Sorun af kanununda değil isteğe bağlının sonlandırılma şeklinde

 

18.06.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sorun af kanununda değil isteğe bağlının sonlandırılma şeklinde

Ekrem Sarısu - 18 haziran 2008 Çarşamba - Posta

Soru: En son yapılan S.S.K ve Bağ-Kur prim affından anladığımız, 2003 yılında müracaat edilip ödemesini tam yapamayan isteğe bağlıların da faydalanabileceği. Fakat müracaat ettiğimizde dosyamızın kapandığını, böyle bir hakkımızın olmadığını söylüyorlar. Bizim S.S.K veya Bağ-Kur’a “haklarımızdan vazgeçiyoruz.” Ya da buna benzer bir dilekçemiz olmadığı halde, ödeme hakkımızı kestiler, Aylarınız görünmüyor diyorlar. Oysa; 2003 yılında Kurumun bize verdiği dokümanlar elimizde bulunmaktadır.

İsteğe bağlı ödeme yapanlar genelde toplumun en alt gelir grubuna mensup insanlardır. Zaten bu primi kıt kanaat zorla ödüyorlar. Bize büyük haksızlık ediliyor, bu haksızlığı araştırıp af süresi bitmeden bizimde bu haktan yararlanmamız için araştırma yapmanızı rica ediyorum.

Emine Sarıkaya

Cevap: Sorun af kanunu uygulamasında değil. Sorun, isteğe bağlı sigortanın sonlandırılmasıyla ilgili yasa maddesinde. Üç ay art ardına isteğe bağlı sigorta primi ödenmediğinde isteğe bağlı sigorta, primi ödenmiş son ayın sonu itibariyle kapatılıyor.

Üç ay art ardına prim ödemediğinizden isteğe bağlı sigortanız, primini ödediğiniz en son ay sonu itibariyle kapatıldığından, ortada af kanunundan yararlanacak prim borcunuz bulunmuyor. Ancak, eleştirilerinizde haklısınız. Nasıl ki zorunlu sigortada aylarca prim ödenmediği halde sigorta sonlandırılmıyorsa, isteğe bağlı sigortalılarda da, prim ödenmediği zaman sigorta sonlandırılmamalı. Sigortalı; ödeyemediği primlerini mali durumu düzelince gecikme zammıyla ödeyebilmeli. Bu tür af kanunlarından yararlanabilmeli. Maalesef yasaya göre art ardına üç ay prim ödenmediğinde sigortalılık sonlandırılıyor. Dolayısıyla da prim tahakkuk ettirilmiyor. Af kanunundan yararlanabilmek için ortada prim borcu olması gerekiyor. İsteğe bağlının prim borcu olması içinde, üç ay art ardına prim ödemediği zaman sigortası sonlandırılmamalı ki, prim borcu olsun. İstenirde Mecliste görüşülmekte olan bir kanuna bir tek madde ekleyerek bu durum düzeltilebilir. Bulunduğunuz yerdeki millet vekillerinize ve yasa yapma gücüne sahip partilere isteğinizi bildirerek kamu oyu oluşturursanız, bu durum düzeltilebilir.

En erken 58 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz

Soru: 21 Aralık 1968 doğumluyum. İsteğe bağlı sigorta başlangıç tarihim 1 Kasım 2001 dir. Sorularım şunlar;
1) Benim şu anda isteğe bağlı ödenmiş 2050 günüm var. SSK dan kısmi yaşlılık aylığından faydalanabilir miyim?
2)Bilindiği gibi isteğe bağlı Bağ-Kur şartı ile devam ederse, kaç yılda emekli olurum?
3)En kısa yoldan hangi şartla emekli olabilirim?

Selma AKIN

Cevap:1) Sizin gibi 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanlar SSK dan kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilmeleri için; 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 2450 gün daha prim ödeyerek 2050 gün prim ödemenizi 4500 güne çıkartmanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 21 Aralık 2026 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.

2) İlk defa 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olan kadınlar, Bağ-Kurdan emekli olmak için 25 tam yıl prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemenizi 25 tam yıla çıkartmanız şartıyla 58 yaşınızı dolduracağınız 21 Aralık 2026 tarihinde Bağ-Kurdan emekli olabilirsiniz. Ancak; SSK da 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Ara vermeden isteğe bağlı sigortaya 3690 gün prim ödedikten sonra, SSK lı olarak bir işe girip 1260 gün (Son 3.5 yıl) prim ödeyerek prim ödemenizi 7000 güne tamamlamanız halinde, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte SSK dan da emekli olabilirsiniz.

3) Ayrıca isteğe bağlı sigortaya 3350 gün daha prim ödeyerek, 2020 gün olan prim ödemenizi 5400 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 21 Aralık 2028 tarihinde Bağ-Kurdan kısmi yaşlılık aylığı ile de emekli olabilirsiniz.

