Son yılların en güzel düzenlemesini işkenceye çevirdiler mahkemeye gidin

 

28.06.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Son yılların en güzel düzenlemesini işkenceye çevirdiler mahkemeye gidin

Ekrem Sarısu - 28 Haziran 2008 Cumartesi - Posta

Soru:1 Nisan 1983 - 15 Mayıs 1986 tarihleri arası Bağ-Kur sigortalısıyım. 1176 gün prim ödemem var. Bağ-Kurumu sona erdirdim. 1 Haziran 1986 tarihinde SSK da işçi olarak çalıştım. 1370 günde SSK ya prim ödedim. 1 Kasım 1989-9 Ocak 1994 arası tekrar Bağ-Kur sigortalısı olum. Bağ-Kura toplam 7 yıl 4 ay 13 gün prim ödemem var. 1 Ekim 1994 ile 30 Nisan 1998 arası isteğe bağlı sigortalı olarak 1290 gün primim var. Yalnız prim ödeme esnasında 20 Ocak 1997 tarihinde vergi kaydım var. 2007 de SSK ya 601 gün askerlik borçlanması yatırdım. Dolayısıyla 1 Nisan 1983 olan sigorta başlangıcım 2 Temmuz 1981 olarak geriye gitti. 13 Nisan 2007 tarihinde SSK ya emeklilik için başvurdum. SSK, Bağ-Kurdan 7 yıl 4 ay 13 günlük primimi isteyince, isteğe bağlı sigortanın bitiş tarihi olan 30 Nisan 1998 sonrası Bağ-Kurun resen tesciliyle yüz yüze kaldım. İnternet kontrollerinde Bağ-Kur kaydım gözükmezken müracaatımla tarafıma toplu borç çıkarıldı. Bunun üzerine Kocaeli iş mahkemesinde dava açtım. Davadan 1 yıl sonra 1479 sayılı yasaya 5458 sayılı yasanın 13. maddesiyle eklenen yeni ek 19, maddesinden yararlanmak üzere davamdan feragat ettim. 1 Mayıs 1998 sonraki tescilimin bu yasadaki 5 yıl ve üzeri borçların kişilerin isteği üzere silinebileceği ifadesinden yararlanmak istedim. Yalnız Bağ-Kur 19. madde ile ilgili şu an işlem yapamıyoruz. Ankara dan gelecek haberi bekliyoruz dediler.

1 Ocak 1961 doğumlu olup, 47 yaşındayım. Hangi şekilde davranmam gerektiğine aydınlatırsanız memnun kalacağım. 19. maddeden yararlanmak üzere dilekçe ve mahkemeden feragat belgemi iadeli taahhütlü olarak kuruma gönderdim.

Abdurrahman Tunçbilek

Cevap: : 5 yıl ve daha Bağ-Kur prim borcu olanların, sigortalılıklarını durdurarak, prim borçlarının silinmesi için, bugün itibariyle yürürlükte iki yasa maddesi var. Ancak gelin görün ki sizin gibi 5 yıldan fazla prim borcu olduğundan sigortası durdurarak prim borcunu sildirmek isteyenlerin talepleri karşılanmıyor. Sebep keyfi uygulama.

Keyfi uygulamaya 8 Mayıs 2008 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 5754 sayılı yasa ile 5510 sayılı yasaya eklenen geçici 17 nci madde hükmü yol açıyor. Bu maddeye göre, Sosyal Güvenlik Kurumu bir genel tebliğ çıkartacak ve Bağ-Kura 5 yıl ve daha fazla prim borcu olanlara, 6 ay içinde prim borcunu ödemediği takdirde sigortalılıklarının durdurulacağını duyuracak. 6 ay içinde borcunu ödemeyenlerin de sigortalılığını durdurarak prim borçları silinecek. Silinen borca ilişkin olan süreler de sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek. Yasa 8 Mayıs 2008 tarihili resmi gazetede yayımlanmasına ve neredeyse tamamına yakın kısmı 1 Ekim 2008 de yürürlüğe girecek olmasına karşın, bu madde genel hukuk kurallarına da aykırı olarak geriye yönelik 30 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe kondu. Ancak, Bağ-Kur Kanunu Ek Madde 19 uncu madde hükmünü de 30 Nisan 2008 de, yani aynı tarihte yürürlükten kaldırmayı unuttular. Ve prim borcu silinmesine ilişkin iki madde çıktı ortaya. Ancak, gelin görün ki iki maddeye rağmen sigortalının talebi karşılanmıyor. İşi yapılmıyor. Sizin gibi emekli olacaklar dahil pek çok sigortalı mağdur ediliyor.

Son yıllarda yapılan en yerinde ve en takdir edilen uygulamayı işkenceye çevirdiler.

