Ana ve babası ölen çocuklara yüksek aylığın tamamını düşük aylığın yarısı bağlanır

 

02.07.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ana ve babası ölen çocuklara yüksek aylığın tamamını düşük aylığın yarısı bağlanır

Ekrem Sarısu - 02 Temmuz 2008 Çarşamba - Posta

Soru: Babamı 25 yıl, annemi de 10 ay önce kaybettim. İkisi de SSK’lı idi. Annem ve iki kız kardeşim babamdan yetim aylığı alıyorlardı. Annem ölünce aylık iki kız kardeşime paylaştırıldı. Bende müracaatta bulundum. Bana da babamdan ölüm aylığı bağladılar. Fakat kız kardeşlerim mağduriyet yaşadılar. Benim öğrenmek istediğim babamın aylığından vazgeçip annemin aylığını alabilir miyim? Annemin aylığını alan yok. Annem ve babamın maaşını 3 kardeş alabilir miyiz? Babamın aylığından vazgeçip annemin aylığını talep ettiğimi dilekçe ile SSK Genel Müdürlüğü’ne yolladım. Alındı ve makbuzu bana geldi. Fakat 3 aydır bilgi verilmedi. Nasıl bir yol izlemeliyim?

Necmiye ÖZ

Cevap: Sigortalı olan ana ve babalarının ölümleriyle, hem anasız hem babasız kalan ve her ikisinden de aylık bağlanmasına hak kazanan çocuklara, ana ve babadan bağlanacak olan gelir ve aylıklardan yüksek olanın tamamı, düşük olanın yarısı bağlanır.

Anne ve babanızdan bağlanması gereken yetim aylığından yüksek olanın tamamını, düşük olanın yarısını alabilirsiniz. SSK ya yazılı olarak başvurarak hem anne hem de babanızı kaybettiğinizi belirtip, anne ve babanızdan dolayı 506 sayılı yasanın 93 ncü maddesine göre yetim aylığı bağlanmasını talep edin.

Durduk yerde emeklilik iptal edilmez


Soru: 1968 yılından beri Maliye mükellefiyim. 1984 yılında Bağ-Kurlu oldum. Bana söylenen 42,50 borcumu ödeyemedim. 2 yıl sonra bana Sivrice İcra Müdürlüğü’nden 5 milyon borcum olduğuna dair bir tebligat geldi. Bu parayla beraber Bağ-Kur primlerimi de zamanında ödemeye başladım. 1998 yılında emekli oldum. 8 yıl sonra 2006’da Elazığ Bağ-Kur İl Müdürlüğü beni çağırdı ve gittim. Ankara’dan bir müfettiş gelmiş ve benim Bağ-Kur numaramın bazı rakamlarında silinti var dediler. Bende bu konuda haberim ve bilgim olmadığını söyledim. Şimdi ise Bağ-Kur girişimin 1993 olduğunu bildirip geride ki 9 yılımı silip attılar. Gelen müfettişin raporuyla da maaşımı kestiler. Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Mehmet YILDIRIM / Elazığ
Cevap: 9 yıllık sigortalılığınızı durduk yerde silmezler. Şayet silinen yıllara ilişkin aylık primlerinizi düzgün şekilde ödemişseniz, sigortalılık sürenizi silmeleri yasal değildir. Türkiye hukuk devletidir. Mahkemeye dava açar hakkınızı fazlasıyla geri alırsınız. Ancak; sorunuzda belirttiğiniz gibi, sigortalıkla ilgili belgelerinizde sahtecilik yapılmışsa, sigortalılığınızı iptal ettikleri gibi ilgili memurlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bile bulunabilirler.

Yaşınızı belirtmemişsiniz. Ancak, Bağ-Kurdan en erken kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olunur. Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için en az 5400 gün prim ödemek ve 55 yaşını doldurmak gerekiyor(1998 de aranan şartlar) 1998 de Bağ-Kurdan emekli olabilmeniz için en az 5400 gün prim ödemeniz ve 55 yaşınızı doldurmuş olmanız şart. Bu şartları taşıyarak emekli olduğunuzu belgelerle ispat edebiliyorsanız, İş Mahkemesine dava açarak, hakkınızı yargı yoluyla alabilirsiniz.

