Bağ-Kur kaydını yaptırmayan şirket ortakları Affı kaçırmamalı

 

01.07.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bağ-Kur kaydını yaptırmayan şirket ortakları Affı kaçırmamalı

Ekrem Sarısu - 01 Temmuz 2008 Salı - Posta

Cevap: 1999 yılının Kasım ayında bir LTD. şirkete az bir hisse ile ortağı oldum. Fakat o yıldan beri durumu Bağ-Kura bildirmedik. Şirket ortaklığım halen devam etmektedir. Yeni çıkan af yasasına göre ortalama nasıl bir borç çıkar? Ve ne kadarı affa uğrar? Ne kadar ödemek zorunda kalırım? Tabi aftan faydalanabiliyorsam.

Af kapsamında sadece gecikme faizimi var? Yoksa toplam prim borcu + gecikme faizi ile birlikte çıkan genel borç toplamının yüzde 85 mi affedilecek?

Murat Özdemir

Cevap: Aftan yararlanabilirsiniz. Öncelikle Bağ-Kura müracaat edip Bağ-Kur sigortalılığınızın tescili yaptırmanız gerekiyor. Süresi içinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatılmaktadır. Sigortalılığınız 4 Ekim 2000 den başlatılır ve Mart 2008 dönemine kadar tahakkuk edecek prim borcunuz aftan yararlanır. Prim borcu ile, başvuru yapılan ay sonuna kadar hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun yüzde 15 ini, başvuru tarihini takip eden bir ay içinde(yasadan başvuru tarihini takip eden ay sonu anlaşılmaktadır. Ancak, 50 sayılı genelge ile başvuru tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerektiği açıklandı) ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun yüzde 85 i silinecektir. Prim aslı düşürülmüyor veya silinmiyor. Esasında borcunun büyük kısmını gecikme zammı oluşturuyor. Gecikme zammının yüzde 85 inin silinmesi bile çok büyük bir imkân. Şayet günlerinizi kazanmak istiyorsanız Af fırsatını kaçırmayın. Ödeyeceğiniz borç tutarı seçeceğiniz veya intibak ettirileceğiniz gelir basamağına göre değişir. Borç tutarını program ve bilgisayar desteği ile Bağ-Kura hesaplatmanız gerekiyor.

İşverene haber vermeden ayrılan işçi ihbar tazminatı öder


Soru: 7 yıldır aynı iş yerinde çalışan bir arkadaşım, işten ayrılmak istiyor. Yalnız ayrıldığı zaman tazminat alabilir miyim diye düşünüyor. Kendiliğinden ayrılması durumunda tazminat alabilme hakkı var mıdır diye sormak istiyorum. Cevaplandırırsanız sevinirim.

Fatih Kaya

Cevap: İşyerinden kendi isteğiyle ayrılan kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alamayacağı gibi usulüne uygun olarak işten ayrılmazsa işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir. Yasa gerek işverene gerekse işçiye, tarafların zarar görmemesi için; işten çıkartma/ işten ayrılmadan belli süre önce haber verme zorunluluğunu getirmiş, ve bu zorunluluğa uymayanlara da ihbar tazminatı ödeme şartı getirmiş bulunuyor. 7 yıldan beri çalışan biri, işten ayrılacağını 8 hafta önce işverene bildirmek zorundadır. Bu bildirimi yapmayan işçi 8 haftalık ücreti tutarında ihbar tazminatını işverene ödeyerek işten ayrılabilir. Arkadaşınız, kendi isteği ile işten ayrıldığında kıdem tazminatı allamaz. İşten ayrılacağını 8 hafta önce işverene bildirmezse, 8 haftalık ücreti kadar ihbar tazminatı ödemek zorundadır.

Annenizden aylık bağlanan kimse yoksa ödenen primleri geri alabilirsiniz

Soru: Benim size bir sorum olacak. Yardımcı olursanız memnun olurum. Annem 2005 yılında vefat etti. Anneme 5 yıllık Bağ-Kur prim ödemesi yapmıştık. Bağ -Kur dan ekstra çıkarttırdım. Ödediğimiz prim 3000 YTL imiş. Biz 5 kardeşiz. Kimisi evli kimisi bekârdır. Babamda 1996 yılında vefat etti. Acaba Devlete ödediğimiz bu prim bize öder mi? Kanunsal olarak ödeniyorsa ne yapmak lazım.

Leyla

Cevap: Sorunuzda belirttiğiniz gibi annenizin 5 yıl ve daha fazla prim ödemesi varsa hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilir. Örneğin, bekâr, evlenmiş olsa da boşanan veya dul kalan, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmayan ve bu kurumlardan kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almayan kız çocuklarına, yaşları ne olursa olsun yetim aylığı bağlanır. Ayrıca 18 yaşını, orta öğrenimde 20, yüksek öğrenimde 25 yaşını doldurana kadar erkek çocuklara da yetim aylığı bağlanır.

