Cumhurbaşkanının çocuğuna varda, sizin çocuğunuza yok mu?

 

26.04.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Cumhurbaşkanının çocuğuna varda, sizin çocuğunuza yok mu?

26 Nisan 2008 Cumartesi - Posta

Cumhurbaşkanının çocuğuna varda, sizin çocuğunuza yok mu?

Soru: Yeni yasa çıkmadan SSK dan 12.03.1993 doğumlu oğlumu sigortalı yaptırmak istiyorum. Oğlum şuanda Anadolu lisesi 1. sınıfında de okumakta. Okula sabah gidiyor. Öğleden sonra geliyor. Okuldan sonraki saatler arasında sigortalı olarak çalıştırmak istiyorum. Ancak, SSK yetkilileri, 18 yaşından küçük çocukların sigortalı olmayacağı, işyerinin incelenerek, işverene ceza yazılacağını belirtiyorlar. İşvereni de mağdur etmeden, çocuğunu yeni yasadan önce sigortalı yaptırabilir miyim?

Mehmet Özkan

Cevap: Cumhurbaşkanımızın çocuğunu sigortalı yapan SSK yetkilileri, sizin çocuğunuz neden yapmasınlar. Bugün çoğu maddesinin değiştirilmesi büyük gürültülere yol açan 5510 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” 16.06.2006 tarih ve 26200 sayılı Resmi gazetede yayımlanmasından sonra(Anayasa Mahkemesinin iptali üstüne 01.01.2007 de yürürlüğe giremedi) Cumhurbaşkanımızın oğlu Mehmet Emre Gül, 14 yaş 7 ay 24 günlük iken SSK sigortalısı oldu (SSK Sicil No: 0601200622215) ve 24 gün SSK sigortalısı olarak çalışarak, 5510 sayılı yasa kapsamına girmekten kurtuldu. Cumhurbaşkanı oğlu bile olsa, mevcut yasanın verdiği haktan yararlanması son derece doğal ve normaldir. Bugün pek çok ana ve babanın çocuğunu sigortalı yaptırdığı gibi, Cumhurbaşkanımızın oğlu da sigortalı olarak yasanın verdiği avantajdan yararlanmış. Yasaların sağladığı avantajdan yararlanmak vatandaş için bir haktır. Nitekim SSK emeklisi olan sayın Başbakanımız, Milletvekili olduğunda emekli aylığını iki yıl dondurup, Milletvekili emekli aylığı bağlatarak emekli aylığının tutarını artırmıştır. Bu Başbakanımızın yasadan kaynaklanan en doğal hakkıdır. Cumhurbaşkanımızın 18 yaşından küçük çocuğunun sigortalı olması, Başbakanımızın SSK emekli aylığını Milletvekili aylığına çevirtmesi nasıl haksa, sizinde çocuğunuz sigortalı olarak çalıştırmanız o derece haktır. Çocuğunuz esnaf ve sanatkar olarak tanımlanan ve toplam 3 kişiden fazla çalışanın olmadığı işyerlerinde okul dışındaki saatlerde çalışması şartıyla sigortalı yapabilirsiniz. Esnaf ve sanatkarlara ait olan küçük işyerleri, örneğin berber, kasap manav, kuaför vb. işyerleri İş Kanununa tabi olmayıp Borçlar Kanununa tabidir. Borçlar Kanunu un 318 nci maddesine göre çıraklık sözleşmesi yapılarak çalışabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta çocuğun okul saatleri dışında çalışmasıdır. Yapılacak çıraklık sözleşmesin de çalışma süreleri okul saatleri dışında olarak belirlenmelidir. Ayrıca çocuğun hafta sonu, gece ve Cuma günü çalıştırılması yasaktır. Bu hususlar da göz önüne alınırsa iyi olur.

