Normal emeklilikte süre şartı aranmıyor

 

19.04.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Normal emeklilikte süre şartı aranmıyor

Ekrem Sarısu - 19 Nisan 2008 Cumartesi - Posta

Soru: 5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 38 inci maddesinin ikinci fıkrasında “Bu Kanunun uygulanmasında 18 yaşından önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olanların sigortalılık süresi 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul edilir. Bu tarihten önceki süreler için ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri, prim ödeme gün sayıları hesabına dahil edilir.” Hükmü yer almaktadır. Bu anlamda 16 yada 17 yaşında bir gencin yeni kanundan etkilenmemek için başlattığı sigorta girişinin bir anlamı var mıdır?
Güven Ayyıldız-Ankara

Cevap: Sözünü ettiğiniz maddenin birinci ve üçüncü fıkraları değiştirilmiş olmasına karşın, ikinci fıkra değiştirilmemiş olup, sorunuzdaki şekliyle aynen muhafaza edilmiştir. Bu madde hükmü, sigortalılık süresinin başlangıcını tanımlamakta ve 18 yaşını doldurmadan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödeyenlerin, sigortalılık süresinin 18 yaşını doldurdukları tarihte başlayacağını hüküm altına almaktadır. Ancak; normal emeklilikte sigortalılık süresinin önemi bulunmuyor. 08.09.1999 tarihinde yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olma şartları değiştirildi. Bu tarihe kadar 5000 gün prim ödeme ve kadın 20 erkek 25 yıl sigortalılık süresi şartlarıyla emekli olurken, bu tarihten sonra emeklilik için aranan prim ödeme günü 5000 den 7000 güne çıkartılmış ve kadın için 58 erkek için 60 yaş şartı getirilmiştir. Sigortalılık süresi şartı da kaldırılmıştır. Dolayısıyla bugün sigortalı yapılan 15, 16 yaşındaki çocuklar emekli olmak için 7000 gün prim ödeme, kız çocuğu 58 erkek çocuğu 60 yaş şartlarına tabi oluyor. Dolayısıyla, yeni yasa yürürlüğe girmeden çocukların sigortalı yaptırılmalarının bir değil birden fazla anlamı vardır. Bunları 17 Nisan tarihli Posta da kapsamlı olarak açıkladık.

Haklı olarak aklınıza bu madde niye kondu o zaman sorusu gelir. Özetle onu da açıklayalım. kısmi yaşlılık aylığı, ölüm aylığı, malul aylığı ve özürlü emekliliğinde sigortalılık süresi arandığından, sayılan aylıkların bağlanmasında sigortalılık süresinin hesabında başlangıç için 18 yaş aranır.

Özürlü hakkıyla erken emekli olabilirsiniz

Soru: 5 Mart 1967 doğumlu bedensel özürlüyüm. 1992 senesinde yüzde 54 sakat raporum var. Raporda sakatlığımın sürekli olduğu yazıyor. Ankara maliye onaylıdır. vergi indirim hakkı da almıştım o zaman. 24 Şubat 1992 de, SSK lı olarak 318 gün çalıştım. Daha sonra 4 Ekim 2000 de Bağ-Kur lu oldum. 2007 ye kadar Bağ-Kur sigortam devam etti. 3 ay önce SSK ya geçtim. Özürlü statüsünden emekli ola bilir miyim? Bu raporla raporum geçerli mi? ve ne zaman emekli olurum? Yeni rapor isterler mi?

Sami Vatansever

Cevap: Vergi indirim hakkı aldığınıza göre bu hakkınız devam ediyor. 06.08.2003 tarihi itibariyle sizin gibi, 9 yıldan fazla 12 yıldan az süredir sigortalı olan, vergi indirim hakkı almış olan III. Derece özürlüler, 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 gün prim ödeme şartlarıyla emekli olabiliyor. Tekrar sigortalı olduğunuz tarihten itibaren 1260 gün prim ödemeniz halinde, özürlü hakkıyla emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz Ağustos 2011 ayında)

Bağ-Kurdan yazı alıp işinizi sağlama bağlayın

Soru:1995 yılında Bağ-Kura kayıt oldum. 2001 yılında terk ettim. Terk etmiş Bağ-Kurlu olarak asıl borcumun 5.400,00 YTL olduğunu, ancak terk etmiş olduğum için 7.400 YTL ye 36 ay taksit yapıldı. Ancak 5.400 YTL ödediğimde Bağ-Kurda da internette de borcum bitmiş görünüyor. Bu arada ki 2.000,00 TL bana borç olarak gelir mi? Yoksa bir af geldi de haberimiz mi yok?

