Meslekten ihraç olan isteğe bağlıya prim ödeyemez

 

03.06.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Meslekten ihraç olan isteğe bağlıya prim ödeyemez

Ekrem Sarısu - 03 Haziran 2008 Salı - Posta

1 Ekimden sonra isteğe bağlı primler Bağ-Kura ödenecek

Soru: 8 ay önce SSK isteğe bağlı sigortamı iptal ettirdim. 8 ay isteğe bağlı prim ödedikten sonra, isteğe bağlı sigortamı iptal ettirdim. Bu aydan itibaren tekrar başlatmak istiyorum. Ancak, yeni yasaya göre SSK isteğe bağlı sigortalılar Bağ-Kur kapsamına giriyormuş. Bu ay başlatırsam SSK dan mı? Yoksa Bağ-Kurdan mı? Emekli olurum? Yasa 1 Ekimden itibaren başvuranlar için mi geçerli? Şu anda mevcut SSK isteğe bağlı sigortalılar Bağ-Kura mı devrolacak? Yoksa SSK lı olarak devam mı edecek? Eğer Bağ-Kur a devrolursa emeklilik süresi uzar mı? SSK isteğe bağlı sağlıktan da yararlanmak istiyorum. Bilgi verirseniz sevinirim.

Zeynep Kabasakal

Cevap: SSK isteğe bağlı sigortanızı tekrar başlatmanızda bir sakınca yok. Ancak, yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 tarihinden sonra, isteğe bağlı sigorta sadece Bağ-Kur’ da devam edecek. SSK da isteğe bağlı sigorta olmayacak. Dolayısıyla, SSK ya isteğe bağlı sigortaya prim ödemekte olanların 1 Ekim 2008 den itibaren ödedikleri primler Bağ-Kura ödenmiş gibi değerlendirilecek. Bu tarihten itibaren isteğe bağlı sigortaya 1260 gün(3.5 yıl) prim ödeyenler, Bağ-Kurdan emekli olmak zorunda kalacaklar. Bu açıdan 1 Ekimden sonra isteğe bağlı sigortaya 1259 günden fazla prim ödemek gerekiyor. 1259 gün prim ödedikten sonra sigortalı bir işte prim ödemeye devam edenler SSK dan emekli olabilecekler. 1 Ekim 2008 den sonra isteğe Bağlı sigortaya prim ödeyenlerin prim oranı 7 puan artarak yüzde 25 den yüzde 32 ye çıkacak. Buna karşılıkta, sağlık yardım alabilecekler.

Meslekten ihraç olan isteğe bağlıya prim ödeyemez

Soru: 05.10.1961 doğumluyum. İlk defa 01.09.1980 yılında 435 gün SSK 'lı olarak çalıştım. 20 ay askerliğimi yaptım. 26.06.1985 yılında polis memuru olarak emekli sandığına girdim. Bütün hizmetlerimi (askerlik, SSK, Emekli Sandığı)'nda toplattım. Yıpranmayla beraber emekli sandığında 22 yıl 6 ay hizmetim bulunmaktadır. 17.02.2002 yılında bir suçtan dolayı polislik mesleğinden ihraç oldum. Geri kalan hizmet süremi 2.5 sene emekli sandığına borçlanmak için, emekli sandığıyla yazışmalar yaptım. Reddedildi ve kabul edilmedi. Emekli sandığı; SSK veya Bağ-Kur da 2.5 yılını tamamla bize aktar, bizden emekli olursun dedi. Sorularım şunlar;

1)Yeni sosyal güvenlik yasasında, emekli sandığında borçlanma yapabilmemle ilgili bir madde var mıdır yok mudur?
2) 2.5 yıl değil de 4 yıl olarak, SSK veya Bağ-Kur hizmetini Emekli sandığına aktarıp emekli olabilir miyim?
3) 657 sayılı devlet memurları kanunun memur suçlarıyla ilgili maddesinde değişiklik olup olmadığı konusunda bilgi alabilir miyim ?
4)SSK lı olsam, 2.5 yılı tamamladığımda önceden aktarmış olduğum 435 gün buna dahil edilir mi?
5)Benim için en uygun emeklilik şekli ve şartları nelerdir? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Yücel