Geçen 10 yılı borçlanamazsınız

Soru: 1 Ağustos 1969 doğumluyum. SSK'lı olarak ilk işe giriş tarihim 1 Ekim 1992 olup, toplam 1680 gün prim ödemem var. Son prim ödememi 1998 de yaptım. 10 yıl geriye dönük borçlanmam var. Yeni gelen yasadan yararlanıp birikmiş borcumu taksitlendirilmiş şekilde ödeme gibi bir şansım var mı ? Bu yasa sadece Bağ-Kurlular için mi geçerli? Net bir şey bilmiyorum. Cevaplarınızı bekliyorum.

Esra Kazancı

Cevap: Af kanunu, SSK ve Bağ-Kur prim borçlarına ödeme kolaylığı getiriyor. Af kanunundan hem SSK’lılar, hem de Bağ-Kur sigortalıları yararlanıyor. Af kanunu sigortalılara geçmişteki prim ödenmemiş, sigortalı olunmayan günleri borçlanma hakkı getirmedi. Son olarak prim ödediğiniz 1998 den bu güne kadar olan 10 yıllık süreyi borçlanma gibi bir durumunuz olamaz. Çünkü; af yasası bu hakkı vermiyor. Geçmişteki primi ödenmemiş 10 yılı borçlanarak kazanmanız mümkün değil.

SSK da 2014 de, Bağ-Kurda 2019 da tarım sigortasında 2017 de emekli olursunuz

Soru: Doğum tarihim 5 Haziran 1965, Bağ-Kur’a ilk giriş tarihim 1 Ocak 1989 dur. Bağ-Kur’dan ayrılışım tarihimde 27 Mayıs 1993’dür. Bağ-Kur’a tekrar girişim 16 Ekim 2002 olup, işyerim şuanda açık ve Bağ-Kur sigortam da devam ediyor. Toplamda 10 yıl 1 ay 10 gün Bağ-Kur prim günüm var. İşyerimi kapatıp SSK’dan emekli olmak istiyorum. Bu şartlarda SSK’dan nasıl emekli olabilirim? 1 Ekim 2008 tarihinden önce SSK’lı olmalı mıyım? Bu tarihten sonra SSK’lı olursam olumsuz yönde etkilenir miyim? Ayrıca isteğe bağlı SSK, tarım sigortası, ev hanımları için isteğe bağlı Bağ-Kur emeklilik şartları nelerdir?

Fatma KALYON-Ankara

Cevap: SSK da emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Bağ-Kur sigortanızı sonlandırıp SSK ya geçmeniz halinde, 1725 gün daha prim ödeyerek, 3650 gün olan prim ödemenizi 5375 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz Nisan 2014 ayında).

Yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 den önce SSK lı olma gibi bir zorunluluğunuz yok. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigorta Bağ-Kurda devam edecek. Başka bir ifadeyle bu tarihten itibaren SSK da isteğe bağlı sigortaya prim ödenemeyecek. Ayrıca, bugünde SSK da isteğe bağlı sigortaya prim ödemek için en az 1080 gün prim ödemesi gerektiğinden, SSK ya isteğe bağlı sigortaya prim ödeyemezsiniz(ödemiş olsaydınız bile belirtilen şartlarla emekli olacaktınız.).

Bağ-Kurda ise; ister tarım, ister zorunlu esnaf Bağ-Kurunda, isterse ev hanımlarının isteğe bağlı Bağ-Kurun da emekli olmak için, 20 yıl(7200 gün) prim ödeme ve 54 yaş şartına tabisiniz. Prim ödemenizi 7200 güne çıkartmanız şartıyla 54 yaşınızı dolduracağınız 5 Haziran 2019 tarihinde Bağ-Kurdan emekli olabilirsiniz. Süreksiz olarak tarım işinde çalışanlar Tarım işçileri sosyal sigortalar kanununa tabi olarak sigortalı olabiliyor. Tarım işlerinde süreksiz olarak çalışan biriyseniz, zorunlu sigorta kapsamında olmamanız şartıyla(SSK lı, Bağ-Kurlu olmamanız), tarım sigortalısı olabilirsiniz. Tarım sigortasında 15 yıl sigortalılık süresi 3600 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Tarım sigortasından emekli olabilmeniz için, son yedi yılda tarım sigortasına Bağ-Kurdan fazla prim ödemeniz lazım. Bunun içinde 7 yıl(2520 gün) prim ödemeniz gerekiyor. Çünkü; Tarım sigortasında prim hesabına esas gün sayısı ay için 15 gün yıl için 180 gündür. Tarım sigortasına geçip en az 7 yıl, yani 1260 gün prim ödemeniz şartıyla 52 yaşınızı dolduracağınız 5 Haziran 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.

