Sigorta başlangıcında son gün ne zaman

 

29.04.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sigorta başlangıcında son gün ne zaman

Ekrem Sarısu - 29 Nisan 2008 Salı - Posta

Gerek, 18 yaşından küçük çocuklar gerekse 18 yaşından büyük olmasına rağmen sigortası olmayanlar, günlerden beri sigortalı olma peşinde koşuyor. Özellikle anne ve babalar çocuklarını yeni yasa şartlarından kurtarmak için, çocuklarına sigorta başlangıcı yaptırma telaşındalar. Dağınık vaziyette ki yasal düzenlemeler, yetkililerin çocuk sigortasına gösterdiği anlamsız ve yersiz direnç, ana ve babaların telaşını bir kat daha artırıyor. Ayrıca son günün ne zaman olduğu hususundaki ikilem ve farklı bilgilerde ayrı bir sıkıntı kaynağı.

29.04.2008(bugün) neyin son günü

İlk defa sigortalı olacakların, en son 30 Nisan 2008 mesai saati sonuna kadar sigortalarını yaptırmaları gerekiyor. Ancak, işveren çalıştıracağı kişiyi işe başlamadan önce SSK ya bildirmek zorunda. Dolayısıyla, 30.04.2008 de sigortalı olacakların, işe giriş bildirgelerinin bugün mesai saati sonuna kadar SSK ya verilmesi lazım. Bugün 30 Nisan 2008 de işe başlayacak olanların giriş bildirgelerinin SSK ya verilmesinin son günü. İlk defa sigortalı olacaklara ilişkin sigortalı işe giriş bildirgeleri SSK ya elden verilebildiği gibi, iadeli-taahhütlü olarak postayla da gönderilebiliyor. İadeli-taahhütlü olarak postaya verilen giriş bildirgeleri postaya verildiği gün kuruma verilmiş sayılıyor.

30.04.2008(yarın) neyin son günü

Genel kural çalıştırılan sigortalının işe başlamadan önce SSK ya bildirilmesi olmakla birlikte, bu kuralın iki istisnasından birini inşaat işyerleri oluşturmaktadır. İnşaat işyerleri, işe başlayan işçilerini aynı gün bildirebilmektedir.

İnşaat işyerlerinde işe başlayanlar aynı gün bildirilebildiğinden, inşaat işyerinden 30.04.2008 de sigortalı olacakların giriş bildirgeleri, 30 Nisan 2008 Çarşamba günü mesai saati sonuna kadar SSK ya verilebilecek. Bu, inşaat işyerinden yarın akşama kadar sigortalı olunabileceği anlamına geliyor. İnşaat işyerlerinde sigortalı olmada son gün 30.04.2008 dir.

Mayıs ayı sonuna kadar bildirilecekler

Çalıştırılmadan önce SSK ya bildirilme kuralının bir diğer istisnasını da, ilk defa işçi çalıştıracak olan işyerleri oluşturmaktadır. SSK ya ilk defa işyeri bildirgesi vererek işçi çalıştıracağının beyan edip işyeri sicil numarası alan işyerlerinde, işe başlattıkları kişileri bir ay içinde SSK ya bildirebiliyorlar.

Nisan 2008 ayı içinde SSK dan işyeri sicil numarası alan işyerleri, Nisan ayı içinde işe aldıkları işçileri, işe giriş tarihinden itibaren bir ay içinde SSK ya bildirebileceklerinden en geç yarın, yani 30.04.2008 de bu işyerlerinde işe başlayanlar 30 Mayıs 2008 e kadar SSK ya bildirilebilecek.

Giriş geç bildirilse ne olur

En geç yarın akşama kadar sigortalı olanların, işe giriş bildirgeleri, yukarıda belirtilen sürelerde verilmediği veya geç verildiğinde ne olacaktır? Sorusunun cevabı çok merak edilmektedir. İşe giriş bildirgesinin SSK ya geç verilmesinin müeyyidesi, asgari ücret tutarı kadar özel usulsüzlük cezasıdır. Örneğin, yarın(30.04.2008) sigortalı olarak çalışmaya başlayacak olan sigortalının bugün(29.04.2008) SSK ya bildirilmeyip, Mayıs ayının ilk haftasında veya Mayıs ayı içinde bildirilmesi halinde, 608.40 YTL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Çocuk sigortalatmada 30.04.2008 son gün olsa da, 608.40 YTL ödemeyi göze Alanlar için sürenin bu tarihten sonra da devam ettiği söylenebilir.

Bunlara dikkat edin!

