Anneniz Bağ-Kur prim borcundan kurtulabilmesi için birkaç seçenek var

 

07.05.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Anneniz Bağ-Kur prim borcundan kurtulabilmesi için birkaç seçenek var

Ekrem Sarısu - 07 Mayıs 2008 Çarşamba - Posta

Soru: Annem şuan 45 yaşında hala SSK sı yatıyor. Fakat eskiden babam yüzünden bilmeyerek üstüne aldığı bir şirketten dolayı Bağ-Kurlu olmuş ve borçlanmış. Bu konuda ne yapabiliriz? Bağ-Kur’a olan borç yüzünden emekli olamıyor. Fakat Bağ-Kurdan önce ve hala sigortası yatıyor. Ama SSK dan da emekli olamayacağı söylendi. Eğer şirketi üstünden atabilirse, Bağ-Kur da yatan gün sayısını SSK ya aktarabilir mi? Peki aktarırsa Bağ-Kur daki borç ne olur? SSK dan nerdeyse hiç eksiği kalmadı. Bu konuda izleyebileceğimiz bir yol var mı? Şimdiden ilginiz için teşekkür ederim.

Ahmet Dulkadir

Cevap: Annenizin Bağ-Kurdan kurtulabilme seçeneklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

1) Anneniz şirket ortağı olmadan önce SSK lıysa ve sigortası ara vermeden devam etmişse, Bağ-Kurlu olmasına gerek yok. Ancak, sigortasına ara vermişse, Bağ-Kur sigortalısı olmak zorunda. Bağ-Kurlu olduğunda emekli olmak için en az 7200 gün prim ödemesi gerekir ve emekliliği uzar.

2) Annenizin 5 yıl veya daha fazla süre prim borcu varsa, Ek 19 ncu madde ve bu madde uygulamasına ilişkin 2007/47 sayılı genelge hükümlerine göre, sigortalılığını durdurarak prim borçlarını sildirebilir. Prim borcunu sildirdiğinde tekrar prim tahakkuk etmemesi ve SSK dan emekli olabilmesi için hissesini devretmesi gerekir.

3) Yukarıdaki iki seçeneğe durumu uygun değilse, üçüncü yolda mahkemeye başvurmaktır. SSK dan emekliliğini talep edecek. Emekli etmezlerse, emekli edilmesi için İş Mahkemesine dava açacak. Bu gibi durumlarda yargı, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna emekliliği hak edecek kadar prim ödemesi olan sigortalının, sigortasının iptal edilerek prim ödemediği kurumdan borçlandırılmasını hukuka uygun bulmayarak, prim ödediği kurumdan emekli edilmesi yönünde kararlar vermektedir.

Faaliyetinize devam ettiğiniz sürece Bağ-Kura prim ödemeniz gerekir


Soru: Merhaba hepinize işinizde kolaylıklar dileyerek bilgilerimi veriyorum 12.09.1962 doğumluyum. Bağ-kur kaydım 16.06.1986 ve hâlen devam etmekte. Askerliğimi de borçlanıp ödedim. 16.10.2009 tarihinde 25. yılımı tamamlıyorum. Eşim 1969 doğumlu şu an itibariyle isteğe bağlı sigortalı(1988 başlangıç) 3870 gün yatmış primi var. Ve hâlen yatırmaya devam etmekteyiz.

1)Eşim ve ben ne zaman emekli oluruz?

2)25 yılımı doldurduktan sonra(sürekli yazılarınızdan okuduğum kadarıyla) sanırım bir süre yaşı beklemek durumunda kalacağım. Bu süre zarfında eşimin primine sağlık primini yeni yasa gereği zaten eklemek durumunda kalacağımızdan onun sağlık kapsamına girebilir miyim?

3)Bağ-Kur primini ödemeden sadece sağlık primini ödeme imkanım var mı? Var ise sadece Bağ-Kur sağlık primini ödeyerek sağlık kapsamına mı girmeliyim?

Hüseyin CAN Ankara

Cevap:1)Eşiniz SSK da emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabi. 1430 gün daha prim ödeyerek, 3870 gün olan prim ödemesini 5300 güne tamamlaması şartıyla 45 yaşını dolduracağı 2014 yılında emekli olabilir. Verdiğiniz bilgilere göre emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Sorunuzda da belirttiğiniz gibi, 16.10.2009 tarihine kadar prim ödeyerek, prim ödemenizi 25 tam yıla çıkartmanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 12.09.2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

2) 25 yıl prim ödemesini tamamladıktan sonra, Bağ-Kurlu olmanızı gerektiren faaliyetinizi terk ederek, Bağ-Kur sigortanızı kapatmanız halinde, eşinizin sigortasından sağlık yardımı alabilirsiniz.

3) Bağ-Kur faaliyetinize devam ettiğiniz sürece prim ödemek zorundasınız, uzun vadeli sigorta kollarına prim ödemeyerek, kısa vadeli sigorta kollarına prim ödeyemezsiniz.

