Bağ-Kur prim borcunuzu sildirebilirseniz SSK sigortanız ölmez

 

15.07.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bağ-Kur prim borcunuzu sildirebilirseniz SSK sigortanız ölmez

Ekrem Sarısu -  15 Temmuz 2008 - Posta Salı

Soru: 01.02.1973 doğumluyum. SSK girişim 1989 sonlarıydı. 1997 yılına kadar çalıştığımız şirket bizlere giriş-çıkış yaparak sigorta yapmıştır. 1997-1999 döneminde çalışmış olduğum şirkette işletmeci oldum ve işveren konumuna geçtim. Kendi adıma vergi mükellefi oldum. Ve SSK sigortamı Bağ-Kur’a devrettim. Ancak; Bağ-Kur’a bu dönem içerisinde hiç prim ödemedim. Aynı zamanda SSK prim borçlarım da var.

1 ) Bu çıkan af yasasından ne şekilde yararlanabilirim?

2 ) Bağ-Kur hala açık faal gözüküyor(sonradan öğrendim) hala prim işliyor. Bunu nasıl düşürttürebilirim? Veya sildirme şansım var mı?

3 ) Ben Bağ-Kur da gözükürken aynı zamanda SSK olup sigortalı işte çalışabilir miyim?(ki bu oldu )

4 ) SSK prim borcu ödemesi için, bir önceki aftan yararlanıp taksitlendirdim. Ama taksitleri aksatınca ödemeyi bıraktım. Yeni aftan yararlanabilir miyim?


Bu konularda bana yardımcı olmanızı ve yol göstermenizi rica ediyorum.

Bektaş ÜNAL

Cevap:1) Bağ-Kur prim borçlarınızı af kanundan yararlanarak ödemenizde yarar var. Prim aslını ile gecikme cezası ve gecikme zammın borcunuzun yüzde 15 ini peşin ödemeniz halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı borcunuzun kalan yüzde 85’i silinir. Bunun için en geç 28 Temmuz 2008 mesai saati sonuna kadar yazılı olarak Bağ-Kura başvurmanız ve hesaplanan borcunuzu başvuru tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeniz gerekiyor.

2) Bağ-Kur’lu olmanız gerektiren bir faaliyetiniz yoksa, vergi kaydınızı terk ettiğiniz tarihi itibariyle Bağ-Kur sigortanızı kapatabilirsiniz. Ayrıca, esnaf sicili ve meslek odası kayıtlarınızı kapatmanız lazım.

5 yıl ve daha fazla prim borcu olanlar Ek 19 ncu madde ve 2007/47 sayılı genelge hükmünce prim borçlarını sildirebilir. Ancak; bu madde 1 Ekime kadar yürürlükte olmasına rağmen uygulamıyorlar. Bu madde hükmüne göre, sigortalılığınızın durdurularak, prim borcunuzun silinmesini talep edin. Talebiniz kabul edilmezse İş Mahkemesine dava açın. Kazanmamanız için bir neden yok.

3) Bağ-Kur’lular, sigortalılığı devam ettiği sürece SSK sigortalısı olamaz. Olsalar bile fuzuli yere prim ödemiş olurlar. Ancak, yukarıda belirttiğimiz gibi Ek 19. ncu madde hükmüne göre prim borcunuzu sildirmeniz ve Bağ-Kur sigortanızı kapatmanız halinde, SSK sigortanız geçerli hale gelir.

4) 2006 affından yararlanarak prim borçlarını taksite bağlatan, ancak taksitlerini süresi içinde ödeyemediği için, yapılandırması bozulanlar, isterlerse geçmiş taksitlerini 6 ay içinde ödeyerek 2006 yılı yapılandırmasını tekrar canlandırabiliyorlar. İsterlerse de, yeni af kanunu şartlarıyla borçlarını yeniden yapılandırabiliyor. Bağlı olduğunuz Bağ-Kur İl Müdürlüğüne başvurarak, 2006 yapılandırmasını ile yeni aftan hangisinin daha fazla avantaj sağladığını öğrenip, ona göre en geç 28 Temmuz 2008 e kadar yazılı olarak aftan yararlanma talebinde bulunun. Süreyi kaçırmayın.

