Olmaz diyenlere Cumhurbaşkanının çocuğunu nasıl sigortalı yaptıklarını sorun

 

27.04.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Olmaz diyenlere Cumhurbaşkanının çocuğunu nasıl sigortalı yaptıklarını sorun

Ekrem Sarısu - 27 Nisan 2008 Pazar - Posta

Soru: Çocuğum 12.11.1994 doğumludur. İlköğretim son sınıfta okumaktadır. Yeni yasadan etkilenmemsi için, sigorta başlangıcı yaparak bugünkü yasaya tabi olmasını istiyoruz. Ancak SSK yetkilileri bunun mümkün olmadığını belirtiyorlar. Fakat siz 17.04.2008 tarihli Posta gazetenizdeki yazınızla bu yaş grubundaki çocukların belirli iş yerlerinden sigortalı olabileceğini yazıyorsunuz.

Nalburiye üzerine bir iş yerimiz var. İş yerinde eşimden başka çalışan yok. Yazınızda 3 kişiden az çalışanı olan bu tür iş yerlerinde 14 yaş altındaki çocukların çalışabileceğinizi belirtiyorsunuz. Çocuğumuzu kendi işyerimizde veya eczane vb. işyerlerinde sigortalayabilir miyiz? Zaman azaldı, yardımcı olabilirseniz seviniriz?

Müesser Güloğlu-Tekirdağ

Cevap: Çocuğunuzun esnaf yanında sigortalı olamayacağını belirten SSK yetkililerine, hangi yasanın hangi maddesine göre fikir beyan ettiklerini sorun, çocuğunuza sigorta numarası vermezlerse, yazılı belge isteyin. Ayrıca Borçlar Kanununun 313, 318, 323, 330 ve 342 nci maddelerin ne için getirildiğini ve hangi hallerde uygulanacağını sorun. Ayrıca; bu ülkede Cumhurbaşkanı çocuğu ile sade vatandaş çocuğuna farklı kanunlar mı uygulandığını sorun. Dün bir okurumuza verdiğimiz cevapta da belirttiğimiz gibi, Cumhurbaşkanımızın 14 yaşındaki oğlu nasıl sigortalı oduysa, oğlunuzda aynı şekilde sigortalı olabilir.

Çocuğunuz esnaf ve sanatkar olarak tanımlanan ve toplam 3 kişiden fazla çalışanın olmadığı işyerlerinde okul dışındaki saatlerde çalışması şartıyla sigortalı yapabilirsiniz. Esnaf ve sanatkarlara ait olan küçük işyerleri, örneğin berber, kasap manav, kuaför vb. işyerleri İş Kanununa tabi olmayıp Borçlar Kanununa tabidir. Borçlar Kanunu un 318 nci maddesine göre çıraklık sözleşmesi yapılarak çalışabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta çocuğun okul saatleri dışında çalışmasıdır. Yapılacak çıraklık sözleşmesin de çalışma süreleri okul saatleri dışında olarak belirlenmelidir. Ayrıca çocuğun hafta sonu, gece ve Cuma günü çalıştırılması yasaktır. Bu hususlar da göz önüne alınırsa iyi olur.

Çocukların sigortalanmasında yaş sınırı yoktur


Soru: 15.06.1993 doğumlu olan oğlumu, yeni sosyal güvenlik kanunu çıkmadan, sigortalı yaptırabilir miyim? Nerelerde çalışabilir? Ve kaç gün çalışması lazım?

Derya Aydın-Ordu

Cevap: 14 yaşını doldurmuş çocuklar ilköğrenimi bitirmiş olması şartıyla “çocuk işçi” statüsünde “Çocuk Ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmenlik” eki olan 2 nolu listede sayılan ve hafif işler olarak tanımlanan işlerde sigortalı olarak çalışabilirler.(işlerin listesi için bakınız www.yaklasim.com) örneğin; esnaf ve sanatkarın yanında satış işleri, çiçek satışı işleri, büro hizmetlerinde yardımcı işlerde, çoğunuz sigortalı olarak çalışabilir.

Şayet çocuğunuz; ilk öğrenimini bitirmemişse, İş kanununa tabi olmayan, toplam çalışan sayısı 3 ü geçmeyen esnaf ve sanatkar olarak tanımlanan, Borçlar Kanununa tabi olan, bakkal, kasap, manav, kuaför vb. işyerlerinde okul dışındaki zamanlarda çıraklık sözleşmesi yapılarak çalışabilir.

Çocukların sigortalı yaptırılmasında, çalıştırılma süresi açısından gün şartı yoktur. Bir günde çalışabilir, bir ayda. Önemli olan 30 Nisan 2008 den(bu tarih dahil) önce sigortalı olup, birkaç günde olsa, fiilen çalışarak uzun vadeli sigorta kollarına(malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) prim ödenmesidir.