Cevap: 1) Devlet memurluğundan çıkarılmış olanlar ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinin (A) 5 bendi uyarınca taksirli suçlar ve ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmaları nedeniyle Devlet Memurluğuna alınma şartlarını kaybetmiş olanla, Emekli Sandığında isteğe bağlı sigortalı olamıyor. İsteğe bağlı sigortalılık talebinizin reddi doğru. Yeni yasada da bu durumu değiştiren bir düzenleme yok. Borçlanmanıza imkan sağlayan bir düzenlemede bulunmuyor.

2) SSK veya Bağ-Kura 12599 günden fazla prim öderseniz, emekli sandığı yerine SSK veya Bağ-Kurdan emekli olmak zorunda kalırsınız. Çünkü, primi ödenmiş son yedi yılda, fazla prim ödenen kurumdan emekli olunuyor.

3) Devlet personel Kanununda herhangi bir değişiklik yok.

4) 435 günü emekli sandığı hizmetinizle birleştirdiğinizden bu süreleriniz dikkate alınıyor. Bu sürenin dışında 2.5 yıl prim ödemeniz lazım.

5) En uygunu isteğe bağlı Bağ-Kura 2.5 yıl prim ödeyip, Emekli sandığından emekli olmaktır.

Avantaj peşin ödemede aman kaçırmayın

Soru: 2001 yılında SSK dan emekli oldum. Ve bir eczane açarak işletmeye başladım. Bağ-Kura müracaatla 12.basamağın %10 prim yatırma işlemini yaptırmadım.Yani Bağ-Kura hiç müracaatım yok. Bu af ile ne yapmam lazım?

Engin Batum

Cevap: SSK emeklileri, Bağ-Kurlu olmayı gerektiren bir faaliyette bulundukları zaman, sosyal güvenlik destek primi ödemek zorundalar. Sizin gibi Bağ-Kur dışındaki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanların destek primi ödemelerine ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girdiği 2 Ağustos 2003 tarihinden itibaren, Bağ-Kur geir tablosunun 12 nci basamağı gelir tutarının yüzde 10’u oranında destek primi ödemeniz gerekiyordu.(bugün için aylık tutarı 71.5 YTL)

Bağ-Kur destek prim ödemediğinizi tespit ettiğinde, ödenmeyen primleri cezalı olarak alır. 26 Mayıs 2008 de yürürlüğe konan 5763 sayılı yasa ile getirilen, ödeme kolaylığı sizin için bulunmaz fırsat. Bağ-Kura gidip primleriniz ve cezaları tahakkuk ettirip, yasadan yararlanmak için yazılı talepte bulunun. Haziran ayı içinde başvuru yapıp, Temmuz ayı sonuna kadar destek primi asılı ile Haziran ayı sonuna kadar hesaplanacak gecikme cezası ve zammının yüzde 15 ini ödemeniz halinde, gecikme cezası ve zammını yüzde 85 i silinir. Borçtan kurtulursunuz. Borç aslı ve gecikme cezası ve zammının yüzde 45 ini 12 taksitte öderseniz gecikme cezası ve zammının yüzde 55 i, 24 ay taksitte öderseniz yüzde 30’u silinir. Avantajın büyüğü peşin ödemede aman kaçırmayın.

