Bağ-Kur’a kayıt olmayanların sigortası 1 Ekim 2008 den başlatılacak

 

20.07.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bağ-Kur’a kayıt olmayanların sigortası 1 Ekim 2008 den başlatılacak

Ekrem Sarısu - 20 Ekim 2008 Pazar - Posta


Soru:1 Şubat 1985 tarihinden itibaren SSK’lıyım. 1993 yılında 3 ortaklı bir Limitet Şirket kurduk. Şirket kurulduğu sırada halen SSK’lığım devam etmekte idi. Ancak, bugüne kadar geçen süreç içerisinde ara ara SSK’lılığımın sona erdiği ve tekrar başladığı dönemler oldu. Bunlar genelde kısa süreler olmakla birlikte, en sonuncusunda 31 Ekim 2006 ile 15 Ocak 2008 arasında oldukça uzun bir süre SSK’lı değildim. Bu dönemin 25 Ocak 2007 – 16 Aralık 2007 tarihleri arasında yurtdışı çalışması ile geçirdim. 15 Ocak 2008’den bu yana da SSK’lı olarak çalışmaktayım. Aralık ayında öğrendiğim kadarı ile, şirket ortağı olmamdan dolayı SSK’lılığımın sona erdiği dönemlerde öncelikle Bağ-Kur kaydımı yaptırıp sonrasında da primlerimi ödemem gerekiyormuş.

Sonuç olarak; hala Bağ-Kur kaydımı yaptırmadım. Dolayısı ile de, Bağ-Kur’a prim borcum yok. Ancak, emeklilik müracaatımı yaptığımda bu durumun sorun yaratmasından endişe ediyorum. Bu durumda hemen Bağ-Kur’a kaydımı yaptırıp, prim borçlarımı çıkartıp, aftan da yararlanarak bu konuyu çözmem gerekir mi? Yoksa böyle bir girişimde bulunmama gerek yok mu? Bu konuda beni aydınlatabilirseniz çok memnun olurum.

Atilla TANDIRCIOĞLU

Cevap: Normalde şirket ortağı olduğunuz tarihten itibaren Bağ-Kur sigortası kapsamındasınız. Yasaya göre; şirket ortağı olduğunuz sürece SSK sigortalısı olamazsınız. Olsanız bile fuzuli prim ödemiş olursunuz. Ancak, sizin gibi süresi içinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanlar için zaman zaman yasal düzenlemeler yapılıyor. Bu konuda yapılan en son düzenleme; 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girecek. 1 Ekim 2008 e kadar Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılacak. Dolayısıyla; Bağ-Kur’a kayıt ve tesciliniz yapılmamış ve 1 Ekim 2008’e kadarda yapılmazsa, bu tarihten önceki dönem için Bağ-Kur sigortalısı olma zorunluluğunuz ortadan kalkar. Ancak; şirket hissenizi devretmediğiniz takdirde, 1 Ekim 2008 den itibaren tekrar Bağ-Kur zorunluluğunuz başlar. Emekli olurken sıkıntı yaşamamanız için; ya 1 Ekim 2008 den önce şirket hissenizi devredeceksiniz. Ya da, 1 Ekim 2008’den emekli olacağınız tarihe kadar ara vermeden SSK’ya prim ödeyeceksiniz.

Kızınız sağlık yardımını kendi sigortasından alması gerekiyor

Soru: Kızım 8 Ekim 1988 doğumlu ve öğrencidir. 23 Ağustos 2007 tarihinde sigortalı

olarak işe başladı ve 11.07.2008 tarihinde istifa ederek işten ayrıldı. Yaklaşık 11 aylık

sigortalı olduğu sürede hiçbir şekilde SSK üzerinden sağlık hizmeti almadı. Benim

üzerimden edindiği sağlık karnesini kullandı.(Kamuda Öğretim Üyesi olarak halen emekli sandığına bağlı çalışıyorum)

1-Yeni yasaya göre kızım 1 Ekim 2008 ‘den itibaren benim üzerimden sağlık hizmeti

alabilir mi?

2-Alması için istifa tarihi 29 Haziran 2008 olmalı(istifa tarihi 1 Ekim 2008 ‘den

3 aydan fazla bir zaman önce olmalı) bilgisi doğru mu?

