Borcunuzun, 19. maddeye göre silinmesi için yazılı talepte bulunun

 

17.07.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Borcunuzun, 19. maddeye göre silinmesi için yazılı talepte bulunun

Ekrem Sarısu - 17 Temmuz 2008 - Perşembe - Posta

Soru: 5 yılı aşkın süredir Bağ-Kur’luyum. 2 ay pirim yatırdıktan sonra pirim yatıramadım. 5 yılı aşkın süreli prim borcu olanların borçlarının silineceği konusunda bir söylenti duydum. Sizin yazılarınızdan da bunu okudum. Fakat Bağ-Kur memurluları bunun sona erdiğini söylüyor. Memurların söylediği doğru mu? Bu uygulama sona erdi mi? Bu borcu ödemem şimdilik çok zor. Borcu sildirmek için ne yapmam gerekiyor?

Ahmet Kavruk

Cevap: Memurların söylediği doğru değil. Yasa henüz yürürlükten kalkmadı 1 Ekim 2008 tarihine kadar yürürlükte. Hatta, 5 yıl ve daha Bağ-Kur prim borcu olanların, sigortalılıklarını durdurarak, prim borçlarının silinmesi için, bugün itibariyle yürürlükte iki yasa maddesi var. Ancak, gelin görün ki sizin gibi 5 yıldan fazla prim borcu olduğundan sigortasını durdurarak prim borcunu sildirmek isteyenlerin talepleri karşılanmıyor. Sebep keyfi uygulama.

Keyfi uygulamaya 8 Mayıs 2008 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 5754 sayılı yasa ile 5510 sayılı yasaya eklenen geçici 17 nci madde hükmü yol açıyor. Bu maddeye göre, Sosyal Güvenlik Kurumu bir genel tebliğ çıkartacak ve Bağ-Kur’a 5 yıl ve daha fazla prim borcu olanlara, 6 ay içinde prim borcunu ödemediği takdirde sigortalılıklarının durdurulacağını duyuracak. 6 ay içinde borcunu ödemeyenlerin de sigortalılığını durdurarak prim borçları silinecek. Silinen borca ilişkin olan süreler de sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek. Yasa 8 Mayıs 2008 tarihili resmi gazetede yayımlanmasına ve neredeyse tamamına yakın kısmı 1 Ekim 2008 de yürürlüğe girecek olmasına karşın, bu madde genel hukuk kurallarına da aykırı şekilde geriye yönelik olarak 30 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe kondu. Ancak, Bağ-Kur Kanunu Ek Madde 19 uncu madde hükmünü de 30 Nisan 2008 de, yani aynı tarihte yürürlükten kaldırmayı unuttular. Ve prim borcu silinmesine ilişkin iki madde çıktı ortaya. Ancak, gelin görün ki iki maddeye rağmen sigortalının talebi karşılanmıyor. İşi yapılmıyor. Pek çok sigortalı mağdur ediliyor. Tebliğden sonra 5 yıl ve daha fazla prim borçları silinecekmiş, neden mağdur olunsun? gibi bir soru akla gelebilir. Ancak dikkatlice incelendiğinde iki madde birbirinin aynı değil. Örneğin, siz ek 19. madde hükmüne göre prim borcunuzu sildirebilirsiniz. Ancak; yeni yasanın geçici 17 nci maddesine göre sildiremezsiniz. Çünkü; yeni yasa 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle 5 yıl ve daha fazla prim borcu olanların borçlarını siliyor. Oysa sizin 30 Nisan 2008 itibariyle 5 yıl ve daha fazla prim borcunuz yok. Fakat bugün itibariyle 5 yıl ve daha fazla prim borcunuz var. Halen yürürlükte olan Ek 19 ncu madde de bir süre sınırlaması yok. Ek 19 ncu maddeye göre; sigortanızın durdurularak prim borcunuzun silinmesi için yazılı olarak talepte bulunun. Reddederlerse İş Mahkemesine dava açın.