Ortada ödeme kolaylığından yararlanacak borç yok

Soru: 1989-1991 yılları arasında vergi mükellefiydim. O yılların Bağ-Kur prim borcunu vergi mükellefi olduğum halde ödeyemedim. Hiç bir kuruma da 2004 yılına kadar prim ödemem olmadı. 2004 yılında tekrar vergi mükellefi oldum ve Bağ-Kur kaydımı yaptırdım. 2004 yılından itibaren ödemelerimi düzenli yaptım. Yeni çıkan yasaya göre 1989-91 yılları arasındaki döneme ödeme yapabilir miyim? Ödeme yaparsam, emeklilik yaşımda ve emeklilik gün sayımda ne gibi avantajlarım olur?

Serpil Yılmaz

Cevap: 1989-1991 yılları arasında Bağ-Kura kayıt ve tescil yaptırmadığınız anlaşılıyor. Bağ-Kura kanuni süresi içinde kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılığı 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatılmaktadır. 1989-1991 yıllarında kayıt yaptırıp da hiç prim ödememiş olsaydınız, yeni çıkan ödemem kolaylığı yasasından yararlanarak borcunuzu ödeyip, günlerinizi kazanmanız mümkün olurdu.

Art ardına üç ay prim ödenmediğinde isteğe bağlı sigorta kapatılır

Soru: Annemin 2003 Haziran ayı isteğe bağlı sigorta primi ödenmiş. 2008 ocak, şubat, mart, nisan ayları primi ödenmiştir. Ancak bu tarihler arasında 30 ay primi ödenmemiştir. İsteğe bağlı kapatıyoruz diye dilekçe vermemiştik. Yeni çıkan af yasasından yararlanarak ödenmeyen ayların primlerini ödeyebilir miyiz?

Pınar Uysalan

Cevap: İsteğe bağlı sigortada ay art ardına üç ay prim ödenmediği zaman, isteğe bağlı sigorta sonlandırılıyor. Bu yasadan kaynaklanan bir durum. Dilekçe vermeseniz de, anneniz art ardına üç aydan fazla süre prim ödemediğinden, yasadan kaynaklanan zorunlulukla isteğe bağlı sigortası sonlandırılmıştır. Maalesef geçmiş 30 ayı yeni yasaya göre, prim ödeyerek kazanmanız gibi bir durum söz konusu olmaz. Çünkü; ortada yasadan yararlanacak prim borcunuz yok.

İsteğe bağlı sigorta sonlanmamışsa yeni yasadan yararlanabilirsiniz

Soru: 1 Ekim 1981 sigorta girişliyim. 1999 yılında isteğe bağlı sigortaya geçtim. 2001 sonu 2004 başı tarihlerinde primlerimi yatırmadım. Daha önceki çıkan aflardan yararlanmadım. En son çıkan 1 Haziran 2008 tarihli af kapsamına giriyor muyum?

Tülin Akalın

Cevap: İsteğe bağlı sigortada art ardına üç ay prim ödenmediği zaman, isteğe bağlı sigorta sonlandırılıyor. Sorunuzdan prim ödemediğiniz süre tam anlaşılmıyor. Şayet art ardına üç aydan fazla süre prim ödememişseniz, isteğe bağlı sigortası sonlandırılmıştır. Dolayısıyla ortada prim borcu olmayacağından yeni yasadan yararlanmada söz konusu olmaz. Ancak, art arda üç ay olmamak kaydıyla prim borcunuz varsa, örneğin bir ay ödeyip, iki ay ödemeyip, sonra bir ay ödeyip bir ay ödemeyip daha sonra iki ay ödeyip, iki ay ödemeyip vb. durumlarda isteğe bağlı sigorta devam ettiğinden, yeni yasadan yararlanarak prim borçlarınızı ödeyebilirsiniz.

Askerliniz borçlanırsanız 2009 de emekli olabilirsiniz

Soru: 1985 Haziran SSK girişliyim. 7 Ekim 1962 doğumluyum. SSK ya 3000 gün prim ödemem var. Bağ-Kura 7 yıl prim borcum var. 2000 den buyana SSK ya prim ödüyorum. Askerlik borçlanmamı yapmadım. Ne zaman emekli olabilirim.

