Afta son gün 28 Temmuz 2008 izdiham başlamadan başvurunuzu yapın

 

08.06.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Afta son gün 28 Temmuz 2008 izdiham başlamadan başvurunuzu yapın

Ekrem Sarısu - 08 Haziran 2008 Pazar - Posta

Afta son gün 28 Temmuz 2008 izdiham başlamadan başvurunuzu yapın

Soru: En son 5763 sayılı yasa hakkındaki müjdeli haberinizi sevinçle okudum. Bu sevinç kardeşim adına idi.Çünkü yatıramadığı primler ve faizleri yüzünden emekli olamıyordu.Bu piyangodan yararlan, git Bağ Kur' a dilekçeni ver dedim.Gitti (yazınızın çıktığı ertesi gün) ancak kurum bize talimat verilmedi deyip kardeşimi geri çevirmişler. Kurum ne zaman dilekçeleri kabul edecek? Kardeşim 12 basamakta. Bu yasa ile emekli olursa ne kadar aylık bağlanır. Hemen bağlanır mı? Bankalar maşlarına mahsuben kredi verecekler mi? Lütfen aydınlatırsanız kardeşim adına çok sevineceğim.

N.Dolunay

Cevap: Burası hukuk devletidir. Hukuk devletlerinde talimatlara göre değil yasalara göre iş yapılır. Af olarak adlandırılan ödeme kolaylığı yasası 26 Mayıs 2008 de yürürlüğe girdi. Kardeşinizin başvuru dilekçesini talimat gelmedi diye almamaları yanlış ve keyfi bir uygulamadır. Ancak talimat dedikleri genelge, nihayet düzenlenerek İl müdürlüklerine gönderildi. Tabi bu arada vatandaşında Devletinde yaklaşık 10 iş günü kayboldu. Zaten başvuru süresi iki ayla sınırlı tutulmuş. Artık kurumlara izdihamdan ne girilebilir ne de çıkılabilir. 2006 daki izdihamdan ders alınmadığından yine başvuru süresi sınırlı tutuldu. Kalabalık başlamadan kardeşiniz hemen başvurusunu yapsın. Piyango diye adlandırdığımız, büyük avantaj peşin ödemede. Haziranda başvuru yapıp, prim aslı ile Haziran ayı sonuna kadar hesaplanacak olan gecikme cezası ve zammının yüzde 15 ini ödediğinde, gecikme cezası ve zammının yüzde 85 silinecek. Borcunu ödediğinde kardeşinize aylık bağlanır. Uzamaz. Bankaların şu an da bu yönde bir açıklaması yok. Ancak, Bankalar elindeki parayı satacak yer arıyor. Her bankadan kredi alınabilir.

Çakışan sürelere ilişkin primleri geri alabilirsiniz

Soru: 6 Kasım 1996 – 31 Mayıs 2004 tarihleri arasında hem Bağ-Kur hem de SSK'ya prim ödedim. Dolayısıyla bu dönemde primlerim çakıştı. 31 Mayıs 2004'de SSK hizmetim sona erdi. Bağ-Kur hizmetim halen devam ediyor ve hiç bir kuruma borcumda yok. Bu çakışan dönemlerim ile ilgili ne yapmalıyım? Fazla yatırılan paramı iade alabilir miyim? Yardımcı olursanız sevinirim.

Engin ALUÇ

Cevap: Vergi mükellefi olarak kendi adınıza bağımsız çalışmanız varsa, zorunlu olarak Bağ-Kur sigortalısı olmak durumundasınız. Bağ-Kur sigortalısı iken SSK’lı olamazsınız. Olsanız bile SSK sigortalılığınız sayılmaz. 5458 sayılı yasa ile yapılan düzenleme kadar sizin gibi, olması gereken kurumun dışındaki kuruma prim yersiz prim ödeyenlerin primler ölüyordu. Ancak; 5458 sayılı yasanın 16. maddesiyle yapılan düzenleme sonucu, 01.04.2006 tarihinden itibaren çakışan süreler, hizmetlerin çakıştığı süreye ilişkin prim borcuna mahsup edilmek üzere, sigortalının asıl olması gereken sosyal sigortalar kurumuna devredilme imkanı getirildi. Ancak, prim borcunuz olmadığına göre, SSK ya ödediğiniz primlerin iadesini talep edebilirsiniz. Ancak, ödeme tarihi üstünden 10 yıl geçen primleri geri alamazsınız. Ödeme süresi üstünden 10 yıl geçmeyen primlerin işçi hissesini alabilirsiniz(işverende başvurması halinde işveren hissesini geri alabilir)

