Vergi kaydı gerekli ancak eskiler Bağ-Kur’unu devam ettirebilir

 

26.06.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi kaydı gerekli ancak eskiler Bağ-Kur’unu devam ettirebilir

Ekrem Sarısu - 26 Haziran 2008 Perşembe - Posta

Vergi kaydı gerekli ancak eskiler Bağ-Kur’unu devam ettirebilir

Soru: Doğum tarihi 1 Mayıs 1955, 1977 de SSK lı olup 797 gün, emekli sandığına 480 gün, 12 Mayıs 1981 e kadar esnaf odasına ve Vergi dairesine kayıtlı olarak Bağ-Kura 730 gün, 4 Şubat 1989 a kadar esnaf odasına vergi dairesine kayıtlı olarak 480 gün ve 7 Ocak 1998 tarihine adar esnaf odasına ve vergi dairesine kayıtlı olarak 3780 gün olmak üzere toplam 6287 gün prim ödemesi olan erkek sigortalının esnaf siciline 27 yıldır aralıksız kaydı devam ediyor. Bu süre için Bağ-Kur 46.000 YTL prim borcu çıkartıyor. Bağ-Kur sigortalısı olmak için, esnaf odası kaydımı? Yoksa vergi dairesi kaydı mı geçerlidir? Esnaf odası kaydı geçerliyse, Bağ-Kur’un çıkarttığı 46.000 YTL prim borcunu af kanunundan yararlanarak ödersek, emekli olabilir miyiz?

Müzeyyen

Cevap: 619 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 13 nci maddesi ile, Bağ-Kur Kanununun 24 ncü maddesinde yapılan değişiklikle, 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren Bağ-Kur sigortalısı olmak için; gerçek usulde veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olma zorunluluğu getirildi. Vergi mükellefi olmadan sadece vergiden muaf tutulan esnaf, Bağ-Kur sigortalısı olabiliyor.(esnaf siciline ile kanunla kurulmuş meslek kuruluşuna kayıtlı olmak şartıyla) Ancak; bu hüküm 4 Ekim 2000 tarihten itibaren ilk defa Bağ-Kur sigortalısı olacaklar için geçerli olup, 4 Ekim 2000 den önce Bağ-Kur sigortalısı olanlar, bu tarihten sonrada esnaf sicili veya meslek odası kaydına dayanarak Bağ-Kur sigortalıklarını 15 Ağustos 2005 tarihine kadar devam ettirebildiler. Bu tarihte yürürlüğe giren 5362 sayılı “Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu” nun 7 nci maddesiyle oda üyeliği için, Bağ-Kur kanunundaki düzenlemeye paralel olarak, vergi kaydı zorunluluğu getirilmiş ve vergi kaydı olmayanların bu tarih itibariyle oda kayıtları silinmiştir. Ancak, Bağ-Kur sigortalılıklarını esnaf sicili ve oda kaydına dayanarak sürdürenlerin, 15 Ağustos 2005 de sicil ve oda kayıtlarının silinmesinden zarar görmemeleri için; 5362 sayılı yasanın geçici 3 ncü maddesi hükmüyle, Bağ-Kur sigortalılıklarının devamına da imkân sağlanmıştır. Bu kişilerden sigortalılığının devam etmesini isteyenler, Bağ-Kur sigortalılıklarını devam ettirmek ve yükümlülüklerini yerine getirmek istediklerine dair, Bağ-Kura bir dilekçe vermeleri halinde, Bağ-Kur sigortalılıkları vergi kaydı ve oda ve sicil kaydı olmadan da devam edecektir. Sigortasının devam ettirmek istemeyenler ise, sigortalarının devam ettirilmemesine ilişkin bir dilekçe vermeleri halinde, Bağ-Kur sigortalılıkları kapatılacaktır.

Sorunuzdan, sigortalının 7 Ocak 1998 den sonra faaliyetine son verdiği ve vergi mükellefiyetini kapattığı halde, esnaf odası kaydını ve Bağ-Kur sigortasını kapatmadığı anlaşılıyor. Bağ-Kur sigortasını kapatmadığından, Bağ-Kur; kayıtlarda aktif sigortalı olarak görüyor ve 46.000 YTL prim borcu çıkartıyor.

Söz konusu kişi vergi mükellefi olmadan, oda kaydına dayanarak 15 Ağustos 2005 tarihine kadar Bağ-Kur sigortasını devam ettirebilir. Bağ-Kura bir dilekçe vererek, vergi kaydı olmadığı için oda kaydının silindiği 15 Ağustos 2005 tarihinden itibaren, Bağ-Kur sigortalısı olmak istemediğini beyan ederek, Bağ-Kur sigortasını bu tarih itibariyle kapatılması ve bu tarihe kadar olan prim borçlarını da af kanunundan yararlanarak ödeme talebinde bulunması halinde, 25 tam yıl prim ödeme ve 45 yaş şartına tabi olarak, prim borçlarını aftan yararlanarak peşin ödediği gün emekli olabilir.