3-Sağlık hizmetini benim üzerimden alması için ne yapabilirim.

Ahmet GÜLER

Cevap: Kızınız sigortalı olduğu tarihten itibaren sağlık yardımını kendi sigortasından alması gerekirdi. Sigortalı olduğu dönemde sizin üstünüzden sağlık yardımı almışsa ileride tespit edilmesi halinde, sağlık harcamalarını kanuni faiziyle birlikte sizden isterler. Kızınızın sigortalılığı sona erdikten sonra 6 ay süre ile kendi sigortasından sağlık yardımı alabilecek. Bu süre tamamlandığın da yeni yasa yürürlüğe girmiş olacağından, genel sağlık sigortası kapsamında prim ödeyerek sağlık yardımı alacak. Dolayısıyla, kızınız sağlık yardımını sizin sigortanızdan alamaz. Ancak, kızınız yasal olmasa da sigortalı olduğu dönemde de sağlık yardımını sizin üstünüzden almış ve almaya da devam ediyor. Bu şekilde 1 Ekim 2008 den sonra da devam edebilir. 25 yaşını aşmamak şartıyla yüksek öğrenimini tamamlayana kadar sağlık yardımı almaya devam eder. Tabiî ki bir inceleme ile kendi sigortasından sağlık yardımı alması gerektiği ortaya çıkmadığı sürece.

Primleri alarak sistemden ayrılamazsınız

Soru:28 Eylül 1967 doğumluyum. SSK ya başlangıcım 18 Haziran 1982 dir. Ne zaman emekli olabilirim? İlk işe girdiğim firmada 17 sene çalıştım. 2A ödenmesi gereken sigorta pirimim 1A ödenmiş. Fakat bu gün bu şirket artık yok iflas etti ne yapabilirim. Birde SSK’ ya ödenen primlerimin toplamı 56.000 YTL görünüyor. Bu parayı almam ve sistemden ayrılmam mümkün mü?

Nejat Bilecen

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi, 18.5 yıldan fazla 20 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 25 yıl sigortalık süresi 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz bile, 47 yaşınız dolduracağınız 28 Eylül 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

1982 de işe girdiğiniz ve 17 yıl çalıştığınız ve bugün iflas ettiğinden ortada olmayan firmanın itibari hizmet alan işteki çalışmalarınızı normal çalışma gibi bildirmesi üstüne yapılacak bir şey yok. Bu tür işlerin zamanında kontrol edilmesi ve zamanında müdahale edilmesi gerekiyor. Mahkemeler bile 15, 20 yıl sonraki iddiaları, iş hayatının doğal akışına aykırı buluyor.

Sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılan ve malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan;

- Kadın 58, erkek sigortalılardan 60 yaşını dolduran sigortalıya,

- 50 yaşını dolduran ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalıya kendisinin ve işvereninin ödediği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin toplamı, yazılı talepleri üzerine “toplan ödeme” şeklinde geri verilir.

Emekli olmak için yaş dışındaki şartları yerine getirdiğinizden, ödediğiniz primleri alarak sistemden ayrılamazsınız.

Prim borcunuzu sildirip Bağ-Kur’u kapatmadığınız sürece sorun yaşarsınız

Soru: 2000 yılında Ltd şirket kurarak ortağı oldum. 15 Eylül 2002 de sigortalı olarak işe girdim. Ve halen aynı işyerinde kesintisiz sigortalı olarak çalışmaktayım. İşe girdiğim güne kadar tüm Bağ-Kur aidatlarımı ödedim. Şirket ortaklığım 2004 yılına kadar devam etti. 2004 yılında şirketteki hissemi devrettim. Ancak; resmi kayıtlarda hala daha devam ediyor.

Bağ-Kur borçlarımı geriye dönük olarak 4 Mart 2006 tarihte resmi gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 5458 sayılı kanun değişikliği ve Ek 19. maddesine göre 5 yıl ve daha fazla süreye ilişkin borçların ve sigortalılığımın durdurulması ve prim borcumun silinmesi için dilekçe vereceğim. Ödenen SSK primlerinde ve emeklilikte gün veya hak kaybım olur mu? İleride beni ne gibi sorunlar bekliyor?