Yabancı uyruklular 4 Ekim 2000 e kadar Bağ-Kurlu olamıyordu

Soru: Ben 1957 ve eşim 1953 Bulgaristan doğumluyuz. Eşim 1995 ben ise 1996 yılında Türkiye’ye geldik. Yabancı uyruklu gibi teskere aldık ve Eylül 1996 yılında şirket kurduk. 15 Eylül 1996 tarihinden itibaren ikimizde SSK’ya kayıt yaptırdık 31 Ocak 2002 yılında Türk Vatandaşlığına geçtik SSK kartlarımız yenilendi ve sigorta sicil no.larımız aynı kaldı. İlk günden 15 Eylül 1996 kesintisiz SSK primlerimiz ödüyoruz. Türkiye’ye geldiğimizde sigorta kanunlarını bilmediğimizden dolayı muhasebecimizin bizi yönlendirdiği şekilde işlem yaptık. Bir iki yıl sonra muhasebecimiz işveren gibi Bağ-Kur’lu olmamız gerekiyor mu diye sorduğumuzda “başta T.C. vatandaşı değildiniz ve SSK’ya giriş yapıldı sonrada böyle devam ettik sakıncası yok” dedi. Bizim SSK’ya mı yoksa Bağ-Kur’ a mı ödeme yapmamız gerekiyor.

Gülçay URAL
Cevap: Muhasebeciniz doğruyu yapmış 4 Ekim 2000 den önce yabancı uyruklular Bağ-Kur sigortalısı olamıyordu. SSK sigortalısı olmuşsunuz. Burada yanlış bir işlem yok. Ayrıca, Şirket ortaklarının Bağ-Kur sigortalı olması gerekiyor. Ancak; şirket kurmadan sigortalı olmuş ve ara vermeden sigortalılığınız devam ediyorsa(ki öyle olduğunu belirtiyorsunuz) Bağ-Kur’lu olmanıza gerek yok. Ancak, şirket ortaklığınız devam ettiği için SSK sigortanıza bir gün bile ara verseniz, Bağ-Kur sigortası zorunluluğu doğar ve Bağ-Kur sigortanızı kapatmadığınız sürece bir daha SSK’lı olamazsınız.

Babanız geriye doğru prim ödeyemez

Soru: Babamın sigortası hakkında bilgi almak istiyorum. Babam yaklaşık 8.5 yıl boyunca Bağ-Kur’a prim ödemişti. Daha sonra Bağ-Kur’a dilekçe verip sigortasını kapatmış. 3-4 yıl önce Bağ-Kur’a gittim, babam emekli olabilir mi? diye sordum. Daha 6.5 yıl ödeme yapması gerektiğini, toptan ödeme yapamayacağımızı söylediler. Babam 1948 doğumlu yani 60 yaşında. Yeni konuna göre ben kalan 6.5 yıllık süreyi toptan ödeyebilir miyim? Ya da babamı emekli edebilmem için ne yapmam gerekir? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

HÜSEYİN

Cevap: Sosyal güvenlik mevzuatımızda primi ödenmemiş geçmişteki günleri borçlanarak kazanmak gibi bir uygulama yok. Maalesef yeni yasada borçlanma imkanı getirmedi. Babanızın 6.5 yıl prim eksiğiniz borçlanarak, babanızı emekli etmenizi mümkün değil. Ancak, babanız Bağ-Kura isteğe bağlı sigortaya 6.5 yıl daha prim ödeyerek 8.5 yıl olan prim ödemesini 15 tam yıla çıkartacağı tarihte emekli olabilir.