Prim ödemenizi 25 tam yıla çıkartacağınız Mayıs 2009 de emekli olursunuz

Soru:01.03.1957 doğumluyum.1975 yılında sigorta başlangıcım olup 55 gün prim ödemem var. Askerliğimi 1977-1979 yıllarında yaptım. 1980 yılında Almanya’ya gittim.1987 yılında kesin dönüş yaptım. Dönerken bütün haklarımı aldım. Almanya’da 5 yıl çalışmışlığım var. 13.02.1991 tarihinden beri Bağ-Kur sigortalısıyım. Aralıksız prim ödedim ve hala ödemeye devam etmekteyim. Askerliğimi ve Almanya’daki çalışma süremi borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim? Ya da daha erken emekli olamam için bir yol var mı?

Nizamettin Yalçınkaya-Sivas

Cevap: Yurtdışı çalışma süreleriniz ve askerlik sürenizi borçlanmanız halinde 55 gün SSK prim ödemenizle birlik Bağ-Kur da sigorta başlangıç tarihiniz borçlanma süreleriniz kadar geri gider ve emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. Aralıksız olarak Nisan 2009 ayı sonuna kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla çıkartmanız şartıyla Mayıs 2009 ayında emekli olabilirsiniz.

Yeni Yasayla dul aylığı bağlatabilirsiniz

Soru: Devlet memuru emeklisiyim. 05.07.1970 tarihinde eşimi kaybettim. Eşimde devlet memuruydu. Dul aylığı bağlatmak için başvurduğumda eşimin 9 yıl 8 ay hizmet olduğunu belirtmeleri üstüne, memuriyetten önceki 150 gün SSK lılık sigortasını devreye, dul aylığı için aranan 10 yıllık fiili hizmet süresini tamamladım. Ancak eşimin askerlik şubesi, yedek subaylık dönemin de 3 ay yersiz kesenek gönderildiğini emekli sandığına bildirerek, 39 yıl sonra yanlışlığı düzelttikleri iddiası üzerine eşimin hizmet süresi 9 yıl 10 ay düşürerek, dul aylığı bağlanmamıştır. 39 yıl sonra yapılan işlemle hakkımın kaybolduğu iddiası ile açtığım davayı 5 yıl önce kaybettim. Mağdur durumdayım ve dul aylığı bağlanması konusunda bir yol göstermenizi rica ediyorum.

Güner Yılmaz-İstanbul

Cevap: Hatalı idari işlemlerin her zaman düzeltildiğine şahit oluyoruz. Sizde olduğu gibi mahkemelerde bu tür işlemleri onaylayabiliyor. Ancak, Cumhurbaşkanlığında imzada olan ve akşam sabah yayımlanması beklenen, yeni sosyal güvenlik yasası, Emekli Sandığı iştirakçilerine de dul-yetim aylığı bağlanması için prim şartını 1800 güne indiriyor. Bu 5 yıl fiili hizmet süresine tekabül ediyor. Eşinizin 5 yıldan fazla süre fiili hizmeti olduğundan, yeni yasanın yürürlüğe girmesinden sonra, dul aylığı bağlatabilirsiniz.

Emekli olmanız için 5000 gün prim lazım

Soru: 01.01.1971 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 04.04.1984. Şu an 500 günüm var. Acaba yeni yasaya göre sigorta mı isteğe bağlıya çevirebilir miyim ve ne zaman sigortalı olabilirim?

Asiye Karaman-İstanbul

Cevap: 23 Mayıs 1984 tarihi itibariyle sizin gibi 17 yıldan fazla 18 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 40 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 4500 gün daha prim ödeyerek 500 gün olan prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ara vermeden prim öderseniz Kasım 2020 ayında emekli olusunuz.

Başka aylık alan yoksa kardeşinizin aylığı annenizin aylığına ilave edilir
Soru: Kardeşim babamdan dolayı yetim aylığı almaktadır. Kardeşimi bu yeni çıkacak olan sosyal güvenlik kanunundan önce sigortalı yapsak veya sigorta numarası alsak herhalde ikisi aynı şey, bu çıkacak olan kanundan etkilenir mi? Yoksa eski kanun mu geçerli olur. Ayrıca sigortalı olduğu zaman babamdan aldığı maaş kesilir mi? Ve kesilen maaş annemin maaşına eklenir mi, ayrıca SSK da daha önce evlilik yardımı altında ödenen bir para vardı, o yeni çıkacak olan kanundan nasıldır? Ne farkı vardır? Bu konularda bilgi verirseniz sevinirim, şimdiden ilginize teşekkür eder, saygılar sunarım

Barış Demirbilek

Cevap: Kız kardeşiniz yetim aylığını SSK veya Bağ-Kurdan alıyorsa; sigortalı olduğu zaman yetim aylığını kestirmesi gerekir. Emekli Sandığından alıyorsa yetim aylığını kestirmesine gerek yok. Babanızdan dolayı, kardeşinizle annenizden başka aylık alan yoksa, kardeşinizin aylığı kesildiğinde, annenizin aylığı aynı oranda artar. Aylık alan başka kardeşiniz varsa annenizin aylığı artmaz. Yetim aylığı alırken evlenen kız çocuklarına, 24 aylık tutarında ödenen evlenme yardımı yeni yasada da korundu. Yeni yasa kapsamında da yetim aylığı alırken evlenen kız çocuğuna, 24 aylığı tutarında evlenme yardımı verilecek.

