Ek 19'uncu maddeyi uygulamayarak pek çok yeni mağdur yaratıyorlar

 

08.07.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ek 19'uncu maddeyi uygulamayarak pek çok yeni mağdur yaratıyorlar

Ekrem Sarısu - 08 Temmuz 2008 Salı - Posta

Soru: 3 Ocak 1965 doğumluyum. 1983 yılının başlarında sigortalı olarak çalışmaya başladım. 1997 yılına kadar çalışmaya devam ettim. 1997 yılında Ltd. Şti. ortağı olarak Bağ-Kur’lu oldum. Bir yıldır şirketi lağvetmeye uğraşıyorum. Bağ-Kur’dan çıkmak için dilekçe yazdım. Sigortaya geçmek istiyorum. Tahminen 5 yıllık prim borcum var. Bağ-Kura olan 5 yıllık prim borcumu sildirebilir miyim? Bu kanun yürürlükte mi? Eğer bu borcumu sildirip sigortaya geçersem hangi yıl emekli olurum?

Ömer Doğan

Cevap: 5 yıl ve daha fazla prim borcunuz varsa, Bağ-Kur kanunun Ek 19 ncu madde hükmüne göre, Bağ-Kura yazılı olarak başvuruda bulunarak sigortanızı durdurmak suretiyle, prim borcunuzu sildirebilirsiniz. Ancak, bu madde hükmü 1 Ekim 2008 tarihine kadar yürürlükte olmasına karşın. Keyfi olarak uygulamıyorlar. Ayrıca; yeni yasa kapsamında herhangi bir işlem yapmadan prim borcundan da kurtulabilirsiniz. Çünkü, 8 Mayıs 2008 tarihli Resmi gazetede yayımlanan ve tamamı 1 Ekimde 2008 tarihinde yürürlüğe girecek olan; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun, geriye yönelik olarak 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle uygulamaya konan Geçici 17 nci maddesi hükmüne göre; Sosyal Güvenlik Kurumu bir genel tebliğ yayımlayarak, 5 yıl ve daha fazla Bağ-Kur prim borcu olanlara prim borçlarını 6 ay içinde ödemedikleri takdirde, sigortalılıklarının durdurulacağını duyuracak. Tebliğ yayımlandıktan sonra, 6 ay içinde borcunu ödemeyenlerin sigortalılıklarını durdurarak, prim borçları silinecek. Silinen borca ilişkin süreler sigortalılık süresi olarak dikkat alınmayacak. Ancak, ileri de silinen borç günün değerleri üstünden ödendirse, süreler tekrar kazanılabilecek.

Bağ-Kur Kanunu Ek 19 ncu maddesi ve 2007/47 sayılı genelge hükümlerince, sigortalılığınızın durdurulması suretiyle, prim borcunuzun silinmesini talep edin. Borcunuzu silmezlerse İş Mahkemesine dava açmanız halinde, ilk duruşmada davayı kazanıp borcunuzu sildirmemeniz için bir neden yok. Ayrıca; kurumun yayımlayacağı tebliği bekleyerek tebliğden 6 ay sonra borcunuzun otomatik olarak silinmesini de bekleyebilirsiniz.

Bağ-Kur borcunuzu sildirip SSK ya geçmeniz halinde, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olursunuz. Ancak, primi ödenmiş son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunuyor. Bu açıdan SSK ya geçtiğiniz tarihten itibaren en az 1260 gün(3.5 yıl) prim ödeyerek, son yedi senede SSK ya Bağ-Kurdan fazla prim ödemiş duruma geçeğiniz tarihte emekli olabilirsiniz. Ara vermeden prim öderseniz. 3.5 yıl sonra emekli olursunuz.

Aylık bağlanması için kesin dönüş şart


Soru: 1960 doğumluyum. Türkiye’de 1976’da işe başladım ve 3 yıl SSK primim yattı. 1980 yılından beri de Almanya’da çalışmaktayım. Türkiye’deki prim borcumu ödeyip emekli olabilir miyim?

