Faaliyetine devam etmeyen emekliden Destek primi istenemez

 

14.06.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Faaliyetine devam etmeyen emekliden Destek primi istenemez

Ekrem Sarısu - 14 haziran 2008 Cumartesi - Posta

Soru: Bir yakınım muhtarlıktan dolayı Bağ-Kurlu olmuş, 1984 yılında muhtarlığı bitince, esnaf odasına kaydı ile Bağ Kuru devam etmiş ve 1993 yılında yaştan emekli olmuş. 1998 yılında vergi mükellefiyeti sona ermiş. Ancak esnaf odasındaki kaydını sildirmemiş. Oda kaydını 2007 yılında sildirmiş. Bağ Kur 2007 yılı içinde 1999-2007 dönemi için SGDP tahakkuk ettirmiş ve gecikme zammı ile birlikte maaşından kesilmeye başlanmış. Bağ Kur'a; "2000 yılında Bağ Kur Kanununda yapılan değişiklik ile Oda kaydının SGDP kesintisini gerektirmediği, bu nedenle kesintinin iptalini ve iadesini" talep edildi. Bağ Kur müdürü; Oda kaydından dolayı emekli olduğu için, 2000 yılında Bağ Kur kanununda yapılan değişikliğin bu kişinin SGDP ödemesini kaldırmayacağını ifade etti. Bu konuda bize bilgi verebilir misiniz?. Teşekkür eder iyi günler dilerim.

Sefer Kasım - BURSA

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihin de yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile, Bağ-Kur'dan emekli olup faaliyetine devam edenlere, emekli aylığının yüzde 10 u oranında Sosyal Güvenlik Destek primi ödeme zorunluluğu getirildi. 8 Eylül 1999 tarihinden itibaren 1479 sayılı kanuna göre, emekli aylığı bağlananlardan, Bağ-Kur sigortalısı olmayı gerektiren faaliyetine (çalışmalarına) devam edenlerin veya daha faaliyetine(çalışmaya) tekrar başlayanların, sosyal yardım zammı dahil tahakkuk eden aylıklarından, aylığın bağlandığı veya tekrar çalışmaya başlanıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil yüzde 10 oranında “Sosyal Güvenlik Destek” primi kesilmeye başlandı. Ancak, 1998 yılında Bağ-Kur sigortalısı olmanızı gerektiren faaliyetinize son verip, vergi mükellefiyetinizi 1998 yılında kapattıktan sonraki dönem için, oda kaydınıza dayanarak destek primi tahakkuk ettiremezler. Çünkü yasa, destek primi kesintisi için, Bağ-Kurlu olmayı gerektiren faaliyette bulunma şartını arıyor. Yasada meslek odası kaydına dayanarak destek primi ödeneceğine dair bir hüküm yok. Meslek odası kaydınıza istinaden istenen destek primi Bu Bağ-Kurun keyfi uygulamasından başka bir şey değil. Burası Hukuk Devleti. Mahkemelerimiz Kamu gücünü elinde bulunduran idarelerin keyfi uygulamalarına izin vermez. İş Mahkemesine dava açarak, 1998 den beri faaliyetinizin ve vergi kaydınızın olmadığından, oda kaydına istinaden yersiz tahakkuk ettirilen destek primlerinin kaldırılması talebinde bulunun.Yargı yoluyla destek primimi ödemekten kurtulursunuz.

Doğum borçlanmasında detaylar belli değil

Soru: Eşim doğum dolayısıyla 1984 senesinde sigortalı olarak çalıştığı işyerinde ayrıldı ve 10 sene çocuğuna bakmak zorunda kaldı. Bu süre içinde hiçbir sosyal güvenlik kuruluşunda çalışmadı ve prim ödemedi. 1994 senesinde esas mesleği olan öğretmenliğe başladı ve hale öğretmenliğe devam etmektedir. 5510 sayılı kanun ve yeni eklenen 41/a bendinde doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla geriye dönük ödeme imkânımız oluştu.(%32 belirleyeceğimiz alt üst sınır arasında). Örnek olarak 1000 X %32 x 24 Ay= 7.680 ,- YTL yi kanunun geçerlilik tarihi 31 Ekim bir ay içinde ödememiz durumunda 720 günlük hizmet süresine eklenecek olarak yorumladım.

Konunu doğru yorumlayıp yorumlamadığımı ve görüşlerinizi bildirirseniz

çok sevinirim.