Hak kaybı olmasa yeni yasada olmazdı

Soru: Ben 1958 doğumluyum. 01 Eylül 1986 yılında sigortalı olarak çalışmaya başladım ve 1033 gün çalışıp çeşitli nedenlerden işi bıraktım. İsteğe bağlı sigortaya geçmek için kuruma başvurdum. Kurum 1080 günü doldurmamı ve ondan sonra isteğe bağlı sigorta yatırabileceğimi ve 7,5 yıl sonra emekli olabileceğimi söyledi. 5 Haziran 2008 tarihinden itibaren sigortalı olarak bir iş yerinde çalışmaya başladım. Eksik olan 47 günü tamamlayıp isteğe bağlı sigortaya devam etmek istiyorum. Yeni ve mevcut yasalar çerçevesinde;

1- Kaç yıl pirim ödemem gerekiyor ve kaç yılında emekli olabilirim?

2- Yeni yasaya göre bir hak kaybım söz konusu olabilir mi?

Hanife TANIL/ İzmir

Cevap: 1) Emekli olmak için;20 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 43 yaş şartlarına tabisiniz. 4117 gün daha prim ödeyerek 1033 gün olan prim ödemenizi 5150 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz 15 Aralık 2019 da) Ayrıca; 2567 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla 58 yaşınızı dolduracağınız 2016 da kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.

2) Yeni yasa emekli olma şartlarınızı değiştirmiyor. Ancak, yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 den sonra isteğe bağlı sigorta Bağ-Kurada devam edecek. SSK ya isteğe bağlı sigorta primi ödenemeyecek. Emekli olmak için Bağ-Kur şartlarına tabi olmamak için 1 Ekimden sonra isteğe bağlı sigortaya 1259 günden fazla prim ödememeniz lazım. Yeni yasa bugünkü yasaya göre, aylık bağlama oranı, güncelleme katsayıları, taban aylık uygulaması, sağlık yardımlarında katkı payı, isteğe bağlı prim oranlarının yükseltilmesi, vb. konularda hak kayıplarına yol açtığına hiç şüphe yok. Hak kaybı olmasa zaten yeni yasada çıkartılmazdı. Çünkü; yasanın çıkarılış amacı, sosyal güvenlik kurumlarının giderlerini azaltıp, gelirlerini artırmak suretiyle mali yapılarının düzeltilmesidir. Dolayısıyla, bir miktar hak kaybı söz konusu.

SSK 18 yaş aradığından emekli etmiyor

Soru: 1 Mayıs 1976 doğumluyum. 11 Ekim 1990’da sigorta girişim yapıldı. yüzde 40 vergi indirim raporum var. Sakatlık derecem yüzde 47,5 ve askerliğimi yapmadım. 1.30 boyum var. Benim durumumda birinin 3600 günle 12 yılda emekli olması gerekiyor. Ben 18 yıldır sigortalıyım. Toplam 4100 gün primim var. Ben hala emekli olamadım. SSK ile mahkemem hala devam ediyor ve sigortalı olarak çalışmaya devam ediyorum. Nasıl emekli olabilirim?

Yaşar KARACA/Antalya

Cevap: 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle sizin gibi 12 yıldan fazla süredir sigortalı olan, vergi indirim hakkı almış özürlüler, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme şartıyla emekli olabiliyor. Prim ödemeniz ve sigortalılık süreniz emekli olmanız için yeterli. Ancak, SSK sigortalılık başlangıcınız için 18 yaş arıyor ve sizi emekli etmiyordur. SSK ya göre; sigorta başlangıç tarihinizi 18 yaşınızı doldurduğunuz 1 Mayıs 1994 olup emekli olmak içinde, 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle sizin gibi 9 yıldan fazla 12 yıldan az süredir sigortalı olan vergi indirim hakkı almış 3.derece özürlülerden aranan, 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 gün prim ödeme şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 16 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Mayıs 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz. Ancak, SSK ile mahkemeniz devam ettiğine göre, mahkeme sonucunu beklemekten başka çare yok.

Doğum borçlanmasının nasıl uygulanacağı belli olmadı

Soru: Eşim 20 Nisan 1968 doğumludur. 01 Kasım 1981 yılında SSK girişi var, 1989 yılında çıkış yaptı. 2006 yılından bu yana isteğe bağlı SSK ödüyoruz. Toplam 3300 günü var. İki çocuk annesi. Geriye dönük ödeme yapabilir miyiz?

Kamil TUNAZ

Cevap: 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, doğum nedeniyle çalışılamayan 2 yıla kadar olan süre borçlanılabilecek. Borçlanma hakkı 2 doğumla sınırlı olacak. Başka bir ifadeyle 2 doğum yapan kadın sigortalı; ve doğum sonrasında sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışılmayan her doğum sonrasındaki iki yıl olmak üzere, toplam 4 yıl borçlanabilecek. Ancak; sosyal sigortalar işlemlerine ilişkin yönetmenlik henüz yayımlanmadı. Dolayısıyla yeni yasanın doğum borçlanmasıyla ilgili bu hükmünü kurumun nasıl uygulayacağı belli değil. Şayet geriye yönelik uygularlarsa(bize göre uygulamaları lazım)

Her iki doğum sonrasında 2 yıl sigortalı olarak çalışmamışsa 4 yıl borçlanma yapabilir. Yönetmenlik yayımlandığında burada gerekli açıklamaları yapacağız. Gazeteniz Postadan takip devam edin.

