Destek primi borcundan aftan yararlanarak kurtulursunuz

 

09.06.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Destek primi borcundan aftan yararlanarak kurtulursunuz

Ekrem Sarısu - 09 Haziran 2008 Pazartesi - Posta

Destek primi borcundan aftan yararlanarak kurtulursunuz

Soru: SSK emeklisiyim. Vergi mükellefi olarak kendi adıma iş yerim vardır. Emekli aylığımdan % 10 oranını Bağ-Kur'a destekleme primi olarak yatırmam gerektiğini daha yeni öğrendim. Neden bu para kaynağından benden bugüne kadar kesilmedi. Bu borçtan nasıl kurtulabilirim. Çevremde soruşturdum, aldığım netice benim durumumda çok insan olduğu şeklindedir. Aylardır bu konuda bize yol gösterirsiniz diye bekledim. Ayrıca bu konuda da bana bir tebligat ve borç bildirimi de gelmemiştir. Konu hakkında açıklayıcı bilgi verirseniz sevinirim.

Ahmet AYGÜN

Cevap: Bu konuda çokça açıklayıcı yazı yazdık. Ancak, dikkat etmemiş veya kaçırmış olmalısınız. Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan emekliler, Bağ-Kura sosyal güvenlik destek primi ödemek zorundalar. Sosyal Güvenlik Destek Primi, ilk olarak 8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı yasa ile Bağ-Kur emeklisi olup, Bağ-Kurlu olmayı gerektiren faaliyetlerde bulunanlar için getirildi. Bu tarihten itibaren Bağ-Kur emeklisi olup kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanların emekli aylıklarından, aylıklarının yüzde 10 u tutarında destek primi kesilmeye başlandı. 4956 sayılı yasa ile de, 2 Ağustos 2003 tarihinden itibaren sizin gibi, Bağ-Kur dışındaki diğer sosyal güvenlik kurumlarından aylık alıp kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan emeklilere sosyal güvenlik destek primi ödeme zorunluluğu getirildi. SSK, Emekli Sandığı ve özel banka vakıf emekli sandıklarından emekli olup, Bağ-Kurlu olmayı gerektiren faaliyette bulunanlardan, Bağ-Kur Kanununa göre belirlenen 12 nci gelir basamağının yüzde 10 u oranında destek primi alınmaya başlandı (bugünkü tutarı aylık 71.50 YTL).

Bağ-Kura kayır-t ve tescilinizi yaptırmadığınızdan Bağ-Kur prim borcu tahakkuk ettirmiyor. Ancak tespit ettiklerinden prim borçlarını cezalı olarak arıyor. Sizi de tespit ettiğinde geriye yönelik olarak cezalı olarak primlerini ister. Nitekim çevrenize bu gözle baktığınızda, sizin gibi destek primi ödemeden çalışanlara prim borçları geldiğini görürsünüz.

Neden aylığınızdan kesilmediği sorunuza gelince; Bağ-Kurdan emekli olanların destek primi emekli aylıklarından kesilirken, Bağ-Kur dışındaki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar, destek primini kendisi ödüyor. Af kanunu bulunmaz fırsat. Bağ-Kura yazılı olarak başvurup, önce prim borçlarınızı tahakkuk ettirin. Sonrada af kanunundan yararlanmak için başvurun(başvuruda son gün 28 Temmuz 2008 dir). Başvuru tarihini takip eden ay sonuna kadar prim borcunuzu ve gecikme cezası ve zammının yüzde 15 ini öderseniz, gecikme zammı ve cezasının kalan yüzde 85 i silinir. Bu fırsatı kaçırmayın destek priminden kurtuluş yok.

1 Temmuzdan sonra işe alınan kadın için işveren prim ödemeyecek

Soru: 1979 doğumluyum. Uzun senelerden bu yana, babamın Bağ-Kurundan ölüm aylığı almaktayım, 1997 senesinden beri de isteğe bağlı Bağ-Kur ödeyerek geleceğimi garanti etmeye çalışıyorum. Ekim 2008 de yürürlüğe giren kanunla sanırım babamdan olan haklarımdan muaf olacağım.

Birde yakın bir tarihte iş görüşmem var, eğer olumlu geçerse SSK lı olarak işe başlayacağım. Bu durumda 65 yaşında emekli olacağımı söylüyorlar. Yani yeni yasaya tabi olacakmışım. Öncelikle bu soruma bir cevap rica ediyorum. Birde 1 Temmuz’dan itibaren işe giren işçi için devlet işverene 5 yıl boyunca indirim yapacakmış diye duydum. Bununla ilgili olarak da beni aydınlatırsanız sevinirim.

