Yeni yasadan kısmi olarak etkileneceksiniz

 

04.05.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yeni yasadan kısmi olarak etkileneceksiniz

Ekrem Sarısu - 04 Mayıs 2008 Pazar - Posta

Soru: 05.07.1978 doğumluyum. Sigortalı oluş tarihim 01.01.1994, yani 16 yaşındayken sigortalı oldum. 18 ay askerlik sürem hariç eksiksiz sigortam yattı ve yatmaya da devam ediyor. 16 yaşından buyana ayni şirkette tam aktif SSK lıyım. 16 yaşımdan 18 yaşıma varan süre emekli olurken aleyhime mi? Lehime mi? Çünkü bu 2 yıl çocuk işçi (çırak) sayılır mıyım? Ve Yeni kanunu da göz önünde bulundurursak ne zaman emekli olabilirim?

Erol

Cevap: 16 yaşında sigortalı olduğunuzda sizi emekli edecek olank uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmişse,(ki öyle anlaşılıyor) 18 yaşından küçük olan sigortalılık süreniz lehinize. Aleyhinize olacak bir durum yok. Hem sigortanız 16 yaşında başlamış. Hem de 2 yıl prim ödenmiş. Bundan güzel şey olur mu? Ancak, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında çıraklık eğitimi almış ve çırak olarak sigortanız yapılmışsa faydası olmaz. Ancak, sorunuzdan çırak olarak çalışmadığınız anlaşılıyor.

Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 455 gün daha prim ödeyerek, 4620 gün olan prim ödemenizi 5675 güne çıkartmanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 05.07.2028 tarihinde emekli olabilirsiniz. Yeni yasa emekli olacağınız şartları değiştirmiyor. Bu yönüyle yeni yasadan etkilenmeyeceksiniz. Ancak, emekli aylığı hesaplamasın da, aylık bağlama oranı, kazançların güncellenmesi vb. düzenlemelerden bir miktar etkileneceğiniz de bir gerçek.

Yürürlükte olmayan yasadaki süre geçer mi?

Soru: 1988 ve 1989 doğumlu iki kızım var. Yeni yasadan dolayı onları
sigortalı yaptırmayı düşünüyorum ama babalarından yetim aylığı aldıkları için acaba sigortalı yaptırınca maaşları kesilir mi? Benim sigorta başlangıcım 01.09.1997 ve 27.12.1968 doğumluyum. Acaba ben ne zaman emekliliği hak ediyorum? Sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim.

Yonca Şebnem-Çalışkan

Cevap: Kızlarınız babalarından dolayı yetim aylığını emekli sandığından alıyorsa, sigortalı olduklarında aylıkları kesilmez. Ancak, SSK veya Bağ-Kurdan yetim aylığı alıyorlarsa sigortalı olarak çalışmaya başladıkların da yetim aylığı kesilir. Ancak işlerinden ayrıldıklarında aylıklarını tekrar bağlatabilirsiniz. Her ne kadar yasada 30.04.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olacakların yeni yasaya tabi olacağına dair hüküm varsa da, henüz ortada yasa yok. Bu madde tartışmalı ve daha ne olacağı belli değil. Çünkü; yürülükte olmayan yasadaki süreniz geçtiğinden söz etmek hukuki değildir. Çocuklarınız yasa yürürlüğe girmeden sigortalı olabilir. Ayrıca, 608.40 YTL İdari para cezası ödemeyi göze aldıktan sonra işveren; Nisan ayında çalışmaya başlayanın işe giriş bildirgesini Mayıs ayı içinde de kuruma verebilir. Yani bu yönüyle de süre henüz geçmiş değil.

Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık sürfesi, 5975 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. 5975 gün prim ödemiş olmak şartıyla, 54 yaşınızı dolduracağınız 27.12.2022 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Yeni yasa doğum izinlerine dokunmadı

Soru: Eşimin 5 yıllık sigortalı çalışma hayatı mevcut olup en son 20 Ağustos 2007 tarihinde işini bırakarak 10 gün sonra 30 ağustos 2007 tarihinde yeni bir işe başlamıştır.15 Ağustos 2008 de eşim doğum yapacaktır. Doğum dolayısı ile doğum öncesi 6 hafta doğum sonrası 6 hafta olacak şekilde 12 haftalık iş göremezlik aylığı almasına engel bir durum var mıdır?
Ahmet
Cevap: Eşiniz; doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası da 8 hafta olmak üzere, toplam 16 haftalık doğum izni var. Çoğul gebelik halinde ise doğum öncesi 8 hafta olan izin süresi 10 haftaya çıkmakta ve toplam izin süresi de 18 ya uzamaktadır. Eşinizin doğum izinlerini kullanmasında ve izin süresince geçici iş görmezlik ödeneği almasında bir sakınca yok. Yeni yasa doğum izinlerini değiştirmiyor. Eşiniz yeni yasa kapsamında da aynı izinleri kullanacak.

Yeni yasa destek primi oranını yüzde 39 a kadar yükseltiyor

Soru: Halen emekli olup, bir şirkette Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek

çalışmaktayım. Prim Oranım benden %7,5, İşverenden % 22,5 olmak üzere toplam % 30 kesilmektedir. Yeni Kanun ile İşçi ve İşveren Prim oranları yüzde kaç olacaktır? ( işyerimiz İş Kazası Prim oranı %2,5 tür.)

Birol Öztuncer

Cevap: Yeni yasa yürürlüğe girdiğinde de Sosyal Güvenlik Destek priminin oranı, işyerinin tehlike sınıfına göre yüzde 33.5 ile yüzde 39 arasında değişecek. Tehlike sınıfınıza göre iş kazası prim oranınız yüzde 2.5 ise İşyerinizde uygulanacak destek primi oranı yüzde 35 dir. Bu orandan size düşen pay yüzde 14, işverene ait olan payda yüzde 21 dir. Ücretinizin yüzde 14 oranında siz, yüzde 21 i oranında da işveren olmak üzere toplam yüzde 35 oranında Sosyal Güvenlik Destek primi ödenmesi gerekiyor.

Evlenme yardımı için öncelikle yetim aylığı almak gerekiyor

Soru: 2000 yılında boşanmış birisi, daha önce evlenirken yardım almamış. Şuan tekrar boşandığı eşiyle evlenmek istiyorlar. Acaba çeyiz yardımı alabilirler mi? Alabilirlerse bir suresi var mıdır? Ne zamana kadar evlenirlerse alabilirler

Yunus

Cevap: Toplumda çeyiz parası olarak adlandırılan evlenme yardımı, anne ve babasından yetim aylığı alırken evlenen kız çocuklarına verilmektedir. Evlenme yardımı bir defaya mahsus olmak üzere verilmektedir. Anne ve babasından dolayı yetim aylığı almayan kız çocuklarına evlenme yardımı ödenmez. Dolayısıyla evlenme yardımı alabilmek için, öncelikle yetim aylığı alıyor olmak gerekiyor. Sorunuzdaki bayan yetim aylığı alıyorsa, eski kocasıyla da olsa evlenmesi halinde, 24 aylık tutarında yetim aylığı alabilir.

Bağ-Kurlu iken SSK lı olup sağlık yardımı alınmaz

Soru:1980' lerden itibaren Bağ-Kurluyum. Ancak son yıllarda primlerimi ödeyemedim. Bu yüzden sağlık hizmetinden de yararlanamıyorum. Acaba, Bağ-Kura çıkış vermeden, sigortalı olsam, sağlık hizmetinden yararlanabilir miyim?

Ali Can

Cevap: Bağ-Kur sigortalısı iken SSK lı olamazsınız. Olmanız halinde tespit edildiğinde sigortanız iptal edilir. Sağlık yardımları da faiziyle birlikte geri istenir. Bağ-Kura 5 yıl ve daha fazla prim borcunuz varsa, sigortanızı durdurmak suretiyle prim borçlarınızı sildirebilirsiniz. Sonra Bağ-Kur sigortanızı terk ederek, SSK lı olmanız en doğru olanıdır. Bağ-Kur sigortanızı kapatmadığız sürece, sağlık yardımını da Bağ-Kurdan almak zorundasınız.