2003 den önceki dönem için SSK emeklisinden destek primi istenemez

Soru: 1990 da SSK dan emekli oldum. 1995 yılında götüre usulünde bir işyeri açtım ve 1999 yılında bıraktım. Emekli olduğum için, Bağ-Kurla hiçbir ilişkiye girmedim. Tesadüfen internetten Bağ-Kura 30.000 YTL prim borcumun olduğumu öğrendim. 1995 - 1999 arası Bağ-Kura destek primi ödemem gerekiyor muydu? Bu kanun ne zaman çıktı? Ve şu anda ne yapmam gerek? Aydınlatırsanız minnettar kalırım

Cemal Özdemir-Çivril/Denizli

Cevap: Emekli olan Bağ-Kur sigortalılarının faaliyetlerine devam etmeleri veya daha sonra tekrar faaliyetlerine başlamaları halinde, emekli aylıklarının yüzde 10 oranında sosyal güvenlik destek primi ödemsi uygulaması 4447 sayılı yasa ile 8 Eylül 1999 tarihinden itibaren getirildi. Sizin gibi diğer sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlara da 4956 sayılı yasa ile 2 Ağustos 2003 tarihinden itibaren, Bağ-Kur un 12 nci gelir basamağının yüzde 10 u oranında her ay destek primi ödeme zorunluluğu getirildi. SSK emeklilerine destek primi ödeme zorunluluğu getirilen 2 Ağustos 2003 tarihinden önce işinizi terk ettiğinizden, destek primi ödememeniz gerekir. Bağ-Kura durumu izah edip, destek priminin kaldırılmasını talep edin kaldırmamaları halinde İş Mahkemesine dava açın. Yargı yoluyla destek primi ödemekten kurtulursunuz.

Emekli aylığı alan yurtdışı borçlanması yapamaz

Soru: 1) 15.03.1954 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 01.12.1990 olup, bugüne kadar 6230 gün prim ödemişliğim var. 25 ay askerlik borçlanması yaptım. Ne zaman kısmi emekli olabilirim? Bulgaristan da 15 sene çalışmışlığım var 5 senesini borçlanabilir miyim ?

2)Eşim Bulgaristan’ dan malulen emekli. Burada ise, çalışmışlığı yok ev hanımı ve 5 yıldan beri Bağ-Kurdan isteğe bağlı sigortalı. Bulgaristan’da da 10 yıllık çalışmışlığı var. Yurt dışı borçlanması yapabilir mi?

Osman Yılmaz

Cevap: 1) Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için aranan 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarını sizin gibi 24 Mayıs 2008 ile 23 Mayıs 2011 tarihleri arasında yerine getirenler, 58 yaşını doldurduğu tarihte emekli olabiliyor. 58 yaşınızı dolduracağınız 15 Mart 2012 de emekli olabilirsiniz. Bulgaristan’daki çalışma sürenizin istediğiniz kadarını borçlanabilirsiniz. Ancak, borçlanma kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olacağınız tarihi değiştirmez. Fakat; normal emekli olmanızı sağlar. Bulgaristan çalışmanızın 7 yıl 5 ayını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz borçlanma süresi kadar geri giderek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanma bedelini ödediğiniz zaman normal emekli olursunuz.

2) Emekli aylığı alanlar yurtdışı çalışma ürelerini borçlanamazlar. Eşiniz, Bulgaristan’dan malulen emekli olduğundan yut dışı çalışma süresini borçlanamaz.