Sonuç olarak yürürlükte olan bir yasa hükmü açık ve seçik olarak uygulanmıyor. Yazılı olarak Ek 19 ncu maddenin uygulanarak sigortalılığınızın durdurularak prim borcunuzun silinmesini ve emekli aylığı bağlanmasını talep edin. Borcunuzun silinip emekli edilmediğiniz takdirde, uğrayacağınız maddi ve manevi zararlarınızı, yasayı uygulamayan grevlilerden talep edeceğinizi belirtin. Talebinizin reddedilmesi üzerine de vakit geçirmeden İş Mahkemesine dava açıp hakkınızı yargı yoluyla almaya çalışın.

Başvuru tarihine kadar ödenmiş olan borçlar aftan yararlanamıyor


Soru: 09.06.2008 tarihinde posta gazetesinde okuduğum destek primi borcundan aftan yararlanarak kurtulabilirsiniz, demişsiniz. 30 Mayıs 2008 tarihinde normal olarak 5.485,28 YTL sosyal güvenlik destek primi ödedim. Sorum şu, bu ödemiş olduğum primden af yasası için başvursam gerekli olan yüzdelik oranın hesaplanıp geriye yönelik ödeme yaparlar mı? Af yasasından yararlanmadan ödeme yaptım. Bu aftan yararlanabilir miyim?

Altan Kanatlı

Cevap: 5763 sayılı Af yasası 26 Mayıs 2008 tarihli Resmi gazetede yayımlandı ve takip eden günden itibaren yani 27 Mayıs 2008 den itibaren de uygulamaya kondu. Af yasasından yararlanmak için talepte bulunarak ödeme yapmanız gerekirken, aftan habersiz 4 gün sonra aftan yararlanma talebinde bulunmadan destek primi borcunuzu ödemişsiniz. Yasa yürürlüğe girmeden önce yapılan ödemelerin iade edilmeyeceğine dair yasada hüküm var. Af yürürlüğe girdikten sonra yapılan ödemelerle ilgili bir düzenleme yok. Ancak, yasada “… bu maddeye göre yapılan başvuru tarihine kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan…” hükmü yer aldığından, bugün aftan yararlanmak için yazılı başvuruda bulunsanız bile, aftan yaralanamayacağınızı düşünüyoruz. Ancak; kuruma aftan yararlanmak için başvuruda bulunup, fazla yaptığınız ödemeniz iadesini talep edin. Kurumun tavrına göre hareket edebilirsiniz.

Bağ-Kurlu özürlü de erken emekli olabilecek

Soru: Yeni çıkan sosyal güvenlik yasasında Bağ-Kurlu özürlülere getirilen haklarla ilgili bilgi almak istiyorum. Özür oranım yüzde 40 dır. Yeni yasanın getirdiği hakla nasıl emekli olabilirim?

Baki Kodal-Isparta

Cevap: Yeni yasanın 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte, bugünkü SSK lılar da olduğu gibi, özürlü Bağ-Kurlularda erken emekli olma hakkına kavuşacaklar. İlk defa sigortalı olduğu tarihte malul olmayı gerektiren derecede(yüzde 60 oranında) özürlü olanlar, 15 yıldan beri sigortalı olmak ve en az 3960 prim ödemek, yüzde 50 ila yüzde 59 arasında özürlü olanlar 16 yıldan beri sigortalı olmak ve en az 4320 gün prim ödemek, yüzde 40 ila yüzde 49 arasında özürlü olanlar ise, 18 yıldan beri sigortalı olmak ve en az 4680 gün prim ödemek şartlarıyla emekli olabilecekler. Yüzde 40 oranındaki özrünüzle 18 yıl sigortalılık süresi ve 4680 gün prim ödeme şartıyla emekli olabileceksiniz.

Staj sigortası başlangıç sayılmaz

Soru: İlk SSK numaramı 1989’da Ticaret Lisesi Muhasebe Bölümü’nde staj gördüğüm de aldım. Özel sektörde SSK’lı olarak 1992’de çalışmaya başladım. Emekliliğimi hesaplarken, başlangıç yılı olarak hangi yıl kabul ediliyor? Ben ne zaman emekli maaşımı almaya başlarım?

Selda AYGÜN

Cevap: Staj döneminde yapılan sigortada kişileri emekli eden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim yatmadığından, emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Bu dönemde yapılan sigortada hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılır. Stajyerin hastalık ve iş kazası ve meslek hastalığı riskleri sigortalanmış olur. Bu dönemde alınan sigorta sicil numarası ve sigorta kartı emekli olana kadar kullanılır. Sigorta başlangıç tarihiniz olarak, özel sektörde çalışmaya başladığınız 1992 olarak dikkate alınacaktır.