Deniz ÇAKIR-EDİRNE/KEŞAN

Cevap: Öncelikle yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 tarihinden sonrada babanızdan dolayı kullanmakta olduğunuz hakları, bugün olduğu gibi kullanacağınızı belirtelim. Evlenmediğiniz veya sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmadığınız ve bu kurumlardan kendi çalışmalarınızdan dolayı gelir ve aylık almadığınız sürece, babanızdan dolayı yetim aylığı ve sağlık yardımı almaya devam edeceksiniz. Yeni yasa bu yönüyle kazanılmış hakları koruyor. Sigortalı bir işe girdiğiniz zaman 65 yaşında emekli olacağınız söylemi de doğru değil. Emeklilik şartları açısından bugünkü yasaya tabisiniz. Sigortalı bir işe girdiğinizde sigorta başlangıç tarihiniz, Bağ-Kura ilk defa prim ödediğiniz 1997 yılındaki tarih dikkate alınacak ve 20 yıl sigortalılık süresi, sigorta başlangıcınız 23 Mayıs 1997 ve öncesi bir tarihse 5900 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarını, sonrası bir tarihse, 5975 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarını yerine getirdiğinizde emekli olacaksınız.

İstihdamı artırmak için; ilave istihdam yaratan işverenlerin ödemesi gereken işveren primhissesi, işsizlik sigortasından karşılanacak. 1 Temmuzdan itibaren; 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olan erkekler ile yaş şartı aranmaksızın 18 yaşından büyük kadınlardan; bu maddenin yürürlük tarihinden önceki altı aylık dönemde prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olması şartıyla, 1 Temmuz 2008 den tarihinden önceki bir yıllık dönemde işyerine ait prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde işe alınan ve fiilen çalıştırılanlar için; prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin;

a) Birinci yıl için yüzde yüzü,

b) İkinci yıl için yüzde sekseni,

c) Üçüncü yıl için yüzde altmışı,

d) Dördüncü yıl için yüzde kırkı,

e) Beşinci yıl için yüzde yirmisi,

İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak.


SSK ya ödediğiniz primleri Bağ-Kur borcunuza mahsup ettirebilirsiniz

Soru: Öncelikle İyi gün ve iyi çalışmaların sizlerin olması dileklerimi sunarım.

25 Eylül 1970 doğumluyum. SSK lı olarak ilk işe giriş tarihim 01 Ağustos 1987 olup, 2000 yılına kadar SSK lı olarak çalıştım. 28 Mart 2000 tarihinde Bağ-Kur girişim oldu. Adıma kayıtlı işyerim vardı. Ancak, 27 Şubat 2003 tarihinde özel bir şirkette işe başladım. Ancak işyerimi kapatmadım. Bağ-Kur terkim 4 Nisan 2005 tarihinde oldu. Hiç Bağ-Kur pirimi yatırmadım. Şu an Bağ-Kurda borçlu gözüküyorum. Sorularım şunlar;

1- 27 Şubat 2003 tarihinden 4 Nisan 2005 tarihleri arasındaki SSK günlerimin primleri ödenmiş. Ancak, bu tarihler arası ayrıca bana Bağ-Kurdan borç çıkıyor. Hem Bağ-Kur ve hem SSK lı olmayacağı için, bu tarihler arasındaki Bağ-Kur günlerimi iptal ettirip, prim borçlarından kurtulabilir miyim?

2-Sadece 28 Mart 2000 tarihinden 27 Şubat 2003 tarihine kadar olan Bağ-Kur prim borçlarını ödemek istiyorum. Bu mümkün müdür?

3-Son çıkan aftan faydalanabilir miyim?

4- SSK prim ödeme gün sayım 4117 gündür. Ayrıca, 28 Mart 2000 tarihinden 27 Şubat 2003 tarihine kadar Bağ-Kura prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim?

Serdal Özer-Ankara

Cevap: 1)27 Şubat 2003 ile 4 Nisan 2005 arasındaki sürede zorunlu Bağ-Kur sigortalısınız. Zorunlu Bağ-Kur sigortalısı olanlar, Bağ-Kur sigortasını kapatmadığı sürece SSK lı olamazlar. Bağ-Kur sigortalısı olduğunuz dönemde SSK ya fuzuli prim ödemişsiniz. 5 yıldan az süre prim borcunuz olduğu için sigortanızı da, borcunuzu da iptal ettiremezsiniz. Maalesef prim borcundan kurtulamazsınız. 5 yıldan fazla prim borcunuz olsaydı, sigortanızı durdurmak suretiyle prim borcundan kurtulabilirdiniz.

2) Borcunuzun tamamından sorumlusunuz. Bir kısmını ödeyip bir kısmını ödememek gibi bir durumunuz olamaz. Belirttiğiniz uygulama, en az 5 yıl ve daha fazla süre prim borcu olanlar için geçerli.

3) Aftan tabi ki yaralanarak prim borcunuzu ödeyebilirsiniz. Ancak, söz konusu dönem için SSK ya ödediğiniz fuzuli primlerin Bağ-Kur prim borcunuza mahsup ettirme hakkınız var(5458 s K.Ek Md.16) SSK ya ödediğiniz primleri aynı dönemdeki Bağ-Kur prim borcunuza mahsup ettirin, kalan borcunuz için aftan yararlanmak için başvuru yapın. Ancak bu işlemlerde hızlı olmanız gerekiyor Aftan yararlanmak için başvuru süresi 28 Temmuz 2008 de bitiyor.

4) Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 269 gün daha prim ödeyerek toplam 5106 gün olan prim ödemenizi 5375 güne tamamlamanız şartıyla 50 yaşınızı dolduracağınız 25 Eylül 2020 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Emekli Bulgaristan çalışmasın borçlanamaz


Soru: Bulgaristan dan 1993 yılında Türkiye' ye gelen, 1 Nisan 1994 yılında sigortalı olarak çalışmaya başlayan ve 2002 yılına kadar Sigortalı olarak çalışarak toplam 1495 gün prim ödeyen, Bulgaristan’dan emekli 29 Aralık 1934 doğumlu biri, eksik kalan prim günlerini Bulgaristan çalışma sürelerini borçlanarak Türkiye' den emekli olabilir mi?

Yusuf Yıldırım

Cevap: Gerek yurtdışı gerekse yurt içindeki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olup emekli aylığı alanlar, yurtdışı çalışma sürelerini borçlanamaz. Bulgaristan’dan emekli, göçmen soydaş, Bulgaristan’daki çalışma sürelerini Türkiye de borçlanamaz.

Tevkifat makbuzlarıyla başvurduğunuzda sigortanız 1994 den başlatılır

Soru: 1961 doğumlu bir bayanım. 1994 –2000 yılları arasındaki ürün satışlarımda Tekel Bağ-Kura prim kesintisi yapmış ve Bağ-Kur’a hiç bildirilmemiş. Mahkemeye mi vermem gerekiyor? Eğer kazanırsam, bu 7 yılımı ödetirler mi? Yoksa 1994 – 2008 e kadar mı ödemem gerekiyor? Ne kadar borçlanma çıkar? Ve kaç senesinde emekli olabilirim? Hiç Bağ-Kur ve SSK giriş yok, SSK dan oğlumun sigortasından sağlık yardımı alıyorum .

A.Dilbaz

Cevap: Sizin gibi; sigortalı sayıldıkları halde Kuruma kayıt ve tescilleri yapılmamış ve sattıkları ürün bedellerinden 1.4.1994 tarihinden itibaren prim tevkifatı yapılan çiftçilerin, tevkifatın yapıldığını gösteren belgeleri de eklemek suretiyle Kuruma yazılı talepte bulunmaları halinde, tevkifat tutarının Kurum hesaplarına intikal etmesi şartıyla, tevkifat yapılan tarihi takip eden aybaşından itibaren sigortalılıkları başlatılıyor. Sigortalılıkları bu şekilde başlatılan çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini devam ettirmeleri koşuluyla, sigortalılıkları da devam ettiriliyor. Ürün satışlarınıza ilişkin makbuzlarınızla birlikte Bağ-Kura müracaat etmeniz halinde, ilk tevkifat yapılan tarihi takip eden aybaşı itibariyle Bağ-Kur sigortanız başlatılır. Tarımsal faaliyetiniz aralıksız devam ediyorsa, 1994 den bu tarafa sigortalı sayılırsınız. Hesaplanan prim borcunuzu da yeni çıkan af kanunundan yararlanarak ödeyebilirsiniz. Af kanunundan yararlanmak için, en geç en geç 28 Temmuz 2008 Pazartesi günü mesai saati sonuna kadar yazılı olarak başvuru yapmanız gerekiyor. Başvuru tarihinizi takip eden ay sonuna kadar prim borcunuzun aslı ile başvuru yapılan ay sonuna kadar hesaplanacak olan gecikme cezası ve zammının yüzde 15 ini ödemeniz halinde, gecikme zammı ve cezası borcunuzun yüzde 85 i silinir. Buraya kadar anlatılanların gerçekleşmesi için Tekelin prim kesintilerini Bağ-Kura intikal ettirmiş olması gerekiyor. Tekele başvurarak kesintilerin Bağ-Kura intikal ettirilmesini isteyin. Şayet Tekel kesintileri Bağ-Kura intikal ettirmiyorsa, Dava açarak hem, kesintilerin intikalini hem de tazminat ödenmesin i talep edin.

Borçlanacağınız süreye bağlı olarak hemen de emekli olabilirsiniz


Soru: Bulgaristan göçmeniyim. 1979 dan 1989 a kadar Bulgaristan’da çalıştığım 10 yılım var. Türkiye’ de sigortalı başlangıcım 15 Ekim 1991 dir. Türkiye’de Askerlik borçlanmasını geriye dönük tanırlar mı? 25 yılı doldurabilmem için sigorta başlangıç tarihim geriye gider mi? Acilen bilgi vermenizi rica ederim

Arif Altınsoy

Cevap: Bulgaristan’daki askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar geri gider. Örneğin, 2 yıl askerlik yaptığınızı ve borçlandığınızı varsayarsak, sigorta başlangıç tarihiniz 2 yıl geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Ara boşluğunuz yoksa prim ödemeniz yeterli olduğundan 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 15 Ekim 2014 tarihinde 51 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirisiniz. Doldurmuyorsanız 51 yaşınızı doldurduğunuz tarihte emekli olursunuz. Ayrıca, askerlik sürenizden hariç, Bulgaristan çalışmanızın 6 yıl 4 ayını borçlanırsanız 47 yaşınızı doldurmanız şartıyla hemen de emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2204

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Destek primi borcundan aftan yararlanarak kurtulursunuz