Hatalıda ödettikleri bedeli geri alamazsınız, hiç değilse özür dilemişler

Soru: Yaklaşık 1,5 sene önce emeklilik durumumu öğrenmek için Bağ-Kur İl Müdürlüğü’ne gittim. Askerlik süremi borçlanırsam 2007 Ağustos ayında olabileceğim söylendi. Bunun üzerine askerlik süremi borçlandım ve 2,860.20 YTL 26.08.2007 tarihinde ödedim. Emeklilik işlemlerim sırasında askerlik borçlanmasına gerek olmadığı ortaya çıktı. Hatta sen iki sene önce bile emekli olabileceği emekli olabileceğimi belirttiler. Askerlik borçlanma bedelini borç bularak yatırdığımı ve şimdi ne olacak dediğimde de; hata bizim personelde. Bilgisayara bakarak konuşmuş. Arşivdeki dosyanıza bakılmamış ama bu durumda özür dilemekten başka bir şey yapamayız dediler. Emekli oluyorum diye yine bir şey diyemedim. Nitekim, ilk emekli maaşımı ve içeride birikmiş olan 945.00 YTL’ yi aldım. Sorum şu; yatırmış olduğum askerlik borçlanma parasını ve 2 senelik hakkımı geri alabilir miyim? Bunların üzerine sağlık karnelerimizin de emekli karnesi olması için değişmesi gerektiğinden 19.10.2007 tarihinde karnelerimizi değiştirmek için gittiğim de ise bana her ay 52.00 YTL olmak üzere 4 aylık 208.00 YTL sağlık pirim borcun var dediler. Bunu yatırmazsan sağlıktan yararlanamazsın dediler. Ben bugüne kadar sağlıktan yararlanabiliyordum da, şimdi emekli olunca mı yararlanamıyorum. Bu yazmış olduğum konularda beni bilgilendirirseniz sevinirim.

A.B./Kastamonu
Cevap: Masanın öbür tarafındakilerin her hal ve şartta haklı, sizin gibi masanın bu tarafında olanın her zaman haksız gören bir hukuk anlayışımız var. Bize göre çok haklı olmanıza rağmen, haklılığınız zararınızı telafi edemiyor. Çünkü; resmiyette kendi irade ve arzunuzla askerlik sürenizi borçlandığınız görünür. Hem de iki yıl önce emekli olmayı hak ettiğiniz halde. Kimse iki yıl önce emekliliği hak eden biri, kendisine hiçbir getirisi olmadığı halde neden askerlik borçlanır diye sormaz. Sorsa da kimse dikkate almaz. (bu nasıl hukuk düzeni ise?) Netice olarak ödediğiniz bedeli geri alamazsınız. İki yıl önce emekli edilmedim diye hak aramanız da boşa kürek çekmek olur. Herhangi bir sonuca ulaşamazsınız.

Sorunuzun diğer kısmına gelince; emekli olunan tarihe kadar 10 yıl sağlık sigortası primi ödemeyenlerin, 10 yıllık süre tamamlanana kadar, emekli aylığından her ay aylığının yüzde 10 kadar sağlık sigortası primi kesilir. Sorunuzdan emekli olduğunuz tarih itibariyle 10 yıllık sağlık sigortası primi ödemediğiniz, buna karşılık 10 yıldan eksik olan süreyi 10 yıla tamamlayana kadar, her ay emekli aylığınızın yüzde 10 oranında kesilmesi gereken sağlık sigortası priminin yanlışlık eseri kesilmediği, bu yanlışlığın fark edilmesi üzerine de, ödenen 4 emekli aylığından kesilmesi gereken sağlık sigortası priminin toplu olarak ödenmesinin istendiği anlaşılıyor. Şayet durumunuz belirttiğimiz gibi, yani; aktif sigortalılık döneminiz de 10 yıl sağlık sigortası primi ödememişseniz, maalesef borcu ödememe gibi bir şansınız yok. Çünkü; ödemezseniz hem sağlık yardımı alamazsınız, hem de ödemediğiniz borç tutarını emekli aylığından re’sen keserler. Ancak; aktif sigortalılık döneminizde en az 10 yıl sağlık sigortası primi ödemişseniz, istenilen borcu ödemenize gerek yoktur.