SSK da çocukların sigortalanmamsında bir yaş sınırı yok. Ancak, bu her yaştaki çocuğun çalıştırılabileceği anlamı da gelmiyor. Çünkü; çocukların çalıştırılmalarına belli kısıtlanmalar getiren yasalarda var. Örneğin; İş Kanunu 15 yaşından küçük çocukların çalıştırılmalarını yasaklamış. Bu yasağın tek istisnasını, 14 yaşını ve ilk öğrenimini tamamlamış çocukların, “çocuk işçi” statüsünde, “Çocuk Ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmenlik” e ekli 1 sayılı listede sıralanan ve hafif işler olarak tanımlanan işlerde çalıştırılmaları oluşturuyor. Aylıca 15-18 yaş arası çocuklarda “genç işçi” olarak tanımlanıyor ve adı geçen yönetmenliğe ekli 2 sayılı listede belirlenen işlerde çalışmalarına izin veriliyor. Çocukların çalıştırılamayacağı işlerde 3 sayılı listede belirlenmiş(listeler ve daha kapsamlı bilgi için bakınız www.yaklasim.com)

Bu kurallar iş kanununa tabi olan işyerleri için geçerli. Toplam 3 kişinin çalıştığı, esnaf ve sanatkar olarak tanımlanan kasap, manav, bakkal, kuaför, büfe vb. işyeri iş kanuna tabi değil. Borçlar Kanununa tabi. Borçlar Kanununda da çocukların çalıştırılmalarında yaş sınırı yok 14 yaşından küçük çocuklar, Borçlar Kanuna göre çıraklık sözleşmesi yapılarak, okul saatleri dışında esnaf ve sanatkar yanında sigortalı yapılarak çalıştırılabilir.

Sıfır yaşına kadar küçük çocuklar, reklam filmi, TV.dizisi, sinema filmi, çocuk mankenliği, kataloğ vb. matbuat için fotomodellik, sirkte çocuk gösterileri gibi sanat yönü ağırlıklı işlerde sigortalı olarak çalıştırılabiliyor.

Yarın akşama kadar sigortalı olan ne kazanacak

Gerek 18 yaşından küçük gerekse 18 yaşından büyük olan ve en geç yarın akşama kadar sigortalı olanlar emekli olmak açısından bugünkü yasaya tabi olacaklar. Yeni yasadan kurtularak bugünkü yasaya tabi olmakla şunları kazanacaklar.

1- 7200 gün yerine 7000 gün prim ödeyerek emekli olacaklar.

2- Kadın 58 erkek 60 yaşında emekli olacak. Yeni yasanın Kademeli olarak artırarak 65 e yükselttiği yaşa tabi olmaktan kurtulacaklar.

3- 25 yıl sigortalı çalışana yüzde 50 yerine yüzde 60 oranında emekli aylığı bağlanacak. Bu yüzde 20 fazla aylık alacakları anlamına geliyor.

4- Emekli olduklarında, aylıkları kesilmeden çalışma imkanına kavuşacaklar.

SORU VE CEVAPLAR

Mahkemeyi kazanırsanız yeni yasadan etkilenmezsiniz

Soru: 1971 doğumlu bir bayanım. 7 sene sigortasız çalıştırılıp işten çıkarıldım. Şikayet edip mahkemeyi kazanarak orada çalıştığımı ispat ettim. Şimdi 7 senelik sigorta için mahkemeliğiz kazanırsam, geriye dönük sigortamı yaparlar mı? Yeni çıkan yasadan etkilenir miyim?

Gül Özçamur

Cevap: Mahkemeyi kazanırsanız 7 yıl öncesi tarihinden başlamak üzere sigortanızı mahkeme kararıyla resen de olsa yapılacaktır. Yeni yasa yürürlüğe girdiği tarih itibariyle sigortalı olacağınızdan, emeklilik açısından bu günkü yasaya tabi olacak ve yeni yasadan etkilenmeyeceksiniz.

Nisan ayı sonuna kadar eşiniz Bağ-Kur isteğe bağlıya girsin


Soru: Eşim 1968 doğumlu ve hiç sigorta olmamış bir ev kadını. Ben SSK lıyım. Eşimi isteğe bağlı Bağ-Kur, ya da isteğe Bağlı SSK lı olması için ne yapmalıyım? Ve ne kadar prim ile başlamalıyız? Bu konuda bizi aydınlatıcı bilgi vermenizi rica ederiz.

Yusuf Keleş-Bursa

Cevap: Eşinizin 1080 gün prim ödemesi olmadığı için, SSK da isteğe bağlı sigortalı olamaz. Ancak, Bağ-Kurda ev kadını olarak isteğe bağlı sigortaya prim ödeyebilir. Eşinizi 30 Nisan 2008 den önce İsteğe Bağlı Bağ-Kur sigortalısı yaparsanız, emeklilik için, bugünkü yasa şartlarına tabi olur. Eşinizi en alt basamaktan prim ödemeye başlasın. Yeni yasa yürürlüğe girdiğinde, Bağ-Kurda sistem tamamen değişecek ve basamak sistemi terk edilerek, prime esas taban kazanç tutarı olan, asgari ücret ile, asgari ücretin 6.5 katı olan prime esas kazancın tavan tutarı arasında sigortalının belirleyeceği bir tutar üzerinden yüzde 32 oranında prim ödeyecek.

Yeni yasa sizi etkilemeyecek

Soru: 1990 -1994 yılları arasında 2,5 yıllık sigortam var. 01.01.1998 tarihinden itibaren bugüne kadar Bağ-Kurluyum. Bağ-Kura hiç borcum bulunmamaktadır. Yeni çıkan sağlık reformu yasası beni etkiler mi? Ne zaman emekli olabilirim?