1992 de Kapatılan dosya açtırılarak prim ödenmez

Soru: 1952 doğumluyum.1990 yılında ticaretten Bağ-Kurluyum. Bağ-Kur prim borcumu ödeyemedim. İşletmeyi 2 yıl çalıştırdıktan sonra 1992 yılında kapatmak zorunda kaldım. Şuan o sigorta numaramı açtırmak istiyorum. 1992 den bu güne kadar olan borcumu ödeyip emekli olmak istiyorum. Kapatmış olduğum Bağ-Kur numaramı nasıl tekrar açtırırım. Açtıran arkadaşlarım şuan emekli oldu. Herkes bir yol bulmuş bir şeyler yaptırıyor. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Halil Kaygısız

Cevap: Bu konuda keşke size yardımcı olabilseydim. Ancak, 1992 yılında faaliyetinize son vererek işletmenizi kapatmış ve Bağ-Kur sigortanızı sonlandırmışsınız. Geriye dönük olarak bu sigortanızı tekrar açtırmak ve 1992 den bu güne kadar prim ödeyerek emekli olmak mümkün değil. 1992 de kapatılan dosyasının kapatıldığı tarih itibariyle tekrar açtırarak o günden bu güne prim ödenmesi için, mevcut yasalar değiştirilip geriye doğru borçlanma hakkı getirilmesi gerekir. Aksi takdirde kapanın açılarak gün kazanılması mümkün değil.

Bir şeyler yapıp emekli olan arkadaşlarınızı gelince, muhtemelen onlar Bağ-Kur primlerini ödemedikleri halde, sizin gibi dosyalarını kapatmadılar. Af kanunu çıkında da, geriye yönelik prim borçlarını ödeyerek emekli oldular. Faaliyetinize son vermeseydiniz, Bağ-Kura prim de ödemeseydiniz. Bugün af kanunundan yararlanarak ödemediğiniz primler ile, gecikme zammının yüzde 15 ini başvuru tarihini takip eden ay sonuna kadar öder ve gecikme zammının yüzde 85 ini sildirmek suretiyle prim borcundan kurtulur, günlerinizi de kazanmış olurdunuz. Sonuç olarak, kapatıldığı 1992 den itibaren Bağ-Kur dosyası açtırılarak prim ödenmez.

Geçmişe yönelik uygulanmazsa doğum borçlanması ölü doğmuş olur

Soru: 49 yaşındayım. Sigorta başlangıcım 1979 senesidir. 1979'dan 1982'ye kadar bir fiil sigortalı olarak çalıştım. 1982 Temmuz ayında işten ayrıldım.1982 Eylül ayında doğum yaptım. Bu tarihten sonra sigortalı olarak bir işte çalışmadım. 2008 Ocaktan itibaren isteğe bağlı SSK primi ödüyorum. 1982 ve 1986 doğumlu iki oğlum oldu. 2 çocuk olduğu için geriye dönük 4 yıl borçlanarak prim ödeyebilir miyim? Emekli olabilmek için başka seçenekler var mıdır?

Muradiye ALKAN / İstanbul

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle sizin gibi 18 yıldan fazla süredir sigortalı olanlar, bu tarihte uygulamaya konan ve emekli olmayı zorlaştıran 4447 sayılı kanuna tabi olmadan, eski yasa hükümlerine göre, 20 yıl sigortalılık süresi 5000 gün prim ödeme şartlarıyla emekli olabiliyor. Prim ödemenizi 5000 güne tamamladığınızda emekli olabilirsiniz. Ayrıca, kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 3600 güne tamamlamak şartıyla 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte kısmi yaşlılık aylığı ile de emekli olabilirsiniz.

1 Ekim 2008 den itibaren yürürlüğe girecek olan yeni yasa kapsamında; doğum nedeniyle çalışılmayan sürelerin her doğum için iki yılı, iki doğumla sınırlı olmak kaydıyla borçlanılabilecek. Ancak Kurum henüz sigorta işlemlerine ilişkin genel tebliği yayımlanmadığından detaylar belli değil. Bize göre, 2 doğumunuz için 4 yıl borçlanma yapabilmeniz gerekir. Ancak, geriye yönelik doğum borçlanmasına izin verilmeyeceği yönde duyumlar almaktayız. Geriye yönelik borçlanmaya izin verilmezse, adil ve eşit bir uygulama olmaz ve doğum borçlanması maalesef ölü doğmuş olur.

10 yıl borçlan 2009 da emekli ol

Soru: 1989 da Bulgaristan’dan zorunlu göçe tabi tutuldum. Doğum tarihim 25 Ağustos 1953, Sigortaya giriş tarihim 15 Ağustos 1996 olup, 24 ay askerlik borçlanması yaptım. Şuanda 2506 gün prim ödemem ve 720 gün askerlik borçlanmam var. Bulgaristan’da 10 yıl çalışmam var. En kısa zamanda hangi tarihte ve kaç gün pirim ile emekli olabilirim.

Mustafa ŞEN

Cevap: Bulgaristan çalışmanızı borçlanmanızı halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 10 yıl geri gider ve emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanma bedelini ödedikten sonra prim ödemeseniz de 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 15 Ağustos 2009 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 3050

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sorun af kanununda değil isteğe bağlının sonlandırılma şeklinde