Eşler arasında 30 yaş fark varsa dul aylığının yarısı bağlanır

Soru: Arkadaşım mağdur olduğu konuda sizden yardım bekliyor. 2001 yılında vefat eden eşinin kendinde 34 yaş büyük olması ve ortak çocuklarının bulunmaması nedeniyle, 5434 sayılı kanunun 71. maddesi gereği yarı nispette aylık bağlandığını, ancak; diğer sosyal güvenlik kuruluşları da bu uygulamanın olmadığını sosyal güvenlik kuruluşlarında norm ve standart birliği sağlanması konusunda çıkarılacak 5510 sayılı yasanın yürürlüğe girip girmediği ve mağduriyetinin giderilip giderilmeyeceği konusunda sizden bilgi istiyor. Yanıt verirseniz çok mutlu oluruz.

Ş.Nihal Yurdakul

Cevap: Emekli Sandığı iştirakçisi olan koca/karı arasında 30 ve daha yüksek yaş farkı varsa, sandık iştirakçisi eşin ölümü halinde, hayatta kalan eşine, bağlanması gereken ölüm aylığı(dul aylığı) yarı nispetinde bağlanır. Ancak; ölüm tarihi itibariyle 10 yıldan beri evli olanlar ile, müşterek çocukları olanlara bu indirim yapılmaz ve dul aylığı tam bağlanır. Arkadaşınızın eşi ile arasında 30 dan fazla yaş farkı olup, çocukları olmadığı ve evlilik süreleri 10 yıldan az olduğundan, dul aylığı yüzde 50 li indirimli bağlanmış. Arkadaşınızın belirttiği gibi SSK ve Bağ-Kurda benzer bir uygulama yok.

Yeni sosyal güvenlik yasası 8 Mayıs 2008 tarihli resmi gazetede yayımlanarak bazı maddeleri yürürlüğe girdi. Tamamı 1 Ekim 2008 de yürürlüğe girecek. Ancak, yeni yasanın maalesef arkadaşınız lehine getirdiği bir hak yok. Arkadaşınız aylığının kesilmesi, yeniden bağlanması, yükseltilmesi vb. aylıkla ilgili işlemler yeni yasaya göre değil, bugünkü yasaya göre yapılacaktır.

Kızınız ikinci eşinizin üstünden sağlık yardımı alamaz

Soru: İki tane sorum olacaktı. Kısa sürede cevaplayabilirseniz çok sevinirim.
1) 1967 doğumluyum. 13 Şubat 1989 tarihinden itibaren sigortalıyım. Ödenmiş 2872 gün primim bulunmaktadır. Son 4 senedir sigortalı bir işte çalışma imkânım olmadı. Bir işyeri açma ihtimalim var. Orayı kendi üzerime yapıp, Bağ-Kur’dan prim ödemeye devam etsem, ne zaman ve nasıl emekli olabilirim?
2) Şu anda ikinci eşimle evliyim. Birinci eşimden 13 yaşında bir kızım var. Ancak babası kızımı son on senedir hiç görmüyor, ayrıca belli bir sigortası da yok. Fakat ikinci eşim SSK dan emekli. Eşimin sigortasından sağlık yardımı alıyorum. Kızımın hiçbir sağlık güvencesi yok. Kızıma şimdiki eşim üzerinden sağlık karnesi çıkarttırma imkânım var mı? Varsa nasıl yaptırabilirim?

Gaye Gevgeli

Cevap:1) Bağ-Kur’dan emekli olmak SSK ya göre daha zordur. Genelde insanlar Bağ-Kur’dan kaçarak SSK’dan emekli olmaya uğraşırlar. Siz ise; SSK’dan Bağ-Kur’a geçerek tersini yapıyorsunuz. 1 Ağustos 2008 de Bağ-Kur sigortalısı olduğunuzu varsayarsak, emekli olmak için; 20 tam yıl(7200 gün) prim ödeme ve 51 yaş şartına tabi olursunuz. Yaklaşık 12 yıl 8 gün prim ödeyerek, prim ödemenizi 7200 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirisiniz.(ara vermeden prim öderseniz 9 Ağustos 2020 de)

Oysa; sigortanızı SSK da devam ettirseniz, 20 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabi olarak, 2428 gün daha prim ödeyerek, 2872 gün olan prim ödemenizi 5300 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.(ara vermeden prim öderseniz Mayıs 2014 ayında)

2) Sigortalı veya emeklilerin eşi, geçindirmekle yükümlü olduğu çocukları, ana ve babaları sağlık yardımı alabilir. İlk eşinizden olan kızınız, eşinizin geçindirmekle yükümlü olduğu çocuğu olmadığından, eşinizin sigortasından sağlık yardımı alamaz. Ancak; Bağ-Kur sigortalısı olduğunuzda, sizin sigortanızdan sağlık yardımı alabilir.