Çocuk bir gün de çalışabilir bir ayda

Soru: Yeni yasa yürürlüğe girmeden yani 30.04.2008 tarihine kadar, 22.05.1994 doğumlu, şuan da ortaokul 3. sınıfa giden kızımı sigortalı yapmak istiyorum. Giyim eşyası satan bir tanıdığımızın yanında tezgahtar olarak göstererek kızımı sigortalı yapabilir miyim? Ayrıca en az kaç günlük sigortalı yapmalıyım. Çok acil cevabınızı bekliyorum.

Aysun Öztürk

Cevap: Henüz 14 yaşını doldurmayan ve ilköğrenimini tamamlamayan çocuğunuzu, İş kanununa tabi olmayan, toplam çalışan sayısı 3 ü geçmeyen, esnaf ve sanatkar olarak tanımlanan, Borçlar Kanununa tabi olan, bakkal, kasap, manav, kuaför vb. işyerlerinde okul dışındaki zamanlarda çıraklık sözleşmesi yapılarak çalıştırabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus çocuğun okul saatleri dışında çalışmasıdır. Yapılacak çıraklık sözleşmesin de çalışma süreleri okul saatleri dışında olarak belirlenmelidir. Ayrıca, Borçlar Kanuna göre; çocuğun hafta sonu, gece ve Cuma günü çalıştırılması yasaktır. Bu hususlar da göz önüne alınırsa iyi olur.

Çocukların sigortalı yaptırılmasında, çalıştırılma süresi açısından gün şartı yoktur.

Bir günde çalışabilir, bir ayda. Önemli olan 30 Nisan 2008 den(bu tarih dahil) önce sigortalı olup, birkaç günde olsa, fiilen çalışarak uzun vadeli sigorta kollarına(malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) prim ödenmesidir

Yeni yasa Bulgaristan’daki çalışmaya borçlanma hakkı tanıyor


Soru: 30.07.1954 Bulgaristan doğumluyum. 1989 yılında Türkiye’ye göç ettim. 10.10.1995 tarihinden itibaren SSK lı olarak çalışmaya başladım. 3500 gün prim ödemem var. Bulgaristan’da 24 ay askerlik yaptım ve 12 yıl çalışmışlığım bulunuyor. Yeni yasaya göre;

1) Ne kadar borçlanmam lazım? Ne zaman emekli olabilirim?

2) Kısmi yaşlılık aylığı alabilmem için ne kadar geri ödeme yapmam gerekir? Ve hangi tarihte emekli olabilirim?

Yılmaz Çilli-İzmir

Cevap: Yeni yasa Bulgaristan göçmeni soydaşlara Bulgaristan’daki çalışma sürelerini borçlanarak kazanma hakkı getiriyor. Yasa yürürlüğe girdikten sonra:

1) Bulgaristan’daki 2 yıl askerlik sürenizi ve 12 yıllık çalışmanızın 10 yıl 5 ayını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 12 yıl 5 ay geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olur ve 10 Mayıs 2008 de emekli olabilirsiniz.

2) Geri ödeme derken borçlanmayı kastettiğiz sanıyorum. Kısmi yaşlılık aylı ile emeklilik için Borçlanmanıza gerek yok. Çünkü borçlansanız bile emekli olacağınız tarih değişmez. 100 gün prim ödeyerek, 3500 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 30.07.2012 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.

Yeni yasanın getirdiği genel sağlık sigortası işinizi görür


Soru:1969 doğumluyum. 1986 yılından bu yana SSK lıyım primlerim kesintisiz olarak yatırıldı. Fakat bu yılın Ocak ayında işverenimin vefatı sonucu işten ayrılmak zorunda kaldım. Şimdi seyyar olarak çalışmaktayım. Emeklilik için gereken pirim gün sayım fazlası ile dolmuş durumda. Yaşı beklemekteyim. Fakat ailemin ve kendimin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için, bizzat kendim hangi tip sigortaya devam etmeliyim.

Türker Ekiz

Cevap: Ocak ayından itibaren 6 ay süresince eski sigortanızdan sağlık yardımı alabilirsiniz. 6 aya kadarda yeni sosyal güvenlik yasası yürürlüğe girecek. Yeni yasa kapsamında yürürlüğe girmesiyle 01.07.2008 den itibaren her vatandaş genel sağlık sigortalısı olacak. Genel sağlık sigortalısı olduğunuzda, gelir durumunuza göre priminizi ödemek şartıyla eş ve çocuklarınızla birlikte sağlık yardımı alabileceksiniz. Bu aşamada herhangi bir sigorta yapmanıza ihtiyacınız yok.