Bulgaristan çalışmanızın 10 yıl 3 ayını borçlanıp emekli olabilirisiniz

Soru: 1943 doğumluyum. 1989 yılında Bulgaristan’dan zorunlu göç ettim. Oradaki sigorta başlangıcım 1961 olup, toplam 11 yıl çalışmam vardır. Türkiye de sigorta giriş tarihim 26 Ağustos 2003 olup, 1500 gün prim ödemem var. Yurt dışındaki kaç günümü borçlanırsam emekli olabilirim? Veya emekli olmak için nasıl bir yol izlemem gerekir?

Bayram Korkmaz

Cevap: En erken kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz. Sizin gibi, 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanlar, kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, en az 4500 gün prim ödeme 60 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Bu şartlarla, en az 4500 gün prim ödemeniz şartıyla, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 26 Ağustos 2028 tarihinde emekli olabilirisiniz. Ancak; yeni yasa ile Bulgaristan’daki çalışmanızın 10 yıl 2 ayını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 10 yıl 3 ay geri gider ve kısmi aylıkla emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak, borçlanma bedelini ödediğiniz tarihte emekli olabilirsiniz.

Eşinizin başlangıcı 1987 ye götürülemez


Soru: Eşim 1987 yılından vergi mükellefi. Ama bağ-Kur kaydı yaptırmamış. Bundan önce çıkan afta gidip görüşmüştük kabul edilmedi. 2000 yılından kaydı alındı. 1987 yılından vergi mükellefi olduğu için, yeni çıkan yasada bu konuyla ilgili yapabileceğimiz bir şey var mı? bize yol gösterir misiniz?

Gönül Koç

Cevap: Af yasası emeklilik değil, prim borcu olana af getiriyor. Eşinizin yeni yasadan yararlanabilmesi için ortada tahakkuk etmiş ancak ödenmemiş bir prim borcu olması gerekir. Maalesef eşinizin Bağ-Kur kaydının 1987 den yaptırılması mümkün değil. Süresi içinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatılıyor. Nitekim eşinizin de sigortası 4 Ekim 2000 den başlatılmış.

Maalesef başlangıcın 1987 de kaydırılması için bir yol yok. Ancak; dava açıp başlangıç tarihinizin 1987 ye götürülmesini talep edip, sigorta başlangıç tarihinizin 4 Ekim 2000 den başlatılmasına ilişkin yasanın Anayasaya aykırı olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini iddi,a edersiniz. Mahkeme hakimi bu iddiayı yerinde görürse söz konusu yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine gidebilir. Bu tamamen hakimin takdiridir. Anayasa Mahkemesi de düzenlemeyi iptal ederse eşinizin başlangıç tarihi 1987 ye gidebilir. Ancak bu yol, çok istisnai olup, garantisi yoktur.

Borçlanmaya gerek yok babanız zaten borçlu

Soru: Yeni çıkan SSK ve Bağ-Kur prim affı olarak bilinen son yapılandırma kanunu hakkında kafamız bir hayli karışık. Size danışmak gereği duyduk.

Babam 8 Eylül 1963 doğumlu. İlk sigorta başlangıcı Şubat 1982 de SSK da olmuş ve 1838 gün prim ödemiştir.Bağ- Kur' a 10 Nisan 1989 yılında kayıt yaptırmış ve 5 yıl 4 ay 22 gün prim ödedikten sonra 1994 yılında Bağ-Kuru terk etmiştir. Ama 2000 yılında yeniden Bağ-Kura giriş yapmış ama hiç prim ödememiştir. Nakliyeci olan babamın vergi dairesinde faaliyeti devam ediyor. Esnaf ve sanatkarlar odası ile, şoförler odası ise 2005 yılına kadar faaliyetinin devam ettiğini resmi olarak belgelediler. Sorum şudur ki 2000 ile 2005 yıllarını borçlanabilir?( gün kazanı mı elde edebilir mi?) Son günlerde toplumu meşgul eden Bağ-Kur ve SSK affından babam bu durumu ile faydalanabilir mi? Şartları nelerdir? Yapmamız gereken işlemler nelerdir?