Ancak, ölen sigortalıların hak sahiplerinden hiçbiri yetim aylığı bağlanmasına hak kazanamadıkları takdirde, sigortalının ödediği primler, hak sahiplerine toptan ödeme şeklinde geri verilebilir.(Bağ-Kur Kanunun Md.44) Aylık bağlatamıyorsanız, Bağ-Kur’a yazılı olarak başvurarak, annenizden dolayı aylık bağlatmaya hak kazanamadığınızı belirtin ve annenizin ödediği primlerin “Toptan Ödeme” yoluyla geri verilmesini talep edin.

Bankadan bireysel kredi alarak borcunuz ödeyip aftan yararlanın


Soru: Emekliliğe hak kazanmış, ancak; Bağ-Kur prim borcu yüzünden emekli olamayan bir şahıs adına size bir soru yöneltmek istiyorum. 2006 - 2007 yıllarında Ziraat Bankası bu tür prim borcu olanlara borcunu kapatarak emekli olabilmeleri için emekli maaşına karşılık kredi imkanı sunmuştu. Aynı imkânlar bu günlerde herhangi bir banka tarafından sunuluyor mu ya da sunulacak mı?

Asaf Metin Ekici

Cevap: 2006 yılı affında Bağ-Kur Genel Müdürlüğünün çabalarıyla, Halk Bank ve Ziraat Bankasından sigortalılara kredi imkânı sağlanmış ve sigortalılardan isteyenler açılan kredilerle prim borçlarını ödeyerek emekli olmuşlar ve emekli aylıklarıyla da kredi borçlarını ödemişlerdi. Ayrıca sigortalılardan bazıları da bankalardan bireysel kredi kapsamında aldıkları krediler ile prim borçlarını ödeyerek emekli olmuşlardı. Bildiğimiz kadarıyla, yeni af nedeniyle 2006 da olduğu gibi sigortalılara bankalardan sağlanan bir kredi yok. Ancak, arkadaşınızın her bankadan bireysel kredi temin ederek prim borcunu ödeyip emekli olabilir. Bankalarla görüşmenizde yarar var.

Babanızın emekli olacağı tarihi askerlik yaptığı tarih ve yaşı belirler

Soru: Babamın sigorta başlangıç tarihi 20 Nisan 1977 dir. Toplam 2559 gün prim ödemesi var. 20 Nisan 2005 tarihinden bu yana da isteğe bağlı sigortalıdır. 5- 6 ay önce ameliyatla sağ gözü alındı. Babamın emekli olabilmesi için ne yapmamız lazımdır?

Emrullah ATAKLI

Cevap: 1)Babanız emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabi. Yaklaşık 1300 gün daha prim ödeyerek 3700 gün olan prim ödemesini 5000 güne tamamladığı tarihte(ara vermeden prim öderse 15 Şubat 2012 de), 44 yaşını doldurması şartıyla emekli olabilir.

2) Askerliğini sigorta başlangıç tarihinden önce yapmış ve borçlanmamışsa, borçlanması halinde, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme şartlarına tabi olarak, 55 yaşını dolduruyorsa kısmi yaşlılık aylığı ile hemen, doldurmuyorsa 55 yaşını doldurduğunda emekli olabilir. Ayrıca, askerlik süresini(20 ay kabul edilmiştir) borçlanıp, 700 gün prim ödeyerek prim ödemesini 5000 güne tamamlayacağı tarihte de emekli olabilir(ara vermeden prim öderse Haziran 2010 ayında)

Babanızın 60 günü eksik annenize aylık bağlanmaz


Soru: Babam 1933 doğumludur. 1960 yılı itibariyle Elazığ’dan 120 gün sigortası çıktı. Babam Ankara ve İskenderun’da da inşaat ustası olarak çalışmış. 2 Nisan 1972 yılında akciğer kanserinden vefat etti. Biz çocuk olduğumuz için yıllarca bu konularla ilgilenemedik. Yeni çıkan prim affından yaralanarak babamın sigortası üzerinden anneme ölüm aylığı bağlatabilir miyim? Geriye dönük ödemeden nasıl yararlanırız? Babamın 24 ay askerliği var. Annemin yüzde 90 özürlü iş göremez raporu var. Babamdan kalan tarladan dolayı 2022 Kanunu’ndan yaralanarak anneme özürlü aylığı bağlatamadık. Prim affından nasıl yaralanırız?

Metin ŞAFAK/Yozgat

Cevap: Mevcut SSK uygulamasına göre, 5 yıl sigortalılık süresi olan ve 900 gün prim ödemesi bulunanların hak sahiplerine dul ve yetim aylığı bağlanmaktadır. 900 gün prim ödemesi hak sahipleri tarafından askerlik borçlanmasıyla da tamamlanabilmektedir. Ancak babanızın 2 yıl(720 gün) askerlik süresini borçlansanız bile, 120 gün prim ödemesiyle birlikte toplam prim ödemesi 840 gün olmaktadır. Yani annenize aylık bağlanması için aranan 900 günden 60 gün eksik. Babanızın Ankara ve İskenderun da inşaat ustası olarak çalıştığı şirketlerden 60 gün daha prim ödemesi bularak 840 günü 900 güne tamamlarsanız. Annenize dul aylığı bağlatabilirsiniz.