Mustafa Kemal Kabayel

Cevap: Bağ-Kura 5 yıl ve daha fazla süre prim borcu olanların, borçlarının silinmesi için, bugün itibariyle yürürlükte iki yasa maddesi var. Ancak gelin görün ki, sizin gibi 5 yıldan fazla prim borcu olduğundan Ek 19. madde hükmüne göre, sigortasını durdurarak prim borcunu sildirmek isteyenlerin talepleri karşılanmıyor. Sebep tamamen keyfi uygulama. Keyfi uygulama 8 Mayıs 2008 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 5754 sayılı yasa ile 5510 sayılı yasaya eklenen geçici 17 nci madde hükmünden kaynaklanıyor. Bu maddeye göre, Sosyal Güvenlik Kurumu bir genel tebliğ çıkartacak ve Bağ-Kura 5 yıl ve daha fazla prim borcu olanlara, 6 ay içinde prim borcunu ödemediği takdirde sigortalılıklarının durdurulacağını duyuracak. 6 ay içinde borcunu ödemeyenlerin sigortalılığını durdurarak prim borçlarını silecek. Silinen borca ilişkin olan süreler de sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek. Yeni Yasa 8 Mayıs 2008 tarihili resmi gazetede yayımlanmasına ve neredeyse tamamına yakın kısmı 1 Ekim 2008 de yürürlüğe girecek olmasına karşın, bu madde genel hukuk kurallarına da aykırı şekilde geriye yönelik 30 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe kondu. Ancak, Ek Madde 19 uncu madde hükmünü de 30 Nisan 2008 de, yani aynı tarihte yürürlükten kaldırmadıklarından, ortaya prim borcu silinmesine ilişkin iki madde çıktı. Ancak, gelin görün ki iki maddeye rağmen sigortalının talebi karşılanmıyor. İşi yapılmıyor. Sizin pek çok sigortalı mağdur ediliyor. Ek 19 ncu maddeye göre; sigortanızın durdurularak prim borcunuzun silinmesi için yazılı olarak talepte bulunun. Reddederlerse, ya İş Mahkemesine dava açın. Ya da yayımlanacak tebliği bekleyin ve tebliğinden 6 ay sonra idarenin borcunuzu silmesini bekleyin.

Prim borcunuzu Ek 19 ncu maddeye göre sildirip aynı tarih itibariyle, hissenizi devredip Bağ-Kur sigortanızı kapatırsanız, SSK prim ödemeleriniz yönünden bir sorun yaşamazsınız. Geçici 17 nci madde kapsamında Kurumun yayımlayacak tebliğe göre sildirirseniz, 30 Nisan 2008 tarihine kadar prim borcunuz silineceğinden, bu tarihten Bağ-Kur sigortanızı kapatacağınız tarihe kadar olan primleri ödemeniz gerektiği gibi, bu dönem için SSK prim ödemeleriniz dikkate alınmaz. Ancak, Bağ-Kur’la çakışan SSK prim ödemenizi, aynı dönem Bağ-Kur prim borcunuz mahsup edilmesini talep edebilirisiniz. İleride sorun yaşamamanız için hissenizi devrederek, Bağ-Kur sigortanızı kapatmanız gerekiyor.

5000 günle emekliliğiniz daha avantajlı

Soru: 12 Kasım 1958 Bulgaristan doğumlu bir bayanım. S.S.K.’ya ilk kaydım Ekim 1990 yılında başlamış olup, 1997 Haziran ayına kadar kesintili olarak 2062 gün prim ödenmiştir. Mayıs 2006 ayından itibaren de isteğe bağlı olarak bu güne kadar 750 gün prim ödedim. Toplam olarak 2812 gün primim birikmiştir. Bulgaristan’ da ise 1989 yılına kadar 12 yıl çalışma sürem bulunuyor. Öğrenmek istediğim; ne şekilde bir borçlanma daha avantajlı olur?

1)3600 güne tamamlayarak mı?(kısmi emeklilik için),

2)Veya prim ödemeyi 5000 gün üzerine çıkartarak mı?

Şerife P. / İstanbul

Cevap: 1) Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Bulgaristan çalışmanızın 788 gününü borçlanarak, 2812 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla 56 yaşınızı dolduracağınız 12 Kasım 2014 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirisiniz.