Malulen emekli olabilirsiniz dava açın

Soru:2001 yılında askerden geldim.3 ay geçtikten sonra rahatsızlandım. Ara sıra 5-6 ay SSK’lı olarak çalıştım. Bundan sonrada çalışamadım. Bakırköy ruh sağlığı hastanesinde 8 ay tedavi gördüm ve tarım Bağ-Kur’una müracaatta bulundum. 1 Eylül 2005 tarihinde 1 yıl 8 ay 11 gün Tarım Bağ-Kur’um vardı. Bu esnada SSK ya başvurdum. Devlet hastanesine sevketti. 2/3 oranında çalışamaz raporu verdiler ve Bağ-Kur’umu durdurdum. Erenköy ruh sağlıktan 2. raporu istediler. Bunun üzerine bana çalışamaz raporu verdiler. Kocaeli ünv. hastanesinde tedavi görüyordum. Ünv. raporunu istediler. 45 gün hastanede yattım Üniversitede çalışamaz raporu verdi. Rapor Ankara SSK müdürlüğüne gitti, heyete sunuldu. Emekli olabilir diye olur raporu verdiler. Kocaeli SSK ya çağırdılar, bütün işlemler bittiği sırada Bağ-Kur’umuzu araştırdılar. İlk raporu Bağ-Kur’luyken SSK dan aldık. Bağ-Kur’u sevkten 20 gün sonra kapattık. Bağ-Kur’u durduktan sonra 2 raporumuz da SSK dandır. İlk sevki Bağ-Kur’luyken alındığından dolayı malullük dosyamızı SSK Bağ-Kur’a gönderdi. Bağ-Kur’da red kararı verdi. 2800 gün eskiden SSK ya prim ödemem var. 1 yıl 8 ay 11 gün Bağ-Kur’umuz var. Bağ-Kur’dan sonra 200 gün daha sigorta var. Son 2 rapor sigortalıyken alındı. Bu konuda bize yardımcı olursanız memnun oluruz.

Harun Aydın-Kocaeli

Cevap: Bağ-Kur sigortalısıyken, malulen emekli olmak için Bağ-Kura başvurmanız gerekirken, SSK ya başvurduğunuz gerekçesi ile, SSK emeklilik talebinizi reddetmiş. Oysa sorunuzda Bağ-Kur’u kapattıktan sonra SSK ya 2000 gün prim ödediğinizi belirtiyorsunuz. Şayet; SSK ya prim öderken malulen emeklilik talebin de bulunmuşsanız, SSK’nın talebinizi reddetmesi yanlış. Vakit geçirmeden İş Mahkemesinde dava açarsanız, davayı kazanarak malulen emekli olmamanız için bir neden yok. Çünkü, malulen emekli olmak için 1800 gün prim ödemesi ve çalışma gücünün 2/3 nün kaybedilmiş olduğuna dair sağlık kurulu raporu aranmaktadır. Her iki şartı da fazlasıyla yerine getirmişsiniz. Şayet, Bağ-Kur’lu iken emeklilik talebinde bulunmuşsanız SSK talebinizi reddetmekte haklı. Çünkü; emeklilik talebinizi Bağ-Kura yapmak zorundaydınız.

Ancak; Bağ-Kur’u kapattıktan sonra SSK ya 200 gün prim ödemeniz olduğundan, yeni bir emeklilik talebinde bulunmanız halinde, malulen emekli olabilirsiniz.

Staj sigortası emeklilik için başlangıç sayılmıyor

Soru: 1 Ağustos 1974 doğumluyum. 4 Ekim 1991 ile 23 Temmuz 1993 tarihleri arasında sigortalı stajyer öğrenci olarak çalıştım. 5 Mayıs 2006 tarihinden itibaren ise 4857 İş Kanunu’na göre % 40 özürlü raporuyla bir kamu dairesinde işçi statüsünde çalışmaya başladım. Sigortalı stajyer öğrenci olarak çalıştığım süre hizmetimde çıkmıyor. Bunu hizmetten saydırabilmek için ne yapmalıyım? SSK, Bağ-Kur Prim Borçlarının Yapılandırılması Yasası’ndan faydalanabilir miyim? Bundan da faydalanarak geçmişe yönelik kendimi borçlandırarak bu süreyi sigorta hizmetinden saydırmam mümkün mü?

Fethi SATAN/Şanlıurfa

Cevap: Staj döneminde yapılan sigortada kişileri emekli eden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim yatmadığından, emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Bu dönemde yapılan sigortada hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılır. Stajyerin hastalık ve iş kazası ve meslek hastalığı riskleri sigortalanmış olur. Bu dönemde alınan sigorta sicil numarası ve sigorta kartı emekli olana kadar kullanılır. Sigorta başlangıç tarihi olarak, çalışmaya başladığınız 5 Mayıs 2006 tarihi dikkate alınacaktır.

26 Mayıs 2008 Tarihli Resmi gazetede yayımlanan 5763 sayılı yasa ile, Bağ-Kur ve SSK prim borçlarına ödeme kolaylığı getirildi. Bağ-Kur’a ve SSK’ya prim borcunuz olmadığından, yasadan yararlanmanızda söz konusu değil. Ancak, toplumda gerideki prim ödenmemiş sigortasız günler borçlanılarak, hesaplanan primlerin af kapsamında ödeneceği gibi yanlış bir anlama oldu. Maalesef yasa, geçmiş günlerin borçlanılarak kazanılmasına imkân sağlamadı. 1991 ile 2006 yılları arasındaki sigortasın günlerinizi borçlanarak kazanmanız mümkün değil.

Af bulunmaz fırsat kaçırmayın

Soru: Bağ-Kur sigortası başlama tarihim 5 Mayıs 1981 olup, 20 Nisan 1982’de kapattım. 22 Mart 1985 ile 30 Eylül 1985 tarihleri arasında ve 5 Eylül 1995 ile 7 Eylül 2006 tarihleri arasında tekrar Bağ-Kurlu oldum Bağ-Kura toplam 12 yıl 5 ay 25 hizmetim var.