Yeni yasa tüm özürlülere erken emeklilik getiriyor

Soru: 31.12. 1971 doğumluyum. 1988 yılında trafik kazası geçirdim. Ve 1991 de askere gittim. 25 nci günümde askerliğe elverişli olmadığıma karar verilerek askerliğim sonlandı. 22.04.1998 tarihinde Bağ-Kur sigortalısı oldum. 2500 gün ödenmiş primim var. Şuan SSK tarım sigortası yatırmaktayım. Epilepsi hastasıyım. Malulen emeklilik için başvurdum. Fakat sağlık kurulu % 65 raporuma Ankara’dan ret cevap geldi. Verdiğinden Özürlü vergi indirim hakkı alıp erken emekli olmam için ne yapmam lazım? Ve ne zaman emekli olabilirim? Maddi problem yaşadığımdan tarım sigortasına prim yatırmakta zorlanıyorum. Eğer emekli olma şansa en kısa zamanda cevap vermenizi rica ediyorum.

Özcan Bulgan-Adana

Cevap: Sigortalı olduğu tarihten önce özürlü veya hasta olanlar malulen emekli olamıyor. Sigortalı olmadan önce trafik kazası geçirmiş olduğunuzdan malulen emekli olmazsınız. SSK lı özürlülerin Vergi indirimi hakkı alıp, erken emekli olma hakkından yararlanmak için de en az 3600 gün prim ödemesi gerekiyor. Ayrıca SSK lı da değilsiniz. Özürlü hakkıyla veya malulen hemen emekli olmanız mümkün değil.

Ancak;Yeni yasanın uygulamaya girmesiyle birlikte tüm özürlüler vergi indirimi almadan, erken emekli olabilecekler. Yeni yasa kapsamında sizin gibi, en az yüzde 60 oranında özürlü olanlar, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3960 gün prim ödeme şartıyla emekli olabilecekler. 1440 gün daha prim ödeyerek, 2500 gün prim ödemenizi 3960 güne çıkartmanız şartıyla 15 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 22.04.2013 tarihinde, yeni yasa kapsamında emekli olabilirsiniz.

Zorunlu sigorta kapsamında olan isteğe bağlı sigortaya prim ödeyemez

Soru: 01.05.2003 tarihinde isteğe bağlı SSK primi ödemeye başladım. Ve yine aynı tarihlerde Vergi mükellefi oldum. Bağ-Kur girişi yaptırmadım ve İsteğe Bağlı SSK ödemeye devam ediyorum. Uzmanlığınıza dayanarak, bu benim için ileride bir sorun teşkil eder mi? Sosyal Sigortalar kanunda nasıl bir yeri var açıklayabilirseniz ve kanun maddesini söyleseniz sevinirim.

Erhan ALTUN

Cevap: İsteğe bağlı sigorta; her hangi bir kurumda zorunlu sigortalı olmayanları sosyal güvenlik şemsiyesi altına almak için getirilmiş bir müessesedir. Zorunlu sigorta kapsamında olan isteğe bağlı sigortalı olmaz. İsteğe bağlı sigortalıların, zorunlu sigorta kapsamına girmeleri halinde isteğe bağlı sigortalılık sona erer. SSK ileride Bağ-Kur sigortalısı olmanız gerektiğini tespit ettiğinde, isteğe bağlı sigortanızı iptal eder. Bağ-Kurun isteğe bağlı SSK ya prim ödeyenleri göz ardı ederek, yasaya aykırı hareket ettiği görülüyor. Esasında Bağ-Kurunda etkin bir çalışma yaparak, kendi nam ve hesabına faaliyete bulunduğu halde, Bağ-Kurlu olacağı yerde, SSK da isteğe bağlı sigortaya prim ödeyenlerin peşine düşüp, zorunlu sigorta kapsamına alması gerekir. Ama maalesef bu tür bir çalışma yapılmadığından, Bağ-Kurlu olması gereken, SSK da isteğe bağlı sigortaya prim ödüyor. Ancak, emekliliği geldiğinde bu durumu ortaya çıkanların sigortası iptal edilerek, mağduriyetlerine sebebiyet veriliyor. 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 85. maddesine bakarsanız, belirttiğimiz hususları görürsünüz.

