-Kurdan fazla prim ödemiş oluyor). Ara vermeden prim ödemesini devam ederse, 1260 gün prim ödemesini tamamlayacağı 21.06.2009 tarihinde SSK dan emekli olabilir. Babanızın Bağ-Kurdaki basamak durumunu bilmiyoruz. Ancak, mevcut yasaya göre SSK dan daha fazla tutarda emekli aylığı alacağını tahmin ediyoruz.

Mahkemeden önce işverenle uzlaşmaya çalışın


Soru: Yaklaşık 4 ay önce ayrıldığım işyerimden 2.350 YTL alacağım kaldı. Alamıyorum ve herhangi bir hak ta talep edemiyorum. Çünkü alacağım olduğuna dair bir evrak yok elimde. Fakat işyerinden ayrıldıktan sonra, çalışmış olduğum 6 aylık süre zarfında işyerimin sigortamı yapmadığı öğrendim. İşyerinde çalıştığımı da ispatlayabilirim. Gerek şahitlerle gerekse işyerinde çalışırken resmi evraklarda kullandığım imzalarımla. Gerek alacağımı almam, gerekse yapılmayan sigortam için nasıl bir yol izlemem gerekir? Hakkımı nasıl arayabilirim?

Hüseyin Işık

Cevap: İşyerinizde çalışma sürenize ilişkin olarak yapılmayan sigortanız için, İş Mahkemesine hizmet tespit davası açarak, çalıştığınız günlerin sigortasını yargı yoluyla yaptırabilirsiniz. Ancak, bunun için Mahkemede iddialarınızı, yani o işyerinde sigortasız olarak çalıştığınızı kanıtlamanız gerekir. Ücret alacaklarınızda ayrı bir dava konusudur. Ancak, işvereninizle görüşerek sorunları uzlaşma yoluyla çözmekte yarar var. Mahkeme uzun, masraflı ve garantisi olmayan bir yoldur.

Normalde yaş haddinden erken emekli olursunuz

Soru: 24 Nisan 1958 doğumluyum. SSK giriş tarihim 20.10.1993 dir. 5119 gün ödenmiş primim var. Yaştan emekli olabilir miyim. Bulunduğum ilçede SSK müdürlüğüne de gitmeme rağmen, bu soruyu sorduğum herkes faklı bir tarih verdi. Yaştan emekli olduğumda maaşım ne kadar düşük olur. Eğer bu konuda bana yardımcı olursanız size minnettar olurum.

Şadiye Kumdereli

Cevap: Kısmi yaşlılık aylığı ile(yaş haddinden emeklilik) emekli olmak için aranan, 15 yıl sigortalılık süresi 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarını sizin gibi; 24.05.2008 ile 23.05.2011 tarihleri arasında yerine getirinler 56 yaşını doldurduğu tarihte emekli olabiliyor.

Bundan sonra prim ödemeniz yeterli olduğundan, 56 yaşınızı dolduracağınız 23.04.2014 tarihinde yaştan emekli olabilirsiniz.. Oysa normal emeklik için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 556 gün daha prim ödeyerek 5119 gün olan prim ödemenizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla, 20 yıl sigortalılık sürenizi dolduracağınız 20.10.2013 tarihinde emekli olabilirsiniz. Normalde yaş haddinden daha önce emekli olmanız mümkün.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 3281

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Çocukların İş Kanununa tabi olmayan işlerinde çalıştırılmaları II.....