C.Ziver Özkan

Cevap: Yeni yasa 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Henüz Sosyal Güvenlik Kurumu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa ilişkin, uygulama esaslarını belirleyen tebliğini yayımlamadı. Doğum nedeniyle yapılacak borçlanmanın detayları tebliğden sonra belli olacak. Ancak; doğum tarihinden sonraki 2 yıl, sigortalı olarak çalışmamak ve iki doğumla sınırlı olmak şartıyla, kadın sigortalının her doğum için 2 yıl borçlanma yapabileceğini düşünüyoruz. Borçlanma bedeli de aynen sorunuzda belirttiğiniz gibi hesaplanması gerekir. Hesabınız doğru. Ancak; doğum borçlanmasının yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 den sonrası için uygulayacağı ve geriye yönelik olarak borçlanmaya izin vermeyeceği duyumlarını alıyoruz. Şayet duyumlarımızdaki gibi, geriye yönelik borçlanmaya izin verilmezse, adil ve eşit bir uygulama olmaz ve çok ihtilafa yol açar.

Özürlü hakkıyla erken emekli olursunuz

Soru: 1978 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 15 Şubat 1997 ve 1500 iş günü pirim ödemem var. Yüzde 40 özürlü raporu alma hakkına sahibim. Bu raporu almalı mıyım? Eğer rapor alırsam hangi şartlarda? Almazsam hangi şartlarda emekli olurum? Özürlü derecesinin ilerlemesi halinde, rapor almadığım için bir problem çıkar mı? İş yerinin pirim ödemelerinde bir değişiklik olur mu? Bu benim aylık kazancıma nasıl yansır. Emekli olduğumda diğer SSK lılardan maaş yönünden bir farkımım olur mu? Askerliğimi sigorta başlangıcından sonra yaptım. Askerliğimi borçlanmalı mıyım? Memur olarak atanırsam sağlıklı iken sınava girmiş olduğumdan bir problem olur mu?

Engin Keskin

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla 56 yaşınızı dolduracağınız 2034 de emekli olabilirsiniz.

Ancak; en az yüzde 40 özürlü olduğunuza dair rapor ve bu rapora dayanarak vergi indirim hakkı almanız halinde, 6 Ağustos 2003 tarih itibariyle sizin gibi 6 yıldan fazla 9 yıldan az süredir sigortalı olan, vergi indirim hakkı almış 3 ncü derece özürlüler yaş haddi aranmadan 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün prim ödeme şartlarıyla emekli olabiliyorlar. 2420 gün daha prim ödeyerek, 1500 gün olan prim ödemenizi 3920 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.(ara vermeden prim öderseniz Nisan 2015 ayında) askerlik sürenizi borçlanmanız halinde ise(en az 14 ay olması şartıyla) yine ara vermeden prim ödemeniz şartıyla 17 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 15 Şubat 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Ayrıca; vergi indirim hakkı almanız halinde, aylık ücretinizin 150 YTL si gelir vergine tabi tutulmaz ve her ay 22.5 YTL fazla ücret alırsınız. emekli olduğunuzda, aynı kazanç tutarı üstünden ve aynı süre prim ödeyenlerden farklı bir aylığınız olmaz.

1996-1998 den Bağ-Kur kaydı yaptıramazsınız

Soru: 20 Ağustos 1971 doğumluyum. 2003 yılından bu yana SSK’lıyım. 1996-1998 yılları arasında Ltd. şirketi ortağı olarak vergi mükellefi oldum. Ancak, Bağ-Kur’a kayıt olmadım. Geriye dönük olarak 1996-1998 yıllarına dair Bağ-Kur’a kayıt olup borçlanabilir miyim?

Musa ARIKÖK

Cevap: Bağ-kura süresi içinde kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatılmakta olup, bu tarihten öncesi için kayıt ve tescil yapılmıyor. Ne yeni sosyal güvenlik reformu, ne de toplumda af kanunu olarak algılanan, prim borçlarına ödeme kolaylığı getiren 5763 sayılı yasa, sizin gibi süresi içinde kayıt ve tescil yaptırmayanlara herhangi bir hak getirmedi. Sonuç olarak; 1996-1998 arasını borçlanarak gün kazanmanız mümkün değil.

7 yıl 7 ay borçlanırsanız Eylül 2008 de emekli olursunuz

Soru: 29 Eylül 1962 Bulgaristan doğumluyum. 1989 da Türkiye'ye göç ettim. 19 Aralık 1989 sigortalı olarak çalışmaya başladım. 5450 gün prim ödemem var. Daha önce Bulgaristan da 8 yıl çalıştım. Emekli olmam için ne kadar borçlanmam lazım? Ne zaman emekli olurum?