Çeyiz yardımı için işten ayrılıp yetim aylığı bağlatmalısınız

Soru: Babam 2006 senesinde vefat etti. Annem babamdan maaş alıyor. Bekarım ve SSK lı olarak çalışıyorum. Haziran’ da düğünüm var. Evlendikte sonara da çalışmayı düşünüyorum. Babamın SSK sından çeyiz parası alabilir miyim? Bunun için ne yapmam lazım? Ama SSK olduğu için, çalıştığım için çeyiz parası alma hakkım yokmuş. Bu doğru mudur?

Ebru Bozkurt

Cevap: SSK dan çeyiz yardımı alabilmek için, öncelikle yetim aylığı almak gerekiyor. Ana ve babasından dolayı SSK dan yetim aylığı alan kız çocukları evlenmeleri halinde, 24 aylık tutarında çeyiz yardımı alıyorlar. Sizin gibi sigortalı olarak çalışan bekar kız çocukları yetim aylığı alamıyor. Nitekim; sigortalı olarak çalıştığınızdan dolayı sizde yetim aylığı almıyorsunuz. Yetim aylığı almadığınızdan dolayı da, evlendiğinizde çeyiz parası da(evlenme yardımı) alamazsınız. Ancak; işinizden ayrılır ve yetim aylığı bağlattıktan sonra evlenirseniz, 24 aylık tutarın da çeyiz yardımı alabilirsiniz

Yersiz ödediğiniz primlerin borcunuza mahsubunu isteyin

Soru: 01.01.1956 doğumluyum. 1984 yılında işçi olarak yurt dışına gittim. 11 sene 4 ay çalıştım. 1997 de çıkan bir yasayla Bağ-Kur kaydımı yaptırdım. Şoför esnafı olarak ve geriye donuk borçlandım. 1985' ten 2000' e kadar olan Bağ-Kur borcumu ödedim. 2000 yılında kesin dönüş yaptım. 11 sene 4 ay yurtdışı çalışmamı günlüğü 2 dolardan borçlandım. Şimdi ise Bağ-Kur bana çok yüksek miktarda borç çıkarıyor. Tabii 2000 yılından bu yana ödemiyorum. Yardımcı olursanız çok memnun olurum. Benim hesabıma göre, 1985 yılı ile 2000 yılına kadar 15 sene Bağ-Kur sürem ve 11 yıl 4 ay yurt dışı borçlanmam ile birlikte ödenmiş belgeli hizmet sürem toplam 26 sene 4 aydır. Ne yapmam gerekiyor?
Osman GÖKÇEN

Cevap: Öncelikle Bağ-Kurlu olmanızı gerektiren faaliyetinizi terk etmemişseniz, Bağ-Kur haklı olarak 2000 yılından bugüne kadar olan primlerin ödenmesini istiyor. Ancak; 1985 ile 2000 arasında hem zorunlu Bağ-Kura prim ödediğiniz, aynı süreler için hem de, Yurtdışı borçlanması yaptığınız anlaşılıyor. Başka bir ifadeyle, aynı sürelere çift prim ödemişsiniz. Aynı dönem için çift prim ödemesi olmaz. Olursa bile biri sayılmaz. Bağ-Kura yazılı olarak başvurup, aynı dönem için yersiz ödediğiniz primlerin, 2000 den sonrası için çıkartılan prim borçlarınıza mahsup edilmesini isteyin.

Eşiniz bugünkü yasa şartlarıyla emekli olacak


Soru: Eşim 18.04.1980 doğumlu. 07.05.2000-03.11.2001 tarihleri arasında SSK'lı olarak 543 gün çalışmışlığı var. 05.10.2004 tarihinde isteğe bağlı Bağ-Kur'a prim yatırmaya başladık. Benim üzerimden sağlıktan istifade ediyor, sadece emeklilik için prim yatırıyoruz. Eşim, 30 Nisan 2008'den önce SSK ' lı olarak çalışmaya başlarsa (isteğe bağlı SSK kalkıyor sanırım!) emeklilik yaşı ve prim gün için daha mı avantajlı olur? Bizi bilgilendirirseniz memnun oluruz.