Hakan GÖNEN

Cevap: Babanızın vergi mükellefiyeti devam ettiğine göre nakliyecilik faaliyetine de devam ettiğinden, Bağ-Kura primlerini tahakkuk etmiştir. Prim ödemediğinden, prim borcu gecikme zam ve cezasını alarak çoğalmıştır. Babanız vergi kaydını sonlandırmadığı sürece prim borcuda tahakkuk etmeye devam eder. Babanız için borçlanma yapmaya gerek yok. 5763 sayılı ödeme kolaylığı yasasından yararlanarak prim borçlarını ödeyerek, babanızın günlerini kazanabilirsiniz. Sosyal güvenlik Kurumu Aftan yararlanmak için son günün 28 Temmuz 2008 Pazartesi günü olduğunu açıkladı. En geç 28 Temmuz 2008 tarihine kadar aftan yararlanmak için yazılı başvuru yaparak prim aslı ile, başvurulu yapılan ay sonuna kadar hesaplanacak olan gecikme zammı ve cezasının yüzde 15 ini ödemeniz halinde, gecikme zammı ve cezasının yüzde 85 ini sildirebilirsiniz. Peşin ödeme olarak adlandırılan bu ödeme şekli büyük avantaj sağlıyor. Borcunuzu peşin ödeme bakın. Mali durumunuz müsait değilse bile borçlanarak, peşin ödemeyi tercih etmekte yarar var. Ancak peşin ödeyemezseniz, prim aslı ile, başvurulu yapılan ay sonuna kadar hesaplanacak olan gecikme zammı ve cezasının yüzde 45 ini 12 ay taksitle ödemeniz halinde, gecikme zammı ve cezasının yüzde 55 ini sildirebilirsiniz. Prim aslı ile gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 70 ini 24 ayda ödemeniz halinde ise, gecikme cezası ve zammının yüzde 30 unu sildirebilirsiniz.

Bulunamayan kayıtlar sizin sorununuz değil

Soru: 1988 tarihinde Bağ-Kurlu oldum. 1994 kadar devam etti. 1995 de sigortalı olarak işe başladım. Halen sigortam devam ediyor. 1988 ile 1994 arasını sigortaya dahil etmek istiyorum. Sorun şurada, Sakarya’da oturduğum için, 1999 depreminde vergi dairesi yıkıldığı için vergi kaydıma rastlanmıyor. Bağ-Kur ısrarla kaydımı istiyor. Olmayınca buradaki hizmetimi saydıramıyorum. Ne yapabilirim?

Muharrem

Cevap: Bağ-Kur kendi kayıtlarından sigortalılığınızı çıkartması gerekir. Sakarya’daki Bağ-Kur dairesi yıkılsa bile, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü’nde aynı kayıtlar vardır. Genel müdürlükteki kayıtlardan sigortalığınızı çıkartabilirler. Ayrıca, vergi mükellefiyet kayıtları VEDOP projesi çerçevesinde Maliye Bakanlığının Ankara’daki Merkez teşkilatında elektronik ortamda mevcuttur. Vergi kaydınızı Ankara’dan da çıkartması gerekir.

Ayrıca, kamuya mal olmuş 100 yılın en büyük felaketi gibi mücbir bir sebep ortadayken, bulunmayan kayıtlar sizin sorununuz değil. Bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğünden Bağ-Kurdan hizmetlerinizin neden birleştirilmediğinde dair bir yazı alıp, İş Mahkemesine dava açarak sorununuzu yargı yoluyla çözebilirsiniz.

47 yaşınızı dolduracağınız 3 Ocak 2009 da emekli olabilirsiniz

Soru: 3 Ocak 1962 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 4 Haziran 1984 dür. Sigorta Müdürlüğünün önerisiyle 20 ay olan askerlik süremin 7 ayını borçlandım ve bedelini ödedim. Prim gün sayım 7395 dir. Ne zaman emekli olabilirim?

Mesut UZUNOĞLU
Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız anlaşılıyor. Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi 7 ay geri götürerek, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 47 yaşınızı dolduracağınız 3 Ocak 2009 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1565

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Afta son gün 28 Temmuz 2008 izdiham başlamadan başvurunuzu yapın