Cihan Genç

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinizden önce yaptığınız anlaşılıyor. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiz askerlik süreniz(20 ay kabul edilmiştir) kadar geri gider ve SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi. 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olursunuz. Toplam 5150 gün prim ödemeniz varsa(sorunuzdan olduğu anlaşılıyor) 47 yaşınızı dolduracağınız 7 Ekim 2009 tarihinde emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur prim borcunuzu, 26 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe konan ödeme kolaylığı yasasından yararlanarak ödeyip borçtan kurtulabilirsiniz.

Emeklilik için Bağ-Kur en az 5400 gün arar

Soru: Babamı SSK isteğe bağlı sigortalı yaptırdım. 9 ay gibi bir süre prim yatırdım. Daha sonra prim ödeyemedim. İsteğe bağlı sigortası kapandı. SSK ya dilekçe vermedim. İsteğe bağlı sigortayı kendileri kapattı. Daha sonra açmak istediğimde 1080 gün şartı aradılar. Bunun üzerine babamın sigortasını Bağ-Kursa isteğe bağlı başlattım. Babamın 1972 den de SSK girişi var. Ama hiç prim yatmamış. Askerlik süresini borçlanmak için dilekçe verdim. Babamın isteğe bağlı sigortasını sizce nerede devam edeyim? SSK ve Bağ-Kur prim ödemelerini toplatabiliyor muyum? 3600 günü doldursa emekli olabilir mi?

Cemal Daşik

Cevap: Yeni sosyal güvenlik yasasının yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigorta sadece Bağ-Kurda devam edecek. Babanızın sigortasını isteğe bağlıya prim ödeyerek devam ettirmek istiyorsanız, Bağ-Kurda devam etmek zorundasınız. 3600 günle Bağ-Kurdan emekli olunmaz. Babanız emekli olabilmesi için prim ödemesini en az 15 tam yıla(5400 güne) çıkartması gerekiyor.

Eşiniz Bağ-Kura ödese de SSK dan emekli olur

Soru: İsteğe bağlı sigortalılık hakkında tereddüde düştüğüm bir konu hakkında bilginize başvuracağım. Eşim(bayan) 1964 doğumlu olup 16 Ekim 1989 tarihinde ilk defa sigortalı oldu. 2000 yılında bu yana da isteğe bağlı olarak SSK ya prim ödemektedir. Bugüne kadar 4065 gün prim ödemesi mevcuttur. Bizim hesaplamalarımıza göre, mevcut yasaya göre 5375 gün ve 46 yaşını doldurduğunda emekli olacak. Fakat bu yeni çıkan yasada, şu andaki mevcut isteğe bağlı SSK’lıların durumunun ne olacağı konusunda detaylı bir bilgi edinemedik. Bağ-Kura tabi olmadan isteğe bağlı sigortaya prim ödeyebilecek miyiz? Bu bilgiler doğrultusunda eşim; yeni yasaya göre mi emekli olacak? Yoksa mevcut yasaya göre mi emekli olacak?

Servet Demir

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren, isteğe bağlı sigorta sadece Bağ-Kurda devam edecek. SSK ya isteğe bağlı prim ödenemeyecek. Eşiniz gibi, SSK ya isteğe bağlı prim ödeyenler için bir ayrıcalık getirilmedi. Maalesef eşiniz 1 Ekimden itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kurda değerlenecek. Hesabınız doğru. Eşiniz emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi 5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabi. Eşiniz 1 Ekime kadar isteğe bağlı prim ödemeye devam ettiğinde, toplam prim ödemesi 4185 gün olur, Emekli olması için 1190 gün prim eksiği kalır.Primi ödenmiş son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, 1 Ekim 2008 den itibaren Bağ-Kura isteğe bağlıya 1190 gün prim ödese de, eşiniz Ağustos 2011 ayı sonunda SSK dan emekli olabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 4154

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Meslekten ihraç olan isteğe bağlıya prim ödeyemez