SSK başlama tarihim 1 Ekim 1977’ dir. Nisan 2008 ayı itibariyle toplam 577 prim gün prim ödemem var. Halen SSK’lı çalışıyorum. Sorularım:

1)Emekli olabilmek için nasıl bir yol izlemeliyim?

2) Bağ-Kur Affından yararlanabilir miyim? Emekli olabilmem için bir faydası olur mu? 3)Sigortalı olduğum halde, Bağ-Kur prim borcum duruyor. Bağ-Kur’dan sildirmedim. Acaba ne yapmalıyım?

İsmail BAĞRIYANIK/Antalya

Cevap: 1) SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabisiniz. Ancak bu şartlarla emekli olabilmeniz için, Bağ-Kurdan sonra tekrar sigortalı olduğunuz tarihten itibaren SSK ya en az 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemiz lazım. 1260 gün prim ödediğiniz tarihte emekli olabilirsiniz.

2) Bağ-Kur prim borçlarınızı aftan yararlanarak ödeyin. Aksi halde, prim ödemeniz yeterli olamadığından SSK dan emekli olamazsınız.

3)Af büyük fırsat kaçırmayın. En geç 28 Temmuz 2008 e başvurunuzu yapıp, başvuru tarihinden itibaren prim aslı ile gecikme zammının yüzde 15 ini ödeyerek, gecikme zammının yüzde 85 ininden kurtulun.

SSK da geçip daha erken emekli olabilirsiniz

Soru: İlk defa SSK lı olarak işe giriş tarihim 1 Ocak 1982 olup, toplam 3.180 gün pirim ödemem var. Bağ-Kur’a giriş tarihim 14 Kasım 1990 olup, 4 yıl 24 gün de Bağ-Kur’a prim ödemem var. 28 Eylül 1968 doğumluyum. Askerlik borçlanmasını yapmadım. Askerlik borçlanmasını yaparsam veya yapmasam ne zaman emekli olabilirim?

Murat Yorgun

Cevap:
Bağ-Kur’da emekli olmak için; 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Bağ-Kur’a 12 yıl 1 ay 6 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla çıkartacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. (aralıksız prim ödemeniz şartıyla Eylül 2020 ayında) Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, askerlik süreniz kadar az prim ödersiniz ve 51 yaşınızı dolduracağınız 28 Eylül 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz.

SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Ancak, primi ödenmiş son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, bu şartı yerine getirmek için SSK ya en az 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemeniz lazım. 46 yaşınızı doldurana kadar SSK ya 1260 gün prim ödemeniz şartıyla, 46 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. SSK da askerlik borçlanmasına gerek yok.

Kısmi aylıkla 2012 de emekli olabilirsiniz


Soru: 3 Ocak 1958 doğumluyum.15 Eylül 1991 yılında işe girdim. 1 ay çalıştıktan sonra ayrıldım. Hemen isteğe bağlı ödemeye devam ettim. 3600 iş günü doldurdum. Ne zaman emekli olabilirim?

Göknur Tasmalı

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi,10 yıldan fazla 11 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 1925 gün daha prim ödeyerek, 3600 gün olan prim ödemenizi 5525 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi olarak, 54 yaşınızı dolduracağınız 3 Ocak 2012 tarihinde de kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.

7 Aralık 2009 da emekli olabilirsiniz

Soru:25 Eylül 1960 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 7 Ağustos 1986 olup, girişim askerden sonra yapıldı. Askerliğimi 20 ay olarak yaptım ve askerlik borçlanmamı ödedim. Ne zaman emekli olabilirim?

Ali Tanrıverdi

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan, askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi 20 ay geri götürerek, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi,5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Ara boşluğunuz yoksa prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemseniz de 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız, 7 Aralık 2009 tarihinde emekli olabilirsiniz.

47 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 10 Nisan 1965 doğumluyum. 10 Nisan 1983’te Bağ-Kur’lu oldum. Şimdiye kadar aralık olarak prim ödedim. Son ödeme tarihim 1 Mayıs 2008 dür. Halen esnaflığım devam ediyor. Ne zaman emekli olurum?

Fatih Sildir

Cevap: 1 Haziran 2002 tarihi itibariyle 25 tam yıl prim ödeme süresini doldurmaya sizin gibi, 5 yıldan fazla 6.5 yıldan az süre kalanlar, emekli olmak için 25 tam yıl prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemeniz yeterli. Ancak, 47 yaşınızı doldurmadığınızdan bugün için emekli olamazsınız. Ancak, 47 yaşınızı dolduracağınız 10 Nisan 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.(prim ödemeniz yeterli olmasına karşın, esnaflığı terk etmediğiniz sürece emekli olana kadar, prim ödemeniz lazım.)

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2185

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Borcunuzun, 19. maddeye göre silinmesi için yazılı talepte bulunun