Yeni af yasasından yararlanarak annenize aylık bağlatamazsınız. Çünkü, af yasası prim borçları için ödeme kolaylığı getirdi. Gün eksiği olan sigortalılara borçlanma imkânı getirmedi.

Bulgaristan çalışmanızın 5 yıl 3 ayını borçlanıp hemen emekli olabilirsiniz


Soru: 1992 Bulgaristan göçmeniyim. 8 Mart 1950 doğumluyum. 1 Ekim 1998’tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. 660 gün sigortalı primim var. 1 Ocak 2001’de isteğe bağlı sigortaya başvurdum. 2520 gün isteğe bağlı sigorta ödemem var. Toplam 3180 gün ödenmiş primim var. Bulgaristan’da da 20 yıl çalışma sürem var. Kısmi yaşlılık emekliliğine bağlanabilmem için yeni Yasa’ya göre ne kadar borçlanmam gerekiyor?

Zehra YILMAZ

Cevap: Bulgaristan çalışmanızın 5 yıl 3 ayını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 5 yıl 3 ay geri gider ve kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanma bedelini ödemenizi şartıyla 1 Temmuz 2008 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Malulen emekli olabilirsiniz.

Soru: 26 Ocak 1965 doğumluyum. 1988 de sigortalı olarak çalışmaya başladım. 20 senelik sigortalıyım. Toplam 6100 gün prim ödemem var. 1 senedir istirahatlıyım ve istirahatım devam etmekte. Kalın bağırsak kanseri hastasıyım. % 81 iş görmezlik raporum var. Malulen emeklilik için müracaat etsem kabul edilebilir mi?

Mustafa Ustura

Cevap: Kurum malulen emekli etmemek için, öncelikle sigortalının tedavinizi sürdürerek, hastalığınızı iyileştirmeye çalışır ki, malulen emekli etmemek için. Ancak, kurumca yaptırılan tedavi sonucunda düzelme olmazsa, sigortalının talebi üzerine ve 1800 gün prim ödemesi ve çalışma gücünün 2/3 nün(yüzde 66.66 sının) kaybına dair sağlık kurulu raporu şartıyla malulen emekli eder. İstirahatlı olduğunuza göre, kurum tedavinize devam ediyordur. Sağlık kuruluda istirahat sonuna kadar kesin raporunu vermez. Dolayısıyla istirahat sürenizin sonunda kesin raporunuzu alarak malulen emekli olabilirsiniz. İstirahatı süresince geçici görmezlik ödeneği alacağınızdan, zaten istirahatlıyken malulen emekli olmanızın bir anlamı da yok. Ancak; kesin raporunuzu alabiliyorsanız malulen emekli de olabilirsiniz. Karar sizin kesin rapor alabiliyorsanız malulen emekli olabilirsiniz.

57 yaşın dolmasını bekleyeceksiniz

Soru: 1973 - 1995 yılları arasında SSK lı olarak çalıştım. Toplam 3983 gün prim ödedim.
1984 - 1986 ve 1996 - 2003 aralarında Bağ-Kurlu olarak çalıştım. 6 Temmuz 2003 tarihinde Bağ-Kuru terk ettim. 9 yıl Bağ-Kurdan sonra SSK primi ödemedim. Şu an 55 yaşındayım. Duyduğuma göre her iki kurumdan da emekli olamadığım zaman iki kurumdan birinde emeklilik hakkım dolduğunda o kurumdan emekli olabilirmişim. Bu ne kadar doğru beni bilgilendirirseniz beni çok mutlu edersiniz. SSK ya göre yaştan emekliliğim doluyor.

Ömer SARA

Cevap: Primi ödenmiş son yedi yılda hangi kuruma fazla prim ödenmişse o kurumdan emekli olunuyor. Son yedi yılda Bağ-Kur’a fazla prim ödediğinizden, Bağ-Kur şartlarıyla emekli olmanız gerekiyor. Bağ-Kurda kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilmeniz için; 15 tam yıl prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Beş yıl borçlan hemen emekli ol


Soru: İyi günler. 1992 yılında Türkiye'ye göç vizesi ile geldim. 1983 ve 1992 yılları arasında Bulgaristan'da sigortalı olarak çalıştım. 7 Nisan 1992 tarihi itibariyle Sosyal Sigortalar Kurumundan sigortalıyım ve o tarihten bu yana 5600 gün sayım var. 1965 yılı doğumlu biri olarak, Bulgaristan'daki sigortalı yıllarımı borçlanarak yeni çıkan yasadan yararlanabilir ve ayrıca emekli olabilir miyim?

Şirin MUTLU

Cevap: Yeni çıkan yasadan tabiî ki yararlanabiliyorsunuz. Bulgaristan çalışmanızın 5 yılını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 5 yıl geri giderek emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 43 yaş şartlarına tabi olmanıza sağlar. Borçlanma bedelini ödediğinizde 43 yaşınızı dolduruyorsanız hemen emekli olabilirsiniz. Ancak, 43 yaşınızı borçlanma bedelini ödediğiniz tarihten sonra dolduruyorsanız, 2008 yılı içinde 43 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1684

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bağ-Kur kaydını yaptırmayan şirket ortakları Affı kaçırmamalı