İbrahim Emre Okur

Cevap: Eşiniz gibi, 08.09.1999 tarihinden sonra sigortalı olanlar, bu tarihte uygulamaya konan ve emekliliği zorlaştıran 4447 sayılı yasaya tabiler. Eşiniz söz konusu yasa kapsamında SSK da 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarıyla emekli olacak. Eşinizin 30 Nisan 2008 den önce SSK lı olarak çalışmaya başlamasının bir anlamı yok. Bu sigorta başlangıcı olmayanların bugünkü yasaya tabi olmak için yaptıkları bir işlemdir. Eşiniz 07.05.2000 tarihli başlangıcından dolayı zaten bugünkü yasa şartlarıyla emekli olacak. Eşiniz, Bağ-Kura isteğe bağlı prim ödemeye devam etsin, 7000 gün prim ödemesini doldurmaya 1260 gün(3.5 yıl) kala, isteğe bağlı Bağ-Kuru kesip, SSK lı olarak çalışmaya başlayıp, 1260 gün SSK ya prim ödediğinde, 58 yaşını dolduracağı tarihte SSK dan emekli olabilir(15.03.2019 tarihine kadar ara vermeden isteğe bağlı Bağ-Kura prim ödemeye devam etsin. Bu tarihte Bağ-Kurdan çıkıp SSK ya geçip 15.09.2022 ye kadar prim ödesin, bu tarihten itibaren prim ödemese de 58 yaşını doldurduğu tarihte SSK dan emekli olur).

Emekli sandığından alınan yetim aylığı sigortalı olunca kesilmez

Soru: 2006 yılında ölen babamdan maaş almaktayım. Yeni sosyal güvenlik yasasından dolayı sigortaya girdi, çıktı yapmak istiyorum. 2 günlük sigorta girdi, çıktı yapsam, aldığım maaş kesilir mi? Girdi çıktı yaptıktan sonra aylığım kesilirse, tekrar aylık bağlatabilir miyim? Birde tekrar bağlatma için başvurduğumda para kaybı yaşar mıyım? Bu konu hakkında acil bir bilgi verirseniz çok memnun olurum.

Tuğba Kaygın

Cevap: Babanızdan dolayı hangi sosyal güvenlik kurumundan yetim aylığı aldığınızı belirtmemişsiniz. Yetim aylığınızı Emekli Sandığından alıyorsanız sigortalı olmanız halinde yetim aylığın kesilmez. Ancak, yetim aylığınızı SSK veya Bağ-Kurdan alıyorsanız, sigortalı olduğun tarihte yetim aylığınız kestirmeniz gerekir. Çünkü aylık bağlatırken, sigortalı olarak çalışmaya başladığınızda, aylığınızı kestireceğinize dair taahhütname imzaladınız. Ancak, aylığınızı kestirdikten sonra, sigortanıza son verdiğinizde tekrar aylık bağlatabilirsiniz.

Eşiniz 3600 gün prim öderse 58 yaşında emekli olur

Soru: Eşim 1962 doğumlu olup 1993-1996 yılları arası 800 iş günü SSK prim ödemesi ve şu an hiçbir kuruma prim ödemesi yok çalışmıyor. Borçlanma yaparsak ne zaman ve nasıl emekli olabilir?

İmdat Koç

Cevap: Maalesef mevzuatta gerideki boş primi ödenememiş günleri borçlanma usulü ile kazanma gibi bir uygulama yok. Eşiniz için borçlanma yaparak gün kazanamazsınız. Eşiniz 2800 gün daha prim ödeyerek 800 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 58 yaşını dolduracağı 2020 de kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2609

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Cumhurbaşkanının çocuğuna varda, sizin çocuğunuza yok mu?