Hüseyin Şahin/Bursa

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartına tabisiniz. 75 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 5450 güne çıkartmanız şartıyla 52 yaşınızı dolduracağınız 29 Eylül 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz. Ancak, Bulgaristan çalışmanızın 7 yıl 7 ayını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz borçlanma süreniz kadar geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartına tabi olur ve 46 yaşınızı dolduracağınız 29 Eylül 2008 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Yeni yasa dul kız çocuğuna ana ve babadan yetim aylığı bağlayacak

Soru: Emekli memurun vefatından sonra, dul olan kız çocuğuna yeni yasaya göre, maaş bağlanıp bağlanamayacağı hakkında bilgi rica ediyorum.

Serdar Tokmak

Cevap: Yeni sosyal güvenlik yasasının yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 den sonra; emekli memurun vefatında dul kızına, herhangi bir sosyal güvenlik kurumunda çalışmaması, sosyal güvenlik kuruluşlarından kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almaması şartıyla, yetim aylığı bağlanacak. Rahat olun ileri de kızınıza aylık bağlanır.

Ağabeyiniz malulen emekli olması raporuna bağlı

Soru: Bir konuda bilginize ihtiyacım var. Ağabeyime kronik şizofreni teşhisi kondu heyet raporuyla. Ağabeyimin SSK ya 2600 gün prim ödemesi var. 15 yıldan beri de sigortalı olarak sistem bulunuyor. Kesinlikle çalışamıyor. Nasıl emekli edebiliriz? Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

Cihan

Cevap: Ağabeyiniz 2600 gün prim ödemesiyle, ancak malulen emekli olabilir. Malulen emekli olmak için 1800 gün prim ödemesi ve çalışma gücünün 2/3 nün(yüzde 66.66 sınız) kaybedildiğine dair sağlık kurulu raporu gerekiyor. Prim ödemesi yeterli olduğundan, çalışma gücünün 2/3 nün kaybedildiğine dair sağlık kurulu raporu alabilirseniz, ağabeyiniz malulen emekli olabilir.

Borçlanma hakkı yok prim ödemenizi 5075 güne tamamlamanız gerek

Soru: 2 Ağustos 1962 doğumluyum. Sigortalı olarak işe başlama tarihim 01 Haziran 1981 olup yaklaşık 2000 gün prim ödemem var. Askerlik borçlanmam yatırılmamış durumda. Sorum şu: yasaya göre geriye dönük ödeme planı var mı? Varsa yatırmak koşuluyla kaç yılda emekli olabilirim? Eğer yoksa durum nasıl olur? Kaç yılda emekli olabilirim?

Muhammet Beker

Cevap: Ne bugünkü yasa, nede 1 Ekimde yürürlüğe girecek olan yeni sosyal güvenlik yasası, sigortalıya geriye yönelik borçlanma hakkı vermiyor. Gerideki primi ödenmemiş boş günleri toplu prim ödemek suretiyle kazanmak mümkün değil. Ancak askerlik sürenizi borçlanabileceğinize hiç kuşku yok. 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi 20 yıldan fazla 21.5 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 25 yıl süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 3075 gün daha prim ödeyerek 2000 gün olan prim ödemenizi 5075 güne tamamlayacağız tarihte emekli olabilirsiniz.

Başlangıç malullük yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödendiği gündür

Soru: 15 Ağustos 1977 doğumluyum. 12 Nisan 1993 tarihinde otelde stajyer öğrenci olarak çalıştım. İşe ilk giriş tarihi olarak bu tarih gözüküyor. Fakat günlerim gözükmüyor. 1 Haziran 2004 te iş hayatım fiilen başladı. Ne zaman emekli olabilirim? İşe giriş tarihi olarak hangisi geçerli?

Erinç GİRGİN

Cevap: Öğrencilik dönemindeki zorunlu stajda yapılan sigortada kısa vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı sigortalarına prim ödenir. Stajyer bu dönemde aldığı sigorta sicil numarasını ve sigorta kartını emekli olana kadar kullanır. Staj dönemin de sağlık yardımı alır. Ancak; staj sigortasında kişiyi emekli eden uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmediğinden emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Emekliliğiniz açısından Sigorta başlangıcınız olarak 1 Haziran 2004 tarihi dikkate alınacaktır. Bu başlangıca göre emekli olmak için;7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. En az 7000 gün prim ödemeniz şartıyla 58 yaşınızı dolduracağınız 15 Ağustos 2035 tarihinde emekli olacaksınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 3025

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Faaliyetine devam etmeyen emekliden Destek primi istenemez