Yeni yasa emekli olacağınız tarihi değiştirmiyor

Soru: 08.10.1973 doğumluyum. Sigorta girişim 01.09.1990 olup, toplam ödenmiş prim gün sayım 4619 dur. Yeni yasa benden herhangi bir şey götürüyor mu? Ayrıca ne zaman emekli olabilirim? Bu konularda beni aydınlatırsanız memnun olurum.

Dinçer ERŞAH

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi, 11 yıldan fazla 12.5 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarıyla emekli olabiliyor. 906 gün daha prim ödeyerek 4619 gün olan prim ödemenizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla, 52 yaşınızı dolduracağınız 08.10.2025 tarihinde emekli olabilirsiniz. Bugünkü yasa şartlarıyla emekli olacağınızdan, Yeni yasa emekli olma şartlarınızı ve emekli olacağınız tarihi değiştirmiyor. Ancak, yeni yasadan sonraki çalışma dönemlerinizle ilgili olarak, taban aylık uygulamasının kaldırılması, güncelleme katsayısının yüzde 100 den yüzde 30’ a düşürülmesi vb. nedenlerden dolayı, emekli aylığınızda bir miktar azalma olacağına kuşku yok. Yeni yasa sistemde uzun süre kalmayı ve yüksek kazanç üstünden prim ödemeyi teşvik ediyor. Yeni yasadan sonra uzun süre çalışır ve yüksek kazanç bildirerek prim öderseniz hak kaybınız olmaz. Hatta, bugünkü aylıktan fazla aylık alabilirsiniz.

Ablanız babanızdan sağlık yardımı almaya devam edecek

Soru: Babam memur emeklisi. Kız kardeşim çalışmıyor, bekar 37 yaşında. Babamın sosyal haklarından (sağlık)yararlanıyor. Yeni Sosyal Güvenlik yasasına göre hakları devam edecek mi? Veya kaybedecek mi? Bizi bu konuda bilgilendirirseniz memnun oluruz.

A.Eren-Antalya

Cevap: Yeni yasanın genel sağlık sigortasına ilişkin maddeleri 01.07.2008 de yürürlüğe girecek. 01.07.2008 den sonra her vatandaş genel sağlık sigortalısı olacak. Çocuklar 18 yaşına orta öğrenimde 20 yüksek öğrenimde 25 yaşına kadar ana veya babalarının sigortasından sağlık yardımı alacaklar. Belirlenen yaş hadleri dolunca genel sağlık sigortalısı olacaklar ve prim ödemek suretiyle kendi genel sağlık sigortalarından sağlık yardımı alacaklar. Bugün mevcut durumda, kız çocuğu 50 yaşına da gelse evlenmemişse veya sigortalı olarak çalışmıyorsa babasının veya annesinin üstünde sağlık yardımı alabiliyor. Yeni sistemde belirlenen yaş hadlerin doldurduktan sonra baba veya ananın sigortasından sağlık yardımı alma devri bitiyor. Ancak, yasanın yürürlüğe girdiği tarihte ablanız gibi ana ve babasından sağlık yardı alan bekar kız çocukları, durumlarında değişiklik olana kadar, ana ve babalarından sağlık yardımı almaya devam edecekler.

Sigortalı olmaya gerek yok başlangıcınız var


Soru: 01.05.2002 İlk işe giriş tarihim, Sigorta sicil numaram 2601200202564 bu numarayla internete girdiğimde etken yazıyor. Benim sorum ben eski yasaya mı? tabi oluyorum. Lütfen bu konuda bana bilgi veririniz. 30 Nisana kadar sigorta yaptırmam gerekir mi?

İlhan Yıldırımkaya
Cevap: SSK da sigorta başlangıç tarihiniz 01.05.2002 görünüyor ve prim ödemeniz de var. 30 Nisana kadar sigortalı olmanıza gerek yok. Zaten başlangıcınız var ve emeklilik açısından yeni yasaya değil, bugünkü yasaya tabisiniz. 7000 gün prim ödemeniz şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olacaksınız.

Kardeşinizi çalıştığı kuaförden sigortalatın

Soru: Kardeşim 05.08.1995 doğumlu olup, ilk öğretim 7 sınıfa gidiyor. Tatillerde kuaförde çalışıyor. Eski kanunlardan yararlanabilmemiz için, sigorta yaptırmamızda bir sakınca var mı? Ve nasıl yaptırmamız gerekiyor?