2) Bulgaristan çalışmanızın 2188 gününü borçlanmanız halinde sigorta başlangıç tarihiniz borçlandığınız süre kadar geri gider ve emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme ve 41 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanma bedelini ödediğinizde hemen emekli olabilirsiniz.

1400 gün fazla prim ödeyerek hemen emekli olmak ve 3600 günle emekli olunacak tarihe kadar 6 yıl fazladan emekli aylığı almak daha avantajlı olsa gerek.

Bugün itibariyle emekliliği hak ediyorsunuz

Soru: 20 Temmuz 1962 doğumluyum. 20 Nisan 1982’de Bağ-Kur girişim var. 31 Aralık 2007 tarihinde Maliye’ye dilekçe verip esnaflığı bıraktım. Oda kaydımı ve sicil kaydımı sildirdim. 31 Aralık 2007 tarihinden itibaren sağlık hizmetlerinden yaralanamıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Emekliliğime çok varsa oğlum sigortalı, oğlumun sigortasından yararlanabilir miyiz?

Selami İNDERE/Ankara

Cevap: 1 Haziran 2002 tarihi itibariyle 25 tam yıl prim ödeme süresini doldurmaya sizin

gibi 3.5 yıldan fazla 5 yıldan az süre kalanlar emekli olmak için 25 tam yıl prim ödeme ve 46 yaş şartlarıyla emekli olabiliyor. Prim ödemeniz yeterli olup, bugün itibariyle de 46 yaşınızı doldurduğunuzdan, Pazartesi mesai başladığında emeklilik dilekçesini verebilirsiniz. Ağustos 2008 den itibaren de emekli aylığınız bağlanır.

SSK yazı verirse tazminat alabilirsiniz

Soru: 1952 doğumluyum. 1990 yılında SSK girişim var. Şu ana kadar 3700 gün primim var. Halen çalışmaktayım. Kendi isteğimle işten ayrılsam, kıdem tazminatı alma hakkım var mıdır? Eğer varsa hangi yasalar ve maddelerdir?

Salih İMAMOĞLU/Bursa

Cevap: Maalesef kendi isteğinizle işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatı alma hakkınız yok. Emekli olmak için süre, prim ödeme şartlarını yerine getirip, emekli olmak için sadece aranan yaş haddinin dolmasını bekleyenler, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabiliyor(1475 sayılı İş Kanunun Md.14) Bunun için, SSK’dan kıdem tazminatı alarak ayrılabilir diye bir yazı alıp işverene ibraz etmek gerekiyor. Ancak SSK; sizin gibi, kısmi yaşlılık aylığı için aranan şartlardan, 15 yıllık sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödemesini dolduranlara bu yazıyı vermiyor. Yazı verilmemesi keyfi bir uygulama. Söz konusu yasa maddesinde kısmi yaşlılık aylığı şartlarını yaş dışında yerine getirenlerin, işinden ayrılırken kıdem tazminatı alamayacağına dair bir hüküm yok. SSK ya yazılı olarak başvurup, tazminat alarak işinizden ayrılabileceğinize dair yazı isteyin. Vermezlerse İş Mahkemesine dava açabilirsiniz.

Geçimini sağlanan ana ve baba sağlık yardımı alır

Soru: Özel bir şirkette sigortalı çalışıyorum. İşe başlayalı dört ay oldu. Anne ve babam için sağlık karnesi çıkarttırmak istiyorum. Ancak, babam 1989 da sigortalı olarak çalışmaya başlamış ve 1910 gün ödenmiş primi var. 1996'dan itibaren sigortası ödenmemiş. Bu durum benim üzerimden babama sağlık karnesi çıkarttırmamıza engel teşkil eder mi?

Pınar Topcu

Cevap: SSK ya 120 gün prim ödemesi olan sigortalının hak sahipleri sağlık yardımı alabilirler. Ana ve babanın hak sahibi olabilmesi için geçiminin sigortalı tarafından sağlanması gerekir. Anne ve babanızın geçimi tarafınızdan sağlanıyorsa, sizin üstünüzden sağlık yardımı alabilirler.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 4484

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bağ-Kur’a kayıt olmayanların sigortası 1 Ekim 2008 den başlatılacak