Prim eksiğinizi askerlik borçlanmasıyla tamamlayabilirisiniz

Soru: 20 Mart 1979 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. 1 Ocak 1987 tarihinden itibaren Bağ-Kura sigortalısı oldum. 2004 e kadar Bağ-Kur primlerimi eksiksiz olarak ödedim. 2004 den sonra yeniden tekrar SSK lı olarak çalışmaya başladım. Askerlik süremi borçlanmadım. Askerliğimi borçlanmama gerek var mı? Borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim?

Ramazan Cankurt

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi 23 yıldan fazla süredir sigortalı olanlar, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Doğum tarihinizi ve askerlik tarihinizi ve askerlik sürenizi bildirmemişsiniz. 5000 gün prim ödemeniz varsa ve 44 yaşınızı dolduruyorsanız emekli olabileceğinizden, askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok. Ancak, 44 yaşınızı dolduruyor, ancak, 5000 gün prim ödemenizi dolduramıyorsanız eksik günlerinizi askerliğinizi borçlanarak tamamlayıp emekli olabilirsiniz.

1 Ekimden sonra 1259 günden fazla prim ödemeyin

Soru: Eşimin isteğe bağlı SSK ödemesini yapmaktayım. Ancak; sizinde belirttiğiniz üzere Ekim ayından itibaren isteğe bağlı Bağ-Kur’a geçiyor. Eşime altı yıl daha prim ödersek emekli olacak. Ancak, Bağ-Kura geçerse emekliliği en az altı yıl uzayacak. Şimdi biz ne yapmalıyız? Yani SSK ya başvurup isteğe bağlıyı sonlandıracak mıyız? Veya ne yapacağız? Bizi bu konuda aydınlatırsanız seviniriz.

Şevki GÖZ

Cevap: Bu aşamada yapacak bir işlem bulunmuyor. Eşinizin yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 tarihine kadarki isteğe bağlı prim ödemeleri SSK da değerlenecek. Yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 den sonra yapacağı prim ödemeleri Bağ-Kurda değerleneceğinden, bu tarihten itibaren 1259 günden fazla prim ödemesin. Son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunacağından, 1259 günden fazla prim öderse, Bağ-Kurdan emekli olmak zorunda kalabilir. Eşiniz 1 Ekimden sonra isteğe bağlı sigortaya 1259 gün prim ödedikten sonra SSK lı bir işe girerek 2.5 yıl prim dediğinde 6 yıl prim eksiğini tamamlar ve SSK dan emekli olabilir.

Babanız 58 yaşını doldurduğunda emekli olabilir

Soru: Babam 10 Ekim 1955 doğumludur. 9 Ocak 1984’te Bağ-Kur’a girişi vardır. 15 yıl 3 ay pirim ödedikten sonra 1999 yılında Bağ-Kur’u dondurdu. Babam ne zaman emekli olabilir?

Ziya DURAN/Balıkesir

Cevap: 15 yıl prim ödedikten sonra, prim ödemesini durdurduğuna göre, babanız kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak istiyor(yaş haddinden emeklilik). Kısmi yaşlılık aylığı için aranan 15 yıl sigortalılık süresi, 15 tam yıl prim ödeme ve 55 yaş şartlarını yerine getirmeye 1 Ekim 1999 tarihi itibariyle babanız gibi 10 tam yıldan fazla süre kalanlar, 58 yaşını doldurduğu tarihte emekli olabiliyor. Prim ödeme şartını yerine getirdiğinden 58 yaşını dolduracağı 10 Ekim 2013 tarihinde emekli olabilir.

12 Mayıs 2009 da emekli olabilirsiniz

Soru: 12 Mayıs 1952 doğumluyum. 12 Mayıs 1980 yılında SSK’lı oldum. 1575 gün prim ödedikten sonra 22 Nisan 1988’de SSK’yı sonlandırıp Bağ-Kur’lu oldum. Bağ-Kur’lu olarak 24 Kasım 2004 tarihine kadar 16 yıl 2 gün pirim ödedim. Yaşlılıktan nasıl ve ne zaman emekli olabilirim?

Muharrem ALKILIÇ/İstanbul

Cevap: 1 Ekim 2002 tarihi itibariyle kısmi yaşlılık aylığı için aranan 15 tam yıl prim ödeme ve 55 yaş şartlarını doldurmaya sizin gibi, 6 yıldan fazla 8 yıldan az süre kalanlar 57 yaşını doldurduğu tarihte emekli olabiliyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 57 yaşınızı dolduracağınız 12 Mayıs 2009 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 4221

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi kaydı gerekli ancak eskiler Bağ-Kur’unu devam ettirebilir