Meryem YÜCEL

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabisiniz. Emekli olabilmeniz için 1080 gün olan prim ödemenizi 5000 güne tamamlamanız gerekiyor. Bunun içinde Almanya’daki çalışma sürenizin 3920 gününü borçlanarak, prim ödemenizi 5000 güne çıkartmanız lazım. Ancak, emekli aylığı bağlanması için Türkiye ye kesin dönüş yapmanız şart.

Borçlanmada Bağ-Kur, emeklilikte SSK avantajlı

Soru: Bir yakınım 20 Ocak 1964 doğumludur. 10 Ocak 1982 tarihinde SSK başlangıç tarihi olup, 300 gün SSK ya prim ödemesi vardır. 18 ay askerlik yapmıştır. (askerlik 1984 - 1985 yılları). 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren bu güne kadar Tarım Bağ-Kuru Primi ödemektedir

Bugün itibari ile Tarım Bağ-Kur’una 6 Yıl 6 Ay 3 Gün prim ödemesi var.

Sorularımız şunlar;

1- Tarım Bağ-Kur’u ödemeye devam ederse ne zaman emekli olur?

2- Tarım Bağ-Kur’unu durdurup. SSK lı olarak çalışmaya başlarsa, ne zaman emekli olur?

3- Askerlik hizmetini borçlanılacaksa SSK dan mı? Yoksa Bağ-Kur dan mı? borçlanmak ta fayda vardır?

Yasin Çelik

Cevap: Yakınınız:

1) Tarım Bağ-Kur’unda emekli olmak için 25 tam yıl prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemesini 25 tam yıla çıkartacağı tarihte emekli olabilir(ara vermeden prim öderse 1 Mart 2026 da, askerliğini borçlanır ve ara vermeden prim öderse 1 Eylül 2024 de emekli olur)

2) SSK dan daha erken emekli olacağı için yakınınızın SSK ya geçmesi avantajına. SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabi. SSK ya geçip askerliğini borçlanıp ara vermeden 1805 gün daha prim ödeyerek, prim ödemesini 5075 güne tamamlayacağı 15 Temmuz 2013 tarihinde SSK dan emekli olabilir.

3) Prim ödemesi az olduğu için, askerliğini borçlanmasında fayda var. Borçlanırsa askerlik süresi kadar erken emekli olur. Bağ-Kur’da hangi basmakta olduğunu belirtmediğinizden borçlanma bedelini hesaplayamıyoruz. Ancak, Bağ-Kura, SSK dan daha az borçlanma bedeli öder.

SSK sı devam edenin Bağ-Kurlu olmanıza gerek yoktur

Soru: Şu an bir yerde sigortalı çalışıyorum. Boş vakitlerimde pazarcılık yapıyorum. Vergi dairesinde esnaf olarak görünüyorum. Ama, sosyal sigortalar kurumuna prim ödüyorum. Emekli olmama 8 ay var. Vergi dairesine kayıtlı olmam SSK’dan emekli olmama engel teşkil eder mi?

Ahmet Günaydın

Cevap: Vergi dairesine kayıtlı olarak esnaflık yapan Bağ-Kur sigortalısı olmak zorundadır. SSK’lı olamaz. Esnaf olduğunuzdan, normalde Bağ-Kur sigortalısı olmanız gerekir. SSK lı olamazsınız. Ancak, SSK’nızın iptal olmaması için bazı seçenekler de var.

1- Bağ-Kur’a bugüne kadar kaydınız yapılmamışsa, sigortanız 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatılır. Bu tarihten itibaren zorunlu olarak Bağ-Kur kapsamındasınız. Ancak; 4 Ekim 2000 den bugüne kadar ara vermeden SSK ya prim ödemişseniz, Bağ-Kur sigortalısı olmanıza gerek yok. Ara vermeden 8 ay daha SSK ya prim öder ve SSK dane emekli olabilirsiniz.