Yeni yasa isteğe bağlı prim tutarını artırıyor

Soru: Ben 08.08.1976 doğumluyum. Endüstri meslek lisesinde okurken, staj yaptığım için 01.10.1993 tarihinde SSK başlangıcım yapıldı. Şu anda SSK da toplam 1330 günüm bulunmakta. Fakat 01.09.1999 yılında dükkan açtım ve Bağ-Kura kayıt oldum. 01.01.2006 tarihin de bu kaydımın SSK 'ya devir olması için dilekçe verdim. Acaba ben ne zaman emekli olabilirim? Ve şu anda işsizim, kendim yatırsam sigortamı ne yapmalıyım? Ve ne kadar yatırırım?

Cem Dinçer-Eskişehir

Cevap: Staj döneminde sizi emekli edecek olan uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmediği için, staj dönemindeki başlangıcınız emeklilik için başlangıç sayılmaz. Uzun vadeli sigorta kollarına ilk defa prim ödediğiniz 13.06.1994 sigorta başlangıç tarihinizdir. Bu başlangıç tarihinize göre, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. prim ödemenizi 5750 güne tamamlamanız şartıyla, 08.08.2031 tarihinde SSK dan emekli olabilirsiniz. Bugün için SSK ya isteğe bağlı prim tutarı aylık 152 YTL. Cumhurbaşkanlığında olan yeni yasa yürürlüğe girdiğinde isteğe bağlı hem Bağ-Kur şartlarıyla devam edecek, ayda en az 195 YTL prim ödenecek.

Primlerinizi alsanız bile Yurtdışı çalışmanızı borçlanabilirsiniz


Soru:1944 doğumluyum. 1971 senesinin Haziran ayında Almanya'ya işçi olarak gittim. 1982 senesinde Eylül ayında Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. Sigortamı geri aldım. Şimdi ödeyebilir miyim? Ödeyebilirsem ne kadar para ödemem lazım? Ödeme başvurusu için neler yapabilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Nursel Yelken

Cevap: Almanya’daki çalışma sürelerinizi ve çalışma sürelerinizin arasında ve sonundaki bir yıla kadar olan işsiz kaldığınız süreleri günlüğü 3.5 ABD doları üstünden borçlanarak kazanabilirsiniz. Yurtdışı borçlanması için; nufüs hüviyet cüzdanının tasdikli sureti, yurtdışında çalışıldığı gösterir çalışma belgesi, pasaportun 1,2 ve 3. sayfaları ile Türkiye’ye son giriş yapılan bölümün noterce onaylanmış suretinin, borçlanma talep dilekçesine eklenmesi gerekmektedir. 11 yıl 3 ay yurtdışı sürenizin tamamında çalıştığınızı ve borçlandığınızı varsayarsak, 14.175 ABD doları karlığı YTL ödersiniz(kurun 1300 YTL olduğu hesabına göre 18.128 YTL). 15 yıl sigortalılık süresi,23600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak, 15 yıllık süreyi dolduracağınız 3 yıl 9 ay sonra emekli olabilirisiniz.

52 yaşınızı doldurduğunuz tarihte emekli olacaksınız

Soru:16.06.1999 yılında polis memuru olarak göreve başladım ve daha sonrada 1yıl 6 ay askerlik borçlanmamı ödedim 29.06.1976 doğumluyum, tüm yıpranma paylarımla beraber hangi tarihte ve kaç yaşında emekli olacağımı öğrenmek istiyorum?

Eran Karaslan

Cevap: Emekli olmak için 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. Ancak; Polislere yaptıkları işten dolayı yıpranmaları karşılığı olarak, her 360 gün çalışması karşılığı 90 gün fiili hizmet süresi zammı almaktadır. Fiili hizmet süresi zammı 5 yılı geçmemek üzere fiili hizmet süresine eklenmekte, emekli aylığının hesabında ve emekli ikramiyesinin hesabında, fiili hizmet süresi gibi dikkate alınmaktadır. Ayrıca emeklilik için aranan yaş haddinden düşmektedir. 24.03.2018 tarihine kadar, (18 yıl 9 ay 12 gün) polis memurluğu yaptığınızda alacağınız 4 yıl 9 ay 12 gün fiili hizmet süresi zammı ile toplam hizmet süreniz 23.5 yıl olur ve 1.5 yıl olan askerlik sürenizle birlikte emekli olmak için aranan 25 tam yıl fiili hizmet sürenizi bu tarihte tamamlamış olursunuz. Fiili hizmet süresi zammı yaş haddinizi 52 yaş 3 ay 18 güne düşürmektedir. Ancak, polisler 52 yaşını doldurduklarında görevleri ile ilişikleri kesildiğinden 52 yaşınızı doldurduğunuz tarihte emekli olabilirsiniz.