Başlangıcınız 24 Mayıs 1992 ve sonrası bir tarihse, emekli olmak için; 20 yaş sigortalılık süresi,5600 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. 5600 gün prim ödemeniz şartıyla 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Çocuklara 1 Ekimden sonra bedava sağlık yardımı

Soru: 16 Mart 1978 doğumlu olup Bağ-Kura girişim 1 Mart 2006 tarihinde Çiftçi Bağ-Kur sigortalısı oldum. Ne zaman emekli hakkım doğuyor? Ancak asıl sormak istediğim eşimi çiftçi Bağ-Kur sigortalısı yapmak istiyorum. İki çocuğum var. Bağ-Kura 2.500 YTL borcum var. Borçtan dolayı sağlık yardımı allamıyorum. Eşimi Bağ-Kur sigortalısı yapsam, çocuklar eşimin üstünden sağlık yardımı alabilir mi? Eşimi SSK ya da kayıt yaptırabilirim. Eşim 21 Mayıs 1984 doğumlu. Eşimi Bağ-Kur veya SSK lı yaptırırsam ne zaman emekliliği doğar. Bizim için hangisi daha avantajlı. Ancak, ben kendi primlerimi yatırmayacağım. Sebebi de ben Devlete daha önce 2 kez son ün diye para yatırdım. Her ikisinde de haftasına af yapıp enayi yerine koydular beni. En son 29 Nisan da borç bulup babamın 18 bin 160 YTL sini ödedim arkasından malumunuz yeni af çıktı.

Hakan Demirkaplan

Cevap: Af Kanunu için sitem etmenize gerek yok. Babanız yaralanamadıysa siz yararlanırsınız. Af kanununu kaçırmayın. Peşin ödemede gecikme zammının yüzde 85 ini sildirme fırsatı bir daha gelmez. Aftan yararlanarak borcunuzu ödediğinizde, sağlık yardımı da almaya başlarsınız. Eşinizi sigortalı yaparak onun sigortasından sağlık yardımı alma telaşınızdan kurtulursunuz. Ayrıca prim borcunu ödemediğiniz sürece emekli olamayacağınızı bilmeniz lazım. 25 tam yıl prim ödemek(borcunuz olmaması şatıyla) şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Eşiniz için SSK daha avantajlı. 7200 gün prim ödemesi şartıyla 58 yaşını dolduracağı tarihte SSK dan emekli olabilir. Bağ-Kurdan emekli olabilmesi için en az 9000 gün prim ödemesi gerekir. Eşiniz SSK lı olduğunda çocukların sağlık yardımı alabilmesi için en az 120 gün prim ödemesi gerekir. 120 gün prim ödeyene kadarda, yeni yasa yürürlüğe girecek ve çocukların sağlık yardımı almasındaki bugünkü sıkıntılar sona erecek. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan yeni yasa ile, genel sağlık sigortası uygulaması başlayacak. Genel Sağlık sigortası kapsamında 18 yaşından küçük çocuklar; ana ve babalarının sigortalı olup olmadığına bakılmaksızın sağlık yardımı almaya başlayacaklar.

Günlerinizi boşa öldürmeyin aftan yararlanın

Soru: 2 Ekim 2001 tarihinde Bağ-Kur sigortalısı oldum. En son 31 Ekim 2002 tarihinde prim yatırdım. Bu tarihten sonra prim yatıramadım. 31 Ocak 2005’den itibaren esnaflık yapmayı bıraktım. Bağ-Kur sigortasından yararlanmak istemiyorum. Borç tahakkuk etmiş midir? Tahakkuk ettiyse yazılı başvuru halinde borcum silinir mi?

Tekin BUĞUR

Cevap: Bağ-Kur kayıtlarında 20.813 YTL prim borcunuz görünüyor. 5 yıl ve daha fazla süre prim borcunuz varsa, sigortalılığınızı durdurarak prim borcunuzu sildirebilirsiniz. Bunun için bir şey yapmanıza gerek yok. Sosyal Güvenlik Kurumu bir genel tebliğ yayımlayacak ve 5 yıl ve daha fazla süre prim borcu olanlara, 6 ay ödeme süresi verecek. Prim borçlarını 6 aylık sürede ödemeyenlerin sigortalılıkları durduracak ve borçları silinecek. Ancak, af kanunundan yararlanarak da borcunuzu ödeyebilirsiniz. En geç, 28 Temmuz 2008 tarihine kadar yazılı olarak başvuruda bulunup, takip eden ay sonuna kadar prim borcunun aslı ile, başvuru yapılan ay sonuna kadar hesaplanacak olan gecikme cezası ve zammının yüzde 15 ini ödeyenlerin gecikme cezası ve zammı borcunun kalan yüzde 85 i silinecek. Bu büyük bir fırsat. Af kapsamında borcunuzu ödeyin. Günleriniz boşa öldürmeyin

Prim ve süre tamam yaş eksik

Soru: 22 Ocak 1954 doğumluyum. 15 Ağustos 1990 tarihinde sigortalı işe başladım. Hala sigortalı olarak çalışmaktayım. SSK prim günüm 5700 gündür. Ben yaşlılıktan kaç yaşında emekli olabilirim?

Adem ÇELİK/İzmir

Cevap: Kısmi yaşlılık aylığı ile emeklilik(yaş haddinden emeklilik) için aranana 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarını sizin gibi, 24 Mayıs 2008 ile 23 Mayıs 2011 tarihleri arasında yerine getirenler 58 yaşında emekli olabiliyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan prim ödemeseniz de 58 yaşınızı dolduracağınız 22 Ocak 2012 de emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1543

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Son yılların en güzel düzenlemesini işkenceye çevirdiler mahkemeye gidin