Cemre Alabay

Cevap: 15 yaşından küçük çocukların çalışması İş Kanununa göre yasaktır. Bu yasağın tek istisnasını, 14 yaşını ve ilk öğrenimini tamamlamış çocuklar, “çocuk” işçi statüsünde “Çocuk Ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmenlik” e ekli 1 sayılı listede(liste için bakınız www.com) belirlenen hafif işlerde çalıştırılmaları oluşturmaktadır. Kardeşiniz 14 yaşından küçük ve ilk öğrenimini tamamlamadığından İş Kanuna tabi işyerlerinde çalışamaz. Ancak; toplam 3 kişinin çalıştığı İş kanuna tabi olmayan esnaf ve sanatkar olarak tanımlanan, Borçlar kanuna tabi olan kasap, bakkal, manav ve çalıştığı kuaför gibi küçük iş yerlerinde çalışabilir. Tabi ki okul dışında kalan zamanlarında ve Borçlar Kanunu ile getirilen kurallara uymak şartıyla. Zaten kardeşiniz kuaförde de çalışıyormuş. Çalıştığı kuaförden sigortalı yaptırabilirsiniz. Ancak, Borçlar Kanununa göre çıraklık sözleşmesi yapıp, okuldan arta kalan sürelerde çalıştığını, aldığı ücreti vb. Hususların yapacağınız sözleşmede belirtmeniz, ayrıca; Borçlar kanunu yasakladığından çocuğun hafta sonu, gece ve Cuma günü çalışmamasına dikkat etmek gerekir.

Başlangıç için Bir gün sigortalı çalışmakta yeter

Soru: Aralık 1990 doğumluyum. 2 yıl önce babamı kaybettim. Babamdan dolayı SSK dan yetim aylığı alıyorum. Lise son sınıfta okumaktayım. Yeni kanundan etkilenmemek

için, 15 günlük partime bir işte çalışsam yetim aylığım kesilir mi? Kesilirse bu para annemin dul aylığına eklenir mi? Ya da işten ayrılırsam maaşı nasıl bağlatabilirim? Sigortalı olabilmem için en az ne kadar çalışmam gerekir? Acil cevabınızı bekliyorum

Sedat Karayaka

Cevap: Sigortalı bir işte çalışmaya başlarsanız yetim aylığınız kestirmeniz gerekir. Aylık bağlatırken sigortalı bir işte çalışmaya başladığınızda yetim aylığınızı kestireceğinize dair taahhütname imzaladınız. Sigortalı olduğunuzda aylığınızı kestirir, işten ayrıldığınız da tekrar bağlatırsınız. Sigorta başlangıcı için süre açısından bir zorunluluk yok. Bir günde çalışabilirsiniz. Bir ayda. Önemli olan bir işyerine 30.Nisan 2008 den önce(bu tarih dahil) sigortalı olarak çalışmaya başlamak ve uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan, malullük, yaşlılık v e ölüm sigortalarına prim ödemektir.

Mahkemeyi kazanırsanız yeni yasadan etkilenmezsiniz


Soru: 1971 doğumlu bir bayanım. 7 sene sigortasız çalıştırılıp işten çıkarıldım. Şikayet edip mahkemeyi kazanarak orada çalıştığımı ispat ettim. Şimdi 7 senelik sigorta için mahkemeliğiz kazanırsam, geriye dönük sigortamı yaparlar mı? Yeni çıkan yasadan etkilenir miyim?

Gül Özçamur

Cevap: Mahkemeyi kazanırsanız 7 yıl öncesi tarihinden başlamak üzere sigortanızı mahkeme kararıyla resen de olsa yapılacaktır. Yeni yasa yürürlüğe girdiği tarih itibariyle sigortalı olacağınızdan, emeklilik açısından bu günkü yasaya tabi olacak ve yeni yasadan etkilenmeyeceksiniz.

Bir gün bile sigortalı olsanız yeni yasadan kurtulursunuz

Soru: Ekrem Bey ben 18 yaşındayım ve bir günlük sigortalı da olsam sigorta sicil numarası almak istiyorum. Rica etsem cevabınızı adresime mail olarak gönderir misiniz? Bilgi verirseniz sevinirim.

Fatma Ağaç
Cevap: 18 yaşını doldurduğun için istediğin yerden bir gün bile sigortalı olsan, yeni

yasadan kurtulur, emekli olmak için bugünkü yasa şartlarına tabi olursun. Bugünkü yasa şartlarına tabi olmak, 7200 gün yerine 7000 gün prim ödemesiyle, 65 yaş yerine 58 yaş şartlarıyla emekli olmanı sağlar. Ayrıca, yüzde 20 fazla emekli aylığı almanı ve emekli olduğun dönemde emekli aylığı kestirmeden çalışabilme avantajı sağlar. Yalnız sigortanı en geç 30 Nisan 2008 tarihine(bu tarih dahil) kadar yaptırman gerekiyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1836

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Olmaz diyenlere Cumhurbaşkanının çocuğunu nasıl sigortalı yaptıklarını sorun