Ali Rıza Daşdiken

Cevap: 01.06.2002 tarihi itibariyle 25 tam yıl prim ödeme süresini doldurmaya sizin gibi, 17 yıldan fazla 18.5 yıldan fazla süre kalanlar emekli olmak için; 25 yıl prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 25 yıl(9000 gün) prim ödemeniz şartıyla 55 yaşını doldurduğunuz tarihte emekli olacaksınız. Yeni yasa emekli olma şartlarınızı ve emekli olacağınız tarihi değiştirmeyecek.

Staj sigortası başlangıç sayılmaz en geç ay sonuna kadar sigortanızı yaptırın

Soru: 20 yaşında bir kızım. Kendime ait bir sigorta numaram var. Ama internetten araştırdım, primi yatmamış. Şu durumda ben ne zaman emekli olabilirim? Yeni yasa beni etkileyecek mi? Etkilememesi için ne kadar prim yatırmam? Ya da ne yapmam lazım?

Ümit Demiray

Cevap: Prim ödemeniz görünmüyorsa, sigorta numaranızı muhtemelen staj dönemin de almış olmalısınız. Staj döneminde sizin emekli edecek olan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmez. Bundan dolayı da emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Bu dönemde kısa vadeli sigorta kolları olan hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı sigortaların prim ödenir. Bu dönemde alınan sigorta sicil numarası ve sigorta kartı emekli olana kadar kullanılır. 30 Nisan 2008 tarihine kadar(bu tarih dahil) sigortalı olarak bir işte çalışmaya başlarsanız, emekli olma şartları açısından yeni tasaya tabi olmaz, bugünkü yasaya tabi olursunuz. Bir gün prim ödeseniz de bir ay prim ödeseniz de bugünkü yasaya tabi olursunuz. Önemli olan en geç 30 Nisan 2008 e kadar(bugün dahil) sigortalı olup en az bir gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası Prim ödemiş olmaktır.

Sigortalı olduğunuzda rahatsızlığınız yoksa malulen emekli olabilirsiniz


Soru: Böbrek hastasıyım sürekli diyalize giriyorum. Yüzde 80 raporum var. 01.06.1998 tarihinde esnaflıktan dolayı Bağ-Kur sigortalısı oldum. Aralık 2007 ayına kadar primlerimi ödedim. 12.12.2007 de Bağ-kuru kapattım. 04.06.2007 den beri bir özel şirkette özürlü olarak işe girip çalışmaya başladım. Ne zaman ve nasıl sigortalı olabilirim? Ödemiş olduğum primleri SSK ya nasıl aktarabilirim?

Zekeriya Kılınçer

Cevap: Malulen emekli olabilmek için, çalışma gücünün 2/3 nün (yüzde 66.66 sının) kaybedilmesi ve 1800 gün prim ödemesi gerekiyor. Ancak, ilk defa sigortalı olunduğu tarihte rahatsızlığı veya özrü bulunanlar malulen emekli olamıyor. İlk defa sigortalı olduğunuz 01.06.1998 de rahatsızlığınız yoksa, malulen emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur primlerinizi emekli olacağınız tarihten önce SSK aktarmak için bir dilekçe vermeniz yeterlidir.

Almanya başlangıcınız Türkiye’de başlangıç sayılır


Soru: 1996 dan 1997 ye kadar Almanya’da yaklaşık 1 yıl çalıştım.1994 yılında’ da okuldan sigortalanmıştım.1997 yılında evlenerek Türkiye’ye yerleştim. Türkiye’den hiç sigortam yok. Size sormak istediğim:30 Nisana kadar sigorta yaptırmam gerekir mi? Almanya’da sigorta başlangıcım Türkiye de emekli yaşı konusunda bana fayda sağlar mı? Kaç yaşında emekli olabilirim ve kaç gün pirim ödemek zorundayım?

Almanya ile bağlantım olmadığı için, sigorta numaram ve pirim gün sayıma ulaşamıyorum. Nasıl öğrenebilirim?


Tülay Aslan

Cevap: Almanya ile aramızda ikili anlaşma olduğundan Almanya’daki başlangıcınız Türkiye içinde başlangıç sayılır. Almanya’da sigortalı olarak çalışmanız varsa, 30 Nisan 2008 e kadar Türkiye’de sigortalı olmanıza gerek yok. Çünkü, 1996 başlangıcınız, aynı tarihte Türkiye’de başlangıç olarak dikkate alınacak. Türkiye deki çalışma süreleriniz ve Almanya’daki çalışma sürelerinizin toplamı emekli olmanız yeterli olması halinde, Türkiye’deki çalışma sürelerinizin toplam çalışma süresi içindeki oranına göre kısmi aylık bağlanacak. 1996 yılında Almanya’ daki başlangıcınız 23.05.1996 ve öncesi bir tarihse emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarıyla, sonraki bir tarihse, 5900 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 5934

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sigorta başlangıcında son gün ne zaman