Kişi başı gelir net asgari ücretin üçte ikisinden azsa evde bakım parası alırsınız

Soru: Emekli Sandığından emekliyim. Şu anda 27 yaşında ve yüzde yüz özürlü olan ve 4 yıldan beridir diyalize giren bir oğlum var. Ve halen benim sigortamdan yararlanmaktadır. Baş vurmamız halinde oğlum sakatlık maaşı alabilir mi? Alırsa benim sosyal haklarımdan ve sigortamdan faydalanmaya devam eder mi? Yoksa sakatlık maaşı bağlanırsa bu hakları kayıp mı olur?

Hüseyin Küçükdoğan

Cevap: Ağır özürlü olduğu belgelendirilenlerden; hayatını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede düşkün olduğu, her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden(bize göre bu tutar 1 Temmuz 2008 den itibaren en azından 335.50 YTL olması gerekir. Ancak, kurumun asgari geçim indirimini dikkate almadığı göz önüne alınırsa 1 Temmuzdan sonra 305.10 YTL uygulayacaktır) daha az olduğu, bakım raporu ile tespit edilenler, özürlü için her ay net asgari ücret tutarında(bize göre en azından bekâr asgari ücretliye uygulanan 503.76 YTL olmalıdır. Kurumun 1 Temmuz’dan sonra 457.63 YTL uygulaması bekleniyor.) evde bakım yardımı alabiliyor.
Çocuğunuz ağır engelli olup, yaşamını başkasının yardımı olmadan sürdüremeyecek durumda ve aile içi kişi başı düşen ortalama aylık gelir, bir aylık asgari ücretin net tutarının 2/3 ünden az ise, çocuğunuz için her ay asgari ücretin net tutarı kadar evde bakım ücreti alabilirsiniz. Bunun için bulunduğunuz yerdeki Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvurup istenilen belgeleri tamamlamanız gerekiyor.

6 Yıl 3 ay borçlan emekli ol

Soru: 1963 doğumluyum. 1982- 1989 yılları arasında Bulgaristan’da sigortalı olarak çalıştım. 1991’de Türkiye’ye geldim. 10 Ağustos 1994 tarihi itibariyle SSK’lıyım. 5400 ödenmiş prim günüm var. Bulgaristan’daki sigortalı yıllarımı borçlanarak yeni çıkan Yasa’dan yararlanabilir miyim? Veya borçlanmadan da emekli olabilir miyim? Ne zaman ve kaç yaşında emekli olabilirim?

Ayten MUTLU

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 350 gün daha prim ödeyerek, 5400 gün olan prim ödemenizi 5750 güne çıkartmanız şartıyla, 10 Ağustos 2014 tarihinde 51 yazınızı da dolduruyorsanız emekli olursunuz. Doldurmuyorsanız, 2014 de 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Ayrıca; Bulgaristan çalışmanızın 6 yıl 3 ayını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 6 yıl 3 ay geri gider ve emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Ve borçlanma bedelini ödediğinizde hemen de emekli olabilirsiniz.

Adınıza ödeme yapılmışsa eşinizde, sizde KEY alırsınız


Soru: Eşim 1995, ben 1994 yılında emekli olduk. Her gün karar değişen bu Key

Ödemeleri’nden her ikimiz de yaralanabiliyor muyuz? Yoksa her aileden bir kişi mi alacak? 3 ay önce bir haber kanalında, eski SSK ve süper emeklileriyle yeni emekli olanlar arasındaki farkı kapatmasıyla ilgili hükümetin bir çalışması olduğunu belirtti. Böyle bir çalışma var mı? Varsa ne şekilde etkileniriz?