Yabancıda olsa şirket ortağı Bağ-Kurlu olmak zorunda

Soru: Almanya vatandaşı ve pembe kart sahibi bir kimse ülkemizde limitet şirket ortağıdır. Bu kişiyi hangi sosyal güvenlik kurumuna kayıt ettirmeliyiz? Cevabınız için çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.

Cem Batur

Cevap: Limitet şirket ortakları Bağ-Kur sigortalısı olmak zorundadır. Bağ-Kur sigortalısı olmak için uyruğun bir önemi yoktur. Yabancı uyruklularda, zorunlu Bağ-Kur sigortalı olmayı gerektiren bir faaliyette bulunduğu zaman Bağ-Kurlu olmak zorundadır. Limitet şirket ortağı Alman vatandaşının Bağ-Kur sigortalısı olması gerekir.

Vergi iadesi 2007 de kalktı yerine 2008 de asgari geçim indirimi geldi

Soru:15 Mayıs 2007 tarihinde iş değişikliği sebebiyle çalıştığım yerden ayrıldım.10 Temmuz 2007 de tekrar sigortalı olarak; 31 Aralık 2007 tarihine kadar çalıştım, bu tarih itibariyle de ayrıldım. Ocak 2008 de Vergi iade fişleri karşılığı olan belgeyi imzalayıp kurumuma verdim.Ancak çalışmadığım için bu ödemenin yapılmayacağını söylediler.Aynı yerde 24 Nisan 2008 tarihinde tekrar iş başı yaptım.Bu durumda vergi iadesine yönelik bir ödeme hak ediyor muyum? Geriye yönelik ödemelerim yandı mı?

Ebru Baydemir

Cevap: Ücretlilere vergi iadesi uygulaması, 5615 sayılı kanunun 31 nci maddesiyle 01.01.2007 tarihinden geçerli olmak üzere 04.04.2007 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yasanın iptali için, yürütmeyi durdurma talepli olarak, Anayasa mahkemesine iptal davası açılmış olmasına karşın, Anayasa mahkemesi yürütmeyi durdurma talebini reddetmiş olup, esas hakkında henüz karar vermemiştir. Ancak, esas hakkında da ret kararı vermesi beklenmektedir. Ücretliler son olarak 1006 yılında topladıkları fiş ve faturaların vergi iadesini 2007 yılında aldılar. 2007 yılı için toplanan fiş ve faturalara vergi iadesi alınmadı. 01.01.2008 den itibaren de vergi iadesi yerine asgari geçim indirimi uygulaması geldi. Medeni halinde göre ücretliler 01.01.2008 den itibaren asgari geçim uygulaması uygulamasıyla daha az gelir vergisi ödeyerek, vergi iadesindeki kayıplarını kapatıyorlar. Örneğin, eşi çalışmayan 4 çocuklu asgari ücretli, gelir vergisi ödemiyor. Ve asgari ücretlinin eline 77.57 YTL fazla para geçiyor.

Nisan 2009 ayı sonunda emekli olursunuz

Soru: 01.01.1962 doğumluyum. 24.06.1985 tarihinde SSK lı olarak çalışmaya başladım. 4200 gün ödenmiş primim var. 600 gün askerlik süremi borçlandım. Ne zaman emekli olabilirim?

Abdülkadir Çukur

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızı düşünüyoruz. Askerlik borçlanmasıyla sigorta başlangıç tarihiniz, 600 gün geri giderek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. 350 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 5150 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz(Ara vermeden prim öderseniz Nisan 2009 ayı sonunda)

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2003

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yeni yasadan kısmi olarak etkileneceksiniz