2- SSK ya prim ödemeniz aralıksız devam etmiyorsa, yasal açıdan Bağ-Kurlu olmak zorundasınız. SSK sigortanız sayılmaz. Ancak, yeni çıkan yasa ile, 5 yıl ve daha fazla prim borcu olanların, prim borcunu 6 ay içinde ödemeleri, aksi halde sigortalılıklarının durdurulacağı bir genel tebliğ yayımlanarak sigortalılara duyurulacak. Bu tebliğden sonra 6 ay içinde prim borcunu ödemeyenlerin, sigortalıkları durdurularak, prim borçları silinecek. Silinen borca ilişkin günler sigortalılık süresi olarak dikkate alınmayacak. Bağ-Kur’a kaydınızı yaptırıp prim borcunuzu hesaplatır ve tebliğin yayınlanması ile de prim borcunuzdan kurtulursunuz. Ancak, vergi kaydınızı kapatmadığınız sürece Bağ-Kurdan kurtulamazsınız. Tebliğin yayımlanmasından sonra Vergi kaydınız kapatın. Gerekiyorsa SSK’dan emekli olduktan sonra tekrar açarsınız.

3- Bağ-Kura kaydınız olduğu halde prim ödememiş ve SSK ya prim ödeyerek bugünlere gelmişseniz, bu durumda da Bağ-Kur prim borcundan kurtulmak için, Sosyal Güvenlik Kurumunun, yukarıda belirttiğimiz Genel Tebliğini yayımlamasını bekleyerek, tebliğden sonra prim borcunuzun silinmesini beklemeniz gerekiyor.

Süre şartı yok da yasa uygulanmıyor

Soru: Bağ-Kurda 5 yıl borç ertelemenin son tarihi ne zaman (sildirme)?

Avni Çamdibi

Cevap: 5 yıl borç ertelemesi olarak, Bağ-Kura 5 yıl ve daha fazla süre prim borcu olanların, sigortalığının durdurularak, prim borcunun silinmesini kast ediyor olmalısınız. Konuyla ilgili ortada iki farklı yasa ve iki yasa maddesi olmasına karşın, şuan itibariyle ikisi de uygulanmıyor. Daha doğrusu biri keyfi olarak uygulanmıyor( 1479 sayılı yasa Ek md.19). Diğerinin uygulanması için bir tebliğ yayımlanması gerekiyor. Ancak, yasa 30 Nisan 2008 de yürürlüğe girmesine rağmen, tebliğ hala yayımlanmadı. Sonuç olarak, 5 yıl ve daha fazla süre Bağ-Kur prim borcu olanların sigortalılıkların durdurularak prim borcunun silinmesinde süre şartı yok. Rahat olun.

Askerliğinizi borçlanmak yararınıza


Soru: 2 Mart 1964 doğumluyum. İşe giriş tarihim 1 Nisan 1986 dir. Askere gidiş tarihim 4 Ağustos 1984 dür. Bugüne kadar 7100 gün prim ödedim. Ayrıca, 7 Ocak 1981 ila 10 Nisan 1983 Tarihleri arasında Almanya’da 810 gün çalıştım. Yurt dışı borçlanma başvurusunu yaptım. Askerliğimi borçlansam faydası olur mu? Ne yapmalıyım? Ne zaman emekli olabilirim?

Fatih BABACANLI

Cevap: Yurtdışındaki çalışma sürenizin 18 yaşını doldurduğunuz tarihten sonraki, 398 günü dikkate alınır. 18 yaşından önceki çalışma sürelerinizi borçlanamazsınız. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan borçlanmanızda yarar var. Çünkü askerlik sürenizi de (18 ay hesabıyla) borçlanmanız halinde, 398 gün olan yurtdışı çalışma sürenizle birlikte, sigorta başlangıç tarihiniz 938 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 47 yaşınızı dolduracağınız 2 Mart 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Süresinde kayıt olmamanız bugün emekli olmanızı önlüyor

Soru: Bir sorum olacaktı. 1987 - 1989 yılları arasında 2 ortak bir kasap dükkanı çalıştırdık. 15 ay vergi mükellefiyetim oldu. Bağ-Kur’da da kaydım yok. Acaba, emekli olabilme şansım var mı? 1953 doğumluyum. Cevabınızı heyecanla bekliyorum.