İlhan BAYMAN

Cevap: Konut Edindirme Yardımı(KEY) na ilişkin, 3320 sayılı “Memurlar ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkında Kanun” 22 Kasım 1986 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak, 1987 yılbaşında yürürlüğe girmişti. Başlangıçta 180 ay süreyle öngörülen KEY uygulaması, 1 Ocak 1987 de başlamış ve 108 ay sonra 31 Aralık 1995 tarihinde sona erdirilmiştir. KEY kesintileri 9 dan fazla işçi çalıştıran işyerlerin de uygulanmıştır.

KEY ödemesi alacak hak sahiplerinin listesi, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ.(EGYO) veya Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Resmi Gazete’de ve internet sayfasında yayımlanacak. Hak sahiplerine yapılacak nakit ödemeler ve hisse senedi devir işlemlerinin ödeme planı ve süresi ile diğer hususlar da EGYO tarafından belirlenerek ilan edilecek. Adına KEY ödemesi yapılmış olan emeklilere de hak sahibi olarak yukarıda özetlediğimiz şartlar dahilin de, konut edindirme yardımları ödenecek. Eşiniz ve sizin çalıştığınız işyeri, KEY kapsamındaysa ve adlarınıza KEY ödemesi yapılmışsa hem siz hem de eşiniz KEY ödemesi alır. Ödeme planı ve süresi ile ilgili olarak yapılacak ilanları takip edin. Adınız ilan edilirse, ödeme başladığında size en yakın ziraat bankasından KEY ödemenizi alabilirisiniz.

Üç yıldan beri emekli aylığı alıyor olabilirdiniz

Soru:17 Ocak 1954 doğumluyum. 1 Haziran 1978 tarihinde Emekli Sandığı’na tabi olarak 1740 gün çalıştım. Daha sonra 1 Haziran 1988 ile 7 Aralık 1992 tarihleri arasında SSK’ya tabi olarak 1547 gün prim ödedim. 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu’na tabi olarak halen prim ödemekteyim. Nasıl ve ne zaman emekli olabilirim?

Mahir ÖZSEZEN/Tekirdağ

Cevap: 1 Haziran 2002 tarihi itibariyle 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme süresini doldurmaya sizin gibi 14 yıldan fazla 15 yıldan az süre kalanlar, emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Ara vermeden prim ödemenize devam etmeniz halinde 25 tam yıl prim ödeme sürenizi dolduracağınız 17 Ağustos 2016 tarihinde, Bağ-Kur’dan emekli olabilirsiniz. Ayrıca, bundan sonra prim ödemeseniz dahi 57 yaşınızı dolduracağınız 17 Ocak 2011 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.(yaş haddinden emeklilik). Ayrıca SSK ya geçip 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemeniz halinde, Şubat 2012 de SSK dan emekli olabilirsiniz. Esasında emeklilik planlaması yapmamışsınız. Bağ-Kur’a geçtikten sonra 41 ay prim ödeyip, SSK ya geçip 530 gün prim ödemiş olsaydınız, 24 Ağustos 2005 tarihinde SSK dan emekli olur ve yaklaşık 3 yıldan beri emekli aylığı alırdınız.

Evlilik nedeniyle ayrılırsanız tazminatı alırsınız

Soru: 10 Kasım 2004 tarihinden beri bir şirkette çalışmaktayım. 20 Ağustos 2008’de nikâhım olacak. Yeni yasa ne zaman yürürlüğe girecek? Bu Yasa’ya göre işten ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim? Kıdem tazminatı bordrodaki brüt ücretinden mi, SSK’ya yatan brüt üzerinden mi hesaplanacak?

Nilay GÜN/Ankara

Cevap: Rahat olun. Kıdem tazminatı uygulamasında değişiklik olmadı. Evlendiğiniz zaman bir yıl içinde kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Çalıştığınız her yıl için en son aldığınız brüt ücretiniz tutarında Kıdem tazminatınızı alacaksınız(bordodaki ücret tahakkuklarınızın kesinti yapılmadan önceki kısmı üstünden). Ayrıca isterseniz, SSK da adınıza yatan malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primlerinizi, “evlilik toptan ödemesi” adı altında geri alabilirsiniz. Ancak bu durumda, ileride tekrar çalışmaya başladığınızda, aldığınız primleri kanuni faiziyle birlikte geri ödemezseniz, çalışmalarınız sigortalılık süresi olarak dikkate alınmaz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 863

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bağ-Kur prim borcunuzu sildirebilirseniz SSK sigortanız ölmez