Askerlik borçlanması 1260 günün hesabında dikkate alınmaz

Soru: Babamın doğum tarihi 11 Ocak 1952’dir. Bağ-Kur’a giriş 10 Haziran 1981 olup, Bağ-Kur’a toplam 12 yıl 5 ay 13 gün, yani; 4483 gün prim ödemesi vardır. Bağ-Kur’dan çıkışı 1994’dür. Tekrar sigortaya giriş tarihi 18 Ekim 2005 olup, toplam 631 gün prim ödemesi bulunuyor. 1972 tarihinde askere gitmiş. 20 ay askerlik yapmış. Babam askerlik süresini borçlanırsa, sigortadan emekli olabilir mi? Sorduğum insanların bazıları sigortadan emekli olabilmek için sigortaya bir fiil 1200 gün ödemek gerekir diyorlar. Askerlik borçlanması buna sayılmaz, askerlik borçlanması sadece prim gün sayısını artırır diyorlar. Bir kısmı ise, askerlik borçlanması da dahil toplam 1200 gün yeter diyorlar. Bu durumda babam askerlik borçlanmasını yatırsa, sigortadan emekli olabilir mi? Veya babam nasıl emekli olabilir? Bağ-Kur’dan emekli olmasıyla sigortadan emekli olması arasında maaş farkı çok olur mu?

Ünal SARP / Balıkesir

Cevap: Primi ödenmiş son yedi senede fazla prim ödenen sosyal güvenlik kurumundan emekli olunuyor. Babanızın SSK dan emekli olabilmesi için, Sigortalı olduğu 18 Ekim 2005 tarihinden itibaren SSK ya en az 1260 gün prim ödemesi gerekir. SSK ya 1260 gün prim ödediğinde, SSK şartlarıyla emekli olma hakkını elde eder. Ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabi olarak istediği zaman emekli olabilir(ocak 2012 ayında). Askerlik borçlanmasıyla kazanılan günler, askerlik yapılan döneme sayılmaktadır. Babanızın 600 gün olan askerlik borçlanması, 1260 günün hesabında dikkate alınmaz. Bu açıdan borçlanmasına gerek yok. ,

SSK ile Bağ-Kur emekli aylığı farkından öte, Bağ-Kur emeklilik için en az 9000 gün prim ödemesi aradığı için, babanız Bağ-Kurdan emekli olmak için 3886 gün daha prim ödeyerek prim ödemesini 9000 güne çıkartması gerekiyor. Buda ara vermeden prim ödese bile, Nisan 2019 ayında emekli olabileceği anlamına geliyor. Dolayısıyla SSK babanız için daha avantajı.

Emzirme yardımı 50 YTL

Soru:14 Eylül 2007 tarihinde doğum yaptım. Doğum öncesi 8 haftalık iznimi kullanmadan 15 Ağustos 2007 tarihinde işten ayrıldım. O günden bu yana da herhangi bir çalışmışlığım söz konusu olmamıştır. Eylül 2007 den beride çalışmadığım için sigortasızım. Bu durumları göz önünde bulundurarak yasal hakkım olan doğum paramı alabilir miyim? Alabilirsem ne gibi prosedürler gerekmektedir? Beni bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar

İrem YÜCEL-İstanbul

Cevap: İşten ayrılmamış olsaydınız, doğum tarihinizden önce 8 hafta, doğum sonrasında 8 haftalık doğum izni süresince geçici iş göremezlik ödeneği alabilirdiniz. Ancak işten ayrılmanız nedeniyle geçici iş görmezlik ödeneğini almanız mümkün değil. Ancak; 50 YTL de emzirme ödeneği(süt parası) alma hakkınız var. İsterseniz emzirme yardımı alabilirsiniz. Ayrıca doğum nedeniyle sağlık yardımı da almış olmanız gerekir. Analık sigortasından başkacada yardım yapılmadığından doğum nedeniyle alacağınız başka bir hak yok.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2180

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ana ve babası ölen çocuklara yüksek aylığın tamamını düşük aylığın yarısı bağlanır