Amcanız 3600 günle 59 yaşını dolduracağı 2017 de emekli olur

Soru: Amcam 1958 doğumlu 1980 SSK girişi var. 2825 gün prim ödemesi var. Askerliğini ödeyip primlerinin kalanını da, isteğe bağlı 3600 e tamamlayıp, emekli olabilir mi? Olursa ne zaman kaç yaşında olabilir?

Uğur Paçacı

Cevap: Kısmi yaşlılık aylığı için aranan 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarını amcanız gibi 24 Mayıs 2011 ile 23 Mayıs 2014 tarihleri arasında yerine getirenler, 59 yaşında emekli olabiliyor. Askerlik süresini borçlanıp, 175 gün daha prim ödeyerek prim ödemesin 3600 güne tamamlaması şartıyla, amcanız 59 yaşını dolduracağı 2017 de emekli olabilir.

Yeğeniniz yetim aylığı da sağlık yardımı da alabilir

Soru: Yeğenimin, 1967 doğumlu annesi vefat etti. 25.01.1986 da sigorta başlangıcı var. 2046 gün prim ödemesi var. Yeğenim 13 yaşında, babası halen sigortalı. Maaş bağlatabilir miyiz? Ya da toplu para alabilir mi? Olursa hangisi avantajlı olur. Babasının sigortası kesilirse, sağlık yardımı alabilir mi? Kaç yaşına kadar?

Yıldız Özbek

Cevap: SSK da dul yetim aylığı bağlanması için 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim şartı aranıyor. Yeğeninizin annesi, sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarını yerine getirdiği için, yeğeninize yetim, babasına dul aylığı bağlanabilir. Yeğeniniz kız çocuğuysa yaşı ne olursa olsun evlenene veya sigortalı olarak çalışmaya başlayana kadar, yetim aylığı ve sağlık yardımı alabilir. Erkek çocuğuyla 18, orta öğrenimdeyse 20, yüksek öğrenimdeyse 25 yaşına kadar aylıkta, sağlık yardımı da alabilir.

Yeni yasaya göre izlenecek yol yok

Soru: 1973 doğumluyum 13.08.1990 da dükkan açtım. Ve Bağ-Kurlu oldum. Hala Bağ-Kur ödemekteyim. Erkek kuaförüyüm. Askerliğimi de borçlanarak bedelini ödedim. Düşüncem şu; bir fiil 20 yıllık Bağ-Kurluyum. Yeni kanuna göre nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

Ayhan

Cevap: Yeni kanuna göre izlemen gereken özel bir yol yok. Çünkü; emekli olma şartları açısından yeni kanuna değil bugünkü kanuna tabisiniz. Bu günkü yasaya göre, 1 Haziran 2002 tarihi itibariyle, 25 yıl(9000 gün) prim ödeme süresini doldurmaya sizin gibi, 12.5 yıldan fazla 14 yıldan az süre kalanlar emekli olmak için, 25 tam yıl prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemenizi 51 tam yıla tamamlamanız şartıyla 52 yaşınızı dolduracağınız 2025 d emekli olabilirsiniz.

Staj sigortası başlangıç sayılmıyor

Soru:1979 doğumluyum stajdan dolayı 14.01.1995 sigorta kartımda sigorta başlangıcım olarak görünüyor 2001 de askerlik 2003 de işe başladım ne zaman ve ne kadar süre prim ödemem gerekiyor? Ne zaman emekli olabilirim? 1995 yılını sigortalı saydırmam mümkün mü? O tarih için ücret ödesem olur mu?

Tolga Özdemir

Cevap: Okuldan dolayı zorunlu staj dönemin de sigorta sicil numarası ve sigorta kartı alınır. Ancak, staj sigortasında uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malul, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmediğinden, emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Staj dönemin de hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılarak, stajyerin, hastalanma, iş kazası ve meslek hastalığı riskleri sigortalanmış olur. Maalesef bu dönemi borçlanma yoluyla da kazanmak mümkün değil? 7000 gün prim ödemeniz şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olacaksınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1697

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Anneniz Bağ-Kur prim borcundan kurtulabilmesi için birkaç seçenek var