Mustafa Baydar

Cevap: Kasaplık faaliyetinizden dolayı Vergi mükellefi olduğunuz dönemde Bağ-Kur’a kayıt olsaydınız, vergi mükellefiyetinizi kaptıktan sonra esnaf sicili veya meslek odası kaydınıza dayanarak, Bağ-Kur sigortanızı devam ettirir, bugüne kadar çıkan af kanunlarından istifade ederek, borcunu ödeyip diğer şartları da yerine getirdiğiniz de emekli olabilirdiniz. Ancak, bugün için maalesef 1987- 1989 yılları için Bağ-Kura kayıt olmanız mümkün değil. Çünkü; Bağ-Kur’a süresi içinde kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri, 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatılmaktadır. Bu tarihten önce kaydınızın mümkün değil, bu tarihten sonrada Bağ-Kur sigortalısı olmanızı gerektiren bir faaliyetiniz olmadığından, sigortalı olmanız, dolayısıyla emekli olmanızda mümkün değil.

1 Ekim’den sonra kız çocuğu babadan sağlık yardımı alamayacak

Soru: Bir kız çocuğum var. Ve halen SSK’lı olarak çalışmakta. Kızım 15 Temmuz 2008 tarihinde işten ayrılacak. Yani SSK nın sosyal yardımlarından bu tarihten itibaren yararlanamayacak. SSK emeklisiyim. Kızım işten ayrıldığı tarihten itibaren hangi tarihe kadar sağlık yönünden kendi sigortasından sağlık yardımı alabilecek. Kendi sigortasından sağlık yardımı alma hakkı bittikten sonra, babası olarak benim sigortamdan sağlık yardımı alabilecek mi? Ne zamana kadar babadan yararlanacak? Yoksa SSK dan ayrıldığı tarihten itibaren kendi genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda mı kalacak

Şenol Yavuz

Cevap: Kızınız işinden ayrıldıktan sonra 90 gün SSK dan sağlık yardımı alır. 90 gün doldurduktan sonra sizin sigortanızdan sağlık yardımı alamaz. Çünkü, 1 Ekim 2008 den itibaren genel sağlık sigortası yürürlüğe gireceğinden, sağlık yardımını genel sağlık sigortasından alacak. Tabiî ki genel sağlık sigortası primi ödeyerek. Ancak, aile için kişi başı düşen ortalama aylık gelir asgari ücretin 1/3 ünden az olması halinde, genel sağlık sigortası primi Devlet tarafından karşılanacak.

Emeklide olsanız KEY ödemesi alacaksınız

Soru: Konut edindirme fonum 1989 da başladı. 1993 de emekli oldum. KEY kesilmişti. Bana ödeme yapılacak mı? Yapılacaksa başka şehirde alabilir miyim?

Ali Kinay

Cevap: 3320 sayılı “Memurlar ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkında Kanun” 22.11.1986 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak, 1987 yılbaşında yürürlüğe girmişti. Başlangıçta 180 ay süreyle yapılması öngörülen Konut Edindirme Yardımı (KEY), 108 ay sonra 31.12.1995 tarihinde sona erdirilmişti. Ücretinizden KEY kesintisi yapılmışsa, KEY ödemesi alırsınız. KEY ödenmesinde; hak sahiplerinin listesi, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. veya Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Resmi Gazete’de ve internet sayfasında, hak sahiplerine yapılacak nakit ödemeler ve hisse senedi devir işlemlerinin ödeme planı ve süresi ile, diğer hususlar da EGYO tarafından belirlenerek ilan edilecek. Ödeme planı ve süresi ile ilgili olarak yapılacak ilanları takip ederek konut edindirme yardımlarını ve nemalarınızı size en yakın olan Ziraat bankası şubesinden alabilirsiniz. Ödemeler başladığında gereli açıklamaları yapacağız. Gazeteniz Postadan da izleyebilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1614

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ek 19'uncu maddeyi uygulamayarak pek çok yeni mağdur yaratıyorlar