Ufuk Saraçoğlu

Cevap: Gerek Bağ-Kurda gerekse Bağ-Kurun sitesinde borcunuz görünmüyorsa borcunuz bitmiş demektir. Ancak, endişelenmekte de haklısınız. Çünkü; Bağ-Kur prim borcunu ödediği halde, sonradan borç çıkartıldığı yönünde sık sık şikayet almaktayız. İşinizi garantiye bağlamak için Bağ-Kura yazılı olarak borcunuzun olup olmadığı yazılı olarak sorun verilecek cevaba göre hareket edin.

Şikayet ve dava açma hakkınız var

Soru: Bir şirkette 9 yıl 4 ay çalıştım. Bu zamandan sonra bizi başka bir şirkete devrettiler. Devrettikleri şirketin yan kuruluşları olduğunu söylediler. Bizi devreden şirket, haklarımız saklı olduğu söyledi. Diğer şirket, 10 ay çalıştırdıktan sonra haksız yere işimize son verdi. Çıktığımıza dair ne bir belge verildi, ne de bir tebligat yapıldı. Yaklaşık 20 kişi çıkardılar. Çıktığımıza dair belge istedik bize aynen şunu söylediler ''9 kişiden sonra toplu çıkışa girdiği için, sigortanızı mecburen yatırıyoruz, 25 gün oldu hala bir haber gelmedi. Bizim ne yapmamız lazım. Bu konuda bizi aydınlatırsanız çok memnun

Serdar Yanık-İstanbul

Cevap: Şirkete yazılı olarak başvurup, çalışma sürelerinizin tamamı için kıdem tazminatını ihbar tazminatını, varsa almadığınız ücretinizi, tüm çalışma sürenizce kullanmadığınız izin sürelerinin ücretinin ödenmesini talep edin. Vermezlerse hem yeni işvereni, hem de eski işvereninizi için, İş Mahkemesine dava açın. Haklarınız yargı yoluyla alamaya çalışın Ancak, işvereni mahkemeye vermeden önce, haklarınızı uzlaşarak almaya çalışın. Vermezlerse Çalışma ve sosyal güvenlik Bakanlığına, Sosyal Güvenlik Kurumuna şikayet edeceğinizi ve dava açacağınızı belirtip, uzlaşmaya çalışın. Uzlaşarak hakkınızı alamazsanız belirtilen yerlere şikayette bulunun, sonuç alamazsanız dava açın.

04.10.2000 den öncesi için Bağ-Kurlu olmak mümkün değil

Soru: 1964 doğumluyum. 1989 yılından 1991 yılı sonuna kadar maliye kaydım bulunmaktadır. Fakat Bağ-Kur kaydım yoktur. Herhangi bir vergi borcum yok. 2003 yılında SSK başlangıcım vardır. Hala sigortam devam ediyor. 1989 yılından itibaren Bağ-Kura kayıt olabilme imkanım var mıdır? Konuyla ilgili yardımlarınızı rica ederim.

Burcu Özler

Cevap: Bağ-Kura süresi içinde kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 04.10.2000 tarihinden itibaren başlatılmaktadır. Bu tarihten önce sigortalı yapılmaları mümkün bulunmuyor. 04.10.2000 tarihinden önceki dönem için sigortalı olmanız mümkün değil. Bu tarihten sonra da Bağ-Kurlu olmanızı gerektiren bir faaliyetiniz yok. Sonuç olarak geçmişe yönelik olarak Bağ-Kurlu olmanız mümkün değil.

Daldaki kuş için eldeki kuşu kaçırmayın

Soru: Ben 21 yaşında üniversite 2 sınıfta okumaktayım. Başbakanlıktan burs almaktayım. Şu an sigortalı olabilir miyim? Sigortalı olursam bursum kesilir mi?

Ayşe Naz Yaşar

Cevap: Sigortalı olmanızda, sosyal güvenlik yasalarımız açısından herhangi bir sakınca yok. Sigortalı olabilirsiniz. Yeni yasadan önce sigortalı olmanız halinde emekli olmak için bugünkü yasa şartlarına tabi olur, yeni yasadan kurtulursunuz. Ancak, takdir edersiniz ki bursu hangi şartlarda aldığınızı bilemeyiz. Sigortalı olmanızın bursunuza etkisini burs aldığınız merciden öğrenmenizde yarar var. Sigortalı olduğunuz da bursunuz kesilecekse, sigortalı olmanıza gerek yok. Çünkü, daldaki kuş peşinde koşarken eldeki kuşu kaçırmanın anlamı yok.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1608

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Normal emeklilikte süre şartı aranmıyor